Afdeling NulDrie
Drenthe -Vechtda
l

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs uit Drenthe en het Overijsselse Vechtdal

bestuur
Roelof Otten, voorzitter en penningmeester,
0528 – 23 05 80
Nella van Zalk, secretaris en webmaster,
0528 – 27 68 54
Willem Hekman, bestuurslid,
0522 – 47 54 61


Fotoclubs in de Afdeling

De fotoclubs waarvan het clubnummers beginnen met 03 vallen binnen de Afdeling 03 Drenthe Vechtdal. Kijk in de lijst van de fotoclubs en sorteer op clubnummer.


Exposities en lezingen

Heb je een expositie of lezing die je op de website wilt plaatsen? Stuur dan een e-mail met de informatie naar de webredacteur van de Afdeling. Die zorgt ervoor dat de informatie in de agenda terecht komt. Vergeet niet een leuke foto mee te sturen. Affiches plaatsen we in principe niet. Die zijn vaak slecht leesbaar en de informatie is dan vaak moeilijk terug te vinden.


Foto: B. de Veen

[Foto: B. de Veen, samenwerking, 1e prijs]

Foto Manifestatie Drenthe Vechtdal

De FMDV is al een lange traditie binnen Afdeling 03. De wedstrijd werd eerst gehouden onder de naam FMD. Terugrekenend moet de eerste FMD in 1968 geweest zijn. Als er tenminste geen jaren tussenuit gevallen zijn want de Afdeling zelf heeft wel een aantal jaren stil gelegen. De boeken geven geen uitsluitsel, ook niet wie de winnaar was of waar het gehouden werd.
Ondertussen is de FMDV wel uitgegroeid tot een geliefde wedstrijd, die altijd veel bezoek trekt. De wedstrijd wordt bij toerbeurt georganiseerd voor één van de clubs van de Afdeling.
In de loop der jaren is het reglement wat bijgeschaafd en enkele jaren geleden werd het roer compleet omgegooid wat jurering betreft. Nog steeds zijn er 3 juryleden maar werden er eerder punten gegeven van 1 tot en met 10, nu wordt gewerkt met een longlist, tiplist en shortlist. Dat klinkt ingewikkeld maar valt mee.

  • Elke foto komt op de longlist. 3 juryleden zoeken ieder 20 foto’s uit wat naar zijn/haar beleving de beste zijn. Deze foto’s krijgen elk per keuze 2 punten toegedeeld. Maximaal 6 dus.
  • Elk jurylid zoekt ook 20 foto’s uit die veelbelovend zijn. Deze foto’s krijgen elk 1 punt. Dit is de zogenaamde tiplist.
  • Op de shortlist komen de foto’s met 4 of meer behaalde punten. Vanuit deze lijst komt de jury, in onderling overleg, tot een winnaar. Het behaalde puntental speelt daarin verder geen rol meer.

Bekijk hier het reglement.

De 50e FMDV wordt in 2017 gehouden worden en de eer is aan GIAF uit Gieten om hier een invulling aan te geven.

voorgaande jaren?
Bekijk de inzendingen uit 2016, 2015 en 2014


Foto: A. Neuteboom

[Foto: A. Neuteboom]

Jaarlijkse seriewedstrijd, editie 2016

Jaarlijks organiseert de Afdeling de wedstrijd ‘Series’ voor de aangesloten clubs. De winnaar wordt voorgedragen voor deelname aan de selectie voor de expositie ‘Foto Nationaal’. Voor deelname aan ‘Foto Nationaal’ moeten er vijf foto’s ingeleverd worden. Omdat dit soms wat te uitdagend is voor de deelnemers, mogen series van drie of vier ook. Jaargetijden of elementen passen bijvoorbeeld niet in het stramien van vijf.
Dit jaar was de jurering in handen van Sake Elzinga (www.sakeelzinga.nl) en Theo Bijker (www.theobijker.nl) en de heren maakten er een boeiende presentatie van.
Als winnares kwam Annelies Neuteboom uit de bus met een serie over windmolens die indruist tegen alle regels van wat een goede serie maakt.
Marian Abelen behaalde de 2e prijs met ‘Een koud kunstje’.
Bekijk de series
Bekijk de inzendingen uit 2016 en 2015