Audiovisueel Online

De Landelijke Groep Audiovisueel organiseert een jaarlijks terugkomende wedstrijd voor leden van de Fotobond die hun AV-producties willen laten beoordelen door een deskundige jury. De wedstrijd vindt weer plaats in december 2016.
De wedstrijd speelt zich uitsluitend online af, er is dus geen vertoning of bespreking.
De jury bestaat uit leden van de Landelijke Groep Audiovisueel. Kijk ook eens op de website van de Landelijke Groep Audiovisueel.

Audiovisueel Online 2015

De eerste AV Online zit er op. Deze nieuwe activiteit binnen de Fotobond is een eclatant succes geworden. Het evenement is opgezet en uitgevoerd door de Landelijke Groep Audiovisueel.
Drie leden uit deze groep hebben elk afzonderlijk alle inzendingen bekeken, beoordeeld en van een onderbouwd juryrapport voorzien. Begin januari 2016 hebben alle inzenders de drie juryrapporten via e-mail ontvangen. De opzet is bewust laagdrempelig gehouden. Elk Fotobondlid dat, op welke manier dan ook, weleens iets met audiovisuele series doet, werd in de gelegenheid gesteld om een productie, online in te sturen.
Totaal zijn er 46 audiovisuals ingestuurd. Vergelijk dat met een gemiddeld aantal van 35 series bij landelijk AV-festivals en het mag duidelijk zijn, dat deze activiteit in een behoefte voorziet. Het bouwen van audiovisuals leeft als nooit tevoren!
Rijp en groen zaten door elkaar. Natuurlijk kwamen we een aantal bekende namen tegen, maar zeker zo boeiend was een grote groep ’onbekenden’ in de wereld van AV.
Een aantal inzenders heeft ons blij verrast met innovatieve en verfrissende series. Het getuigt van nieuw elan en originele inzichten. Zij lieten zien, dat zij het station reeds waren gepasseerd, waar het alleen gaat om ’een reeks foto’s met een stemmig muziekje er onder’.
Zij bouwden series met een boodschap en/of met sprankelend fotowerk en synchroon gemonteerde muziekfragmenten.
De series zijn in clusters ingedeeld. Er vielen maximaal 45 punten te behalen. Die eindscore is natuurlijk een utopie omdat dan, onafhankelijk van elkaar, elk jurylid daadwerkelijk voor elk van de drie criteria de volle vijf punten toe zou kennen. Toch zit de topper van AV Online er met 40 punten heel dichtbij!
De clusters (met benaming) waarin alle inzendingen ingedeeld zijn, zien er als volgt uit:
Onvoldoende (18 punten of lager)    13%
Voldoende (19 t/m 26 punten)        37%
Ruim voldoende (27 t/m 30 punten)    24%
Goed / zeer goed (31 t/m 35 punten)    22%
Uitmuntend / top (36 t/m 45 punten)      4%

De toppers

Ruud Assendelft: ‘Moment van herdenking’

Foto: Ruud Assendelft

Foto: Ruud Assendelft

De hoogst scorende audiovisual was van Ruud Assendelft met de titel: ‘Moment van herdenking’. Op indringende wijze laat hij zien wat een bezoek aan Kamp Westerbork met hem deed. De diepe indruk die deze confrontatie op hem achter liet, wist hij feilloos over te brengen op de kijker. Er zijn oude archiefbeelden in verwerkt, maar ter ondersteuning van de boodschap, geoorloofd.
Historisch gezien een bekend verhaal, maar nu met een eigen individuele beleving!


Maura Klumper met: ‘Autumn’

Foto: Laura Klumper

Foto: Maura Klumper

De serie laat een prachtige reeks natuurfoto’s zien die op een sublieme wijze gemonteerd zijn. Klumpers betrokkenheid met het thema is groot. Ze neemt je mee op een reis door de verborgen wereld van mininatuur. Heel teer en ingetogen benaderd. Juist door het ‘klein’ te houden, blijft het fascineren.
Het fotowerk is van een buitengewoon fraaie kwaliteit. De zachte pasteltinten, de goed gekozen selectieve scherptediepte, de rustige beeldwisselingen en de beheerste zoomeffecten dragen allen bij tot een geweldig eindproduct.


Theo Smeets met: ‘Visio’

Foto: Theo Smeets

Foto: Theo Smeets

De serie laat een realistisch en ingetogen beeld zien van een groep kwetsbare mensen uit onze samenleving. Wat zich achter de gevels van een tehuis voor mensen met een lichamelijke en/of visuele beperking afspeelt, weten we vaak niet. Smeets’ betrokkenheid met het thema was groot en respectvol. De foto’s zijn met liefde en overgave gemaakt, zonder goedkoop effectbejag. Vervolgens subtiel aaneengeregen tot een ontroerende audiovisual.
De keuze voor een rustig stukje Jazzmuziek was gewaagd, maar zeer toepasselijk.
Het raakt de kijker en boeit tot het einde.


Nico Brons met: ’What’s he building’

Foto: Nico Brons

Foto: Nico Brons

Een boeiende serie over een ogenschijnlijk simpel gegeven. De suggestie van een duister, obscuur plan, uitgevoerd alsof het een oude zwart-witfilm is, afgespeeld op een nog slechtere zwart-wit-tv is briljant in scene gezet. De tekst van Tom Waits voert je mee door het geheimzinnige verhaal. Je gaat er bijna in geloven! Knap gemonteerd en gerealiseerd!


Wim Jenniskens met: ‘Met verve’

Foto: Wim Jenniskens

Foto: Wim Jenniskens

Een bijzonder fraaie, inspirerende en fantasierijke audiovisual. Visuele poëzie door een prachtige aaneenschakeling van kunstzinnige foto’s. De opeenvolging van beelden is logisch en samenhangend gemonteerd. Een genot om naar te kijken.
Het fotowerk is bijzonder van kwaliteit. Boeiende beelden die zeer selectief gekozen zijn. Toch een klein verbeterpuntje. Het thema en het fotowerk lenen zich uitstekend om fascinerende 3e beelden te creëren. Het kan daarmee de productie nog aantrekkelijker maken.
De gebruikte muziek is stemmig, rustgevend en het werkt bijna psychedelisch.


Vincent van den Bergh met: ‘Forbidden Places’

Foto: Vincent van den Bergh

Foto: Vincent van den Bergh

De serie geeft een intrigerend beeld van de bezochte urban locaties. De naargeestige sfeer wordt bekrachtigd door de naar zwart-wit omgezette beelden en de verschillende beeldbewerkingen. Het ontbreekt aan een kop-staartverhaal, maar desalniettemin blijft het een boeiende serie die tot het einde de aandacht vasthoudt.
Het fotowerk is een beetje slordig, maar wel met voldoende kwaliteit. Het ontbreekt zeker niet aan fantasie en creativiteit. Geen spectaculaire 3e beelden maar wel een aantal fraaie overgangen. Sommige beeldbewerkingen zijn over de top. Kies ook echt voor één beeldformaat. De videoverwerking is functioneel en een bijzondere aanvulling.
De gekozen muziek voegt spanning toe aan de beelden en daarmee dus voor toegevoegde waarde.


De andere 40 inzenders danken we voor hun moed om een productie ter beoordeling voor te leggen. Misschien was niet iedereen even blij met de opmerkingen en aanbevelingen uit de ontvangen juryrapporten. Er is door de juryleden echter met kennis van zaken en voldoende objectiviteit beoordeeld, maar ook, ieder voor zich, met een eigen individuele beleving.
Het was een genoegen om zoveel talent te mogen ontdekken. Eens te meer is doorgedrongen dat er veel plezier beleefd wordt aan het bouwen van audiovisuals.

Namens de Landelijke Groep Audiovisueel,
De juryleden:
Gerrit van Harreveld
Leo Koppens
Marcel Batist

Bekijk de demo van André Hartensveld