Bondsfotowedstrijd 2015. Deze clubwedstrijd heeft in het voorjaar van 2015 plaatsgevonden


Tijdens de openbare bespreking op zondag 22 maart in Hilversum heeft de jury de winnaars (topclubs en stickerwinnaars) bekend gemaakt.

Juryrapport Bondsfotowedstrijd 2015
Op 7 maart waren we te gast in Baarn voor de jurering van de Bondsfotowedstriid 2015. De organisatie had het perfect voor elkaar. Alle foto’s werden in een ruime zaal uitgelegd en per jurylid was er voor elke serie een scorelijst, die na invulling in het rekencentrum werd verwerkt. Liefst 188 fotoseries waren er ingeleverd en helaas was er één in de post verloren geraakt. Gelukkig was de digitale versie wél aanwezig.
Elke fotoclub heeft zijn eigen signatuur en dat zag je terug in de collecties. Er waren ook een aantal gemeenplaatsen. Veel clubinzendingen waren divers van onderwerp, een enkeling had voor een thema gekozen. Een aantal clubs had veel aandacht besteed aan de selectie.
Sommige onderwerpen blijken populair in de amateurfotografie. Zo kwamen de Zeelandbrug, de Erasmusbrug, de nieuwe Rotterdamse Markthal en trappenhuizen regelmatig voorbij. Ook was er een ruim aanbod aan portretten, macrofoto’s, dubbelbeelden en reflecties. Daarentegen waren er weinig naakten, journalistieke foto’s en studio-opnamen. Zwart-wit en kleur deden niet voor elkaar onder.
Er waren veel foto’s die met wat extra aandacht een stuk beter hadden kunnen worden. Diverse foto’s bleken niet scherp, waar ze dat wel moesten zijn, of er was juist doorgeschoten in het opscherpen. Nog steeds was een aantal hdr-achtige beelden ‘over de top’, net als het gebruik van sommige foto(shop) filters. Het kadreren was niet altijd zorgvuldig en ook de afwerking kon in sommige gevallen beter. Iets aantreffen en klikken is meestal niet voldoende voor een topfoto.
Meerdere opnamen maken, variëren in standpunt, kiezen, nabewerken, printen, je print beoordelen en zonodig nog eens over doen, bleek nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hieraan zou in de club tijdens het fotobespreken meer aandacht besteed mogen worden. Veel foto’s misten ook inhoud en bleven hangen in vormstudies en esthetiek.
Ondanks die kritische noten viel er toch zeker ook heel veel te genieten. Intrigerende droombeelden, subtiele sfeerbeelden, krachtige portretten, indrukwekkende verbeeldingen van gebeurtenissen en emoties. Foto’s die gezien mogen worden, foto’s die met veel aandacht, liefde en kennis van zaken zijn gemaakt, foto’s die inspireren.
Uiteindelijk vonden we vooral dat de individuele uitdrukking van een emotie het hoogste goed is in de amateurfotografie. De winnende foto is daarvan een voorbeeld, waar de fotograaf een bestaande artistieke uitdrukking -die van de acteur/het model- vangt in een nieuwe creatie met een eigen kracht.

De jury:
Tom Meerman
Jan Nabuurs
Monique de Zwart


Videoimpressie door Ger Adrichem van de jurering en de bekendmaking van de uitslag:

De foto’s met een sticker en de foto’s van de topclubs kun je hier bekijken.

De uitslagen per foto kun je hier bekijken gesorteerd op puntenaantal (PDF).

De uitslagen per foto kun je hier bekijken gesorteerd op lidnummer (PDF).

De uitslagen per club kun je hier bekijken (PDF).