Foto Individueel 2016

Deze wedstrijd heeft als doel onze leden de mogelijkheid te bieden hun werk landelijk te tonen en te toetsen aan het fotografisch werk van andere leden. Er wordt digitaal ingezonden. De uitslag wordt bekend gemaakt in een openbare bespreking. Daarna is er een expositie van ongeveer vijftig, uit de inzending geselecteerde, foto’s.

Juryrapport

De inzending voor Foto Individueel bestond dit jaar uit ruim 1.400 foto’s met een grote diversiteit. Inzenden kon in 5 categorieën: Straatfotografie, Natuur, Architectuur, Portret en Vrij werk. Bij de 51 winnende foto’s met een bronzen, zilveren of gouden sticker, zijn  al deze genres  vertegenwoordigd.  De jurering voor deze wedstrijd gebeurde dit jaar ook weer digitaal. Ieder jurylid heeft de foto’s achter de eigen pc rustig kunnen bekijken en vervolgens per genre zijn punten (van 1 tot 10) verdeeld. Op basis van gemiddelde cijfers zijn de winnaars geselecteerd. Hoewel de jury niet unaniem was over de winnende foto, waren zij het wél eens over de totale uitslag. Fotografie kun je niet objectief meten. Het is geen hardloopwedstrijd waar je met de stopwatch in de hand kunt kijken wie de onbetwiste winnaar is. Elementen waar de jury naar heeft gekeken zijn: Roept de foto vragen op? Heeft de foto zeggingskracht, prikkelt hij je verbeelding? Kortom, raakt de foto je en hoe heeft de maker dit het verbeeld. Welke techniek heeft hij gebruikt, wat laat hij wel zien en wat niet? Welke onderwerpen en subonderwerpen spelen een rol? Licht, kleur en toon zijn heel bepalend voor de sfeer van de foto: versterken deze de inhoud van de foto? Bij de winnende foto’s zien we dan ook vaak weloverwogen kleurgebruik, maar ook monochrome tinten en harmonieus aandoende beelden, doordat er kleuren zijn gebruikt uit hetzelfde gedeelte van de kleurencirkel.  Veel zwart-wit ook, soms uit esthetische overwegingen om rust in een beeld te creëren, maar vaak ook om een nostalgische sfeer op te roepen. Bij de inzendingen heeft de jury veel creatieve en verhalende foto’s gezien. Ook deze foto’s zijn in de prijzen gevallen. Waaronder romantische natuurbeelden, verstilde portretten, humoristische straalbeelden en vervreemdende architectuurfotografie.
De winnende foto van A.A.W.M.van der Nat is een portret van een man die in de spiegel kijkt. In het decor zijn ook toetsen van een piano te zien. Opvallend is de sombere sfeer in de foto. De man is gekleed in een keurig, ouderwets ogend pak dat verwijst naar de jaren 40.  Ook het gebruik van zwart-wit verwijst naar vervlogen tijden. De titel van de foto is ‘Vanity’ (ijdelheid). Dit blijkt echter niet uit de onderzoekende blik die de man zichzelf toewerpt en het ene ontbrekende knoopje van zijn hemd. Juist de onvolmaaktheid van dit ene knoopje geeft ‘IJdelheid’ in deze foto een ander betekenis.

De jury bestond dit jaar uit Diana Bokje, Peter Willemse en Jan Ros.

Je kunt alle uitslagen hier bekijken in PDF-formaat.
Je kunt je lidnummer in de pdf makkelijk vinden met de zoekfunctie:
Gebruik je Windows: [Ctrl] + [F], gebruik je een Mac: [Command] + [F]

Je kunt de foto’s die goud, zilver of brons kregen hier bekijken.

Expositie Foto individueel 2016
28-29 januari en 4-5 februari 2017, 12.00-17.00 uur (locatie Gehoorzaal ‘Altrecht’, Vijverhof 1, 3734 DA  DEN DOLDER).

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Andre van Stijn (fotoindividueel@fotobond.nl, Taakgroep Wedstrijden & Exposities)

Instructie inzenden foto’s

 • Tijdens de inzendtermijn kun je uitsluitend inzenden via www.fbfotoonline.nl
 • Vul in het vakje achter ‘Je lidnummer’ je Fotobondlidnummer in. Je vindt je zevencijferige nummer op je Fotobondpasje
 • Klik op ‘Login’
 • Na het intikken van het lidnummer kom je in een scherm, waar je kunt kiezen uit de op dat moment actieve wedstrijden
 • Kies in het vak ‘Foto Individueel 2016’ op de knop [meedoen]
 • Er staat nu (als je nog niets hebt ingezonden):
  Wedstrijd: Foto Individueel 2016
  de genres zijn: Abstract, Model, Natuur, Straatfotografie en Open.
  De inzending sluit op 20-10-2016
  Hieronder staat:
  ‘Foto 1′, zwart/grijs vlak, ‘foto ontbreekt nog’ [Foto inzenden]
  ‘Foto 2′, zwart/grijs vlak, ‘foto ontbreekt nog’ [Foto inzenden]
 • Klik nu op [Foto inzenden]
 • Er verschijnt nu een inzendvak. Je kunt een foto slepen naar het vakje waarin staat: [Verzonden: kB van kB], óf je kunt op ‘Bestanden kiezen’ klikken en de foto op jouw computer opzoeken. Je komt nu in de verkenner van je computer, zoek daar de foto die je in wilt sturen en klik daarop. Klik daarna op [Openen] en de foto wordt nu geüpload naar de het wedstrijdprogramma van Foto Individueel. De foto verschijnt bij de ingezonden foto’s en de knop [kies genre ▼] verschijnt.
 • Je kunt deze bewerking herhalen voor de tweede foto.
 • Als je toch een andere foto wilt uploaden is dat geen probleem. Je kunt gewoon de foto vervangen
 • Tijdens het uploaden vindt controle plaats op de maximale grootte (24MB) van de foto en op het type foto (.jpg)
 • Stuur niet te kleine foto’s in, want de jury wil ze graag goed kunnen beoordelen (kortste zijde minimaal 1000 pixels).
 • Je kunt een korte omschrijving invullen in het vakje achter de foto
 • Je móét kiezen voor een van de genres: abstract, model, natuur, straatfotografie of open. Dit doe je door te klikken op het knopje [kies genre ▼]
 • De foto’s zijn goed ingezonden als ze te zien zijn als kleine foto achter de tekst “Foto 1″  en “Foto 2″. De tekst “Nog niet alle foto’s zijn aanwezig” is nu ten onrechte te zien. Log nogmaals in, als je nog geen titels hebt ingevuld krijg je de tekst te zien: “Nog niet alle titels zijn goed ingevuld (minstens 3 karakters)”. Geef de ingezonden foto’s een titel.
 • Voor de zekerheid log je weer opnieuw in en kijkt of de foto’s te zien zijn. Je ziet nu de tekst: “Alle foto’s zijn aanwezig. Uw inzending is klaar”.
 • Log nu uit door op [uitloggen] te klikken, dat knopje staat rechtboven in het scherm achter je naam.
 • Lukt het uploaden niet, stuur dan een e-mail naar de webredactie

let op!
Andere mogelijkheden om foto’s in te sturen, zoals Dropbox en WeTransfer, worden niet geaccepteerd. Wij zijn er van overtuigd, dat de geboden methode van upload voor zowel de Fotobond, als voor jou als inzender een prettige en snelle methode is. Houd deze site in de gaten voor alle relevante informatie.


Vorig jaar

wil je de foto’s, de uitslagen, het juryrapport en de beschrijving van de jurering van 2015 bekijken?
Kijk dan op de pagina van Foto Individueel 2015