Openbare bespreking Foto Individueel 2015

Op zondag 15 november 2015 waren honderdtwintig fotografen bijeengekomen in Rijen om de uitslag van de fotowedstrijd te horen. Geanimeerd vertelden de juryleden over de keuzes (uit de 1165 inzendingen) die zij moesten maken. De foto’s van de winnaars en de foto’s die er net onder zaten werden getoond. Het was een geslaagde, gezellige dag die zonder twijfel gaat resulteren in een mooie tentoonstelling.
De eerste tentoonstelling zal in Breda plaatsvinden. Adressen en datums van de exposities zullen op de website geplaatst worden als ze beschikbaar zijn.
De foto’s van de prijswinnaars en de overige voor de expositie geselecteerde foto’s zijn hier te bekijken. Er is ook nog een juryrapport en een verslag van de voorzitter van de jury.
Besloten is alleen de foto’s die een voldoende hebben gehaald in een lijst te publiceren. Foto’s die 60% (18 punten) of meer hebben gescoord zijn in deze lijst te vinden. Heb je minder gescoord, dan wordt dat niet op de website vermeld.


Exposities


De opzet van Foto Individueel is compleet veranderd

Heb je voorgaande jaren meegedaan met Foto Individueel, dan zal je merken dat het een ‘andere’ wedstrijd is geworden. In voorgaande jaren moesten er eigen prints ingezonden worden en gebeurde de jurering vanaf die prints. Dat is niet meer zo.

 • Iedereen kan inzenden voor Foto Individueel, zowel beginnende als gevorderde fotografen
 • Er is geen indeling meer in klassen (het divisiesysteem)
 • Er is een indeling in vijf genres: ‘Architectuur’, ‘Model’, ‘Natuur’, ‘Sport’ en ‘Open’
 • De inzending is nu digitaal via de wedstrijdwebsite van de Fotobond (fbfotoonline.nl)
 • Er kunnen dus géén prints meer worden ingestuurd

Het is natuurlijk jammer dat er niet meer als print kan worden ingestuurd. De redenen hiervoor zijn:

 • De grote aantallen prints zijn niet meer te verwerken op een dag
 • Digitale inzending levert een grote kostenbesparing op én er zijn minder mensen nodig zijn
 • De jury kan meer tijd besteden aan het beoordelen van de foto’s, zodat elke foto de aandacht krijgt die hij verdient

wie mag meedoen?
Ieder lid mag maximaal twee foto’s inzenden, je mag zelf bepalen in welk genre elke foto valt.
wedstrijd én expositie
De jury deelt de beste foto’s in: Goud met ster, Goud, Zilver en Brons. Word je in een van deze klassen ingedeeld, dan krijg je daarvan een certificaat.
Uit deze prijswinnaars zal de jury vijftig foto’s kiezen voor een expositie. De foto’s zullen geprint worden op Dibond 50x75cm of 60x60cm. Deze expositie zal te zien zijn op drie plaatsen in het land. Na afloop van de exposities worden de prints eigendom van de maker!
reglement
Bekijk het reglement Foto Individueel 2015.
tijdschema
Start inzending: 6 oktober 2015
Sluiting inzending: 21 oktober 2015
Openbare bespreking: 15 november 2015 (Cultureel Centrum De Boodschap, Nassaulaan 62-64, 5121 BC RIJEN)

Hieronder een omschrijving van de genres. Lees dit stuk even rustig door. De jurering en voorwaarden kunnen afwijken van andere wedstrijden met een gelijknamig thema!

Architectuur

Je kunt van totale bouwwerken tot details fotograferen, met één beperking, dat het nog wel herkenbaar als architectuur moet zijn.

Model

Portretten en totaalshots van een of meerdere modellen zijn toegestaan. Bij voorkeur geposeerd. Let op! De fotograaf moet nadrukkelijk toestemming van de model(len) hebben voor publicatie.

Natuur

Als je foto’s inzendt voor dit genre is het slim om menselijke invloeden te vermijden, hoewel je daar soms niet omheen kunt. Natuurgebieden in Nederland zijn vaak aangelegd, maar lijken natuurlijk. Rijen bomen langs een weg zijn duidelijk aangeplant door mensen en een menselijk bouwwerk in het landschap is niet natuurlijk. Een foto die natuurlijker aandoet, zal hoger scoren bij deze jury.
Een oude stadswal met beplanting zal beter scoren dan een betonnen plantenbak met beplanting. Een insect op een onherkenbare, maar onnatuurlijke ondergrond zal dus beter scoren, dan een vlinder op een gestreepte tuinstoel.
Het bewerken van foto’s moet beperkt blijven tot het terugbrengen van het beeld naar de vorm, zoals de maker het denkt te hebben gezien. Onnatuurlijke kleuren en het zichtbaar weghalen of toevoegen van beeldelementen zal negatief worden beoordeeld. Hoe zwaar al deze punten wegen ligt in de handen van de jury. Je snapt het al: hierover is geen correspondentie mogelijk.

Sport

De jury gaat op zoek naar actieve momenten in de sport. Bijvoorbeeld een actiemoment tijdens een bal- of snelheidssport of het vastleggen van de spanning tijdens een schaak- of bridgetoernooi.  Een lagere beoordeling krijgen, bijvoorbeeld, portretten van sporters buiten hun sport, of foto’s van randverschijnselen van de sport (sportbouwwerken, publiek, prijzen, bijeenkomsten etc.).

Open

Valt je foto niet in een van de vier bovenstaande genres, dan kun je hem voor deze categorie insturen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Andre van Stijn (Taakgroep Wedstrijden & Exposities)


Meedoen

 • Tijdens de inzendtermijn kun je uitsluitend inzenden via www.fbfotoonline.nl
 • Vul in het vakje achter ‘Je lidnummer’ je Fotobondlidnummer in. Je vindt je zevencijferige nummer op je Fotobondpasje
 • Klik op ‘Login’
 • Na het intikken van het lidnummer kom je in een scherm, waar je kunt kiezen uit de op dat moment actieve wedstrijden
 • Kies in het vak ‘Foto Individueel 2015’ op de knop ‘meedoen
 • Er staat nu (als je nog niets hebt ingezonden):
  ‘Foto 1′, zwart/grijs vlak, ‘foto ontbreekt nog’, ‘Foto inzenden’
 • Klik nu op ‘Foto inzenden’
 • Er verschijnt nu een inzendvak. Je kunt een foto hierheen slepen, of je kunt op ‘Bestanden kiezen’ klikken en de foto op jouw PC opzoeken.
 • Je kunt deze bewerking herhalen voor de tweede foto.
 • Als je toch een andere foto wilt uploaden is dat geen probleem. Je kunt gewoon de foto vervangen
 • Tijdens het uploaden vindt controle plaats op de maximale grootte (4MB) van de foto en op het type foto (.jpg)
 • Stuur niet te kleine foto’s in, want de jury wil ze graag goed kunnen beoordelen (kortste zijde minimaal 1000 pixels).
 • Je kunt een korte omschrijving invullen en je moet kiezen voor een van de genres: Architectuur, Model, Natuur, Sport, Natuur of Open.
 • De foto’s zijn goed ingezonden als ze te zien zijn als kleine foto achter de tekst “Foto 1″  en “Foto 2″. De tekst “Nog niet alle foto’s zijn aanwezig” is nu ten onrechte te zien. Log nogmaals in, als je nog geen titels hebt ingevuld krijg je de tekst te zien: “Nog niet alle titels zijn goed ingevuld (minstens 3 karakters)”. Geef de ingezonden foto’s een titel.
 • Voor de zekerheid log je weer opnieuw in en kijkt of de foto’s te zien zijn. Je ziet nu de tekst: “Alle foto’s zijn aanwezig. Uw inzending is klaar”.
 • Lukt het uploaden niet, stuur dan een e-mail naar de webredactie

let op!
Andere mogelijkheden om foto’s in te sturen, zoals Dropbox en WeTransfer, worden niet geaccepteerd. Wij zijn er van overtuigd, dat de geboden methode van upload voor zowel de Fotobond, als voor jou als inzender een prettige en snelle methode is. Houd deze site in de gaten voor alle relevante informatie.