Foto Nationaal 2015

Zaterdagochtend 29 augustus 2015 heeft het Foto Nationaal ­team zich verzameld in Rijen om alle ingeleverde series op de lange tafels uit te spreiden. Rond tien uur werd het team versterkt met de jury bestaande uit Karin Krijgsman, Rob Moorees en Paul Fleming. De voorzitter van de Fotobond, Els Tijssen, trad op als voorzitter zonder stemrecht.
In een drietal rondes werden dertien series geselecteerd voor opname in de expositie. Salon Foto Nationaal 2015 zal samengesteld worden uit de  series van: Theo Albers (opmerkelijke serie), Theo Bijker (opmerkelijke serie), Bert van den Broek (opmerkelijke serie), Henk Griffioen, Jaap Hijma, Wim Koerts, Michel Lichtenberg, Willem Melching, John Moest, Harry Sikkenk, Raoul Vernède, Hans van Weelden  (opmerkelijke serie) en Janny Wierenga.

De ‘Oogappels’ van Foto Nationaal 2015 zijn ook bekend. Het zijn tien series die heel lang op de jurytafel hebben gelegen en waar veel discussie over is geweest. Op enkele kleine punten na hebben ze de eindtafel net niet bereikt. Stuk voor stuk mooie series die opvielen en waar veel fotografen van kunnen leren, een reden om ze in deze selectie op te nemen. Tijdens de opening van Salon Foto Nationaal 2015 zal door de jury ook aan deze series aandacht besteden. De ‘Oogappels’ zijn gemaakt door: Ilse Baay, Huub Bink, Harm Bokje, Sylvia Bökkerink, Kees van Gils, Wiebe Halbersma, Jan Janssen, Hubert van Mastrigt, Jan Ros en Ton Wolswijk.

Bekijk de geselecteerde foto’s en de ‘Oogappels’ hier
Bekijk het juryrapport hier (PDF)
Bekijk de catalogus van de tentoonstelling hier (PDF)

Wie maakte de keuze?
De selectiecommissie wordt gevormd door makers van hedendaagse fotografie, curatoren en docenten fotografie van buiten de Fotobond. Foto Nationaal is geen wedstrijd. Het doel is een expositie met een, qua genre, zo breed mogelijke afspiegeling van ontwikkelingen binnen de vrijetijdsfotografie. In alle gevallen betreft het kwalitatief hoogstaand eigentijds werk.
Paul Fleming (1964), fotograaf in hart en nieren, is opgeleid aan de Rietveld academie. Zelf heeft hij zo’n tien jaar fotografie gedoceerd aan het culturele centrum van de Vrije Universiteit. Na zijn afstuderen (1990) legt hij zich met name toe op autonome fotografie. Zijn serie ‘Duiven’ is in zijn geheel aangekocht door het Groninger museum; een foto uit zijn serie ‘Schoenen’ prijkte op de billboards van Fotofestival Naarden, en de
publicatie van zijn fotoboek ‘Uitgelaten’ bij uitgeverij Voetnoot vormde de kroon op zijn autonome werk.
Naast vrij werk zijn zijn specialismen: portretfotografie (van Ruud Lubbers tot Amsterdamse daklozen) en documentaire reportages. Fleming  fotografeert zowel in de studio als op locatie en zo nodig waadt hij tot zijn schouders in het water of stapt hij in een helikopter om het shot te kunnen maken dat hij voor ogen heeft.
www.paulfleming.nl
Karin Krijgsman (1977), is opgeleid als fotograaf aan AKV|St.Joost en de
Universiteit Leiden, Master Photographic Studies.
Zij stelde tentoonstellingen samen voor onder andere Breda Photo en Fotofestival Naarden, is oprichter van Fw: (www.fw-photography.nl), lid Raad van Toezicht Nederlands Fotomuseum Rotterdam en sinds 2007 studieleider van de afdeling Fotografie aan AKV|St.Joost.
In samenwerking met Suzan Geldhoff  werkt zij aan het Screendump-project, een doorlopend onderzoek naar en verkenning van het fotograferen in de virtuele wereld. In 2014 publiceerden zij ‘Screendump #2’, over het toe-eigenen van online gevonden foto’s.
www.karinkrijgsman.nl.
Rob Moorees, is opgeleid aan de AKI Enschede, afdeling grafische
vormgeving/fotografie. Als beeldend kunstenaar/fotograaf werkte hij voor verschillende opdrachtgevers en voor de Stichting Beeldende Kunst, Amsterdam. Hij had hij diverse solo- en groepsexposities in binnen- en buitenland.
Zijn fotoprojecten zijn aangekocht en opgenomen in diverse collecties, o.a.
Prentenkabinet Leiden, Bibliotheque National Parijs, Gemeente Archief Amsterdam, Collectie Stad Amsterdam, Collectie Stad Rotterdam, Rijksdienst den Haag.
Moorees is columnist, verzorgt publicaties in diverse media en houdt lezingen voor verschillende organisaties.
Hij is (gast)docent Fotografie bij het Amsterdams Centrum voor Fotografie en een aantal academies. Werkte bij Spaarnestad Photo Archief en was curator voor FotoFestival Naarden.
Zijn meeste recente project als curator/tentoonstellingsmaker is de expositie in Huis Marseille, ‘Life is Strange’, nog te bezichtigen tot 6 september.
Samen met Maarten Asscher is hij auteur van het boek ‘Life is Strange’ dat juni 2015 verscheen. Het toont de veelkleurige, bizarre, gruwelijke en ontroerende beeldenstroom waarmee de twintigste eeuw de huiskamers van onze (over)grootouders binnen denderde.

Expositie
De complete expositie zal op vier plaatsen verspreid over het land worden tentoongesteld: St Aegtenkapel, Amersfoort, CKE-Muziekschool, Eindhoven; Mariapark, Sittard en Foto21, Bredevoort.

wanneer?
3 november t/m 28 november
maandag t/m donderdag 9.00 tot 17.00 uur
vrijdag 9.00 tot 17.00 uur
zaterdag 10.00 tot 16.00 uur
waar?
CKE-Muziekschool
Pastoor Petersstraat 180
5612 LW  EINDHOVEN
wanneer?
12 december t/m 22 januari 2016
dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
waar?
Mariapark,
Oude Markt 18
6131 EN  SITTARD
wanneer?
6 februari t/m 6 maart 2016
woensdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur
waar?
Foto21
‘t Zand 21
7126 BG  BREDEVOORT

De door de selectiecommissie geselecteerde series zijn door onze sponsor Webprint afgedrukt op aluminium (dibond) in de formaten 50×70 en 60×60 cm.
Na afloop van de exposities worden deze prints eigendom van de makers.

Coördinator Foto Nationaal 2015
(fotonationaal@fotobond.nl)

  • zaterdag 26 september 2015: feestelijke opening in de Sint Aegtenkapel in Amersfoort
  • 3 november t/m 28 november: CKE-Muziekschool in Eindhoven
  • 12 december t/m 22 januari 2016: Mariapark, Sittard
  • 6 februari t/m 6 maart 2016: Foto21, Bredevoort
  • Bekijk Foto Nationaal 2014

 

 


webprint.nl-logo
Sponsor van Foto NationaalVoorgaande jaren

Benieuwd naar de exposities in de voorgaande jaren?
Bekijk Foto Nationaal 2014


Volgend jaar

Volgend jaar wordt Foto Nationaal weer georganiseerd. Als de regels bekend zijn zullen we ze op de website publiceren.