Foto Online 2015
door Theo Mastenbroek

Het thema ‘Magisch Licht’ is lang niet zo eenvoudig als het in eerste instantie lijkt. Het ‘Licht’ is voor veel fotografen geen probleem daar is vaak heel goed naar gekeken. Zonsondergangen en bos met mooie lichtinval werden royaal ingestuurd. Dat waren dan vaak heel traditionele foto’s, met niet veel durf gemaakt.
Fotobewerking kan heel goed zo’n verbeeldend thema versterken. Wel lastig te doen, het zorgen dat een logisch en samenhangend nieuw beeld ontstaat is moeilijk en vaak niet overtuigend gelukt. Platen waarbij nog iets te raden valt, aan de verbeelding van de kijker overlaat bevallen beter dan het werk waarbij het er een beetje met haren bijgesleept is.
De foto’s met het ‘Magische’ deel waren toch een stuk minder aanwezig. We zagen een aantal fraaie foto’s langs komen waarbij het echt uitgediept was.
Een aansprekende foto maken is al lastig, nog passend binnen dit thema maakt het niet eenvoudiger. Zouden de makers de ingezonden foto’s ook
hebben afgedrukt en op een expositie gehangen? Het is heel mooi dat de Fotobond deze digitale manier van inzenden organiseert, de fotograaf moet het blijven benaderen alsof het tentoongesteld gaat worden, dus heel kritisch kijken.
Dat ongeveer twee derde deel van het ingezonden werk vijf punten of minder hebben gekregen laat wel zien dat de jury vindt dat het laatste beter kan.
Veel mooie foto’s, sommige traditioneel, ontroerend of gedurfd. Een klein aantal goed gemonteerde foto’s waar een prima beeld, passend binnen het thema was ontstaan.

Uitslag Foto Online 2015,
3e editie: ‘Magisch Licht’

De jury bestond deze editie uit:
– Fons Kern
– Theo Mastenbroek
– Harry Sikkenk.

Zilver: Brigitte Thijssen (Fotoclub Made)
Brons: Marcel van Balken (FG AurorA)
Brons: Fons Bitter (FC Alphoto)
Brons: Linda van Leijen (De Fotowerkgroep)

Bekijk alle uitslagen in de PDF.

Bespreking van de prijswinaars (Zilver en Brons)
door Fons Kern

Magisch licht verwoorden in ruim 730 foto’s. Dat is een hele klus voor de makers.
Een top foto maken is nog steeds voor iedere fotograaf een uitdaging. Als er dan ook nog magisch licht aan te pas moet komen valt dat niet mee.

Brons, Linda van Leijen, 25 punten

Foto: Linda van Leijen

Foto: Linda van Leijen

Bijvoorbeeld het magische Noorderlicht. Een fenomeen.
Er waren er verschillende foto’s van. Maar alleen mooi licht maakt nog geen magische foto.
Dan moet ook het hele plaatje kloppen. Kleur, vlakverdeling, licht donker, eventueel diepte etc.
Een foto kwam heel dicht in de buurt en werd bekroond met een Bronzen sticker.

Brons, Fons Bitter, 24 punten

Foto: Fons Bitter

Foto: Fons Bitter

Een andere foto: ‘Kijkend naar Hoek van Holland’ had alles op zijn plek. De uitsnede, de kleur, plaatsing in het vlak en fantastisch licht. Heel fraai. Deze inzending werd dan ook  bekroond met Brons.

Brons, M. van Balken, 25 punten

Foto: M. van Balken

Foto: M. van Balken

Magisch licht was er ook op een zolderkamer. Bijzonder gemaakt. Ik had  iets moeite met de ruimte. Toch was het een van de foto’s die direct opviel en die je ook niet meer los liet.
Vandaar ook  een Bronzen sticker.

Zilver, Brigitte Tijssen, 26 punten

Foto: Brigitte Tijssen

Foto: Brigitte Tijssen

Met de meeste punten eindigde de landschapsfoto van IJsland, waarschijnlijk gemaakt in Myvatn,  en bijzonder fraai van toon en licht. Magisch licht, want dat was de opdracht. In onze ogen goed geslaagd en daarom bekroond met een Zilveren sticker.

Bespreking van drie foto’s die het niet haalden
door Harry Sikkenk

Foto: F. de Jong

Foto: F. de Jong

Sfeervolle foto met mooi licht door de bomen, opvallend is de aureool rond het hoofd van de wandelaar. De boomstammen aan de rand van het pad fungeren als een invoerende lijn. Alleen voert deze lijn niet direct naar de eenzame wandelaar, daarvoor staat ze teveel naast de boomstammen. De wandelaar staat overigens ook wel heel centraal in het beeld. Opvallend blijft wel het mooie licht en de sfeer, maar bij de opname is misschien iets te snel gewerkt.

Foto: Henri van der Sluis

Foto: Henri van der Sluis

Een panoramafoto van een fietser met fladderende regenkleding in een tunnel. Er is gekozen voor een laag camerastandpunt, het hoofdonderwerp staat op een sterk punt en heeft alle ruimte om vooruit te snellen. Het licht is bijzonder en draagt bij aan de sfeer van haast. Door het lage standpunt wordt ook veel, minder interessante, voorgrond in beeld gebracht. Je zou je ook nog kunnen afvragen of het gevoel van eenzaamheid of vluchten nog versterkt zou kunnen worden door de fietsers op de achtergrond weg te poetsen.

Foto: M. ten Voorde

Foto: M. ten Voorde

Deze maker heeft veel moeite gedaan om deze foto te kunnen maken. In de nacht fotograferen en een dusdanig lange sluitertijd gebruiken dat de beweging van de sterrenhemel zichtbaar wordt. Technisch knap om tot deze bijzondere foto te komen met een opvallende lichtwerking aan de horizon. Behalve de lucht worden ook enkele bomen in beeld gebracht, jammer genoeg staan die net niet helemaal lekker, de grote boom staat heel centraal en de struik zit aan de rechter kaderrand vast. Wellicht was met een secuurdere plaatsbepaling een nog boeiender beeld ontstaan.