Uitslag Foto Online 2015, 1e editie,
‘Zonder thema’

De juryleden komen hier onder aan het woord en dat waren: Hans van Weelden, Jaap Peeman en Stan Kerlen. Allen uit de Landelijke Groep Bondsmeesterklasse (BMK).
Stan geeft zijn indruk van deze wedstrijd, Hans doet verslag van de geëindigden op de eerste 3 plaatsen en Jaap bespreekt in het kort de inzendingen die op de 4e plaats geëindigd zijn.
Voor de plaatsen 1,2 en 3 heeft Webprint.nl prijzen ter beschikking gesteld: voor de eerste plaats een ‘foto op canvas 50×75 cm’, voor de tweede plaats een ‘foto op canvas 40×60 cm’ en voor de 3e plaats 4x ‘fotoalbum liggend M’.
Jurylid Stan Kerlen aan het woord
“Met veel genoegen heb ik de inzendingen voor Foto Online 2015 bekeken, bestudeerd en uiteindelijk ook gejureerd. Een klus die veel inspanning en tijd kost, maar o zo boeiend is om te doen.
En dan nu mijn algemene indruk over het ingezonden werk.
Doordat er geen onderwerp of thema was gesteld bleek de diversiteit van het ingezonden werk erg groot. Appels met peren vergelijken; eigenlijk kan dat niet. Als jurylid heb ik aan de hand van een aantal zelf gestelde criteria het ingezonden werk beoordeeld. Alles wat je maar bedenken kunt kwam voorbij. De maandkalenderfoto die na twee weken al verveelt, het aandoenlijke kinderportretje waar opa en oma zo trots op zijn, de vakantieherinnering, het sterk geabstraheerde werk waar niemand iets van begrijpt of het kunstwerk dat jaren aan de muur blijft hangen. Het is dan ook bijna ondoenlijk om uit deze grote hoeveelheid inzendingen (842) de beste foto te kiezen. Echter, kwaliteit komt uiteindelijk toch altijd boven drijven. Zo ook bij deze wedstrijd. Nadat ik vluchtig alle foto’s had bekeken was mijn eerste indruk niet overweldigend. Weinig verrassend en spannend werk. Foto’s die ongetwijfeld met veel plezier en inzet zijn gemaakt konden desondanks de toets der kritiek niet doorstaan. Ze waren vaak te makkelijk en te snel gefotografeerd. Leuk om te zien maar ook weer gauw vergeten. Als ik daarna nogmaals alle inzendingen rustig en met aandacht doorneem komt de vraag naar boven: “Wat onderscheid ons als hobbyisten/amateurfotografen dan van de grote massa?” Met als antwoord: “Door niet gauw tevreden te zijn; door verder te kijken dan je neus lang is, door de diepte in te gaan, etc.”
Gebruik de fotografische technieken als gereedschap om je creativiteit te ontwikkelen. Verlaat de platgetreden paden en ontwikkel je creativiteit. Ga het experiment aan, doe eens gek, laat je gevoel spreken! Heb het lef tegen de ‘massastroom’ in te roeien. Gelukkig heb ik ook hier werk van gezien. Geslaagde, pakkende beelden die op je netvlies blijven kleven en je niet meer loslaten.  Ik ben er van overtuigd dat men zich dan als vrijetijdsfotograaf  weer gaat onderscheiden van de grote groep. Maar vóór alles blijft staan dat je véél plezier blijft beleven aan je eigen fotografie en daar kan geen jurylid wat aan veranderen.”

Bespreking van de foto’s geëindigd op de plaatsen 1, 2 en 3 door Hans van Weelden

1e plaats, Suzanne van Koolwijk, 25 punten

Foto: Suzanne van Koolwijk

Foto: Suzanne van Koolwijk

Het feit dat het om een zelfportret gaat maakt de foto extra bijzonder. Probeer de scherpte maar op de juiste plaats te krijgen als je niet zelf achter de camera staat. Sterke concentratie op bril, ogen en mond. De rest is onscherp. Wat zou de geportretteerde/ tevens maakster in gedachten hebben gehad: Kom maar op, ik lust je (jullie) rauw. Een toonbeeld van ongenaakbaarheid. Zelfs de haardracht werkt mee. De arm en de schaduw daaronder zorgen voor een mooie donkere basis en een verrassende compositie. Een mooie doortekening in de rechterarm maakt dat de vormen herkenbaar blijven.
De vignetering draagt ook positief bij.
Een terechte winnaar. Je zou deze foto kunnen gebruiken voor je sollicitatie als volgende Bondgirl.
En als dat niet lukt heeft Specsavers wellicht interesse voor de ondersteuning van hun reclamecampagne.

2e plaats, Sylvia Remijn, 24 punten

Foto: Sylvia Remijn

Foto: Sylvia Remijn

Poserend meisje met teckel in kleding die fraai past in het stramien van het behang. Sta ik zo goed, zie je haar denken. Het meisje vindt het wel spannend, haar schouders zijn opgetrokken en ze helt iets over naar links. De teckel heeft geen last van dergelijke onzekerheden. Dat hebben teckels nooit.
De plompe schoenen en de roze stola zijn belangrijke attributen. De foto doet me enigszins denken aan de serie ‘Strandportretten’ van Rineke Dijkstra, die haar modellen altijd uit de comfortzone trachtte te halen door een tijdje aan hun lot over te laten. Wellicht was de glimlach van het meisje dan helemaal verdwenen.

3e plaats ex aequo, H.G.Kraaijenbrink, 23 punten

Foto: H.G. Kraaijenbrink

Foto: H.G. Kraaijenbrink

Iemand schuilt in een grote ruimte die via een groot raam verlicht wordt door fraai invallend licht dat alleen beschikbaar is als de zon niet schijnt. Toch houdt de persoon de paraplu nog boven zich al hoewel daar ogenschijnlijk geen aanleiding meer voor lijkt te bestaan.

Schitterend licht op de paraplu en de muur. De persoon is nauwelijks zichtbaar, maar door minimale informatie zoals de plaats van de paraplu, de rechterarm en de hand weten we dat daar iemand staat. Door de onscherpte, het licht en de pasteltinten krijgt de foto een heel intiem karakter. Je zou ook kunnen zeggen dat de foto nostalgie ademt. Zo zag de wereld er vroeger uit.

3e plaats ex aequo, P.C. Moerman, 23 punten

Foto: P.C. Moerman

Foto: P.C. Moerman

De makers van de foto’s (en de jury) zijn kennelijk in een nostalgische bui geweest. Mooie belichting waardoor de aandacht eerst getrokken wordt door het gezicht om vervolgens weggeleid te worden via de hals naar de linkerhand. De foto roept de sfeer op van de jaren ’50 van de vorige eeuw, hoofdzakelijk vanwege de voile en de jurk. Ook de make-up draagt bij aan de nostalgische sfeer.
De pose van de geportretteerde drukt zelfbewustheid uit, alhoewel de houding van de hand wijst op een restje onzekerheid. Of gaat het om raffinement. Speelt kennelijk allemaal mee. Dat maakt de foto boeiend en raadselachtig.

3e plaats ex aequo, Roy Steins, 23 punten

Foto: Roy Steins

Foto: Roy Steins

Vrouw met donkere kap in een donker bos. Fraai licht op het gezicht. Het sprankje licht op de donkere kap levert een mooie omlijsting van het gezicht. De ‘onschuldige’ sproeten en de enigszins geringschattende glimlach concurreren met elkaar. De gelaatsuitdrukking is enerzijds uitnodigend, maar er gaat ook een waarschuwing van uit. Kortom een foto die de fantasie enorm prikkelt.
De eerste associatie die ik kreeg is dat ik verwacht dat elk moment Rutger Hauer op zijn paard aan komt draven in de serie ‘Floris’. Ik realiseer me dat ik wellicht meer over mezelf vertel dan over de foto.

3e plaats ex aequo, Miranda Kaltner, 23 punten

Foto: Miranda Kaltner

Foto: Miranda Kaltner

Portret van een jongen met sterke concentratie op de driehoek ogen, mond en neus. Opvallend grote pupillen. De rest van de foto is onscherp en de verzadiging is teruggebracht. Heel goed dat het hoofd aan de bovenzijde is afgesneden.
Er wordt een sfeer neergezet die wederom doet denken aan de jaren ‘50 van de vorige eeuw, voornamelijk vanwege de haardracht en de outfit van de jongen. Qua gelaatsuitdrukking doet de foto me sterk denken aan de kinderen uit de serie ‘Berlijn’ van Erwin Olaf. Echt vrolijk wordt je daar niet van maar het boeit wel.

Bespreking van de 8 foto’s ex aequo op de 4e plaats door Jaap Peeman

4e plaats ex aequo, Dirk Hoekstra, 22 punten

Foto: Dirk Hoekstra

Foto: Dirk Hoekstra

Prachtige compositie van een paddenstoel.
Mooie foto waarop het onderwerp haarscherp op de foto staat en de achtergrond helemaal onscherp wordt (Bokeh). Vaak zijn dit erg mooie foto’s.

4e plaats ex aequo, B. de Vos-Pouw, 22 punten

Foto: B. de Vos-Pouw

Treffend straatbeeld van een Hollands weertype. De compositie is erg mooi getroffen. Het onderwerp is zwart en de omgeving is in een wat grijze tint gedrukt. Dit geeft een prachtig geheel. Je voelt bijna de regen op je gezicht vallen.

4e plaats ex aequo, P.C.Moerman, 22 punten

Foto: P.C. Moerman

Een mooi portret van een dame. Het gezicht mooi uitgelicht. Rustig kleurgebruik. Het geheel doet denken aan de schilderijen van Rembrandt zoals die nu in het Rijksmuseum worden tentoongesteld als ‘De Late Rembrandts’

4e plaats ex aequo, Gerda Hanemaaijer, 22 punten

Foto: Gerda Hanemaaijer

Foto: Gerda Hanemaaijer

Eén foto, twee portretten. Leuk gevonden, frisse kleurencombinatie. Stoere meid met stoere bokshandschoenen die in het beeld treffend diagonaal worden weergegeven.

4e plaats ex aequo, Claudia van Zanten, 22 punten

Foto: Claudia van Zanten

Van een natuurfotograaf. Gebruik van een mooie horizontale verdeling. De kleuren worden prachtig weergegeven. Hier een onscherpe voor- en achtergrond wat het onderwerp (de pinguïns) belangrijk maakt. Ook het moment van opname met de leiderpinguïn voorop maakt dit een sterke plaat.

4e plaats ex aequo, Marco de Waal, 22 punten

Foto: Marco de Waal

Foto: Marco de Waal

Mysterieuze man. Het zwart-wit gebruik is hier helemaal op zijn plaats omdat de sfeer van de foto een geheimzinnig karakter heeft. Mooie compositie door het contrasterende sjaaltje.

4e plaats ex aequo, Henk van de Bemt, 22 punten

Foto: Henk van de Bemt

Foto: Henk van de Bemt

Raadselachtige foto waar de kijker zelf een verhaal bij kan verzinnen. De compositie iets schuin geplaatst werkt hier ook aan mee. Ook de keuze in zwart-wit is hier goed gekozen.

4e plaats ex aequo, Theo Finger, 22 punten

Foto: Theo Finger

Foto: Theo Finger

Wat gebeurt hier in een oude fabriekshal?
De donkere voorgrond geeft een mooi contrast met het oplichtende kruis en de felle kleuren van de achtergrond. Ook gebeuren er raadselachtige zaken achter de metalen ruiten. Dit geeft een raadselachtige kijk op het geheel. De sfeer is beklemmend en de kijker kan zijn fantasie gebruiken.

Er waren in totaal 842 inzendingen. De uitslagen zijn te vinden in deze PDF.

Rob ’s-Gravendijk
Taakgroep Wedstrijden en Exposities