Een wedstrijd voor Fotobondleden met het thema van de Fotoweek

De juryleden Rob ‘s Gravendijk, Nol Ploegmakers en Peter van Tuijl zijn klaar met hun werk. Het totaal aantal inzendingen bedroeg 94. Dat is een laag aantal in vergelijking met bijvoorbeeld Foto Online, waarvoor tienmaal zoveel inzenders zijn. Bij wedstrijden met meer inzendingen zijn er ook meer winnaars, maar relatief gezien is het aantal winnaars voor ‘Foto Online’ en ‘Kijk! Mijn Straat’ gelijk.
Er waren goede foto’s bij, maar helaas wat mondjesmaat. Peter van Tuijl: “Ik heb veel foto’s gezien waarbij de fotograaf niet gekozen heeft voor de essentie en de relevantie van het beeld. Een fietser, heel klein in de straat levert nauwelijks betekenis op, laat staan dat je er door getroffen wordt als een eyecatcher. Dus dat soort foto’s vinden we onder de maat.”
“Foto’s die het thema missen scoren erg laag. Het thema is wel een van de belangrijkste beoordelingscriteria. Ik kan mij dan ook niet goed voorstellen waarom het hier meermalen faliekant misging: een strandfoto, dierenfoto’s … Als jurylid probeer je alle foto’s een plek te geven in vergelijking met de topfoto’s die zijn ingezonden, maar onvoldoendes wil je liever niet geven …”.
Voor de nummers een, twee en drie heeft Webprint een prijs ter beschikking gesteld. De winnaars krijgen daarover thuis bericht.

De jury:
Rob ‘s-Gravendijk
Nol Ploegmakers
Peter van Tuijl

“In de uitslaglijst kun je zien hoe jouw inzending zich verhoudt tot de andere deelnemers. Mensen die onderaan geëindigd zijn zou ik nog eens op het hart willen drukken: let op het thema ! Als je inzending hier niet aan voldoet is het snel over alhoewel er foto’s bij zaten waarbij de jury zijn uiterste best heeft gedaan om ze ergens in het thema te passen. Opletten dus en laat je hierdoor niet ontmoedigen.”


Sponsor Fotowedstrijd Fotoweek 2015, ‘Kijk! Mijn Straat’
webprint.nl-logo


1e plaats, Natasha Groot-Braaksma

Foto: Natasha Groot-Braaksma

Foto: Natasha Groot-Braaksma

Met 93 punten is deze foto een overduidelijke winnaar in de categorie straatfotografie geworden. Het is een heel mooi gegrepen moment, veelzeggend, herkenbaar en toch vol spanning. Ook een echt tijdsbeeld ! Gewoon zonder poespas, maar wat er te zien is doet er wel toe. De kinderen op de voorgrond trekken de beschouwer mee de foto in, naar het groepje daarachter.


2e plaats, Linda van Zeijl

Foto: Linda van Zeijl

Foto: Linda van Zeijl

Ook dit is een tijdsbeeld en er zit iets in van een contradictie … spelende kinderen zijn niet aanwezig wel de vermoeide dame(moeder). Bovendien ook wel heel aardig in beeld gebracht. Standpunt-overzicht-elementen die met betekenis spelen.


3e plaats, Wim Kuiper

Foto: Wim Kuiper

Foto: Wim Kuiper

Deze foto in de categorie Stadsfotografie heeft een terechte 3e plaats. Alleen het standpunt al ! Waar heeft hij gestaan om dit beeld te maken ? Het is een beetje nostalgische plaat geworden maar voor stadsbeelden is dat niet zo erg. Een heel harmonische uitsnede geeft hier een knap overzicht.