© Rob Boehle

De reis naar AFIAP en EFIAP

Iedereen die lid is van de Fotobond is ook lid van de FIAP. Daar merk je zo niks van. Je hoeft er ook niet voor te betalen (dat doet de Fotobond voor je). De FIAP is voor fotografen wat de FIFA voor voetballers is. Hieronder vertellen Ruud Mooi, May Pommé en Rob Boehle meer over hun reis naar AFIAP en EFIAP. Op de website van de fotobond vind je meer informatie over de FIAP.

Ruud Mooi (Fotoclub Venlo)

Ik kwam ermee in aanraking toen ik twee foto’s instuurde naar het Holland Circuit. Na verloop van tijd kwam er een e-mail terug dat beide foto’s geaccepteerd waren in de verschillende salons van het circuit. Ik kwam er al snel achter dat je met die acceptaties kon werken aan  het behalen van distinctions, onderscheidingen. Yaay!...naar zoiets was ik op zoek! Naar ‘iets’ om me op fotografiegebied bij de les te houden. Ik stuurde nog een aantal foto’s naar een fotowedstrijd. Slovenië dit keer. En ja hoor, de foto’s werden niet alleen geaccepteerd, maar ik kreeg ook nog eens een bronzen medaille van de Sloveense fotobond voor één van de inzendingen (een zelfportret notabene). En een prachtige gedrukte catalogus erbij met mijn werken erin, groot afgedrukt. Toen was ik wel verkocht.

Nu is het halen van acceptaties niet zo eenvoudig als het hier klinkt. Het blijft toch een jury dingetje en die jury’s zijn het nou eenmaal lang niet altijd eens met jouw visie. Sommige fotosalons hebben acceptatieratio’s van minder dan 10%. Dan is elke acceptatie al een overwinning op zichzelf. De kwaliteit van je werk moet dus gewoon goed zijn. En blijven vooral, want met een portfolio van een paar goede foto’s kom je er niet. Voor de AFIAP (Artist) moet je maar liefst 90 acceptaties overleggen die je in niet minder dan 15 landen hebt gehaald. En zo zijn er nog wat eisen waaraan je moet voldoen.

Voor iedereen die een uitdaging zoekt op fotografiegebied… Dit is een ongelofelijk leuke manier om jezelf te meten in een internationaal gezelschap en om jezelf uit te blijven dagen. Een tip: Je komt wel in een brei van regels terecht. Zoek iemand in je fotoclub die het proces al eens doorlopen heeft. Dat kan je veel regel- en zoekwerk besparen. Je moet een administratie opzetten. Een foto onder verschillende titels insturen kan je zomaar op de red list doen belanden. Einde FIAP-carrière. Maar als je eenmaal op weg bent… Het is een prachtige reis waarmee je een schat aan ervaringen opdoet. Hoogtepunt voor mij was een gouden plak die ik op uitnodiging op een gala in Oostenrijk mocht komen afhalen. De volgende halte is EFIAP. 250 acceptaties, 30 landen. Niet teveel aan denken. Gewoon door blijven reizen. Dan komt die eindbestemming vanzelf.

virtual reality.jpg

 528_Ruud_Mooi_Relentless.jpg

May Pommé (Fotogroep Tegenlicht)

Ik fotografeer al langer dan 50 jaar. Fotograferen is voor mij een manier om de wereld te ontdekken en te onderzoeken. Het ‘bijzondere van het gewone’ is een rode draad in mijn fotowerk. Fotograferen is voor mij een soort meditatie. Ik geniet dan ook meer van het fotograferen zelf dan van het bewerken of het dokawerk.

Als je al zolang fotografeert, heb je natuurlijk een enorm archief dat nog ieder jaar gestaag groeit. Ik vond het jammer dat ik eigenlijk weinig meer met al dat materiaal deed. Toen ik hoorde van de FIAP en PSA salons zag ik een kans om nog iets met mijn betere foto’s te doen maar ook inspiratie te vinden voor nieuw werk. En ik moet zeggen, het geeft een goed gevoel als je foto’s geaccepteerd worden over de hele wereld en zeker als je af en toe in de prijzen valt.

 528_May_Pomme_busreis a rosa antwerpen-6420.jpg

528_May_Pomme_kubuswoningen rotterdam-7404.jpg

Rob Boehle (Fotokring Stein en Fotokring Echt)

De reden dat ik met internationale wedstrijden ben mee gaan doen, heeft voor een gedeelte te maken met het feit dat die jury's onafhankelijk zijn van mij. Ze kennen me niet, dus een acceptatie of prijs is veel meer waard voor mij omdat het echt alleen maar gaat over het fotowerk. Als je dan ook nog een eerste prijs wint in wedstrijden waar meer dan 12.000 fotografen vier werken ingezonden hebben, mag ik wel stellen dat ik trots ben. 

Eerst lag mijn focus op het winnen van acceptaties en prijzen, wat later ging het om prijzen in verschillende landen en continenten. Als laatste werd het mijn spelletje om de eerste te zijn in Nederland die op de kortst mogelijke manier doorgestroomd is van AFIAP maar EFIAP / Platina. En dat is gelukt; ik ben de eerste. Je kunt ook op mijn site kijken: www.boehle-fotografie.com

Rob_Boehle_shy by nature.jpg

waiting till you arrived.jpg