1. Homepage
  2. In the picture

In the picture: weekthema's

De curator kiest zelf een weekthema. Dit thema wordt aangekondigd in het magazine (je ontvangt hierover telkens op zaterdag een email) en is dan ook te vinden op de inzendpagina.
Hieronder vind je 2 tabellen; de eerste met een themaoverzicht voor de komende periode en relevante data. Daaronder vind je een toelichting per week.

NB:

  • De thema's die hieronder genoemd worden, kunnen door voortschrijdend inzicht op details nog wijzigingen ondergaan.
  • I.v.m. de feestdagen is er geen weekthema en publicatie in de week van 21 december.
Editie Thema Curator Inzenden van Inzenden t/m Publicatie
29 Landschap in arcadisch perspectief Martin de Bock 21 nov. 26 nov.  5 dec.
30 Portret in majestueus licht Hans Brongers 28 nov. 3 dec. 12 dec.
31 Kleine wereld Martine Reelick 5 dec. 10 dec. 19 dec.
32 Verlies Frans Artz 12 dec. 17 dec. 2 jan.
33 Reflectiefotografie in de straat Jeannet Zwols 19 dec. 31 dec. 9 jan.
34 Dieren in vreugdevolle ontmoetingen Wendy van Kuler 2 jan. 7 jan. 16 jan.
35 De mens in dromerige context Mariëtte Aernoudts 9 jan. 14 jan. 23 jan.
36 Kerst- en nieuwjaarskaarten vertellen hun verhaal (let op: thema gewijzigd!) Nico Beckers 16 jan. 21 jan. 30 jan.
37 Inspiratie door schilderkunst John Schenk 23 jan. 28 jan. 6 feb.
38 Duizend draadjes Veronique Jansen 30 jan. 4 feb. 13 feb
Editie Toelichting
29 Thema: Landschap in arcadisch perspectief
Arcadisch: herderlijk, landelijk-idyllisch. Als je er op googelt vind je vooral afbeeldingen van schilderijen en maar weinig foto’s. Kan dat nog in Nederland, een arcadische foto maken zonder al te rigoureuze ingrepen met Photoshop? Of is het tijd om het begrip ‘arcadisch’ een bredere invulling te geven? Zo doen de beelden van Edward Burtynsky soms ‘arcadisch’ aan maar zijn ze bij nadere beschouwing verre van arcadisch in de letterlijke betekenis van het begrip. Wat is jouw perspectief op een arcadisch landschap? Curator voor deze editie is Martin de Bock, lid van Fotogroep F8 Roerdalen.
30 Thema: Portret in majestueus licht
Je mag portret breed opvatten (van kop tot model met omgeving). De inhoudelijke zeggingskracht is bij een portret het belangrijkst. Dus denk na over een goede afstemming met het model en jouw regie. Daarbij heb je vormtechnisch te maken met compositie, techniek en het licht. Nu dus "majestueus licht". Wat jij onder "majestueus licht" verstaat en hoe je dat gebruikt om je portret zo sterk mogelijk voor het voetlicht te brengen is aan jou.Curator is Hans Brongers. Hij is bondsmentor, lid van de landelijke groep Portret en fotoclub Oog & Optiek in Lunteren. Hans is mede-auteur van het boek "Over foto's gesproken", dat verkrijgbaar is bij de Fotobond.
31 Thema: Kleine Wereld
Een macro- of close-upfoto maakt de wereld klein, maar ook een mistig landschap. En soms is je wereld klein als je weinig meer buiten komt. Een kleine wereld kun je creëren, suggereren, maar ook om je heen ervaren. Ik zoek foto's waarin ik het beklemmende of juist de rust van de kleine wereld ervaar. Martine Reelick is lid van Fotografieclub-BGC (Brabant-Oost) en binnen de club actief in de themagroepen Portret- & Modelfotografie en Straatfotografie. Martine heeft ervaring opgedaan in het bekijken en beoordelen van foto’s in Facebookgroepen.
32 Thema: Verlies
Zoek je eigen associaties op met Verlies zoals bijvoorbeeld: afdekken, litteken, tranen, schreeuw en visualiseer dat in de fotocurator van deze editie is Frans Artz, lid van Collectief Brabant en de landelijke groep Bondsmeesterklasse. Hij heeft een achtergrond met de Academie voor Beeldende Vorming en Canon Master 2012.
33 Thema: Reflectiefotografie in de straat
Door een straatscène via een reflectie (bijvoorbeeld een etalage) vast te leggen creëer je een heel andere wereld. Fantasie in een werkelijkheid. Richt je camera goed, zet jezelf buiten beeld en heb geduld. Let op het licht en laat twee beelden in elkaar vloeien tot een uniek beeld. Zet de kijker op het verkeerde been of laat de foto de waarheid liegen. Ik laat me graag verrassen. Curator is Jeannet Zwols, lid van AFV Daguerre en ook persoonlijk lid van de Fotobond.
34 Thema: Dieren in vreugdevolle ontmoetingen
Veel fotografen vinden plezier in het fotograferen van dieren, zowel in de vrije natuur als thuis. Dat levert vaak mooie of ontroerende beelden op. De ontmoeting die ik bedoel is die van dieren onderling of met een mens. Kortom, wat is voor jou een vreugdevolle ontmoeting met dieren en wat kun je me hierin laten zien. Curator voor deze editie is Wendy van Kuler. Zij is enthousiast lid van Fotoclub ’t Gooi en heeft, naast een parttimebaan op een laboratorium, een eigen studio voor familiefotografie.
35 Thema: De mens in dromerige context
De inhoud van een foto wijzigt naarmate er andere beeldelementen in voorkomen, of wanneer die anders zijn gerangschikt. Een model in een groene omgeving met veel zon heeft een heel andere uitstraling dan wanneer er een glimmende auto bij staat. Wat ik van je vraag is een foto van een mens waarbij de dromerige context het beeld bepaalt. Curator voor deze editie is Mariëtte Aernoudts. Zij is portretfotograaf en maakt ook graag beelden waarbij iedereen een eigen verhaal kan bedenken. Mariëtte is lid van Fotogroep De Huiskamer in Dongen en Collectief Brabant in Waalwijk. Verder haalt ze inspiratie bij de fotografen van de Landelijke Groep Portret van de Fotobond: "Elke keer zijn de getoonde beelden een feestje".
36 Thema: Kerst- en nieuwjaarskaarten vertellen hun verhaal (let op: thema gewijzigd!)
Deze tijd van het jaar nodigt uit om elkaar een warm hart te wensen. Het nieuwe jaar staat klaar. Kerst en oud-en-nieuw hebben we achter de rug. Een periode waarin onze postbestellers zich in het analoge tijdperk een breuk hesen aan alle kaarten die bezorgd moesten worden. Toen werden voornamelijk kant en klare wenskaarten verstuurd die in pakketjes van 10 te koop waren. Digitale toepassingen bieden hele andere mogelijkheden. Met alle beeldbewerking is het eenvoudiger geworden om eigen ideeën uit te werken en te realiseren. Dit gegeven vormt het uitgangspunt voor de volgende editie van In de picture. Laat eens zien hoe creatief wij met zijn allen zijn geweest met persoonlijke kerst- en nieuwjaarswensen. Every Picture Tells a Story, zong Rod Stewart in 1971. Laat mij nu zien op welke manier jij je fotografisch verhaal vertelt. Curator voor deze editie is Nico Beckers. Hij is lid van Fotogroep Maastricht, Fotografen kollektief Reflex in Heerlen en Fotogroep Kelmis in België. Leden van de Fotobond zullen zijn 'meisje met de schommel' kennen die gebruikt is voor de omslag van het Jaarboek 2019 2020.
37 Thema: Inspiratie door schilderkunst
Verdiep je in de portretstijl van schilders als Van Gogh, de clair-obscur aanpak van Rembrandt of Caravaggio. Ensceneer een straatbeeld naar voorbeeld van George Breitner, een landschap van Van Ruisdael of de vervreemde wereld van Salvador Dali, en geef er een “eigen draai” aan. Laat jouw handtekening achter in je werk. Vermeld (bijvoorbeeld bij de titel van je foto) de kunstenaar en/of het werk waaraan je refereert. Curator voor deze editie is John Schenk. John is lid van de NAFVA en FV GVB in Amsterdam en maakt deel uit van de Landelijke Groep Portret van de Fotobond.
38 Thema: Duizend draadjes
We wassen onze handen stuk, draaien om elkaar heen op anderhalve meter, ontsmetten en video vergaderen ons drie keer in de rondte. We vinden social distancing iets onnatuurlijks en worden ons tegelijkertijd steeds meer bewust dat we eigenlijk nooit losraken van elkaar omdat we in onze maatschappij van nature zo nauw met elkaar verweven zijn, via onze ademhaling en alles wat wij aanraken zijn we met duizenden draadjes met elkaar verbonden. Ik krijg kriebels bij deze gedachte, het maakt kwetsbaar, maar het dwingt ons ook richting solidariteit en respect. Het thema is onze verbondenheid: duizend draadjes. Curator voor deze editie is Veronique Jansen. Zij is fotograaf, curator en programmamaker voor Museum Hilversum.