1. Homepage
  2. Landelijke groepen

Landelijke Groep Documentaire Fotografie: verhalenvertellers bij uitstek

Wil-Vrancken-wm.width-500.jpg

Coördinator: Carol Olerud (docufoto@fotobond.nl)

Bekijk de galerie of bezoek de Flickr-pagina van de Landelijke Groep

Foto: Wil Vrancken

De Landelijke Gespreksgroep Fotojournalistiek startte in 1995 met de eerste ballotage door fotograaf Paul Levitton. Er werden zeven fotografen toegelaten. Nu, in 2020, zijn er 36 vrijetijdsfotografen lid van deze landelijke groep.

In 2020, bij het 25-jarige bestaan van de groep, hebben we besloten een nieuwe naam te kiezen die beter aansluit waar we nu voor staan, namelijk documentaire fotografie.

Leden van de groep verbeelden de dagelijkse gebeurtenissen, van dichtbij of ver weg. Zij leveren commentaar op situaties en gebeurtenissen met een journalistieke of documentaire waarde. Dit kan in reportagevorm, maar ook in foto's met een sociale benadering. Het zijn verhalenvertellers bij uitstek. Meestal werken ze langere tijd aan een serie, waarin een bepaald aspect wordt uitgediept.

De foto's hoeven niet altijd esthetisch verantwoord te zijn, maar er worden wel eisen gesteld aan techniek en visie. De bedoeling van de fotograaf moet duidelijk zichtbaar zijn. De gebeurtenis op de foto’s is van essentieel belang.

Vrijwel elk jaar wordt een fotoreis gepland zoals naar Hamburg, Berlijn, Londen, Brussel, Lille, Charleroi of Istanboel. Dat levert niet alleen interessante beelden op, maar de leden leren elkaars aanpak en benadering ook beter kennen. Ook maken we fotoboeken van deze reizen.

Regelmatig exposeert de groep of een aantal leden van de groep, onder meer op het Fotofestival Naarden.

Tegenwoordig gebruiken we de mogelijkheid om met elkaar te ‘Zoomen’. Dit heeft de groep de gelegenheid gegeven om toch met elkaar in contact te blijven en foto’s te bespreken ­­­in deze lastige periode van Covid-19.

Ballotage

Voor toelating tot de groep geldt onder meer een ballotage. Download de voorwaarden voor het lidmaatschap.

Bijeenkomsten 2020

Viermaal per jaar is er een bijeenkomst, centraal in het land. Bij de bespreking wordt meer aandacht besteed aan inhoud, visie en het verhaal dan aan esthetica of techniek. We hebben altijd afgedrukt werk bij ons. Gedurende de periode van Covid-19 zijn de bijeenkomsten in beginsel enkel digitaal.

  • zaterdag 18 januari
  • zaterdag 4 april
  • zaterdag 19 september (ballotage)
  • zaterdag 28 november (25-jarig jubileum)

Locatie

H.F. Witte Cultureel & Vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt