Woonplaats: Maasland
T: 06 28339865
E: Gerrit.Meerman@hetnet.nl
Ervaring Ik heb 40 jaar onderwijservaring in het geven van (o.a.) beeldende vakken,in 1980 lid geworden van FWS Maassluis en sinds 2020 jaar persoonlijk lid van de bond. In 1997 heb ik het predicaat BMK behaald. Ik heb workshops/masterclasses gevolgd bij Rens Horn (straatfotografie), Rosa Verhoeve 10 (storytelling) en Eric van Straaten. In 2023 ga ik starten bij fotograaf Frank van der Salm. Uit de Storytelling serie ‘Groundcontrol’ (over mensen die thuis op een flightsimulator vliegen), zijn 12 foto’s door het Rijksmuseum aangekocht en is gepubliceerd geweest in Hollandse Beelden en in Pf. Mijn serie ‘Tegengif’ is gedurende een half jaar, in opdracht van de gemeente Vlaardingen, op groot formaat geëxposeerd in het winkelcentrum Het Liesveld (2022). Mijn eigen fotografie valt voor het grootste deel onder de documentaire fotografie maar ik heb daarnaast een brede interesse in andere vormen van fotografie. Op veel fotoclubs heb ik lezingen over mijn werk mogen geven. Daarnaast heb ik veelvuldig mogen jureren zoals bij de Bondsfotowedstrijd, Foto individueel, Foto online en verschillende afdelings- en clubwedstrijden. Ook heb ik ervaring als gespreksleider bij werkavonden over het beoordelen van foto’s. (Beoordelen is iets anders dan bespreken)
Visie Mijn doel is om deelnemers aan een mentoraat, ieder op hun eigen niveau, een stukje verder te helpen en hun fotografie op een hoger plan te brengen. Dat kan variëren van het onder de knie krijgen van technische zaken tot het maken van een goede serie foto’s met samenhang. In overleg stelt iedere deelnemer persoonlijke doelen. Deze doelen zullen richtinggevend zijn bij bespreking van de vorderingen. Naast de inhoud wil ik, waar mogelijk, aandacht besteden aan de beeldende/artistieke kant van het werk. Een mentoraat is een groepsproces waarbinnen individuele fotografen zich kunnen ontwikkelen. Ik hecht er belang aan om een veilige sfeer te creëren waarbinnen iedere deelnemer zich kan en durft te uiten bij het bespreken van het werk.
Werkwijze Voorafgaand aan het mentoraat vraag ik deelnemers om zichzelf in korte bewoordingen te beschrijven en wat voor fotograaf ze denken te zijn. Deze beschrijving, samen met een aantal meegebrachte foto’s, gebruiken we om elkaar tijdens de eerste bijeenkomst beter (fotografisch) te leren kennen. Daarna inventariseren we de mogelijkheden tot onderwerpen waar aan gewerkt kan gaan worden. De tweede bijeenkomst bekijken en bespreken we de eerste fotografische probeersels om tot een definitief persoonlijk onderwerp of doel te komen. In de daarop volgende bijeenkomsten werkt de deelnemer de ideeën verder uit waarbij ik als coach op zal treden. We eindigen met een presentatie van het gemaakte werk. Tevens onderzoeken we de mogelijkheden om het gemaakte werk breder te presenteren in de vorm van een tentoonstelling, boek, digitale presentatie o.i.d. Dit kan een stimulans zijn om een stapje extra te doen, een stok achter de deur.