Terug naar overzicht

  • Woonadres:
    Culemborg
  • Omschrijving:

    Tom Meerman

    Woont in Culemborg (centraal gelegen)
    T: 06-26882088
    E: tmeerman@freeler.nl
    W: www.tommeerman.nl

    Ervaring Sinds 1977 fotograferend. Afgestudeerd als autonoom kunstenaar/fotograaf in 1988. Fotodocent sinds 1991 aan cursussen en kunstacademie. 14 jaar landelijk adviseur voor de amateurfotografie geweest, daarna hoofd van de Fotovakschool in Amsterdam/Apeldoorn. De Leergang Fotoreflectie heb ik ontwikkeld en georganiseerd. Als beroepsfotograaf lid van GKf/DuPho. Als amateurfotograaf lid van FK Arnhem, CCO (geweest), CFC lek en Licht. Mentoraten, jurylidmaatschappen (o.a.. BondsFotoWedstrijd, FIAP, Zilveren Camera, PX3), lezingen over geschiedenis van de fotografie, lezingen over aspecten van fotografie. Auteur van serie over Fotografie als taal. Wekelijks schrijvend over foto’s in De Gelderlander. Auteur van verschillende boeken, o.a.. Sight&Seeing (1992), De Culemborgers (2014), Fotografie als taal (2010-2021).

    Visie Fotografie is een taal en die kan iedereen leren. Foto’s zijn bedoeld om niet alleen een emotie uit te drukken, maar dat ook op te roepen. De foto is dus de drager van een verhaal, van maker naar kijker. Door je zelfstandig in je keuzes te ontwikkelen word je de authentieke fotograaf die je wilt zijn. In een mentoraat stel ik je vragen over wie je bent en wilt zijn, wat jouw thema’s en onderwerpen zijn, hoe jouw foto’s herkenbaar en samenhangend zijn, en welke technieken en organisatie je inzet. Een mentoraat kan ook gaan over het begeleiden van een groepsproces, bijvoorbeeld bij het tot stand brengen van een expositie of een boek. Dan ben ik de buitenstaander die helpt met de dynamiek van de groep, die adviseert over die zaken die collectief moeten gebeuren, en die soms knopen voor jullie doorhakt die anders onderling lastig kunnen zijn. Soms gaat fotografie heel sterk over de fotograaf zelf; soms is het doel van fotografie om de wereld vast te leggen; soms is de fotografie zelf het onderwerp; soms is de fotografie een functioneel communicatiemiddel; in al die gevallen ben ik het begrijpend oog en help ik je bij dat wat jij wilt bereiken.

    Werkwijze Een mentoraat begint er altijd mee dat de deelnemers vooraf een eigen statement schrijven. Daarin onderzoek je waar je nu staat, en welk uitzicht op mogelijke volgstappen en verre einders je van daaraf kunt zien. Samen bekijken we dan je mogelijkheden, bezien of je klaar bent om jouw nieuwe weg in te slaan, en maken keuzes die bij jouw doelstellingen passen. Een mentoraat gaat over jou, en ik help je door je inzicht te geven in hoe jouw werk communiceert. Jij gaat stappen maken, over paden die je nu misschien nog niet kent, om terecht te komen waar jij wilt zijn. In het mentoraat heb je wisselwerking met de andere deelnemers, waarin je je eigen positie steeds kunt onderzoeken, en waarin je elkaar inspireert. Verschillende methodes zetten we daarbij in: Speeddate, peer-review, brainstorm, mindmap, grow-gesprekken, leerstijl-bespreking. Aan het eind van je mentoraat heb je een afgerond project, én je hebt een denkstijl ontwikkeld die je helpt bij het maken van je volgende keuzes. Ik ben opgeleid als autonoom kunstenaar en deed ervaring op met alle takken van fotografie die in de vrije fotografie denkbaar zijn. Plezier in het fotograferen staat voorop en als je ervoor open staat vertel ik je alles wat ik weet.