1. Homepage
  2. Nieuws

De Zilveren Camera 2019: rondleiding en lezingenZilveren Camera 2019 Hilversum

[Foto: Rick Mandoeng]

Speciaal voor leden van de Fotobond: Rondleiding en lezingen op 28 februari 2019 om 18:00 uur in Museum Hilversum

Kom op donderdag 28 februari naar een unieke rondleiding en lezingenavond in Museum Hilversum! De lezingen gaan over nieuwsfotografen die vaak in de brandhaarden van de wereld opereren en op plekken waar het wringt! Te gast zijn Mariëlle van Uitert en Bram Janssen, twee nieuwsfotografen die dit jaar een prijs hebben gewonnen in de Zilveren Camera wedstrijd. Mariëlle vertelt over recente projecten, zoals het drugsproject in Mexico. Ook Bram vertelt over zijn projecten en in het bijzonder over zijn reportage The Missing over Afrikaanse migranten. Juryvoorzitter Marc Prüst gaat dieper in over het belang van het verslagleggen van deze verhalen.

Maar eerst nemen we je mee over de tentoonstelling De Zilveren Camera met de beste nieuwsfoto´s van het afgelopen jaar. Je hoort niet alleen de context, maar we kijken ook met een fotografisch oog naar de foto´s.

Programma
18:15 : aanvang rondleiding (museum open om 18:00 uur)
19:15 : korte pauze (inclusief drankje)
19:30 : aanvang Podium MH
20:30 : korte pauze (inclusief drankje)
20:45 : vervolg Podium MH
21:30 : afsluiting en napraten

Ticket: € 10,95, inclusief entree, 2 consumpties, rondleidingen en lezing.

Inschrijven is noodzakelijk: https://www.e-act.nl/cart/do/add?a=2431&p=45200

Achtergrond
Niet zelden zitten fotojournalisten zo dicht op het nieuws, dat zij hier zelf onderdeel van gaan uitmaken met alle risico’s van dien. Janssen kwam in 2017 zelf ook in het nieuws, toen hij tijdens zijn werk een tijdje werd opgepakt door de Turkse politie. Hij was op dat moment bezig met het fotograferen van een verboden Gay Pride-evenement in Istanbul. Van Uitert werd in 2012 kortstondig ontvoerd en raakte enkele dagen later gewond bij een mortieraanval tijdens een anti-Assad demonstratie.

Bram Janssen 
The missing | Zilveren Camera 1e prijs Nieuws internationaal – serie 
Vele migranten in Zuid-Afrika leven een leven in de anonimiteit. Als ze sterven, blijven ze vaak ongeïdentificeerd. Ongeveer 3.000 lichamen worden jaarlijks naar het drukste mortuarium van het land gebracht. 10% daarvan wordt nooit geclaimd en blijft ongeïdentificeerd. In het mortuarium worden vingerafdrukken en dna afgenomen, waarna de lijken nog maximaal drie maanden bewaard worden in de koelcellen van het mortuarium. Daarna worden de anonieme lichamen met vijf tegelijk in zogenoemde 'paupergraven' begraven. 

Mariëlle van Uitert 
Moordstad Ciudad Juarez | Zilveren Camera 3e prijs Nieuws internationaal – serie 
Het drugsgeweld in Mexico laait op. Met gemiddeld zo’n tachtig moorden per dag was 2017 het dodelijkste jaar sinds het land dat bijhoudt. Ook in Ciudad Juárez, dat van 2008 tot 2011 de gevaarlijkste stad ter wereld was, neemt het geweld weer toe. Ciudad Juárez ligt strategisch op de handelsroute tussen de regio waar marihuana en papaver worden verbouwd en de grens met de Verenigde Staten, de belangrijkste afzetmarkt voor de drugs. De stad grenst direct aan El Paso, een van de veiligste steden van de Verenigde Staten.

Marc Prüst 
Juryvoorzitter De Zilveren Camera 
Fotografieconsultant en curator Marc Prüst begon zijn fotografiecarrière in 2001 bij World Press Photo. Van 2007 tot 2009 werkte hij voor Agence VU in Parijs. Daarna als zelfstandig fotografieconsultant en curator, sinds 2015 weer in Amsterdam. Prüst werd in 2016 voorzitter van de jury van de Zilveren Camera. Hij was enkele jaren artistiek directeur van onder andere het Photoreporter Festival in St. Brieuc, Frankrijk en is dat nu voor het NUKU-fotofestival Ghana

Museum Hilversum, Kerkbrink 6, 1211BX Hilversum
Parkeren: Met de auto kun je Museum Hilversum vanuit alle richtingen bereiken via de ring. Je volgt de borden richting Centrum en kunt de auto parkeren in de parkeergarage de Gooische Brink, die aangegeven staat op de groene parkeerborden. Vanuit de parkeergarage kom je direct op de Kerkbrink.