1. Homepage
  2. Nieuws

Deelname aan enquête leverde Sony α6400 opEnquete_winnaar_Sony

[foto: Joost Sijl]

Eerder dit jaar heeft in de nieuwsbrief een oproep gestaan om mee te doen aan een enquête over naamsbekendheid en merkentrouw van cameramerken. Deze enquête maakte deel uit van een afstudeeronderzoek. De deelname aan het onderzoek was anoniem, maar de leden die hun mailadres achterlieten dongen mee naar een nieuwe camera met een waarde van € 500. Als het aantal inzenders boven 400 kwam werd het bedrag aan camerawaarde zelfs verhoogd naar € 1.050.

Massale deelname én kritische noten
Deze oproep heeft wat losgemaakt onder de leden. Er werd door enkele leden bezwaar geuit tegen het vermeende commerciële karakter van deze scriptie, omdat de student stage liep bij een van de grote camera-importeurs. Ook werd het omgaan met persoonlijke gegevens (het opgeven van een mailadres) als risico gezien. Dat heeft het dagelijks bestuur weerlegd, omdat enerzijds het mailadres alleen bij de hogeschool werd opgeslagen en niet aan derden is doorgegeven, anderzijds omdat deelname geheel vrijwillig was en het de deelnemers volledig vrij stond om daarna hun mailadres al of niet op te geven. Ook was afgesproken dat de camera-importeur geen reclame zou maken met de medewerking van de Fotobond.

Blijkbaar waren de leden niet bang, want er werd massaal meegedaan aan het onderzoek. Maar liefst 1404 leden vulden de vragenlijst volledig in. Daarmee werd de ondergrens voor het aantal deelnemers ruim overschreden en kwam de camera van € 1.050 in zicht.

Winnaar
Vervolgens heeft notaris mr. Janssens in Overveen op ons verzoek een nummer getrokken. Dat bleek te corresponderen met het mailadres van Joost Sijl uit Leusden, lid van Fotokring Eemland in Amersfoort. Hij heeft de camera inmiddels ontvangen.

Welke camera betreft het?
Don Mehrow, de student die het afstudeeronderzoek heeft uitgevoerd, liep zijn afstudeerstage bij Sony. Omdat het onderzoek dienstbaar was aan dat bedrijf heeft Sony hun nieuwste APS-C mirrorless verwisselbare lenscamera beschikbaar gesteld, met de toezegging onzerzijds dat de sterke punten van deze camera bij het bekendmaken van de winnaar zouden worden gemeld.

Komen ze: De gewonnen camera is een Sony α6400, de nieuwste APS-C mirrorless verwisselbare lenscamera. De lichte, compacte en robuuste α6400 biedt talloze indrukwekkende mogelijkheden en functies. Dankzij supersnelle AF en zeer precieze onderwerptracking is deze camera ideaal voor het vastleggen van snelle actie. Daarnaast maken het grote gevoeligheidsbereik en de schitterende beeldkwaliteit de camera geschikt voor vrijwel elke situatie die u zou willen fotograferen of filmen.

  • Snelle autofocus van 0,02 sec. met 425 AF-punten met fasedetectie;
  • Realtime tracking en realtime eye-autofocus, om bewegende onderwerpen te detecteren en volgen;
  • Exmor CMOS-sensor met 24,2 megapixels12 en uitzonderlijke lichtgevoeligheid;
  • Filmopname met een hoge resolutie van 4K voor serieuze videoproductie;
  • 180° kantelbaar lcd-aanraakscherm voor eenvoudigere zelfportretten en opnamen onder een hoge of lage hoek.
Resultaat uit het onderzoek

Op ons verzoek zijn de uitkomsten van het onderzoek van Don Mehrow aan ons beschikbaar gesteld. Klik hier voor de onderzoeksresultaten {bestand volgt].

Terugkijkend heeft deze actie de volgende positieve gevolgen gehad:

  • de sterke positie van de Fotobond als representant van een grote groep serieuze fotografen is onderstreept;
  • we hebben kunnen meewerken aan een afstudeeronderzoek, dat ook nog eens fotografisch onderwerp had en waarvan de uitkomsten voor ons beschikbaar kwamen;
  • een van de leden van de Fotobond heeft er een prachtige camera aan overgehouden.