1. Homepage
  2. Opleiding en inspiratie

Leuk idee: suggesties van leden

Nu wij plotseling veel thuis zijn en onze sociale contacten vaak tot een minimum beperkt, borrelen er creatieve oplossingen op om toch met elkaar in verbinding te blijven en samen met fotografie bezig te zijn.

Hieronder vindt u een overzicht van de ideeën die wij al ontvingen. Laat u inspireren en doe mee.

Ook een leuk idee? Stuur in!
Om de inzendingen te structureren en leesbaar te houden, hebben wij een paar regeltjes over het insturen van uw idee:

  • Maak een korte omschrijving van het idee in
    niet meer dan 100 woorden.
  • Voeg de naam van fotoclub / individueel lid toe.
  • Voeg het e-mailadres van de contactpersoon toe.
  • Wanneer het idee op de clubwebsite of elders verder toegelicht wordt, stuur dan de link naar de website mee.
  • Stuur uw inzending naar webmaster@fotobond.nl

Een van onze clubs heeft het volgende bedacht:

Er wordt een dng-bestand van één lid gemaild aan alle leden van de fotoclub. Iedereen maakt er zijn eigen bewerking van en deze worden binnen de club per internet (bijvoorbeeld: via Flickr) gedeeld. Zo zijn we toch creatief en met elkaar bezig met fotografie.


Fotokring Heuvelrug

heeft een blogpagina voor leden opgezet. Als eerste thema is er gekozen voor “Uit de kunst”. De bedoeling is een foto te maken van een kunstwerk zoals een schilderij of een beeld en geïnspireerd door dit kunstwerk een eigen foto maken.

Een foto van het voorbeeld en de eigen creatie wordt met een verklarende tekst op de blog geplaatst. De andere leden kunnen hierop reageren


FotoClub Schijndel

heeft sinds de contact beperkende maatregelen een 'Digitale Fotobespreking’ geïntroduceerd.

fotoclub Schijndel

Om de twee weken kunnen alle leden 1 foto insturen naar de webmaster van de fotoclub. De foto’s worden op de ledenpagina’s van de site geplaatst met de mogelijkheid om commentaar te geven middels een ‘gastenboek’. 

Door te klikken op de foto kan de foto op 2000px bekeken worden.

Het clublid die normaal als ‘voorbespreker’ optreedt leidt met een eerste commentaar de foto in.

Alle clubleden kunnen gedurende een hele week 1x op elke foto reageren. De fotograaf kan op elke reactie reageren en sluit op het einde van de week de commentaar reeks af met zijn/haar eindconclusie.


Marcel Borgstijn vraagt je na te denken over je werkwijze bij fotoprojecten.

Nu het wat lastiger is om naar buiten te gaan en foto’s te maken, is het een uitgelezen kans om eens na te denken over de manier waarop je te werk gaat bij jouw fotoprojecten. Want veel doe je onbewust. Hoe doen anderen dat? Wat kun je daarvan leren? Met behulp van een vragenlijst wordt je bewust van jouw keuzes. Bekijk hem op https://documenstory.com/fotobond/


Fotoclub Nijmegen
Namens de Fotoclub Nijmegen wil ik graag delen hoe wij momenteel bezig zijn om toch in contact te blijven met elkaar en elkaar fotografisch uitdagen.

Onze bijeenkomsten, waar we elkaars werk bespreken, gaan door via ZOOM, het werkt wel prima tot nu toe.

Zo hadden we een opdracht om een ansichtkaart/collage te maken voor de fotovrienden uit de club met foto’s die we in deze tijd maken (meestal rondom het huis).

Verder hebben we twee keer een fotoketting georganiseerd, we maken een lijst met deelnemers, de eerste stuurt en foto naar de volgende van de lijst, die dan weer met zijn eigen fotot reageert en stuurt hem door naar de volgende.

De volgende bijeenkomst is een thema avond, die door twee leden georganiseerd wordt. Dit stond al op onze agenda en gaat dus door, maar via ZOOM meeting.

Met vriendelijke groet,
Beata Stawiarska


Diana Bokje

Ik post sinds het begin van de Corona crisis elke dag een BlikOpener op mijn website. Een BlikOpener is een leuke foto opdracht, iets om je creativiteit te stimuleren of je je blik te verruimen. Iedere BlikOpener is gebaseerd op een inspirerend voorbeeld van een fotograaf met een andere kijk.  Ik ben inmiddels aanbeland bij nummer 51 en merk dat mensen het leuk vinden om ze te lezen of de opdrachten te doen.
https://bokje.com/category/inspiratie/blikopener/