1. Homepage
 2. Over Fotobond
 • All

december 2018

'National Geographic - The Art of Wildlife Photography' in Museon, DEN HAAG
21 december 2018 -
16 juni 2019
Museon Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Webredactie

[Foto:  "Arctic Treasure" van Sergey Gorshkov ]

The Art of Wildlife Photography

Deze foto-expositie met indrukwekkende natuurfoto's van gerenommeerde National Geographic fotografen, zoals Jim Brandenburg, Brian Skerry en Beverly Joubert, toont de verhalen achter de camera.

Feit en fantasie
Voor de pioniers van de fotografie was het maken van de perfecte foto een proces van vallen en opstaan. Door het forse gewicht en de enorme afmetingen van de eerste camera's, gecombineerd met een complexe logistiek, werd het maken van foto's in afgelegen natuurgebieden een ware expeditie. Uit de collectie van het Museon worden ruim vijftig historische camera's gepresenteerd en krijgt de bezoeker een goed beeld van de technische ontwikkelingen die de fotocamera's ondergingen.

De kunst van natuurfotografie
De hedendaagse natuurfotograaf heeft de beschikking over de meest geavanceerde apparatuur en profiteert van zwaar verbeterde randvoorwaarden, vergeleken met die van de pioniers. Maar ook nu gaat het uiteindelijk om het oog van de fotograaf in combinatie met expertise en ervaring. Goede fotografie vraagt gedegen logistieke voorbereiding, is missie- en doelgroep gericht en vraagt naast genoemde kundigheid ook fysiek en emotioneel veel van de fotograaf.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties
De tentoonstelling maakt ook een verbinding naar de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Deze zeventien doelen zijn opgesteld om de belangrijkste uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur en samenleving aan te pakken.

Informatie over openingstijden en toegangsprijzen zie https://www.museon.nl/nl/bezoekersinformatie.


Lees meer >
Comedy Wildlife Photography Awards, TILBURG
21 december 2018 -
5 mei 2019
Natuurmuseum Brabant Spoorlaan 434
5038 CH Tilburg
Webredactie

[Foto:  Roie Galitz]

Comedy Wildlife Photography Awards

Dansende beren en komodovaranen, een balende ijsvogel en een panikerende eekhoorn. Je moet er minstens om glimlachen. En dat is precies de kracht van de foto’s: humor wordt ingezet om aandacht te vragen voor natuurbehoud wereldwijd.

De prijswinnende foto’s van Comedy Wildlife Photography Awards, prijzen voor de meest komische dierenfoto’s van het jaar, komen naar Tilburg! Vanaf 21 december zijn de onweerstaanbare plaatjes te zien in de Potviszaal van het museum. Een tip voor de kerstvakantie, voor wie vrolijk het nieuwe jaar in wil. Bijzonder ook, want de foto’s zijn in tentoonstellingsvorm maar op een paar plekken in de wereld te zien. Een mooie gelegenheid om te laten zien hoe leuk de natuur kan zijn. Het museum greep de kans om de tentoonstelling naar Nederland te halen dan ook direct aan. 

Met de fotowedstrijd steunt Comedy Wildlife Awards de organisatie Born Free, die zich inzet voor dierenbescherming en –welzijn. Met de wedstrijd vragen ze aandacht voor wilde dieren en het behoud van hun leefomgeving. En met de verkoop van de foto’s wordt geld ingezameld voor de Born Free Foundation.

Openingstijden:
dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
voor openingstijden tijdens de kerstvakantie zie www.natuurmuseumbrabant.nl.


Lees meer >

januari 2019

Expositie Jeannet Zwols en Elly Reuter, GRONINGEN
8 januari 2019 -
4 april 2019
Groninger Forum Bibliotheek Vinkhuizen Siersteenlaan 480/6
9743 EZ Groningen
Webredactie

[Foto: Jeannet Zwols]

Onverwachte schoonheid

Schoonheid is betrekkelijk. Wij laten de schoonheid zien van het doorgaans 'lelijke' zoals scheuren in muren (actueel in onze provincie) en elektriciteitsmasten in het Groninger land. Ook het 'gewone' is soms onverwacht mooi zoals te zien is in de takjes op zandgrond en de bewogen bomen.

Jeannet Zwols en Elly Reuter zijn twee enthousiaste (amateur)fotografen, beiden lid van fotoclub Beeldspraak.
De foto's van de scheuren in de muren en de takjes op zandgrond zijn gemaakt door Jeannet en de foto's van de elektriciteitsmasten en de bewogen bomen zijn gemaakt door Elly.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 08:30 - 17:30  uur.


Lees meer >
Expositie George Gaiser, Ger ter Horst, Johan de Vos, DEN HAAG
13 januari 2019 -
28 februari 2019
Westvliet Fitness- & Racketclub Westvlietweg 55
2491 ED Den Haag
Webredactie

Expositie drie fotografen in Westvliet Fitness- & Racketclub

Vanaf 13 januari hangt er een foto-expositie in de serre van de Westvliet Fitness- & Racketclub. Deze expositie bestaat uit een fotoselectie van drie fotografen, allen lid van fotoclub Diafragma. Door samen te werken aan deze expositie willen zij laten zien hoe de verschillende stijlen zich laten mengen in een veelzijdige expositie. De foto's variëren van natuurbeelden, landschappen en high speed fotografie tot abstracte verf- en lichtfotografie.

George Gaiser: "Ik ben begonnen met fotografie, omdat fotografie een geweldige manier is om prachtige momenten vast te leggen, herinneringen op te halen en alledaagse onderwerpen eens vanuit een ander perspectief te bekijken."

Ger ter Horst: "In deze expositie laat ik verschillende soorten van fotografie zien: o.a high speed fotografie ... Verder foto's van Light-Painting (schilderen met licht bij lange sluitertijd). Daarnaast exposeer ik enkele natuurfoto's."

Johan de Vos: "Voor deze expositie laat ik werk zien uit mijn setie Paint Splash (verfspat fotografie met zeer korte sluitertijd), architectuur in De Haag, herfstbos en abstract werk."

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 07:00 - 11:00 uur
zaterdag en zondag 08:00 - 16:00 uur.


Lees meer >
Foto-expositie Huis Kinesis, DELFT
25 januari 2019 -
20 april 2019
HuisKinesis Voorstraat 86
2611 JL Delft
Webredactie
[Foto: Wil Vrancken]

Foto-Expositie Documentaire Fotografie HuisKinesis

Onder leiding van Jan Ros, Bondsmentor van de Fotobond Nederland, hebben acht documentaire  fotografen gedurende zes maanden gewerkt aan een mentoraat met ieder een eigen individuele opdracht die zij zelf geformuleerd hadden.
In dit mentoraat heeft men zich verdiept in de Sociaal Documentaire Fotografie en hebben zij een “persoonlijke fotografische zoektocht” achter de rug. Het eindresultaat is nu te zien in acht verschillende maatschappelijke thema’s en verhalen zoals integratie in de samenleving, (actieve) ouderen, mensen die een steuntje in de rug verdienen, eetgewoontes van expats, gemeenteverkiezingen, de aanleg van de Hoekse Lijn, en mensen met een passie. Kortom allerlei verschillende thema’s die de fotografen op hun eigen wijze hebben verbeeld.

Deelnemende fotografen zijn Johan Hallo, Marcel Schikhof, Marian van Heuveln, Paul Korving, Petri Coomans, Tineke Moor, Wil Vrancken en Wil Groen. Zeker de moeite waard voor u om een kijkje te nemen.

Openingstijden:
donderdag, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 -17.00 uur.
Toegang gratis.
Meer informatie: www.huiskinesis.nl.

Lees meer >
Spatio-temporeel: expositie Van de Camp & Heesterbeek, EINDHOVEN
26 januari 2019 -
23 februari 2019
Galerie Pennings / Pennings Foundation Geldropseweg 63
5611 SE Eindhoven
Webredactie

Spatio Temporeel - Van de Camp & Heesterbeek

Achter de naam Van de Camp & Heesterbeek gaat het kunstenaarsduo Patricia van de Camp en Marc Heesterbeek schuil. Belangrijk uitgangspunt voor hun werk is portretfotografie. Door vervreemding zoeken zij de grenzen op van identiteit en esthetiek en streven zij naar een tijdloos en universeel beeld. Met hun werk reageren ze op twee stellingen die al in de klassieke oudheid werden geformuleerd en die nog steeds actueel zijn.

Over schoonheid zei Aristoteles dat iets pas mooi is als er niets aan toegevoegd of afgehaald kan worden. Kortom, dat iets of iemand van nature schoonheid bezit. Bij de selfies op social media van tegenwoordig zien we een hang naar perfectie en een streven naar een ideaalbeeld en hebben de zelfportretten niet zoveel meer met de werkelijkheid te maken.

Plato beweerde dat de werkelijkheid die wij waarnemen een momentopname is. Door digitale manipulatie willen Van de Camp & Heesterbeek een momentopname omzetten in een tijdloos, esthetisch beeld.

Openingstijden:
woensdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur en op afspraak.

Info: www.penningsfoundation.com
Lees meer >
Robert F. Kennedy Funeral Train - The People's View, ROTTERDAM
26 januari 2019 -
12 mei 2019
Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
Webredactie

[Foto: William F. Wisnom Sr.]

Robert F. Kennedy Funeral Train: The People's View

Voor dit project maakt kunstenaar Rein Jelle Terpstra een visuele reconstructie van de zogenoemde funeral train – de trein die op 8 juni 1968 het stoffelijk overschot van de vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. vervoerde - vanuit het perspectief van mensen die langs het spoor hun laatste groet uitbrachten. De tentoonstelling omvat onder andere een wandinstallatie met originele, door Terpstra gevonden snapshots én een filmcompilatie van home movies en snapshots die op vijf schermen worden geprojecteerd.

De tentoonstelling omvat een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s van Paul Fusco, een wandinstallatie met originele, door Terpstra gevonden snapshots én een filmcompilatie van home movies en snapshots die op vijf schermen worden geprojecteerd. De soundscape bij deze film is goeddeels opgebouwd uit originele geluidsopnames die die dag langs het spoor zijn gemaakt, te samen met ingesproken verhalen over dat moment, het jaar 1968 en de rol van Robert F. Kennedy.

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11:00 - 17:00 uur

Meer informatie op de site van het Nederlands Fotomuseum.


Lees meer >
Bertien van Manen gastcurator Fotomuseum, ROTTERDAM
26 januari 2019 -
8 december 2019
Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
Webredactie

[Foto: Eva Bendien, Amsterdam 1922 © Paul Citroen]

De collectie belicht door Bertien van Manen

Voor de tentoonstellingsreeks De collectie belicht door… heeft het Nederlands Fotomuseum dit keer de fotograaf Bertien van Manen als gastcurator uitgenodigd om een persoonlijke keuze te maken uit de rijke museumcollectie. Van Manen werd tijdens het selectieproces getroffen door het werk van Lucebert en Paul Citroen. Het gaat haar vooral om de zeggingskracht van hun beelden, die je als kijker direct raakt. 

Met een persoonlijke toelichting bij iedere foto zet deze intieme tentoonstelling de collectie in een nieuw licht en krijgt het publiek tegelijkertijd een scherp beeld van wat Van Manen drijft als fotograaf.

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag 11:00 - 17:00 uur

Meer informatie op de site van het Nederlands Fotomuseum.


Lees meer >
Expositie Cees Mutsaerts 'Eagle Shelter', DONGEN
26 januari 2019 -
31 maart 2019
De Cammeleur Hoge Ham 126
5104 JK Dongen
Webredactie

Cees Mutsaerts exposeert foto's van 'Eagle Shelter'

Conny Ariëns en Mario Tapia startten enige tijd geleden met De Eagle Shelter, een veilige ontmoetings-haven voor een ieder die dat (even) nodig heeft. En ook een plek om in beweging te komen, talenten te ontplooien en te groeien.

Cees Mutsaerts: "Tijdens de parkdagen 2016 kwam ik in contact met Eagle Shelter. Ik wil nu onderzoeken in welke mate Eagle Shelter de droom heeft kunnen realiseren. In mijn beelden wil ik de ervaringen van de gasten tonen, niet tijdens de aangeboden workshops etc., maar als op zichzelf is, in gesprek met anderen, kortom waar men zichzelf is.

Deze reportage is een onderdeel van mijn fotowerk in en rond de gemeente Dongen, een project waarmee ik in 2006 ben gestart. Ik wil laten zien hoe de gasten van Eagle Shelter de veilige haven en ontmoetingsplaats ervaren. De beelden worden aangevuld met indringende portretten van gasten."

Openingstijden:
ma-vr 08.30 - 00.00 uur za 08.30 - 00.00 uur zo 10.00 - 18.00 uur


Lees meer >
Foto Manifestatie Drenthe-Vechtdal, EMMEN
28 januari 2019 -
17 maart 2019
Centrum Beeldende Kunst Ermerweg 88b
7812 EP Emmen
Webredactie

Expositie FMDV 

De Foto Manifestatie Drenthe Vechtdal (FMDV) is een fotowedstrijd en –expositie en wordt jaarlijks bij toerbeurt georganiseerd door één van de fotoclubs van de afdeling Drenthe-Vechtdal.

De 51e editie van de FMDV wordt georganiseerd door Fotoclub Borger-Odoorn. De fotomanifestatie bestaat uit een expositie en een wedstrijd. Er worden 150 foto's tentoongesteld en deze zijn ingezonden door 118 leden van de deelnemende clubs.

De jury bestond ook deze keer uit drie professionele fotografen. Zij hebben op een zaterdag in november alle foto's zorgvuldig bekeken en gewaardeerd. Er werd ook deze keer gewerkt met een longlist, tiplist en shortlist. Dat leverde deze keer 19 foto's op en daaruit zijn zes winnende foto's en drie eervolle vermeldingen gekozen.
De uitslag van de wedstrijd werd tijdens de opening op 26 januari bekendgemaakt.

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13:00 uur tot 17:00 uur.


Lees meer >

februari 2019

Nieuwe talenten exposeren in Fotogalerie Zwijndrecht
2 februari 2019 -
23 februari 2019
Fotogalerie Zwijndrecht Rotterdamseweg 126
3332 AL Zwijndrecht
Webmaster afdeling ZHZ

[Foto: Peter Smit]

Nieuwe leden van FotoclubZwijndrecht tonen in de maand februari hun fotowerk in Fotogalerie Zwijndrecht.
De exposanten zijn inmiddels een jaar lid van Fotoclub Zwijndrecht en hebben de eerste stappen gezet in hun ontwikkeling om een liefhebber fotograaf te worden.

Hoewel tegenwoordig iedereen foto’s kan maken, al dan niet met een smartphone, zijn dat nog geen fotografen. Dat is wat de meeste nieuwe leden ook in die eerste maanden op de fotoclub ontdekken, een echte foto maak je niet zo maar.

De leercurve gaat steil; je gaat anders kijken, je gaat dingen zien die je niet eerder opgevallen zijn. Het eerste devies; let vooral op de achtergrond, je onderwerp komt er wel op. Wat wil je precies laten zien, waarom wil je dat laten zien en hoe ga je dat doen? Allemaal vragen waardoor je bewuster en persoonlijker gaat fotograferen. En dan komt de openbaring dat je van lelijke zaken mooie foto’s kan maken. En als laatste ontdek je dat er helemaal geen geavanceerde camera nodig is om goede foto’s te maken, het belangrijkste aandeel in een foto levert een bevlogen fotograaf. En als allerlaatste word je lyrisch wanneer je foto bijna een kunstwerk is geworden wanneer er een maagdelijk wit passe-partout omheen zit.

Op de expositie is een grote verscheidenheid aan onderwerpen en genres te zien. Ben je benieuwd hoe snel je een betere fotograaf kan worden of ben je anderszins fotografisch geïnteresseerd, kom dan kijken. Er is altijd wel een van de talenten aanwezig.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg). 

Open: elke zaterdag in februari (2, 9, 16 en 23) van 11.00 uur tot 16.00 uur. Toegang is gratis.
foto Wim Hoevers
 foto Henk van Es
foto Jan Heijkoop


Lees meer >
Oerkroegen, kneipen, kocsmák en andere lokaliteiten, AALTEN
3 februari 2019 -
31 maart 2019
FotoKabinet Oerkroeg Schiller Prinsenstraat 4
7121 AG Aalten
Webredactie

[foto: Peter van Tuyl]

FotoKabinet: Oerkroegen, kneipen, kocsmák en andere lokaliteiten

FotoKabinet is een nieuw initiatief van Oerkroeg Schiller, samen met het Oostgelders Fotografen Collectief (OFC).
Het Oostgelders Fotografen Collectief heeft jarenlang haar thuisbasis gehad bij Foto21 in Bredevoort. Nu deze locatie per 1 januari 2019 sluit heeft het collectief onderdak gekregen bij café Schiller in Aalten. Daar is door eigenaar Jaap Delleman per direct een nieuwe expositie mogelijkheid aangeboden. Dit heeft de groep enthousiast aanvaard. Na jarenlang in een museale galerie te hebben geëxposeerd ziet de groep het als een uitdaging om binnen de sfeer van een kroeg mooie foto exposities te realiseren. Het doel is om de fotografie die daar getoond wordt aan te passen aan de sfeervolle locatie. De spits wordt afgebeten door Peter van Tuijl.

Het FotoKabinet opent haar deuren voor het eerst op zondag 3 februari met een expositie van sociaal-documentair fotograaf Peter van Tuijl. Hij fotografeerde de afgelopen drie decennia kroegen in verschillende Europese landen. Situaties en sfeermomenten van weleer toen roken in het café nog heel gewoon was, tot recente stille observaties van stamgasten in het monumentale café Schiller waar de fotogalerie gevestigd is.

Peter van Tuijl is freelance fotograaf met predicaat BMK (bonds meester klasse) met speciale aandacht voor portret, daily-life en reportage. Hij is begeleider, spreker, docent, auteur, lid en coördinator van de landelijke Fotobond-groep BMK, lid van de landelijke Fotobond-Journalistiek, en maakt naast het OFC deel uit van het fotografencollectief F10.

De expositie is te bezoeken tot en met 31 maart tijdens de openingsuren van Oerkroeg Schiller.


Lees meer >
Expositie Joost Wensveen, LEIDEN
9 februari 2019 -
31 maart 2019
Stadsgehoorzaal Breestraat 60
2311 CS Leiden
Webredactie

[foto: Joost Wensveen]

Foto’s met een melancholische blik in Leidse Stadsgehoorzaal

Van beroep is hij econoom, maar in zijn hart is Joost Wensveen vooral fotograaf. Zijn fotografische werk hangt zelfs in een aantal vooraanstaande galeries in Amsterdam en Parijs. De komende twee maanden is het dichter bij huis te bewonderen: in de Leidse Stadsgehoorzaal.

Voor deze foto’s liet hij zich inspireren door de schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper. In zijn typisch Amerikaanse decors staan vaak figuren die eenzaamheid uitstralen en geen contact met anderen lijken te maken. Joost Wensveen is lid van de LAFV.

Naast het werk van Wensveen zijn er ook foto’s van John Brussel te zien.

Openingstijden:
maandag t/m zaterdag 13:00 - 18:00 uur.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk.


Lees meer >
Overzichtsexpositie Claire Felicie, EINDHOVEN
16 februari 2019 -
17 maart 2019
Galerie Pennings / Pennings Foundation Geldropseweg 63
5611 SE Eindhoven
Webredactie

[Dominique, Afghanistan, van de serie Only The Sky Remains Untouched, 2015]

Overzichtsexpositie Claire Felicie - Distant Sky

Distant Sky is de eerste overzichtsexpositie van Claire Felicie. Haar oeuvre heeft altijd in het teken gestaan van verlies.
“Vroeg in mijn leven verlies ik mijn moeder. Mensen aan wie ik gehecht ben verdwijnen zonder afscheid te nemen. Het tekent mijn leven. Het proces van verlies wordt de rode draad in mijn werk. Verlies van geliefden, van illusies en dromen, van onschuld en onbevangenheid. Hoe gaan wij om met levens-veranderende, ingrijpende gebeurtenissen? Fotografie is de vorm voor mij om het voortdurend proces van verlies aan te kunnen gaan en er betekenis aan te geven.”

Claire Felicie (Breda, 1966) is autodidact. Ze heeft een aantal fotoboeken op haar naam staan, o.a. Here Are The Young Men (2013) over voor, tijdens en na hun missie in Afghanistan en Only The Sky Remains Untouched (2016) portretten van getraumatiseerde militairen. Ze woont in Amsterdam.

Openingstijden:
woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Opening: zaterdag 16 februari om 17.00 uur door Arno Haijtema, kunstredacteur van de Volkskrant en auteur.

Meer informatie www.penningsfoundation.com.


Lees meer >
Expositie George Meijers, EINDHOVEN
16 februari 2019 -
17 maart 2019
Galerie Pennings / Pennings Foundation Geldropseweg 63
5611 SE Eindhoven
Webredactie

[George Meijers: Marcia Luyten]

George Meijers - Limburgse Helden

Met de expositie ‘Limburgse Helden’ geeft George Meijers een persoonlijke kijk op Limburgers die buiten de provinciegrenzen blijvend of korte tijd roem verwierven middels de beeldschermmedia.
Wanneer ben je in Nederland een beroemdheid of een nationale held? Als je regelmatig op televisie te zien bent geweest? Of op een ander scherm waarop televisieprogramma’s te zien zijn zoals een pc, laptop, tablet of mobieltje?

Voor zijn onderzoek verzamelde George Meijers een aantal namen van mensen, afkomstig uit Limburg, die hun sporen hebben verdiend in de wereld van politiek, sport, amusement, enz. Vervolgens trachtte hij per persoon te achterhalen wanneer hij of zij weer op tv zou verschijnen en zorgde hij dat hij op dat moment klaar stond om de persoon in kwestie te fotograferen. Op een beeldscherm, wel te verstaan. Hij fotografeerde beeldschermen op allerlei locaties.
Met zijn project richtte George Meijers zich niet alleen op bekende Limburgers maar ook op de hedendaagse beeldschermcultuur.

Openingstijden:
woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.
Opening: Zaterdag 16 februari 2019 om 17. 00 uur.

Meer informatie www.penningsfoundation.com.Lees meer >
Expositie FC "De Hoeksche Waard", OUD-BEIJERLAND
23 februari 2019 -
3 maart 2019
Clubgebouw De Boezem Boezemsingel 9
3261 BC Oude-Beijerland
Webredactie

Jaarlijkse expositie fotoclub De Hoeksche WaardT

Wij gingen ervan uit dat in 2018 de laatste foto-expositie van fotoclub De Hoeksche Waard in verenigingsgebouw De Boezem zou zijn. Nu kunnen wij met plezier melden dat er in 2019 tóch nog een foto-expositie gehouden kan worden. Deze expositie omvat meer dan 70 foto’s op groot formaat met diverse genres en stijlen. Voor elk wat wils!

Daarom verheugen wij ons om iedereen die belangstelling heeft voor fotografie uit te nodigen om onze jaarlijkse expositie te komen bezoeken in ons clubgebouw “De Boezem” aan de Boezemsingel 9 te Oud-Beijerland. Uiteraard is de toegang gratis.
Onder het genot van een kopje koffie of thee kan er met onze gastheren/-vrouwen over fotografie en de getoonde foto's gesproken worden.

De foto-expositie is voor bezoek geopend op:
Zaterdag 23 en zondag 24 februari van 12.00 tot 18.00 uur
Zaterdag 2 en zondag 3 maart van 12.00 tot 18.00 uur.


Lees meer >
Voorjaarsexpositie Fotoclub ’t Gooi, HILVERSUM
28 februari 2019 -
10 april 2019
Woondienstencentrum Lopes Dias Lopes Diaslaan 213
1222 VE Hilversum
Webredactie

[Foto: Rob Knopperts]

Voorjaarsexpositie van Fotoclub 't Gooi

Dit keer is het thema van de expositie van Fotoclub 't Gooi: “GEEL”. Geel staat o.a. voor: licht, warmte, stimulatie, helderheid, vrolijkheid, opgewektheid, geluk en energie. Voor de lente ook.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 09.00 - 22.00 uur
zaterdags en zondags: bij aangekondigde evenementen, zie hiervoor de website http://www.lopes-dias.nl/nieuws.

 


Lees meer >

maart 2019

Expositie "Diffractie 2019" Camera Club Oosterbeek, OOSTERBEEK
1 maart 2019 -
3 mei 2019
Gemeentehuis van Renkum Generaal Urquhartlaan 4
6861 GG Oosterbeek
Webredactie

[Foto: Leon de Jongh]

Expositie "Diffractie 2019" Camera Club Oosterbeek

In de Raadsgalerij van het gemeentehuis in Oosterbeek exposeert de Camera Club Oosterbeek (CCO) fotowerken van haar leden.

De leden van CCO exposeren een grote variatie aan thema’s die vele kanten op ‘buigen’, samengevat onder de titel én term uit de lichttheorie: “DIFFRACTIE 2019.

De officiële opening zal donderdag 28 februari om 17.00 uur verricht worden door de Renkumse wethouder van cultuur Leonie Rolink.

De deelnemers aan de expositie zijn Lieve Abelsma, Aagje Adema, Bea Coolman, Paul Corton, Brigitta Damgrave, Ada van Heest, Leon de Jongh, Martin Kohrman, Jos Loeffen, Michiel Moerdijk, Henk Moll, Silvester Povel en Rinus Wandel.

Openingstijden:
maandag t/m donderdag 09:00 - 17:00 uur

Toegang: gratis na aanmelding bij de receptie van het gemeentehuisLees meer >
Internationale expositie DESTRUCTION, ROTTERDAM
2 maart 2019 -
20 maart 2019
RAW Streetphoto Gallery Coolsestraat 75
3014 LH Rotterdam
Webredactie

[Foto: Zakaria Wakrim]

DESTRUCTION komt naar Nederland

De in de Verenigde Staten gevestigde CuratorLove en het Nederlands-Israëlische kunstplatform RAW Streetphoto Gallery bundelen hun krachten om DESTRUCTION te lanceren; een wereldwijde fototentoonstelling die in zeven landen in Europa, Azië en het Amerikaanse continent wordt gehouden.

Een 'Global Circle' met een jaarlijkse thema
Vanaf dit jaar, brengt deze gloednieuwe samenwerking tussen CuratorLove en RAW verschillende kunstenaars van over de hele wereld samen voor een reizende tentoonstelling. De geselecteerde kunstenaars voor DESTRUCTION zijn niemand minder dan Sans Serif (Israël), Zakaria Ait Wakrim (Marokko), Edgar Kim (VS / Zuid-Korea) en Héctor Jiménez Castillo (Mexico).

Waarom DESTRUCTION?
De inspiratie voor DESTRUCTION komt voort uit de belangrijkste wet van de natuurkunde: de wet van behoud van energie. Volgens deze wet kan energie niet worden gemaakt of vernietigd. Integendeel, het kan alleen van de ene vorm naar de andere worden getransformeerd. Ook de menselijke samenleving ontwikkelt zich volgens deze wet, een feit dat overal om ons heen zichtbaar is.

Het uiteindelijke doel van de tentoonstelling is dan ook om te reflecteren op vernietiging in het verleden, het verkennen van het heden en heel misschien, een glimp opvangen van de toekomst. Dit door de ogen van kritische beeldende kunstenaars van over de hele wereld.

Openingstijden:
woensdag t/m vrijdag van 17:00 tot 19:00
zaterdag van 16:00 tot 19:00.
Daarnaast is RAW ook te bezoeken op afspraak.

 


Lees meer >
Fotografencafé Drechtsteden: Lezing "Straatfotografie", DORDRECHT
5 maart 2019 -
5 maart 2019
Wijkcentrum De Gravin Dubbeldam Vijverlaan 1004
3319 PK Dordrecht
Webredactie

[Foto: Peter van Tuijl]

Thema lezing "Straatfotografie" door Peter van Tuijl

De lezing begint om 20:00 uur, en wordt onderbroken door een pauze. Tijdens de lezing is er gelegenheid om  vragen te stellen. Wat komt er zoal aan bod?

  • Wat is straatfotografie eigenlijk en waarom zou je het überhaupt doen?

  • Er zijn brutale profs en ook heel bescheiden, niet opdringerige, straatfotografen, elke met hun eigen beeldstijl en manier van werken. Daar kun je veel van leren.

  • Bij het maken van straatfoto’s speelt de techniek ook wel een rol. Ook daar kijken we naar.

  • Veel straatfotografen werken in kleur maar ook zwart-wit is heel erg in trek. Wat zijn, naast persoonlijke voorkeur, de mogelijke overwegingen?

  • Er zijn wat wettelijke bepalingen die je in ieder geval moet weten. Maar naast de wet is ook jouw moreel kader bepalend.

En verder is het leuk om plaatjes te kijken, die zijn er ruimschoots en daarover is het heerlijk praten, ook met elkaar!

Toegang € 7,00 p.p., donateurs € 5,00 p.p. Let op! Er kan niet gepind worden.
Zaal open 19:30 uur, eindtijd ca. 22:30 uur.
Er is gratis parkeergelegenheid in de omgeving van het wijkcentrum.


Lees meer >
Expositie Fotogroep Oirschot 2019, OIRSCHOT
8 maart 2019 -
10 maart 2019
Sociaal Cultureel Centrum de Enck De Loop 67
5688 EW Oirschot
Webredactie

[Foto: Margo van Heugten-van Nunen]

Jaarlijkse expositie Fotogroep Oirschot

Alle leden van de Fotogroep Oirschot exposeren met vrij werk dat het afgelopen jaar gemaakt is. Daarnaast is er ook werk te zien van de leden van onze thematische werkgroepen: Architectuur, Avond- en nachtfotografie, Creatief, Industrieel erfgoed en Natuur. De foto bij deze uitnodiging is een thema-uitwerking van de werkgroep Creatief.
Bijzonder dit jaar is, dat we – als “rode draad” en gezamenlijk thema – Oirschot “Anders” in beeld gebracht hebben. We hebben verschillende onderwerpen in het centrum van Oirschot op een verrassende en onverwachte manier in beeld gebracht.
 
We zijn nieuwsgierig naar jullie reacties op de getoonde werken en we willen daarover graag met jullie in gesprek.

De expositie wordt op vrijdag 8 maart 2019 om 20.00 uur geopend door onze burgemeester, Judith Keijzers-Verschelling.

Openingstijden:
Vrijdag 8 maart 20.00-22.00 uur
Zaterdag 9 maart 11.00-17.00 uur
Zondag 10 maart 11.00-17.00 uur


Lees meer >
Fotografen Kollektief Reflex exposeert, HEERLEN
8 maart 2019 -
10 maart 2019
De Spuiklep Parallelweg (naast kinderstad)
6411 ND Heerlen
Webredactie

[Foto: Marc Reubsaet]

Fotografen Kollektief Reflex exposeert

Fotografen Kollektief Reflex (een fusie tussen ‘Fotokollektief Zuid-Limburg’ en ‘Reflex 88’) is een kleine groep enthousiaste fotografen die eens per twee weken bij elkaar komt om elkaars werk te beoordelen en te bekritiseren.
De leden van het collectief komen uit alle delen van Zuid-Limburg en hun fotografische achtergrond is heel verschillend. FKR legt de lat graag hoog en deze gedrevenheid maakt dat de club beelden produceert van hoog niveau. De leden willen hun passie voor fotografie graag delen door regelmatig te exposeren.

De collectie varieert van heel persoonlijke (studio)portretten en verrassende straat- en reisfotografie tot boeiende natuur- en landschapsfoto’s en experimentele beelden waarbij de grenzen van de fotografie worden opgezocht.

Openingstijden:
vrijdag 20.00 uur
zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur.
De Spuiklep is het zwart/wit gestreepte gebouw naast kinderstad, zonder huisnummer.Lees meer >
Expositie Fotogroep Focus KBO, BOEKEL
9 maart 2019 -
10 maart 2019
Ontmoetingscentrum Boszicht Bernhardstraat 72
5427 AN Boekel
Webredactie

[Foto: Mart Witlox]

Jaarlijkse expositie F.G. Focus met als thema 'Beweging'

Op zaterdag 9 en zondag 10 maart houdt Fotogroep Focus KBO Boekel haar jaarlijkse expositie.
Er is vrij werk te zien van alle leden van de fotogroep en een overzicht van het jaarthema Beweging. Daarnaast worden er zes AV series getoond.

Openingstijden:
zaterdag en zondag van 11:00 - 17:00 uur
Lees meer >
Openbare bespreking BMK ballotage 2019
9 maart 2019 -
9 maart 2019
Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
Coördinator BMK

Foto: Hans van der Pol

Zaterdag 9 maart vindt de jaarlijkse ballotage van de Bondsmeesterklaase (BMK) plaats; een openbare bespreking van de inzendingen, met toelichting door de voltallige jury.

Deze bespreking vindt plaats in de filmzaal van de Fotovakschool Wilhelminakade 320, Rotterdam. Dit is dezelfde ingang als die van het Nederlands Fotomuseum (links achter in de hal de trap op)

Aanvang 13:30 uur.


Lees meer >
Expositie Fotogroep Waalre, WAALRE
9 maart 2019 -
10 maart 2019
Ontmoetingscentrum Het Klooster Hoogstraat 8
5581 BK Waalre
Webredactie

[Foto: Greetje van Son]

Jaarlijkse expositie Fotogroep Waalre

Fotogroep Waalre exposeert op 9 en 10 maart ruim 100 nieuwe foto’s in Ontmoetingscentrum Het Klooster.

De fotogroep bestaat uit 25 actieve leden die elke twee weken bij elkaar komen.
De leden zijn aanwezig om toelichting te geven en eventueel gezellig over fotografie te praten……

Openingstijden:
zaterdag   13:00 uur - 17:00 uur
zondag 11:00 uur - 17:00 uur.


Lees meer >
Expositie Fotogroep Vught 2019, VUGHT
9 maart 2019 -
17 maart 2019
Petruskerk Heuvel 2
5261 EE Vught
Webredactie

[Foto: Rob van Eerd ]

Jaarlijkse expositie Fotogroep Vught 2019

Fotogroep Vught bestaat uit enthousiaste amateurfotografen die zich bezig houden met allerlei genres in de fotografie. Behalve foto’s van landschappen, natuur en architectuur zijn op de expositie onder meer ook portret- en straatfoto’s te zien.

In de weekenden zullen er leden aanwezig zijn.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 09:00 - 18:00 uur
zaterdag 10:00 - 17:00 uur
zondag 12:00 - 17:00 uur
Toegang gratisLees meer >
Jaarlijkse expositie van Fotogroep Breda, BREDA
16 maart 2019 -
12 april 2019
Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste Molenstraat 6
4811 GS Breda
Webredactie

[Foto: Jacolien Nieuws]

Jaarlijkse expositie Fotogroep Breda

Op zaterdag 16 maart 2019 wordt om 16.00 uur de jaarlijkse expositie van Fotogroep Breda geopend door de voorzitter Peter Gorissen.

Er hangt vrij werk van de leden van deze fotogroep. De expositie is te zien van 16 maart 2019  tot en met 12 april 2019 op de muziekafdeling van Centrum voor de Kunsten De Nieuwe Veste in Breda.

Iedereen is van harte welkom tijdens openingsuren van Nieuwe Veste: maandag t/m vrijdag: 8.30 - 22.00 uur zaterdag: 9.00 - 17.00 uur.


Lees meer >
Fotokring De Liemers exposeert, ZEVENAAR
17 maart 2019 -
22 april 2019
Liemers Museum Kerkstraat 16
6901 AB Zevenaar
Webredactie

[Ton van Vroonhoven]

Fotokring De Liemers exposeert: "Anders kijken, meer zien".

Onder de titel "Anders kijken, meer zien" exposeren 20 leden van Fotokring De Liemers in het Liemers Museum in Zevenaar.
De titel verwijst naar het bewust waarnemen van de omgeving door fotografen, waardoor hen dingen opvallen waar anderen aan voorbij gaan. Dit heeft geleid tot een boeiende expositie waarin de veelzijdigheid van de fotografen tot uitdrukking komt in een veelzijdige presentatie.

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur
maandag gesloten.


Lees meer >
Jubileumexpositie FC Rapenland, EINDHOVEN
23 maart 2019 -
24 maart 2019
Gemeenschapshuis De Uitwijk Generaal Pattonlaan 124
5623 KC Eindhoven
Webredactie

[Foto: Inge Kolstee]

Jubileumexpositie Fotoclub Rapenland, Eindhoven

Fotoclub Rapenland bestaat nu 40 jaar en exposeert op 23 en 24 maart in Gemeenschapshuis De Uitwijk. Getoond wordt vrij werk en foto's met het thema "verstilling".
Er is een doorlopende audiovisuele presentatie.

Openingstijden:
zaterdag en zondag 11:00 - 17:00 uur


Lees meer >
Expositie Fotogroep ’t Experiment, OOSTERHOUT
29 maart 2019 -
31 maart 2019
Ontmoetingscentrum De Beuk Rulstraat 4
4901 LN Oosterhout
Webredactie

[Foto: Dick de Bruijn]

Fotogroep ’t Experiment houdt jaarlijkse expositie

Er is veel vrij werk te zien, veelal in serie getoond. Tevens zullen er tijdens de expositie, via een doorlopende projectie, unieke foto’s getoond worden van alle leden.

Naast deze expositie zullen er ook foto’s worden getoond van de winnaars van de Fotowedstrijd Smartphone fotografie. Deze wedstrijd is door FG ’t Experiment uitgeschreven en is te vinden op de site van FG `t Experiment: http://fg-t-experiment.nl/fotowedstrijd-smartphonefotografie/

Openingstijden:
vrijdag 29 maart  20.00 - 22:00 uur
zaterdag 30 en zondag 31 maart van 13.00 – 17.00 uur.


Lees meer >

april 2019

Expositie FC Alphoto, ALPHEN AAN DEN RIJN
1 april 2019 -
12 mei 2019
Foyer Parkvilla Cornelis Geellaan 2
2406 JG Alphen aan den Rijn
Webredactie

[Foto: Henk Langerak]

Expositie Fotoclub Alphoto 'Het beste van Alphoto'

Onder de titel 'Het Beste van Alphoto' exposeert de Alphense fotoclub van 1 april tot en met 12 mei in de foyer van Parkvilla in Alphen aan den Rijn.
Op de expositie laten 25  leden van Alphoto één van de foto's zien die zij hadden ingestuurd voor de jaarlijkse onderlinge wedstrijd om de beste foto van het jaar. De drie als beste geëindigde foto's worden extra groot getoond.

De leden die exposeren beoefenen diverse stijlen binnen de fotografie. Zo zijn er portretten te zien, maar ook landschappen, abstracte foto's, reisfoto's en macro.

De deelnemende fotografen zijn: Thérèse Obers, Leo van Zanten, Rob IJsselstein, Nicole van As, José Bruijsten, Han Brinkman, Mariëtte van Heijningen, Hans Mol, Rieni Stolwijk,Bert Noorbeek, Jenneke Kruik, Henny Brouwer, Martine Grootendorst, Peter Sijm, Frederiek van der Linden, Anne Haan, Henk Langerak, Marian van Capel, Jaap van der Linden, Pim Bakker, Joke Dingelhoff, Hans ter Hoek, Erik Brouwer en Marianne de Ruijter.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 09.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.30 uur
zaterdag 19.00 - 22.30 uur
zondag gesloten.


Lees meer >
Jubileumtentoonstelling FC’59, DELFT
5 april 2019 -
30 mei 2019
Stadskantoor Delft Stationsplein 1
2611 BV Delft
Webredactie

[Foto: Rudy Rader]

Jubileumtentoonstelling fotoclub FC’59

Dit jaar viert fotoclub FC’59 uit Delft haar 60-jarig bestaan. Een mijlpaal in het bestaan van deze club. De club, ontstaan uit de K.A.B. (Katholieke Arbeiders Beweging), is op 9 december 1959 opgericht. De club is inmiddels uitgegroeid tot een zeer levendige club met 45 leden die elke veertien dagen bij elkaar komen en dan allerlei aspecten van de fotografie met elkaar bespreken.

In dit bijzondere jubileumjaar zullen er diverse feestelijkheden plaatsvinden. Om te beginnen zal er een fototentoonstelling georganiseerd worden met werk van de clubleden in het Stadskantoor van de gemeente Delft.
De tentoonstelling zal worden geopend door de wethouder van cultuur Bas Vollebregt. Tevens zal er een diashow plaatsvinden met Delftse beelden. Naast deze openingstentoonstelling zal er ook een foto-wandelrally gehouden worden in mei en als klap op de vuurpijl een grote buitententoonstelling met foto’s rond de Oude Kerk in Delft van half juni tot half september.

Wij nodigen u gaarne uit te gaan kijken, om te beginnen naar de fototentoonstelling in de publiekshal van het Stadskantoor van de Gemeente Delft.

Openingstijden Stadskantoor:
maandag t/m donderdag 08.30 – 17.00 uur
vrijdag 08.30 - 20.00 uur.
Toegang gratis. 


Lees meer >
DraumList Photography Conference 2019, AMERSFOORT
9 april 2019 -
9 april 2019
Prodentfabriek Amersfoort Oude fabrieksstraat 20
Amersfoort
Webredactie

DraumList Photography Conference 2019

Op dinsdag 9 april 2019 organiseert DraumList het eerste Fotografie Congres in Amersfoort.

Tijdens deze dag zullen vijf top sprekers uit de fotografiebranche op het podium over hun werk als fotograaf vertellen, demo's geven en is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Speaker 1: Kevin Mullins Photography (UK - Wedding Photography & Marketing)
Speaker 2: Brendan de Clercq (NL - Portrait Photography)
Speaker 3: Jake Hicks Photography (UK - Gelled Lighting Photography + Demo)
Speaker 4: Roderique " Dracorubio" Arisiaman (NL - Editing & Photoshop)
Speaker 5: Brooke Shaden Photography (US) (hoofdspreker - Conceptual Photography & Inspiration)

Alle lezingen worden in het Engels gegeven.

Prijs zonder korting : € 99,-
(excl. BTW / incl. lunchbuffet / koffie / thee / middagsnack & sapjes / bier / fris / wijn / snacks)
www.draumlist.com/draumlist-photography-conference-2019

Fotobondleden krijgen 10% korting op de toegangsprijs!
To buy tickets with discount, email to: info@draumlist.com.


Lees meer >
Expositie Fotoclub Voerendaal, VOERENDAAL
12 april 2019 -
14 april 2019
De Borenburg Furenthela 16
6367 TL Voerendaal
Webredactie

[Foto: Wilfred Riksen]

Tweejaarlijkse expositie Fotoclub Voerendaal

Fotoclub Voerendaal houdt op 12, 13 en 14 april zijn tweejaarlijkse expositie.

Hierbij geeft de club tijdens de expositie ook ruimte aan een vijftal Voerendaalse kunstenaars. Ook wordt geprobeerd de gemeenschap Voerendaal erbij te betrekken. Dit jaar heeft de club een oproep aan alle inwoners van Voerendaal gedaan om een foto te maken van hun leukste of dierbaarste plekje. Samen met een omschrijving wordt de winnende foto geplaatst op onze expositie.

Burgemeester Houben opent op vrijdag de expositie. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door het klarinet-ensemble Voerendaal.

Openingstijden:
Vrijdag: 20.00 uur – 22.00 uur.
Zaterdag en zondag:  11.00 uur – 17.00 uur


Lees meer >
Jaarlijkse expositie Fotogroep Vlijmen, VLIJMEN
20 april 2019 -
22 april 2019
Buurthuis 'De Korf' Mgr. van Kesselstraat 29
5251 AW Vlijmen
Webredactie

[Foto: Theo Bond]

Jaarlijkse expositie Fotogroep Vlijmen

Fotogroep Vlijmen houdt ook in 2019 weer met Pasen haar jaarlijkse foto-expositie. De beste foto’s van de leden van de fotogroep van dit jaar zullen worden getoond.
Daarnaast hebben de leden de thema’s ‘Vormen’ en ‘À la Jheronimus Bosch’ Tuin der Lusten’ uitgewerkt en zijn de leden weer aan de slag gegaan met de inhoud van ons bekende ‘Koffertje’. De resultaten zullen tot de verbeelding spreken.

Openingstijden:
Zaterdag: van 13.00 uur - 17.00 uur
Zondag  van 11.00 uur - 17.00 uur
Maandag: van 11.00 uur - 17.00 uur
Toegang: gratis.


Lees meer >

juli 2019

Lezing Marsel Oosten, AMERSFOORT
13 juli 2019 -
13 juli 2019
exacte locatie wordt nog bekend gemaakt
Amersfoort
Webredactie

[Foto: Marsel van Oosten - "The golden couple"]

Lezing Marsel van Oosten: Wildlife Photographer of the Year 2018

In oktober 2018 won de Nederlandse natuurfotograaf Marsel van Oosten de belangrijkste internationale natuurfotografiewedstrijd van het jaar. Met "The golden couple" werd Marsel in Londen uitgeroepen tot "Wildlife Photographer of the Year 2018" en later in het jaar ook nog tot "Travel photopgrapher of the year".

The Wildlife Photographer is een competitie die word uitgeschreven door het Londense Natural History Museum. Van Oostens werk is gekozen uit 45.000 inzendingen uit 95 landen.

Marsel is samen met zijn vrouw heel veel in het buitenland, maar in de week van 13 - 21 juli is hij even in Nederland en dan geeft hij tijdens de zesde DraumList RAW avond een lezing van ruim anderhalf uur, met mogelijkheid tot veel vragen stellen. Hier wil je bij zijn als (natuur)fotograaf, dus meld je aan via info@draumlist.com.

De lezing vindt plaats in Amersfoort, de exacte locatie wordt later bekend gemaakt.
Tijd: 19:30 - 22.00 uur
Kosten € 25,00 (leden van de Fotobond betalen € 22,50. Geef bij aanmelding ook je lidnummer door).


Lees meer >