• All

January 2021

Buitenexpositie Oostgelders Fotografen Collectief, BREDEVOORT
1 January 2021 -
31 July 2021
Bernarduspad Vestingpark
Bredevoort
Webredactie

[Foto: Ton van Vroonhoven]

Buitenexpositie Oostgelders Fotografen Collectief, Bredevoort

Oostgelders Fotografen Collectief is een groep van negen gepassioneerde fotografen die elkaar inspireren en ondersteunen op kunstzinnig en fotografisch gebied. De groep organiseerde sinds 2008 al acht keer eerder een buitenexpositie langs het Bernarduspad, dat door het Vestingpark tussen Huize Sint Bernardus en de Grote Gracht slingert.

In de nieuwe tentoonstelling, getiteld “De eerste zin”, zijn 29 foto’s te zien die geïnspireerd zijn op beginzinnen van boeken. De geselecteerde teksten zijn juweeltjes die de fantasie prikkelen, je aan het denken zetten of het startpunt zijn van een verhaal dat zich direct in je hoofd begint te ontrollen. Naast de beginzin uit 1984“Het was een heldere koude dag in april en de klokken sloegen dertien"  hebben fotografen gekozen voor “Het was de dag waarop mijn grootmoeder ontplofte” en  “De eerste stap is gezet, van de duisternis naar het licht”.  Om daar boeiende beelden bij te maken was een grote uitdaging.

Het leverde een rijke gevarieerde verzameling beelden op die samen met de teksten (soms grappig, soms tragisch, diepzinnig of confronterend) een boeiende tentoonstelling vormen.

De expositie is dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang tot augustus 2021.Lees meer >
Fotobond In the picture
1 January 2021 -
31 December 2021
n.v.t. (online
activiteit)
webredactie

Fotobond In the picture

In de corona tijd hebben veel fotoclubs hun activiteiten opgeschort. Ook landelijke wedstrijden, cursussen, mentoraten en tentoonstellingen zijn afgelast of uitgesteld. Daarom heeft het dagelijks bestuur van de Fotobond besloten om speciale aandacht te geven aan de digitale mogelijkheden die we hebben om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Fotobond In the picture is er één van.

Wekelijks kunnen leden een foto inzenden die het beste aansluit bij het thema van de week.
De curator van die week kiest het thema en uit de inzendingen de vijf foto's die samen een afwisselend beeld bieden. De selectie wordt geplaatst in de editie van In the picture.

Meer weten en meedoen? > klik hier


Lees meer >
Veertig jarig bestaan FC Din '81, VOLLENHOVE
17 January 2021 -
31 March 2021
Zaal en adres Niet van
toepassing
Webredactie

[Foto: Tjibbe de Jong]

Fotoclub DIN 81 veertig jaar - digitaal feestje

Fotoclub Din ’81 werd in 1981 op 17 januari opgericht door twee enthousiaste amateurfotografen die tot op dat moment nog lid waren van de Urker fotoclub FC Fish Eye. Door verhuizing werd de vestigingsplaats Vollenhove en de club richtte zich op de wijde omgeving: de Kop van Overijssel en de Noordoostpolder.

In de eerste vijf jaren van het bestaan van de club groeide de club tot ruim tien leden en bleef groeien tot rond de twintig leden in de afgelopen jaren.
Het was de bedoeling dat het jubileum groots gevierd zou worden met een aftrap op 17 januari met een feestelijke dag voor de leden en een pop-up expositie op een druk bezochte locatie in het weekend. Een hapje en een drankje en een programma om u tegen te zeggen. Helaas is dit plan op de lange baan geschoven en wordt er nu op de 17e een uurtje gefeest via Zoom met een van tevoren uitgereikt feestpakket. De opening met de fotograaf des Vaderlands in De Burght, een grote buitenexpositie in Vollenhove en evenementen op enkele andere locaties in de omgeving zijn voorlopig doorgeschoven. Een datum is vooralsnog niet bekend, men hoopt in ieder geval dit jaar nog uit te pakken.

Om een beeld te krijgen van de club en de leden en het fotowerk in de afgelopen jaren is de site van de club: www.fcdin81.nl vanaf nu in jubileumstemming.
Getoond wordt hedendaags werk en ook de historie van de club die de transformatie heeft meegemaakt van een club van doka-werkers naar mensen die de digitale fotografie hebben omarmd en ondertussen van vele markten thuis zijn.
U kunt het fotowerk op de site bewonderen, ook middels een filmpje waarin een aantal leden hun werk tonen.

Voor mensen die ooit lid zijn geweest is er de mogelijkheid dit hele jaar mee te doen met een digitale reünie. Er kunnen foto’s en verhalen worden gedeeld via de site. Dit in plaats van de gezelligheid van een bijeenkomst waar men elkaar in de ogen zou kunnen kijken.
De club hoopt dat velen aan deze digitale reünie willen meewerken.


Lees meer >
Fotoproject corona trio's: De lockdown creatief ‘overleven’
29 January 2021 -
31 March 2021
Zaal en adres niet van
toepassing
Webredactie

[Foto: Willem Laros]

De lockdown creatief ‘overleven’

Fotoproject Corona trio’s

Elke dag elkaar drie foto’s sturen om zo een beeld te laten ontstaan van het dagelijks leven tijdens de tweede lockdown: dat is de gedachte achter het ‘fotoproject corona trio’s’ van Adrie Gouweleeuw en Willem Laros. Vanaf 15 december 2020 produceerden ze elk intussen meer dan 150 foto’s – met begeleidende tekstjes – over ruim 40 fotodagen. De foto’s zijn te zien op Facebook (a.p.gouweleeuw & willemdalaros).

Gouweleeuw en Laros presenteren de foto’s in zwart-wit (‘want een lockdown kent geen kleur’). De beelden worden volgens afspraak verder alleen gemaakt met een vast brandpunt (‘want een lockdown zit vol beperkingen’): Gouweleeuw koos voor 50 mm, Laros voor 35 mm.

De onderwerpen die in beeld komen hebben niet per se een relatie met de lockdown of met corona: zo ontstaat er een enorme diversiteit aan foto’s. Van les geven aan kleinkinderen tot wandelen in het bos, en van bijzondere gebouwen tot een in de oorlog gestrande Sherman tank op Walcheren. Voor de meeste foto’s gaan de fotografen individueel op pad, een enkele keer wordt een gezamenlijke trip gemaakt.

Later dit jaar zullen de beelden en tekstjes worden gebundeld in een boekje.

“De verplichting elke dag drie foto’s te produceren zorgt ervoor dat je vrijwel de hele dag de camera onder handbereik hebt”, aldus Gouweleeuw, die recent het werkzame deel van zijn leven afsloot. Voor reisfotograaf en publicist Laros is het een mooi alternatief voor het reizen, dat nu nog even niet mogelijk is. “Zo komen we in een dagelijks contact en op een creatieve manier mentaal gezond door deze crisis.”Lees meer >

February 2021

Wedstrijd Foto Online #1 2021
1 February 2021 -
15 March 2021
n.v.t. (online
wedstrijd)
webredactie

Foto: Inge Duijsens (Brons)

Foto Online #1 2021

Foto Online is een laagdrempelige wedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt driemaal per jaar georganiseerd.

Inzenden voor editie 1 - 2021 kan vanaf 1 februari.

Voor meer informatie over meedoen en het wedstrijdreglement, klik hier.

Verwachte uitslagdatum: 1 april.


Lees meer >
Bondsfotowedstrijd 2021
1 February 2021 -
16 October 2021
Theater Kielzog Gorecht-Oost 157
9603 AE Hoogezand
webredactie

Foto: Mariska Lansbergen (Goud)

Bondsfotowedstrijd 2021

De Bondsfotowedstrijd is de jaarlijkse clubwedstrijd, waaraan aangesloten fotoclubs kunnen deelnemen met hun beste 10 foto's. Persoonlijk leden zijn uitgesloten van deze wedstrijd.

Let op: gewijzigde data!

Digitaal inzenden kan van 1 februari t/m 30 augustus. 

De bespreking van de uitslag staat gepland op 16 oktober a.s. in Hoogezand. Aanmelding vooraf is noodzakelijk!

Klik hier voor meer informatie, eerdere inzendingen, het wedstrijdreglement etc.


Lees meer >
Online Expositie FixedFocus 2021, BERGEN OP ZOOM
1 February 2021 -
15 March 2021
Zaal en adres niet van
toepassing
Webredactie

Online Expositie FixedFocus 2021

Fotoclub FixedFocus is een actieve fotoclub uit Bergen op Zoom. Normaliter exposeert de club jaarlijks. Aangezien een fysieke expositie momenteel niet mogelijk is om redenen waar we helaas allemaal mee te maken hebben, heeft fotoclub FixedFocus besloten om dit jaar digitaal te exposeren.

Uitzonderlijk. Zo zouden we het willen noemen. Een tijd waarin het houden van een expositie, zoals we gewend zijn, helaas niet mogelijk is. Een zaal waarin borden zijn opgesteld met daarop de foto’s die de fotografen van FixedFocus voor de expositie hebben gemaakt en uitgekozen om te laten zien aan u. Aan de muur of op tafels tentoongesteld hun persoonlijke visie op een aangegeven thema. De bezoekers die, vaak in groepjes, de foto’s bekijken, bespreken en beoordelen en een praatje maken met de fotografen.

Een expositie in deze vorm is momenteel helaas niet mogelijk, maar FixedFocus toont zich als fotoclub graag aan u en daarom houden we vanaf 1 februari t/m half maart een Online Expositie. Want ook al zijn de mogelijkheden momenteel beperkt, als club blijven we natuurlijk actief.

De tentoongestelde foto's zijn deze keer niet gebonden aan een onderwerp, elke fotograaf is vrij geweest in het bepalen van zijn/haar onderwerp. Wij wensen u veel kijkplezier op onze digitale Expositie en zijn ook benieuwd naar uw bevindingen. Onderaan de pagina http://www.fixedfocus.nl/expo-2021 vindt u een stemformulier waarmee u een stem kunt uitbrengen op uw favoriete foto(’s). Iedereen mag stemmen, maar let op stemmen kan slechts t/m 28 februari 2021!

Onder de mensen die het stemformulier invullen, verloten we als club een prachtige Dibond print (afmeting 60x40 cm) van een expositiefoto naar keuze.


Lees meer >

March 2021

Digitale Expositie Fotogroep Dracula, MARGRATEN
5 March 2021 -
5 April 2021
Zaal naam en adres niet van
toepassing
Webredactie

[Foto: Marcel Jakobs]

Expositie van Fotogroep DRACULA 2021 gaat digitaal

In verband met de corona maatregelen gaat de expositie dit jaar digitaal.
Naast het werk van de fotogroepleden van het afgelopen jaar zijn ook de foto's voor het jaarthema abstractie in de natuur en de estafettefoto te zien. 

Fotogroep Dracula nodigt u van harte uit op de digitale expositie vanaf  5 maart t/m 5 april op de website www. fotogroepdracula.nl.Lees meer >

April 2021

Jaarlijkse expositie Fotogroep Vlijmen, VLIJMEN
3 April 2021 -
5 April 2021
Afgelast .
.
Webredactie

[Foto: Jan van Buul]

Uit voorzorg m.b.t. coronavirus komt onze jaarlijkse paasexpositie 3-5 april 2021 te vervallen.

Wij hopen op betere tijden.

Jaarlijkse expositie Fotogroep Vlijmen

Fotogroep Vlijmen houdt in 2021 haar jaarlijkse foto-expositie met Pasen. De beste foto’s van de leden van de fotogroep zullen worden getoond. Daarnaast hebben de leden de thema’s ‘De Voedselbank’ en ‘À la Willem de Kooning’ uitgewerkt en zijn de leden weer aan de slag gegaan met de inhoud van ons bekende ‘Koffertje’.

Als bonus zullen er dit jaar twee gastexposanten zijn: Sjaan Brok-Pijnenburg en Pien Boelen.
Zij hebben ’ons koffertje’ als onderwerp voor hun pastel tekeningen en foto’s gekozen. Het koffertje beleeft dit jaar haar 3e lustrum.
Lees meer >

June 2021

Wedstrijd Foto Online #2 2021
1 June 2021 -
15 July 2021
n.v.t. (online
wedstrijd)
webredactie

Foto: Johan Jentzema (Brons)

Foto Online #2 2021

Foto Online is een laagdrempelige wedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt driemaal per jaar georganiseerd.

Inzenden voor editie 2 - 2021 kan vanaf 1 juni.

Voor meer informatie over meedoen en het wedstrijdreglement, klik hier.

Verwachte uitslagdatum: 1 augustus.


Lees meer >
Dag Fotodag, AMERSFOORT
5 June 2021 -
5 June 2021
ICOON Theater Leeghwater 1-3
3825 MR Amersfoort
webredactie

Dag Fotodag, een Fotobond manifestatie

Het dagelijks bestuur meent dat het niet verstandig is om de DagFotoDag, die op 27 juni 2020 staat gepland, doorgang te laten vinden. De vooruitzichten zijn niet van dien aard dat we kunnen verwachten dat grote groepen elkaar weer mogen treffen tegen die tijd.
De bijeenkomst wordt daarom verzet naar zaterdag 5 juni 2021.

Onder deze intrigerende naam wordt er een manifestatie gehouden voor leden van de Fotobond. De Landelijke Groepen geven elk een presentatie van hun kunnen, vaak in de vorm van een actieve fotobeleving. Dus neem je fototoestel mee en fotografeer onder leiding van leden van de LG. Stel je vragen. Leer ervan.

Dat is nog maar een deel. Er wordt in de grote zaal een lezing of presentatie gegeven door een bekende fotograaf. Verder zijn er workshops en lezingen voor alle leden. Speciaal voor club- en afdelingsbestuurders staan er informatiesessies op het programma over organisatorische zaken. En enkele commerciële aanbieders geven informatie over hun fotoproduct.

Er zijn in Nederland enkele fotobeurzen die groots zijn opgezet. Denk aan Professional Imaging en aan de grotere fotofestivals. Welnu, zo groot wordt Dag Fotodag niet, al is het voor de Fotobond het beste en grootste event sinds jaren. Waarom is het dan toch interessant voor onze leden? Omdat het gaat om leden van de bond die hun kennis en kunde tonen. Omdat de sessies gericht zijn op de leden van fotoclubs. Omdat je een presentatie volgt van een gerenommeerde fotograaf. Omdat je er andere leden van de Fotobond ontmoet, fotoclubleden zoals je zelf bent. Omdat het een manifestatie is van de Fotobond voor de leden van de Fotobond.

Dus zet deze datum in je agenda. Vraag aan de leden van je club of ze mee gaan. En kom naar Dag Fotodag.

Oege Lam, algemeen voorzitter Fotobond

Locatie: ICOON theater in Amersfoort. Vlak naast NS Amersfoort Vathorst en ook voldoende parkeerruimte. Voor leden en niet-leden van de Fotobond. Toegang gratis met ledenpas van de Fotobond.


Lees meer >

August 2021

Wedstrijd Foto Individueel 2021
1 August 2021 -
15 September 2021
n.v.t. (online
wedstrijd)
webredactie

Foto: Susan Leurs (Zilver)

Foto Individueel 2021

Foto Individueel is een jaarlijkse wedstrijd voor alle leden van de Fotobond.

Inzenden kan van 1 augustus tot 15 september.

Voor meer informatie, eerdere inzendingen, het wedstrijdreglement etc., klik hier.Lees meer >

October 2021

Wedstrijd Foto Online #3 2021
1 October 2021 -
15 November 2021
n.v.t. (online
wedstrijd)
webredactie

Foto: Rene Kuipers (Zilver)

Foto Online #3 2021

Foto Online is een laagdrempelige wedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt driemaal per jaar georganiseerd.

Inzenden voor editie 3 - 2021 kan vanaf 1 oktober.

Voor meer informatie over meedoen en het wedstrijdreglement, klik hier.

Verwachte uitslagdatum: 29 november.


Lees meer >