• All

May 2021

Fotowedstrijd: Op zoek naar het andere Thorn
23 May 2021 -
1 September 2021
n.v.t. (online
activiteit)
webredactie

Fotowedstrijd: Op zoek naar het andere Thorn

Iedereen kent Thorn als het muzikale Witte Stadje aan de Maas. Toeristen die Thorn bezoeken gaan veelal naar huis met foto’s van de witte huizen en natuurlijk de schitterende abdijkerk. De blik op de abdijkerk vanuit de Kloosterberg is door de eeuwen heen door vele kunstenaars en later door duizenden fotografen vereeuwigd.

De Stichting Thorn Metronoom is er echter van overtuigd dat er in Thorn veel meer mooie, opvallende of bijzondere foto’s te maken zijn. Foto’s van het ándere Thorn. Foto’s die een nieuwe of verfrissende blik werpen op het stadje aan de Maas. Foto’s die verrassen, ontroeren, verbazen of gewoon simpelweg je ogen strelen. Het zijn die foto’s waar de stichting naar op zoek is. Daarom start op 23 mei 2021 een fotowedstrijd rond het thema ‘het andere Thorn’.
> lees meer.

--- disclaimer ---
Voor activiteiten die niet onder patronage van de Fotobond georganiseerd worden, kan de Fotobond geen verantwoording nemen.
Het is belangrijk om altijd de voorwaarden van een externe wedstrijd of oproep goed te lezen, en je af te vragen of de uitdaging die je wordt geboden goed bij jouw ambities past. Wees je altijd bewust van de auteursrechtenclaims van organisatoren. Bovenal geldt natuurlijk: zorg dat je plezier aan je fotografie beleeft.


Lees meer >

June 2021

Fotobond In the picture
1 June 2021 -
31 December 2021
n.v.t. (online
activiteit)
webredactie

Fotobond In the picture

In de corona tijd hebben veel fotoclubs hun activiteiten opgeschort. Ook landelijke wedstrijden, cursussen, mentoraten en tentoonstellingen zijn afgelast of uitgesteld. Daarom heeft het dagelijks bestuur van de Fotobond besloten om speciale aandacht te geven aan de digitale mogelijkheden die we hebben om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Fotobond In the picture is er één van.

Wekelijks kunnen leden een foto inzenden die het beste aansluit bij het thema van de week.
De curator van die week kiest het thema en uit de inzendingen de vijf foto's die samen een afwisselend beeld bieden. De selectie wordt geplaatst in de editie van In the picture.

Meer weten en meedoen? > klik hier


Lees meer >
Online expositie Fotoclub Bommelerwaard
1 June 2021 -
31 August 2021
Niet van
toepassing
Webredactie

[Foto: Thea Visser-Roodvoets]

"Oog op 2020" digitale expositie Fotoclub Bommelerwaard

Onder de titel "Oog op 2020" geeft Fotoclub Bommelerwaard een beeld van hoe zij 2020 hebben gezien door de lens van hun camera. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan de in coronatijd gestarte virtuele expositie met als eerdere titels "Don't Stop" en "Een selectie".

Graag brengen wij deze expositie onder de aandacht van de leden van de Fotobond en hopen dat onze beelden u zullen boeien.

Doorlooptijd expositie: van april tot september 2021.
Website: https://www.fotoclubbommelerwaard.nl.Lees meer >
Expositie Fotogroep Kromme Rijn, COTHEN
1 June 2021 -
30 September 2021
Dienstencentrum Cothen Van Beeck Calkoenstraat 27
3945 CC Cothen
Webredactie

[Foto: Adrie Gouweleeuw]

Expositie '50 jaar Fotogroep Kromme Rijn', Cothen

Op 18 september 2020 vierde Fotogroep Kromme Rijn haar vijftigjarig jubileum  met een lezing en een expositie in Het Kunstgilde in Leersum. Door de COVID-19 maatregelen is de expositie echter van zeer korte duur geweest en heeft weinig belangstelling kunnen trekken.

Om deze reden is besloten de expositie opnieuw in te richten in het Dienstencentrum Cothen aan de Van Beeck Calkoenstraat 27 te Cothen.
De expositie geeft een goed beeld van het werk van de 22 fotografen die lid zijn van de Fotoclub Kromme Rijn. Vrijwel alle stromingen binnen de fotografie zijn aanwezig: van architectuur tot portret en landschap tot straatfotografie. Een aantal van de foto’s zijn ook winnaars geweest in fotowedstrijden van de Fotobond. Kortom het is weer een respectabele expo met een veelzijdig arsenaal aan foto’s.

Naast de bezoekers van de gezondheidsdiensten in het centrum kunnen geïnteresseerden de foto’s aanschouwen op alle werkdagen (maandag t/m vrijdag) tijdens de openingsuren van het dienstencentrum.


Lees meer >
Foto- en schilderijenexpositie van Jan Donders en Ineka Croon, NIEUWEGEIN
5 June 2021 -
31 October 2021
Restaurant Boerderij de Middenhof Duetlaan 1 - 3
3438 TA
Webredactie

[Foto: "Rijtuig 3e klas", Jan Donders]

Expositie ‘de Mens in het Midden', Nieuwegein

Fotografie Jan Donders, schilderijen Ineka Croon

Schilder Ineka Croon en fotograaf Jan Donders hebben elkaar op het kunstzinnige vlak gevonden in het uitbeelden van mensen. Mensen die vrolijk zijn, van dansen houden, of bedachtzaam in zichzelf gekeerd zijn. De omgeving van café, woning, straat is een belangrijk element in de kunstwerken.

Niet altijd staat ‘de mens in het midden’, ook alledaagse voorwerpen kunnen verwijzen naar de aanwezigheid van personen. Zij zijn het indirecte middelpunt. Het licht in de foto’s en schilderijen speelt een belangrijke rol: accenten leggen waar de kunstenaar de aandacht op wil vestigen. Verf spat van het doek af, het kleurgebruik roept vrolijke gedachten op.

De wereld van de mensen is soms surreëel uitgebeeld, de fantasie van de maker is immers niet gebonden aan de reële wereld. Emoties van kunstenaar en toeschouwer raken elkaar.

De expositie is ook online te bekijken: www.jandonders.nl/expositieMiddenhof

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag v.a. 12.00 uur tot sluitingstijd.
De expositie is voor iedereen toegankelijk tijdens de openingstijden. Even melden bij de receptie.


Lees meer >
Digitale jubileumexpostitie AFV KONTRAST, Tilburg
15 June 2021 -
15 August 2021
Digitale expositie Adres niet
van
Webredactie

[Foto: Claudia van den Dries]

Fotoclub AFV Kontrast viert jubileum alsnog online

Ne de overstap naar digitaal fotograferen, maakt de Tilburgse fotoclub AFV Kontrast nu ook de stap naar online exposeren. Het vijftigjarig bestaan zou in november 2020 worden gevierd met een feestelijke expositie. De lange lock-down werd doorbroken door de clubbijenkomsten via Zoom te houden. Nu komt ook de afgeblazen jubileumexpositie online.

Van 15 juni t/m 15 augustus 2021 zijn bezoekers weer welkom, niet in Tilburg-Noord maar lekker thuis achter het eigen scherm. Daar hebben zij ruim de tijd om een keer of meerdere keren door de expositie heen te bladeren.
De expositieborden zijn te zien via de link expo.afvkontrast.nl. Van iedere fotograaf kan een aantal foto’s ook schermgroot bekeken worden. Daarnaast is ook de jaarlijkse kettingserie 2020 te bekijken. Steeds is met een korte toelichting de link naar de voorgaande foto aangegeven.

Openingstijden:
15 juni t/m 15 augustus 2021
link: expo.afvkontrast.nlLees meer >
Fotowandeling door de binnenstad van DEN BOSCH
28 June 2021 -
31 October 2021
Buitenruimte Den
Bosch
Webredactie

[Foto: Diana Putters]

Fotowandeling "Iedereen is van de wereld & de wereld is van iedereen"

Diana Putters en Ronnie Dankelman, fotografen van Collectief Brabant en inwoners van Den Bosch, hebben een fotowandeling ontwikkeld die sinds juni 2021 gemaakt kan worden door de binnenstad van Den Bosch. Ze nemen de wandelaars en kijkers mee naar tradities die ze fotografeerden in Afrika en Azië.

Op vier locaties in de binnenstad van Den Bosch hangen QR-codes waarmee je toegang krijgt tot 16 beeldverhalen. De wandeling is ongeveer vijf kilometer lang en kan gemaakt worden tot 1 november 2021.

Kijk voor meer informatie, de route en een impressie op de website https://photolovers.nl/iwwi/.


Lees meer >

July 2021

Fotografencollectief Lumen exposeert in Naarden
3 July 2021 -
29 August 2021
Tuin van Comeniusmuseum Kloosterstraat 35
1411 RS
Webredactie

[Foto: Fotografencollectief Lumen]

Fotografencollectief Lumen exposeert in Naarden

In de tuin van het Comeniusmuseum in Naarden toont fotografencollectief Lumen haar nieuwste werk. Verspreid over het grote grasveld staan negen driehoeken met foto’s opgesteld, zodat het gemakkelijk dwalen is tussen de verschillende stijlen en invalshoeken, waar de negen fotografen van Fotocollectief Lumen zich van bedienen.

Het collectief bestaat uit negen fotografen: Jenne Bleijenburg, Theo Bijker, Wim Bannink, Erna Lammers, Frans Rentink, Simon Ophof, Annemarie Prost, Hanneke de Vries en Yvon Voeten.

Zo’n jaar of twintig geleden besloten deze fotografen uit Deventer en omgeving om zich los van de gebruikelijke fotoclubs te organiseren. Sindsdien komen zij maandelijks bij elkaar. Met respect voor ieders eigenheid bespreken zij elkaars werk en stimuleren de ander maar ook zichzelf tot verbetering en vernieuwing. Op deze manier inspireren zij elkaar, hoe verschillend hun werk ook is.

De tentoonstelling van Fotocollectief Lumen maakt deel uit van het OFF festival, dat gelieerd is aan Fotofestival Naarden en duurt tot en met 29 augustus.

Het Comeniusmuseum is gevestigd aan de Kloosterstraat 35 in Naarden-vesting.
De tuin is dagelijks open tot 17 uur.


Lees meer >
Expositie Fotoclub Reflex tijdens Tsjerkepaad in TER IDZARD
3 July 2021 -
11 September 2021
Bonifatiuskerkje Idzardaweg 61
8476 EP
Webredactie

[Foto: Semantha van der Kuijp]

Expositie Fotoclub Reflex in Bonifatiuskerk in Ter Itzard

Tijdens het Tsjerkepaad, in de periode van 3 juli tot en met 11 september, exposeren leden van Fotoclub Reflex uit Wolvega hun werk. Hierdoor is er een zeer diverse expositie ontstaan. De club bestaat dit jaar 20 jaar en organiseert vanaf 18 september ook een jubileumtentoonstelling in de bibliotheek in Wolvega.

Elke zaterdagmiddag tijdens Tsjerkepaad, van 13.30 uur tot 17.00 uur, zijn er vrijwilligers aanwezig om te zorgen voor een gastvrije ontvangst en om bezoekers informatie te geven.

Iedereen is van harte welkom.Lees meer >
Fotocollectief Delta-F exposeert tijdens foto Festival-Off te Naarden
4 July 2021 -
29 August 2021
Buitenruimte Kerkpad 1
1411 PW
Webredactie

Fotocollectief Delta-F exposeert tijdens foto Festival-Off te Naarden

Ook dit jaar is Fotocollectief DELTA F weer present op het Fotofestival te Naarden in het kader van het Festival-Off.
De expositie is vrij toegankelijk op het Kerkpad 1 en loopt t/m 29 augustus.


Lees meer >
Wedstrijd Foto Individueel 2021
19 July 2021 -
7 September 2021
n.v.t. (online
wedstrijd)
webredactie

Foto: Susan Leurs (Zilver)

Foto Individueel 2021

Foto Individueel is een jaarlijkse wedstrijd voor alle leden van de Fotobond.

Inzenden kan van 19 juli tot 7 september.

Voor meer informatie, eerdere inzendingen, het wedstrijdreglement etc., klik hier.Lees meer >
Expositie "Verrassende tweeluiken", GRONINGEN
19 July 2021 -
30 September 2021
Forumbibliotheek Selwerd (in Vensterschool) Eikenlaan 288
9741 EW
Webredactie

[Foto: Jeannet Zwols]

Expositie "Verrassende tweeluiken" van Elly Reuter en Jeannet Zwols

In elk tweeluik is een foto van een bezoeker van Forumbibliotheek Selwerd gecombineerd met een abstracte foto. De foto’s van de bezoekers zijn gemaakt door Elly, de abstracte foto’s zijn van Jeannet.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag 08.30 uur - 17.30 uur.

Lees meer >

August 2021

Expositie Fotogroep Haarlem, HAARLEM
3 August 2021 -
31 August 2021
Noord-Hollands Archief Jansstraat 40
2011 RX
Webredactie

[Foto: Jos de Mulder]

Expositie Fotogroep Haarlem in Noord-Hollands Archief

Fotogroep Haarlem bestaat dit jaar 95 jaar. En in al die jaren is hun domicilie Haarlem een bron van inspiratie geweest om te fotograferen.
Voor deze tentoonstelling wilden de leden echter iets bijzonders neerzetten.Twee jaar geleden kwam docent Cissie van der Ven van Fotoacademie Amsterdam hen van de nodige inspiratie voorzien. De leden werden uitgedaagd om met andere ogen naar hun eigen stad te kijken. Dit heeft hele eigenzinnige en verrassende foto's opgeleverd, die nu te zien zijn bij het Noord-hollands Archief in de Janskerk.

Meer informatie over Fotogroep Haarlem is te vinden op: www.fotogroephaarlem.nl.

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag van 9.00 - 17.00 uur.
Extra openingstijden zijn er op zaterdag 21 augustus van 9.00- 16.00 uur. 

De toegang is gratis, maar in verband met de corona maatregelen is het wel verplicht een afspraak te maken. Dit kan online op: www.noord-hollandsarchief.nl of door langs te lopen en te kijken of er nog ruimte is om ter plekke een afspraak te maken.Lees meer >
033 Fotostad toont fototalent Amersfoort
5 August 2021 -
29 August 2021
Rietveld Paviljoen Zonnehof 8
3811 ND
Webredactie

[Foto: Chantal Magielse]

33 Fotostad toont fototalent Amersfoort 

Leden fotoclubs exposeren met Wondere Wereld in het Rietveldpaviljoen

Van 5 tot en met 29 augustus 2021 tonen de leden van vijf Amersfoortse fotoclubs hun werk in de expositie Wondere Wereld in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De fotografen hebben als uitdaging gekregen om een foto te maken waarbij creativiteit en kunstzinnigheid een grote rol speelt. Curator en fotograaf Tom Meerman heeft de inzendingen beoordeeld en een ruime selectie gemaakt.

Fotokring Eemland, Fotoclub Keistad, Keistad Fotocollectief, fotogroep Deeez! en Zone V hebben veel leden, die zich afzonderlijk gespecialiseerd hebben in hun eigen tak: landschap, macro, portretten, steden of andere disciplines. Voor deze expositie hebben de fotografen hun creatieve talenten moeten aanboren. Na een inspirerende lezing Tom Meerman zijn er ruim 170 foto’s en videopresentaties ingeleverd. ‘Het resultaat is fantastisch,’ laat Tom Meerman weten. ‘Van alle leden van de vijf Amersfoortse fotoclubs zijn er meer dan 90 foto’s en video’s te zien. Zij laten met hun fotografische beeldtaal hun creatieve fantasie los op de elementen. Vast wordt vloeibaar, koud wordt heet, klein wordt groot, geest wordt vorm, gedachte wordt manifest. De fotografen maakten het onzichtbare tastbaar. Het vooroordeel over amateurfotografen wordt met deze expositie volledig weggenomen. Het publiek zal verrast zijn.’

Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur
Entree: € 3,50.
Reserveren: In verband met de corona- maatregelen moeten bezoekers via de website www.033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is, kun je ook ter plekke registeren.


Lees meer >
Noordkop Fotofestival 2021.
7 August 2021 -
15 August 2021
Cultuurschuur Loggersplein 1
1771CE
redacteur NHN

Tijdens de zomervakantie organiseert de Fotobond Afdeling Noord-Holland-Noord een foto-expositie in Wieringerwerf onder de naam Noordkop Fotofestival.
Alle leden van bij de Fotobond aangesloten fotoclubs in het noorden van Noord-Holland mochten foto’s inzenden. Totaal hebben 31 fotografen 261 foto’s ingestuurd. Een externe deskundige heeft hieruit 60 foto’s geselecteerd. Het thema van de expositie is vrij, hierdoor is er een enorme diversiteit aan onderwerpen. Te zien zijn portret-, landschap- en natuurfoto’s, stillevens, architectuurfoto’s, straatfotografie en nog veel meer. De expositie is van een hoog niveau en geeft een mooi beeld van de vrijetijdsfotografie in het noorden van Noord-Holland. 

U kunt de expositie bezoeken in de Cultuurschuur, Loggersplein 1, Wieringerwerf van 7 t/m 15 augustus 2021. De openingstijd op alle dagen is van 13:00 tot 17:30. De toegang is gratisLees meer >
Jaarlijkse expositie A.F.V.P., ETTEN-LEUR
20 August 2021 -
22 August 2021
Wijkgebouw Ut Praotuis Achter de Molen 17
4873 GW
Webredactie

[Foto: Ad van den Wijngaart]

Jaarlijkse foto-expositie A.F.V.P. Etten-Leur

De jaarlijkse expositie van fotoclub A.F.V.P Etten-Leur vindt dit jaar plaats van vrijdag 20 augustus t/m zondag 22 augustus 2021.
Deze keer wordt die gehouden in wijkgebouw Ut Praotuis, Achter de Molen 17, 4873 GW, Etten-Leur.

De officiële opening is op vrijdagavond 20 augustusvan 19.00 uur tot 22 uur.


Openingstijden:
zaterdag 21 augustus van 11.00 uur tot 17.00 uur
zondag 22 augustus van 11.00 tot 16.00 uur.


Lees meer >

September 2021

Jubileum-expositie FotoKring Stein, OUD-URMOND
5 September 2021 -
19 September 2021
tuin bij Protestantse Kerk Grotestraat 67
6129 CN Urmond
Webredactie

[Foto: Pierre Reubsaet]

Jubileum-expositie FotoKring Stein, Oud-Urmond (Limburg)

FotoKring Stein viert dit jaar haar 60e verjaardag. Aan dat lustrum wil de fotokring bijzondere aandacht schenken door een expositie in de buitenruimte te organiseren. De gemakkelijk bereikbare buitenlocatie draagt bij aan een volledig COVID-19-veilige tentoonstelling, die ook nog samenvalt met de Kunstketting 2021. Er worden dan ook een groot aantal bezoekers verwacht.

Wat kunnen de bezoekers verwachten?
In de prachtige tuin bij de protestantse kerk hangen 21 banners van elk 3,5 meter lang  bij 1,8 meter hoog aan een installatie van bouwhekken. Elk clublid heeft een banner ter beschikking om zijn/haar fotowerk te presenteren; daarnaast zijn de foto’s ook te bezichtigen in een online galerie, informatie op www.fotokringstein.nl.

Parkeren is mogelijk op het pleintje aan de Burgemeester Strijkersstraat;
de tuin is ook bereikbaar via de ingang van het kerkhof aan de Burgemeester Strijkersstraat.

Openingstijden:
zondag 5 tot/met zondag 19 september 2021, elke dag van 09.00 – 19.00 uur;
het weekend van 11-12 september valt samen met de 2-jaarlijkse Kunstketting.Lees meer >
Fotogroep Natuurmoment exposeert, BUREN
10 September 2021 -
19 September 2021
Expositieruimte Anjo Achterbonenburg 6
4116 BD
Webredactie

[Foto: Jan Vernooij]

Foto-expositie "Natuurlijk Anders" in Buren Gld.

In deze expositie tonen de zes leden van NatuurMoment realistische, abstracte en bewogen beelden gemaakt in de natuur. Zij zet veel verschillende technieken in om u mee te nemen in hoe verschillend ieder mens de natuur ervaart en ziet.

Fotogroep NatuurMoment motiveert, stimuleert en inspireert elkaar al 15 jaar door regelmatig samen te fotograferen, cursussen en mentoraten te volgen, en het gemaakte werk samen te bespreken.
De fotogroep bestaat uit de fotografen: Peter Bokkes, Marijke Garritsen, Hannelore Götz, Henk Heuff, Jan Vernooij, Gerard Vis en Ineke Wesselink.

Geniet van de prachtige en veelzijdige beelden en ga in gesprek met één van de fotografen!
Wij hopen u te ontmoeten.

Meer informatie vindt u op de website http://www.natuurmoment.eu/

Openingstijden:
vrijdag t/m zondag 12.00 uur - 17.00 uur.Lees meer >
Expositie Fotogroep De Huiskamer, BREDA
17 September 2021 -
19 September 2021
StadsGalerij Breda Oude Vest 34
4811 HT
Webredactie

[Foto: Mariette  Aernoudts]

Expositie Fotogroep DE HUISKAMER, Breda

Vorig jaar is de jubileumtentoonstelling van FG De Huiskamer door corona niet doorgegaan. Zoals het er nu uitziet, zal de de expositie dit jaar zeker kunnen doorgaan.

De negen leden van de fotogroep hebben de intentie om bijzondere beelden te maken. De mix van diverse stijlen en benadering van beelden leveren een eigenzinnige expositie op.

Openingstijden:
vrijdag 17 september     16.00 - 22.00 uur
zaterdag 18 en zondag  19 september    11.00 - 17.00 uur.


Lees meer >
Jubileumexpositie Fotoclub Reflex, WOLVEGA
18 September 2021 -
30 October 2021
Kijkzaal Bibliotheek Wolvega Griffioenpark 10
8471 KP
Webredactie

Jubileumexpositie Fotoclub Reflex, WOLVEGA

Ter ere van het 20 jarig bestaan exposeert Fotoclub Reflex Wolvega in de Bibliotheek van Wolvega.
De leden van de fotoclub zijn in zes verschillende groepjes speciaal aan de slag gegaan met een thema. De leden geven hun beeld van dat thema weer in hun expertise van de fotografie.

Hierdoor zullen tijdens deze tentoonstelling dus ook de verschillende soorten van fotografie waar de leden zich mee bezig houden te zien zijn: van abstract tot portret, van landschap tot macro. Kortom een expositie die zeker de moeite waard is om te komen bekijken.

De expositie wordt vrijdag 17 september om 20.00 uur in de Kijkzaal Wolvega feestelijk geopend door wethouder Roelof Theun Hoen.


Openingstijden:
Tijdens de openingstijden van de Bibliotheek in Wolvega.


Lees meer >

October 2021

Wedstrijd Foto Online #3 2021
1 October 2021 -
15 November 2021
n.v.t. (online
wedstrijd)
webredactie

Foto: Rene Kuipers (Zilver)

Foto Online #3 2021

Foto Online is een laagdrempelige wedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt driemaal per jaar georganiseerd.

Inzenden voor editie 3 - 2021 kan vanaf 1 oktober.

Voor meer informatie over meedoen en het wedstrijdreglement, klik hier.

Verwachte uitslagdatum: 29 november.


Lees meer >