Fotoproject corona trio's: De lockdown creatief ‘overleven’


[Foto: Willem Laros]

De lockdown creatief ‘overleven’

Fotoproject Corona trio’s

Elke dag elkaar drie foto’s sturen om zo een beeld te laten ontstaan van het dagelijks leven tijdens de tweede lockdown: dat is de gedachte achter het ‘fotoproject corona trio’s’ van Adrie Gouweleeuw en Willem Laros. Vanaf 15 december 2020 produceerden ze elk intussen meer dan 150 foto’s – met begeleidende tekstjes – over ruim 40 fotodagen. De foto’s zijn te zien op Facebook (a.p.gouweleeuw & willemdalaros).

Gouweleeuw en Laros presenteren de foto’s in zwart-wit (‘want een lockdown kent geen kleur’). De beelden worden volgens afspraak verder alleen gemaakt met een vast brandpunt (‘want een lockdown zit vol beperkingen’): Gouweleeuw koos voor 50 mm, Laros voor 35 mm.

De onderwerpen die in beeld komen hebben niet per se een relatie met de lockdown of met corona: zo ontstaat er een enorme diversiteit aan foto’s. Van les geven aan kleinkinderen tot wandelen in het bos, en van bijzondere gebouwen tot een in de oorlog gestrande Sherman tank op Walcheren. Voor de meeste foto’s gaan de fotografen individueel op pad, een enkele keer wordt een gezamenlijke trip gemaakt.

Later dit jaar zullen de beelden en tekstjes worden gebundeld in een boekje.

“De verplichting elke dag drie foto’s te produceren zorgt ervoor dat je vrijwel de hele dag de camera onder handbereik hebt”, aldus Gouweleeuw, die recent het werkzame deel van zijn leven afsloot. Voor reisfotograaf en publicist Laros is het een mooi alternatief voor het reizen, dat nu nog even niet mogelijk is. “Zo komen we in een dagelijks contact en op een creatieve manier mentaal gezond door deze crisis.”

Coronatrios -AG en WL.jpg