1. Homepage
  2. Voor Leden
  3. Activiteitenagenda

Ilvy Njiokiktjien bij Alphoto In Parkvilla, ALPHEN A/D RIJN


Ilvy Njiokiktjien bij Alphoto In Parkvilla, Alphen aan den Rijn

Ilvy Njiokiktjien, één van de toonaangevendste Nederlandse fotografen, komt op zondag 22 november in Parkvilla in Alphen aan den Rijn vertellen over haar werk. Zij doet dit op uitnodiging van Fotoclub Alphoto.

Ilvy Njiokiktjien werd in 2013 de eerste Fotograaf des Vaderlands. Met een foto van de begrafenis van Nelson Mandela was zij in 2014 de eerste vrouwelijke winnares van de Zilveren Camera voor de beste persfoto. Begin dit jaar won Ilvy De Zilveren Camera Storytelling met haar multimediaproject 'Born Free - Mandela’s Generation of Hope'.

Eerder won zij de National Geographic fotoprijs in de categorie Mens en de Canon Prijs voor jong fotografisch talent.  Zij publiceerde o.a. in de New York Times, Der Spiegel, NRC en Stern. Het documentaire werk van Ilvy Njiokiktjien kenmerkt zich door het tonen van maatschappelijke kwesties, grotendeels gericht op Afrika.

Haar optreden in Parkvilla past in het streven van Fotoclub Alphoto om jaarlijks een Nederlandse topfotograaf voor te stellen aan een breed publiek. Daartoe is een samenwerkingsverband aangegaan met Parkvilla. Ilvy Njiokiktjien is de derde fotograaf die in dit kader over haar werk komt vertellen. Sacha de Boer en fotograaf des Vaderlands Dirk van der Burg gingen haar voor.

Portret Ilvy Njiokiktjien 001.jpgDe fotolezing van Ilvy Njiokiktjien begint om 15.00 uur. Zij vertelt dan over het project Born Free, waarbij zij 12 jaar de Zuid-Afrikaanse generatie volgde die is geboren na afschaffing van de apartheid. In dit project portretteert zij de jongeren van Zuid-Afrika in haar eigen, persoonlijke en intieme stijl. lvy zegt daarover: "Gelijkheid bestaat op papier, maar een meerderheid van de jongeren gelooft dat blanke Zuid-Afrikanen nog steeds betere kansen hebben, aangezien de erfenis van eeuwen van ongelijkheid er nog steeds is."

De toegangsprijs bedraagt € 12,50, inclusief consumptie.

Kaarten kunnen online worden gekocht op: https://www.parkvilla.nl/

Bij de scenefoto: Het gemengde stel Wilmarie Deetlefs (24) en  Zakithi Buthelezi (27) kussend in zijn auto na een avondje uit in Johannesburg, Zuid-Afrika. Gemengde stellen komen niet veel voor in Zuid-Afrika. Deetlefs is van Afrikaanse afkomst en Buthelezi is Zulu. Ze worden soms nagestaard, maar houden altijd elkaars hand vast, waar ze ook gaan.
Foto: Jet van Gaal