• All

June 2021

Fotobond In the picture
1 June 2021 -
30 June 2022
n.v.t. (online
activiteit)
webredactie

Fotobond In the picture

In de corona tijd hebben veel fotoclubs hun activiteiten opgeschort. Ook landelijke wedstrijden, cursussen, mentoraten en tentoonstellingen zijn afgelast of uitgesteld. Daarom heeft het dagelijks bestuur van de Fotobond besloten om speciale aandacht te geven aan de digitale mogelijkheden die we hebben om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Fotobond In the picture is er één van.

Wekelijks kunnen leden een foto inzenden die het beste aansluit bij het thema van de week.
De curator van die week kiest het thema en uit de inzendingen de vijf foto's die samen een afwisselend beeld bieden. De selectie wordt geplaatst in de editie van In the picture.

Meer weten en meedoen? > klik hier


Lees meer >

January 2022

Virtuele expositie Fotoclub Bommelerwaard
12 January 2022 -
31 May 2022
Virtuele expositie None
Webredactie

[foto: Rob Langhorst]

Virtuele expositie Fotoclub Bommelerwaard

Onder de titel "2021 in foto’s’’ geven de leden van Fotoclub Bommelerwaard een beeld van hoe zij 2021 hebben gezien en zich niet hebben laten tegenhouden door de Coronacrisis. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan de in coronatijd gestarte virtuele expositie met als eerdere titels "Don't Stop" , "Een selectie" en ‘’Oog op 2020’’.

Graag brengen wij deze expositie onder uw aandacht. Wij hopen dat onze beelden u zullen boeien.

De expositie is te zien via de website https://www.fotoclubbommelerwaard.nl.                                              


Lees meer >

March 2022

Het Beste van Alphoto in Parkvilla, ALPHEN AAN DEN RIJN
25 March 2022 -
18 May 2022
Cultuurcentrum Parkvilla Cornelis Geellaan 2
2406 JG Alphen aan den Rijn
Webredactie

[Foto:  Marian van Capel]

Het Beste van Alphoto in Cultuurcentrum Parkvilla, Alphen aan den Rijn

De foyer van cultuurcentrum Parkvilla in Alphen aan den Rijn hangt van 25 maart tot en met 18 mei vol met foto's die de leden van fotoclub Alphoto instuurden voor hun jaarlijkse onderlinge wedstrijd om de beste foto van het jaar. De expositie heeft dan ook als titel Het beste van Alphoto. Aan deze expositie doen 36 van de 55 leden mee.
De expositie laat diverse stijlen binnen de fotografie zien. Zo hangen er portretten, maar ook landschappen, abstracte foto's, dierenfoto's, straatfoto's, reisfoto's en macro's.

De winnende foto van Marian van Capel, een portret van twee jonge meisjes, is extra uitvergroot, evenals de foto's van Thérèse Obers en Pim Bakker die respectievelijk de tweede en derde prijs wonnen zijn groter afgedrukt.
Alphoto is trots op deze fraaie expositie, die laat zien waar de leden in uitblinken. De expositie past in het streven van Alphoto om de inwoners van Alphen en omgeving enthousiast te maken voor fotografie als kunstvorm.

Over Alphoto
Alphoto is een club voor enthousiaste fotografen die vrijwel elke maandagavond in Parkvilla bijeenkomen om elkaars foto's bespreken. Ook zijn er thema-avonden en houden bekende fotografen lezingen over hun werk. Voorts wordt een keer per maand een foto-uitstapje georganiseerd waarbij de leden gezamenlijk op pad gaan, waarna de foto's later op de clubavond worden bekeken en besproken.

Openingsijden:
maandag t/m zaterdag 9:00 tot 17:00 uur en 19:00 tot 23:00 uur
zondag:  13:30 tot 15:00 uur.


Lees meer >
Foto-expositie ERICAMERA 2022, EINDHOVEN
30 March 2022 -
25 May 2022
Centrum voor de Kunsten Pastoor Petersstraat 180
5612 LW Eindhoven
Webredactie

[Foto: Ben van Veelen]

Foto-expositie ERICAMERA, Eindhoven

Vanaf 30 maart exposeert fotoclub ERICAMERA tot 25 mei 2022 vrij werk van de leden in Centrum voor de Kunsten.

Daarnaast organiseert Ericamera in samenwerking met het CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) een avond fotobespreken waar enerzijds getoond wordt hoe wij als fotoclub foto's bespreken en anderzijds ook bezoekers foto's kunnen meenemen (op usb-stick) om te laten bespreken.
Nieuwsgierig geworden? Meld je aan! Het is gratis.

Meld je aan d.m.v. een mail naar amateurkunst@cke.nl met de titel "Fotobespreking 19 mei". Vermeld je naam en of je wel/niet eigen foto’s mee gaat nemen om te bespreken (zodat ERICAMERA hiermee rekening kan houden).
Voor eventuele vragen: info@ericamera.nl.
Kijk voor meer informatie op: https://cke.nl/fotobesprekingsavond/.

Openingstijden:
gedurende openingstijden CKE, zie www.cke.nl.


Lees meer >

April 2022

Expositie "Cadavres Exquis Photographiques", EDAM
23 April 2022 -
6 June 2022
Grote Kerk Grote Kerkstraat 57
Edam
Webredactie

Expositie Cadavres Exquis Photographiques, Edam

Eind 2020 heeft een internationale groep fotografen een project opgezet om in de stijl van de Surrealisten van 100 jaar geleden Cadavres Exquis te gaan maken. In 2024 herdenken we dat het honderd jaar geleden is dat André Breton met zijn “Manifeste du Surrealisme” officieel het Surrealisme grondvestte.
In hun vrije tijd vermaakten de Surrealisten zich onder meer met schaken en spelletjes, één daarvan door dichters bedacht. Neem een laatste regel van een (je onbekend) gedicht en maak hiermee een nieuw gedicht. De Surrealisten namen dit idee over door schetsen te maken, het papier dicht te vouwen en een zichtbaar deel door te geven aan de volgende. Die maakte daar weer een nieuw plaatje mee enzovoort. De samengestelde beelden werden Cadavres Exquis genoemd.

Wij hebben eind 2020 het idee overgezet naar fotografie en dit project heeft inmiddels een achttal series van 3 à 4 CEP’s, Cadavres Exquis Photographiques, opgeleverd. Een groep van 13 fotografen uit Frankrijk, België en Nederland, verenigd in het Foto-Collectief Rimbaud, heeft twee jaar lang elkaars creaties aangevuld tot verrassende totaalbeelden, uitdrukkelijk zonder van elkaars bestaan te weten. Het project nadert zijn voltooiing met een expositie van een selectie van de resultaten van 23 april tot 6 juni in de Grote Kerk van Edam.

De groep fotografen die aan dit project hebben deelgenomen omvat drie Franse fotografen, één Belg en negen Nederlanders. Zij hebben zich voor dit project verenigd in het Foto-Collectief Rimbaud. De Nederlandse fotografen zijn Joke Snoeren-Broeders, Marly de Kok, Ella Terlouw, Wim Aalbers, John Lommen, Pieter de Jong, Klaas de Bont, Koen Bakx en Rien Schildkamp.

Openingstijden:
dagelijks  van 13.30 tot 17.00 uur (behoudens uitzonderlijke situaties zoals begrafenissen).Lees meer >
Expositie Joke372 / Remco28 Fotoclub Zwijndrecht
23 April 2022 -
28 May 2022
Fotogalerie Zwijndrecht Rotterdamseweg 126 (hoek Koninginneweg)
3332 AL Zwijndrecht
Webredactie

[Foto: Joke Maarleveld]

Joke372 / Remco28

Een expositie van Joke Maarleveld en Remco Schade in Fotogalerie Zwijndrecht.
Joke Maarleveld (1952) uit Hendrik-Ido-Ambacht en Remco Schade (1964) uit Haaften zijn beiden lid van Fotoclub Zwijndrecht.

De contrasten in deze expositie zijn groot. Ten eerste het aantal geëxposeerde foto’s. Van Joke hangen er 372 foto’s tegenover 28 van Remco. Ten tweede de aanpak. Remco maakt autonome foto’s tegenover de conceptuele aanpak van Joke. En als laatste de locatie. Joke heeft alles binnenshuis gefotografeerd terwijl Remco er vaak op uit trekt.

Joke heeft een jaar lang plastic gefotografeerd. Het gaat om plastic verpakkingsmateriaal waarmee iedereen elke dag in en rondom het huishouden wordt opgescheept. Na veelal eenmalig gebruik heeft het zijn doel gediend en wordt het weggegooid. Men heeft hier een mooie naam voor: Single Use Plastic, afgekort SUP.

Een jaar lang fotograferen resulteert in 365 foto’s uit het huishouden van Joke. Door de keuze van de vormgeving, het gebruik van zwart-wit en de hoeveelheid foto’s wil zij de nadruk leggen op de twee uitersten van SUP; de schoonheid van al die verschillende plastics en de ongelofelijke hoeveelheid afval. Hoewel Joke geen activist is, heeft het haar wel bewust gemaakt van het immense afvalprobleem en ze hoopt met de serie dat ook anderen zich daar meer bewust van worden.

Remco fotografeert bij voorkeur zonder vooropgezet plan op straat of in een museum. Hij heeft oog voor bijzondere gewone situaties. Niets bijzonders dus? Zeker wel! Hij ziet kans passanten en objecten zodanig te combineren dat er een eigen werkelijkheid ontstaat. Vaak vertonen de foto’s een sfeer van surrealisme of absurdisme. Zijn inspiratie bron is de Japanse fotografie en de Amerikaanse fotograaf Lee Friedlander. Medeliefhebbers zullen dat zeker in het werk terugzien. Naar gelang het thema en de beoogde sfeer wordt het werk in kleur afgewerkt of omgezet naar zwart-wit. Zijn foto’s op de expositie zijn gemaakt in de periode 2018 – 2022.

Naast het bekijken van het plastic project en de bijbehorende afvalberg van Joke of de foto’s met de eigen werkelijkheid van Remco, kan de bezoeker ook kennismaken met de twee fotografen zelf. Ze zijn elke zaterdag aanwezig en u kunt dan zelf ervaren dat beiden nog veel meer over hun tentoongestelde werk te vertellen hebben.

Openingstijden:
Zaterdagen van 23 april tot en met 28 mei van 12.30 uur tot 16.00 uur..
De toegang is gratis.Lees meer >
Jubileumexpositie Fotoclub DIN81, VOLLENHOVE
26 April 2022 -
27 May 2022
Stadspaleis Hotel OldRuitenborgh Groenestraat 24
8325 AZ Vollenhove
Webredactie

Jubileumexpositie Fotoclub DIN81, Vollenhove

Op 17 januari 2021 bestond FC Din81 40 jaar.
Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en gaan we alsnog ons jubileum vieren.

Dat doen we met een jubileumtentoonstelling waar we met het thema ‘Twee keer kijken’ een selectie van ons mooiste werk van de laatste jaren willen laten zien.

Deze expositie wordt gehouden van 26 april tot en met 27 mei in de tuin van Stadspaleis Hotel OldRuitenborgh.
De tuin van de havezate OldRuitenborgh maakt deel uit van een stadspark met de ruïne van het kasteel Toutenburgh,  ooit vestingsplaats van de stadhouder van de noordelijke provincies.
De expositie is in de buitenlucht. Bekijken kan van zonsopkomst tot zonsondergang. De foto's zijn op groot formaat 129 x120 cm. Buitenexposities zijn de laatste decennia min of meer het handelsmerk van onze fotoclub.

De toegang is vrij.
Ingang Groenestraat.
Er is binnen de muren gratis parkeergelegenheid.

Hierbij nodigen we u graag uit voor de opening van de expositie op dinsdag 26 april om 19.30 uur. Wilt u uw aanwezigheid laten weten via havo53@home.nl.


 


Lees meer >

May 2022

Expositie Wim Fleuren en Wim Falkenberg, HEERLEN
1 May 2022 -
31 May 2022
Foto Gery Dautzenbergstraat 40
6411 LC Heerlen
Webredactie

[Foto: Wim Fleuren]

Expositie Wim Fleuren en Wim Falkenberg, Heerlen

Wim Fleuren en Wim Falkenberg, beiden lid van Fotogroep Albedia Landgraaf, exposeren gedurende de maand mei bij Foto Gery in Heerlen.

De expositie toont modellen, gefotografeerd in een urbex-achtige omgeving in Seraing (België) op het terrein van de voormalige hoogovens van Cockerill Sambre gelegen aan de Maas.

Openingstijden:
maandag van 13.00 tot 17.00 uur en
dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Informatie: www.fotogery.nlLees meer >
Masterclass Dans & Portret
14 May 2022 -
11 June 2022
Galerie La Lumière Nuinhofstraat 29
6361 BA Nuth
Webredactie


Masterclass Dans & Portret

De fotografen: Petra Teeuwsen: (Dans) en Gery ten Broek: (Portret) begeleiden deze masterclass in vier sessie.
In deze masterclass werk je binnen twee verschillende disciplines: dans & portret. (conceptuele portretfotografie).

Op de fotodag leggen we ons volledig toe op het fotograferen.
Tijdens de online bijeenkomsten bespreken we de theorie en staat post-processing centraal.

Inhoud Masterclass

Sessie 1  online  (14mei):
kennismaking
Inleiding in de dans- en conceptuele portretfotografie
de modellen
voorbereiding van het moodboard

Sessie 2 online (data in overleg)
conceptuele portretfotografie:
het persoonlijk bespreken van je moodboard.
dans fotografie: groepssessie
styling en verdieping in de dans- en camera techniek.

Sessie 3 fotodag (4 juni )
het model: styling, pose, communicatie
belichting: werken met flitslicht, daglichtlamp
het conceptuele versus intuïtieve fotografie

Sessie 4 online (11 juni)
feedback dans- en portretfoto's
workflow in Photoshop
lichte bewerkingstechnieken.

Het aantal deelnemers is maximaal 6.
We werken in twee groepen; elk 3 deelnemers.
Halverwege de dag wordt er van discipline gewisseld.

Naast koffie, thee, water en frisdrank is er op 4 juni een heerlijk lunchbuffet.

Meer informatie: www.lalumierephote.eu.
Lees meer >
4e Fotobiënnale van de Fotogroep Haaksbergen
21 May 2022 -
30 October 2022
in de buitenlucht Markt en omgeving
Haaksbergen
Webredactie

4e Fotobiënnale van de Fotogroep Haaksbergen

De Fotogroep Haaksbergen schotelt het winkelend publiek, toeristen, dagjesmensen en recreanten 180 foto’s voor in het dorpshart van de Ster van Twente. Op verschillende locaties is zowel vrij werk te zien als foto’s rond thema’s als Het DNA van Haaksbergen of Architectuur in Twente.

De foto’s zijn geprint op kubussen rond bomen, motorkappen in leilindes, deuren boven beukenhagen, metalen deksels in platanen en op doeken in houten- en aluminiumframes.
Een verrassende klapper is dit keer een mega-fotodoek in een bijzondere constructie.

Opening 21 mei om  13.30 uur. Cultuurmakelaar Eléon de Haas geeft het startsein voor de Werkgroep WAK op het plein voor het gemeentehuis van Haaksbergen (Markt 3).


Lees meer >

June 2022

Symposium Pothography meets science and the City, LEIDEN
11 June 2022 -
11 June 2022
Lipsiusgebouw Universiteit Leiden Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Webredactie

[Foto: Jos Jansen]

Photography meets science and the City, Leiden

Op 11 juni 2022 organiseren de Fotobond, de Leidse Amateur Fotografen Vereniging en de Universiteit Leiden een uniek symposium over fotografie en wetenschap.

Wat is er wetenschappelijks aan fotografie? Daarover vertellen Jos Jansen (documentair fotograaf van mens, wetenschap, technologie en natuur), Mattie Boom (conservator fotografie van het Rijksmuseum met bijzondere aandacht voor de historie van de amateurfotografie in Nederland), en kunsthistorica Helen Westgeest en conservator Fotocollecties Maartje van den Heuvel van de Universiteit Leiden.

En wat doen wetenschappers met fotografie? Beluister en zie de presentaties van Wim van Egmond en Tiemen Cocquyt (Rijksmuseum Boerhaave) over microfotografie en van Lex Scheers en Johan van Kuilenburg (Werkgroep Leidse Sterrewacht) over astrofotografie. Maar er is meer: Tom Meerman vertelt over straatfotografie, Dick Jeukens over dronefotografie, Dennis Boersma over stereofotografie, en Jesper Boot en Roosje Verschoor over geënsceneerde fotografie. Bovendien kunt u een workshop smart phone fotografie volgen, u laten rondleiden langs de unieke fotocollectie van de Universiteit Leiden of uw portfolio bespreken met Leidse fotoprofs.

Als komisch intermezzo stelt Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg actuele ontwikkelingen in een bijzonder daglicht. Dit alles onder voorzitterschap van Sacha de Boer, die ook haar eigen werk laat zien.

Deze dag in het Lipsiusgebouw van de universiteit kost slechts € 15,00.
Aanmelden en uitgebreide informatie over het programma, de sprekers en de presentaties vindt u op www.lafv.nl/symposium.


Lees meer >
Expositie en speciale AV-vertoning Foto-Amateurs Rijen
11 June 2022 -
12 June 2022
Cultureel Centrum De Boodschap Nassaulaan 62
5121 BC Rijen
Webredactie

[foto: Nicole]

Expositie en speciale AV-vertoning Foto-Amateurs Rijen

Behalve veel foto’s en AudioVisueel-werk van leden zijn op de expositie dit jaar op zaterdag ook weer top-series te zien van AV-makers uit diverse landen.

De expositie
Op de expositie tonen bijna alle 24 leden recent fotowerk. Iedereen presenteert zijn werk op een zelf gekozen, soms zeer verrassende, wijze. Een viertal leden presenteert ook een AV productie. De onderwerpen van deze producties zijn ook heel divers.
In de expositieruimte hangt bovendien een selectie van aansprekende foto’s die afgelopen jaar gemaakt zijn in het kader van clubopdrachten.

Speciale AV-presentatie
Challenge 321 (www.challenge321.org) is een internationale AV-wedstrijd, waarbij de ingezonden serie maximaal 3 minuten en 21 seconden lang mag zijn. Dit jaar zijn er 85 series uit echt de gehele wereld ingezonden. FA-Rijen heeft de wedstrijd voor Nederland opnieuw ‘gehost’ en doet, samen met 22 andere fotoclubs/organisaties uit 11 landen, mee aan de jurering. Dat maakt het mogelijk om voor de expositie een aantal van de ingezonden series te laten zien van makers uit verschillende landen.

De geselecteerde series zullen worden vertoond op zaterdag 11 juni om 10.00 uur in De Boodschap. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is, is toegang hierbij alleen mogelijk na voorregistratie via de website www.farijen.nl

De openingstijden zijn:
zaterdag 11 juni van 13.00 tot 18.00 uur
zondag 12 juni van 11.00 tot 17.00 uur.
U bent beide dagen van harte welkom en de toegang is gratis.Lees meer >

August 2022

Fotografieweek in Frankrijk
20 August 2022 -
27 August 2022
None None
Webredactie

Fotografieweek in Frankrijk

Zin om in de veelzijdige Morvan in Frankrijk een week intensief met fotografie bezig te zijn? Wil je beter leren fotograferen, fotobewerkingstips krijgen, plezier beleven en van en met elkaar leren ….dan is dit je kans!

Inhoud:
We begeven ons in en om het landgoed L’ Huis Preau, maar je kan ook door het fraaie landschap naar de dorpen in de wijde omgeving gaan. Er is veel te zien en vast te leggen. Of je nou graag portretten maakt, landschappen fotografeert, aan macro- of straatfotografie doet, je hebt de ruimte om die beelden te maken die je altijd graag maakt. Daarnaast word je deze week door de docent uitgedaagd om buiten je comfort zone te treden.

Zo is er een individuele fotografieopdracht om je op fotografisch gebied (verder) te ontwikkelen, maken we drie tot vijf foto’s met samenhang, kan je een voorwerp meekrijgen om te fotograferen, wordt er een creatieve fotobewerkingsopdracht gegeven, kan er een creatieve workshop of een fotografie intervisiebijeenkomst worden georganiseerd…… het aanbod wordt afgestemd op de (wensen van de) deelnemers. 

Docent:
Mijn naam is Nathalie Kremers. Naast fotograaf ben ik professioneel docent en coach. Ik fotografeer  graag, maar vind het ook fijn om anderen fotografische stappen te laten zetten. Door mijn ervaring als docent kan ik het programma en de instructie gedurende de week voor een deel aan de wensen van de groep en/of op je fotografische niveau aanpassen.

Klik hier voor uitgebreidere informatie.

Praktische informatie:
Periode: zaterdag 20 augustus t/m zaterdag 27 augustus 2022
Prijs € 299,= (exclusief de kosten voor de Preau overnachting/eten)
Boekingen lopen via Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl


Lees meer >