Terug naar agenda

 • Door: Marjan Leeuwesteijn

 • Titel: expositie 'Observations'

 • Omschrijving:

  Arie Stam (1953) en Cor Ritmeester (1961) beiden uit Dordrecht en lid van Fotoclub Zwijndrecht exposeren van 22 april tot en met 27 mei in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Observations.

  Wanneer twee fotografen exposeren is er altijd de vraag of dat is op basis van harmonie of zijn het juist de uitersten die deze twee samen brengen? Bij deze tentoonstelling is sprake van beide. Ze vinden elkaar in benadering van hun onderwerp. Dat onderwerp is voor beiden alledaags. Zo alledaags dat een gewone voorbijganger er achteloos aan voorbij zou lopen. Groter is het verschil wanneer we de resultaten zien. Op de foto’s van Cor Ritmeester zien we half abstracte beelden, veelal uitgewerkt in een ritme en zwartwit. De foto’s van Arie Stam zijn in kleur, meer herkenbaar en van een schoonheid die mooier is dan de werkelijkheid.

  Aan de basis van de zeggingskracht van hun foto’s staat dat ze heel goed kunnen observeren en ze vervolgens het gewenste resultaat kunnen visualiseren. Daarom kunnen Arie en Cor ook zo goed uit de voeten met alledaagse dingen. Wat ze fotograferen is niet fotogeniek of spectaculair, maar de vorm waarin ze het onderwerp zien en presenteren maakt het tot een bijzonder beeld. Zo leiden de observaties naar foto’s die tot de verbeelding spreken.

  Cor: “Ik tracht de kijker te verrassen en zelf te laten ontdekken wat hij ziet”

  Om hun werk kracht bij te zetten, hebben beide heren zich ook bezig gehouden met de inrichting van de expositie. Naast gewoon foto’s aan de muur zijn er twee installaties te bewonderen. Zo worden er 34 foto’s van Cor in een loop op de vloer geprojecteerd en van Arie zijn er twee video’s te zien waarin foto’s getoond worden in een mix van bewegende beelden en locatiegeluiden. In de video “Ferry Tale” zullen veel inwoners van de Drechtsteden de waterbus herkennen.

  Arie: “Als creatief fotograaf schuw ik het experiment niet”

  Kom kijken en kennismaken met de foto’s en de fotografen. Arie en Cor zijn elke zaterdag aanwezig.
  Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
  De fotogalerie is geopend op zaterdagen van 22 april tot en met 27 mei van 12.30 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.


 • Begindatum: April 22, 2023
 • Einddatum: May 27, 2023
 • Openingstijden:
  Elke zaterdag 12.30 - 16.00 uur
 • Locatie: Fotoclub Zwijndrecht, Rotterdamseweg 26, Zwijndrecht
22
APRIL
- Gemaakt door -