1. Homepage
  2. In the picture

In the picture: weekthema's

De curator kiest zelf een weekthema. Dit thema wordt aangekondigd in het magazine (je ontvangt hierover telkens op zaterdag een email) en is dan ook te vinden op de inzendpagina.
Hieronder vind je 2 tabellen; de eerste met een themaoverzicht voor de komende periode en relevante data. Daaronder vind je een toelichting per week.

NB: De thema's die hieronder genoemd worden, kunnen door voortschrijdend inzicht op details nog wijzigingen ondergaan.

Editie Thema Curator Inzenden van Inzenden t/m Publicatie
33 Reflectiefotografie in de straat Jeannet Zwols 19 dec. 31 dec. 9 jan.
34 Dieren in vreugdevolle ontmoetingen Wendy van Kuler 2 jan. 7 jan. 16 jan.
35 De mens in dromerige context Mariëtte Aernoudts 9 jan. 14 jan. 23 jan.
36 Kerst- en nieuwjaarskaarten vertellen hun verhaal Nico Beckers 16 jan. 21 jan. 30 jan.
37 Inspiratie door schilderkunst John Schenk 23 jan. 28 jan. 6 feb.
38 Duizend draadjes Veronique Jansen 30 jan. 4 feb. 13 feb
39 Abstracte landschappen Mariet Wielders 6 feb. 11 feb. 20 feb.
40 Architectuur en mensen (let op: het in een eerdere uitgave vermelde thema is vervallen) Harry Sikkenk 13 feb. 18 feb. 27 feb.
41 Fragiel Marcel Batist 20 feb. 25 feb. 6-mrt
42 (volgt) 27 feb. 4-mrt 13-mrt
43 Painting nightscapes Liesbeth van Asselt 6-mrt 11-mrt 20-mrt
44 Het industriële landschap vanuit een persoonlijke opvatting Jan Kok 13-mrt 18-mrt 27-mrt
Editie Toelichting
33 Thema: Reflectiefotografie in de straat
Door een straatscène via een reflectie (bijvoorbeeld een etalage) vast te leggen creëer je een heel andere wereld. Fantasie in een werkelijkheid. Richt je camera goed, zet jezelf buiten beeld en heb geduld. Let op het licht en laat twee beelden in elkaar vloeien tot een uniek beeld. Zet de kijker op het verkeerde been of laat de foto de waarheid liegen. Ik laat me graag verrassen. Curator is Jeannet Zwols, lid van AFV Daguerre en ook persoonlijk lid van de Fotobond.
34 Thema: Dieren in vreugdevolle ontmoetingen
Veel fotografen vinden plezier in het fotograferen van dieren, zowel in de vrije natuur als thuis. Dat levert vaak mooie of ontroerende beelden op. De ontmoeting die ik bedoel is die van dieren onderling of met een mens. Kortom, wat is voor jou een vreugdevolle ontmoeting met dieren en wat kun je me hierin laten zien. Curator voor deze editie is Wendy van Kuler. Zij is enthousiast lid van Fotoclub ’t Gooi en heeft, naast een parttimebaan op een laboratorium, een eigen studio voor familiefotografie.
35 Thema: De mens in dromerige context
De inhoud van een foto wijzigt naarmate er andere beeldelementen in voorkomen, of wanneer die anders zijn gerangschikt. Een model in een groene omgeving met veel zon heeft een heel andere uitstraling dan wanneer er een glimmende auto bij staat. Wat ik van je vraag is een foto van een mens waarbij de dromerige context het beeld bepaalt. Curator voor deze editie is Mariëtte Aernoudts. Zij is portretfotograaf en maakt ook graag beelden waarbij iedereen een eigen verhaal kan bedenken. Mariëtte is lid van Fotogroep De Huiskamer in Dongen en Collectief Brabant in Waalwijk. Verder haalt ze inspiratie bij de fotografen van de Landelijke Groep Portret van de Fotobond: "Elke keer zijn de getoonde beelden een feestje".
36 Thema: Kerst- en nieuwjaarskaarten vertellen hun verhaal (let op: thema gewijzigd!)
Deze tijd van het jaar nodigt uit om elkaar een warm hart te wensen. Het nieuwe jaar staat klaar. Kerst en oud-en-nieuw hebben we achter de rug. Een periode waarin onze postbestellers zich in het analoge tijdperk een breuk hesen aan alle kaarten die bezorgd moesten worden. Toen werden voornamelijk kant en klare wenskaarten verstuurd die in pakketjes van 10 te koop waren. Digitale toepassingen bieden hele andere mogelijkheden. Met alle beeldbewerking is het eenvoudiger geworden om eigen ideeën uit te werken en te realiseren. Dit gegeven vormt het uitgangspunt voor de volgende editie van In de picture. Laat eens zien hoe creatief wij met zijn allen zijn geweest met persoonlijke kerst- en nieuwjaarswensen. Every Picture Tells a Story, zong Rod Stewart in 1971. Laat mij nu zien op welke manier jij je fotografisch verhaal vertelt. Curator voor deze editie is Nico Beckers. Hij is lid van Fotogroep Maastricht, Fotografen kollektief Reflex in Heerlen en Fotogroep Kelmis in België. Leden van de Fotobond zullen zijn 'meisje met de schommel' kennen die gebruikt is voor de omslag van het Jaarboek 2019 2020.
37 Thema: Inspiratie door schilderkunst
Verdiep je in de portretstijl van schilders als Van Gogh, de clair-obscur aanpak van Rembrandt of Caravaggio. Ensceneer een straatbeeld naar voorbeeld van George Breitner, een landschap van Van Ruisdael of de vervreemde wereld van Salvador Dali, en geef er een “eigen draai” aan. Laat jouw handtekening achter in je werk. Vermeld (bijvoorbeeld bij de titel van je foto) de kunstenaar en/of het werk waaraan je refereert. Curator voor deze editie is John Schenk. John is lid van de NAFVA en FV GVB in Amsterdam en maakt deel uit van de Landelijke Groep Portret van de Fotobond.
38 Thema: Duizend draadjes
We wassen onze handen stuk, draaien om elkaar heen op anderhalve meter, ontsmetten en videovergaderen ons drie keer in de rondte. We vinden social distancing iets onnatuurlijks en worden ons tegelijkertijd steeds meer bewust dat we eigenlijk nooit losraken van elkaar omdat we in onze maatschappij van nature zo nauw met elkaar verweven zijn, via onze ademhaling en alles wat wij aanraken zijn we met duizenden draadjes met elkaar verbonden. Ik krijg kriebels bij deze gedachte, het maakt kwetsbaar, maar het dwingt ons ook richting solidariteit en respect. Het thema is onze verbondenheid: duizend draadjes. Curator voor deze editie is Veronique Jansen. Zij is fotograaf, curator en programmamaker voor Museum Hilversum.
39 Thema: Abstracte Landschappen
Abstractie in de moderne kunst kennen we allemaal wel maar in de fotografie is dat toch vaak een ondergeschoven kindje. Probeer een beeld te maken waaruit de toeschouwer een soort landschap zou kunnen herleiden maar gebruik daarvoor geen echt landschap maar iets anders. Je mag zelf een opstelling/stilleven in elkaar zetten en dat zodanig fotograferen dat je een associatie met een landschap krijgt. Ook bestaande beelden of scenes kunnen hiervoor geschikt zijn of worden gemaakt. Je mag gebruik maken van camera technieken en/of beeldbewerking. Curator is Mariet Wielders, bondsmentor, docent fotografie, lid van Fotogroep de Gender en Fotocollectief De Kempen.
40 Nieuw thema: Architectuur en mensen
Hoe verhoudt de mens zich ten opzichte van architectuur, in het gebruik of in de beleving daarvan. Het gaat erom dat zichtbaar wordt hoe de functionaliteit van de architectuur door de mensen ervaren wordt. Curator voor deze editie is: Harry Sikkenk, Harry is lid van de BMK, Fotoclub Rotterdam, Bondsmentor en erelid van de Fotobond.
41 Thema: Fragiel
We zien om ons heen hoe kwetsbaar de mensheid is. Ons wereldje wordt steeds kleiner. We beleven intiemer, intenser en nemen scherper waar. Meer oog voor ons fragiele bestaan. Synoniemen voor FRAGIEL zijn o.a. breekbaar, kwetsbaar, broos, vergankelijk en teer. Of het nu gaat om mensen of natuur, letterlijk of in symbolische vorm, fragiliteit is overal aanwezig. Breng mij in vervoering met je ontroerende, beklemmende, meeslepende, van subtiliteit doordrenkte opname. Curator voor deze editie is Marcel Batist (AV-AFIAP). Hij is persoonlijk lid van de Fotobond, lid van de Landelijke Groep Audiovisueel, coördinator van AV-Groep Westland en treed op als gastspreker voor fotoclubs.
42 info volgt
43 Thema: Painting nightscapes
Lightpainting is een artistieke fotografievorm waarbij er tijdens een lange sluitertijd 'geschilderd' wordt met kunstlicht. Bij nightscapes doen we dat dus buiten in het donker. Schilderen met licht kan op drie verschillende manieren. Kies er een uit en verras me met een creatieve foto! 1. Verlicht het onderwerp met een draagbare lichtbron. 2. Schilder/teken met een draagbare lichtbron richting camera. Waarbij behalve de getekende figuur ook het landschap zichtbaar moet zijn. 3. Door ICM: Intentional Camera Movement met een lichtbron in beeld. Curator voor deze editie is persoonlijk lid Liesbeth van Asselt. Zij was jarenlang voorzitter van de landelijke groep Camera Natura. Ze heeft zich als beroepsfotograaf gespecialiseerd in bedrijfsfotografie en lightpainting. Liesbeth verzorgt meerdere keren per jaar workshops en lezingen voor fotoclubs.
44 Thema: Het industriële landschap vanuit een persoonlijke opvatting
Bij dit thema staat niet de esthetiek voorop, maar de kunst om je opvatting over de industrie te verbeelden. Zie je industrie als symbool van de vooruitgang, als iets noodzakelijks of als bedreiging van de leefomgeving? Laat met fotografische middelen zien waar je voor staat en kom tot een visueel aantrekkelijk beeld, dat uitnodigt om er langer naar te kijken. Jan Kok is ex-fotografiedocent en ex-bondsmentor en is lid van Fotoclub 't Karregat in Eindhoven.