Afdeling 01 Groningen

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs uit de provincie Groningen
> klik hier voor een overzicht van de aangesloten fotoclubs.

Met uw fotoclub lid worden van de Fotobond? U bent van harte welkom!
> klik hier voor meer informatie.

bestuur

Jan Doddema, voorzitter, tel.: 06 83 21 31 70
Remco Wolfgram, penningmeester
Martin van Timmeren, algemeen bestuurslid
Auke Jan Dokter, algemeen bestuurslid
Willem Hazenberg, algemeen bestuurslid

email: factgroningen@gmail.com

Agenda

16 oktober: openbare bespreking Bondsfotowedstrijd
De bespreking vindt plaats in de Kielzog te Hoogezand. Zie verder het artikel hieronder.


3 november 20:00 uur: Lezing John Lommen: Erwin Olaf

Met zijn choquerende beelden, het expliciete bloot uit zijn beginperiode, de nostalgie, de intimiteit en  vaak met zijn subtiele humor is Erwin Olaf over de hele wereld beroemd en gelauwerd.

Olaf begon zijn carrière als fotojournalist, maar stapte al snel over op geënsceneerde fotografie. Aanvankelijk zocht hij de provocatie in zijn beelden, vanaf 2000 worden thema's als kwetsbaarheid en eenzaamheid steeds belangrijker.

In de lezing krijgt u een overzicht van het oeuvre van deze beroemde Nederlandse fotograaf. U ziet diverse bekende series die hij heeft gemaakt, een selectie van zijn reclamefoto's maar ook minder bekend werk uit de vroege carrière.

John Lommen, fotorecensent en fotobespreker, verzorgt een boeiende lezing met veel foto's van Olafs werk en vertelt een en ander over de achtergronden ervan.

Locatie

Multifunctioneel Centrum (MFC) De Klabbe
Pluvierstraat 11, 9607 RJ Foxhol
Tel.: 0598 392 466
Zaal open om 19:30.

Let op: bij de voordeur vindt een Coronacheck plaats. Zorg dus dat je e.e.a. kunt aantonen.
De koffie wordt aangeboden door de FACT.
Introducees zijn welkom 

Aanmelden verplicht via factgroningen@gmail.com onder vermelding van naam en aantal personen.


Uitslag Doedag 2021 "Ter Borg"

We hebben een leuke dag gehad in natuurgebied Ter Borg. Een twintigtal fotograag waren aanwezig. WE kregen een rondleiding van Staatsbosbeheer, zij waren teven de jury. Er waren drie opdrachten:

Opdracht 1
Ter Borg is al een eeuwenoud buurtschap. Maak een foto waaruit dit blijkt.

Opdracht 2
In het gebied zie je oud en nieuw hout.
Maakt een foto met een fraaie compositie waarin we beiden zien.

Opdracht 3
Stuur een fauna-foto in. De mooiste foto. Denk aan vogels, schapen, hooglanders enz. Of een klein beestje met je macrolens.

Kijk hier voor de uitslag en de foto's. Roelf Kleve is de gelukkige winnaar. Hij krijgt binnenkort de enige echte FACT-wisselbokaal uitgereikt. Gefeliciteerd!


Twee vacatures FACT Activiteitenteam

Het team bestaat nu uit de volgende personen:

Jan Doddema, voorzitter Fotoclub Daguerre Groningen
Remco Wolfgram, penningmeester Fotoclub Daguerre Groningen
Martin van Timmeren, alg.bestuurslid Fotoclub Noorderlicht Hoogezand
Willem Hazenberg, alg. bestuurslid Fotoclub Fivelfoto Appingedam
Auke Jan Dokter, alg. bestuurslid Fotoclub Daguerre Groningen

Auke Jan heeft zich per 1 juni 2021 aangemeld. Hiervoor zijn wij hem bijzonder dankbaar dat hij het team versterkt.
Willem heeft opgezegd maar blijft actief totdat er nieuwe teamleden gevonden zijn.
Daarnaast heb ik, Jan Doddema, besloten om ná dit jaar (2021) te stoppen. Na 6 jaar is het mooi geweest, tijd voor nieuw bloed.

Voor dit jaar en komend jaar zijn er dus twee vacatures. We zoeken leden (het liefst van diverse fotoclubs uit de provincie) die het leuk vinden activiteiten te bedenken en te organiseren. Dit doen we altijd erg laagdrempelig in en een hele leuke sfeer. Daarnaast is er twee keer per jaar een vergadering met het Fotobond-bestuur.
Je kunt je aanmelden via factgroningen@gmail.com. Wil je eerst meer weten? Kan ook: je mag contact opnemen met Jan via 06 83 21 31 70. We zien jullie reacties graag tegemoet.

Bondsfotowedstrijd 2021

Omdat het altijd al een wens is geweest van Groningen om het BFW-evenement eens een keer "dichtbij" in Groningen te hebben, hebben we Fotoclub Noorderlicht bereid gevonden om de Bondsfotowedstrijd dit jaar te organiseren. 

Inmiddels zijn de foto's op 25 september beoordeeld door de jury. Hiervoor was logistieke hulp nodig van een aantal vrijwilligers. Deze waren afkomstig van bijna alle fotoclubs uit de afdeling. Een mooie samenwerking. 

Op 16 oktober is de openbare bespreking in 't Kielzog. Inmiddels hebben zich veel clubs aangemeld om een bezoekje te brengen. Let wel op de coronaregels.

Inlichten zijn te krijgen bij kampsbertus@gmail.com.

Exposities en lezingen

Heb je een expositie of lezing die je op de website wilt plaatsen? Stuur dan een e-mail met de informatie naar de webredactie. Wij zorgen ervoor dat de informatie in de agenda terecht komt. Vergeet niet een leuke foto mee te sturen. Affiches plaatsen we in principe niet. Die zijn vaak slecht leesbaar en de informatie is dan vaak moeilijk terug te vinden.

Fotoclub Fivelfoto opgeheven

Het bestuur van de fotoclub heeft samen met de leden in een bijzondere vergadering besloten de fotoclub per direct (28 juli 2021) op te heffen. Dat is jammer, de club bestond al sinds 1957. Fivelfoto was echter een kleine fotoclub met voornamelijk oudere leden. Met name de Corona-tijd heeft de club geen goed gedaan: het hele voorgaande seizoen zijn er geen activiteiten geweest.

Alles afwegende heeft men dus besloten te stoppen met de fotoclub.


Foto-uitwisselwedstrijd Fivelfoto

Zoals jullie weten organiseerde Fivelfoto ook de jaarlijkse foto-uitwisselwedstrijd tussen diverse fotoclubs. Dat komt v.w.b. Fivelfoto te vervallen. Echter, het was vorig jaar al de bedoeling deze wedstrijd onder de FACT-vlag te hangen. Dit werd gecancelled in verband met Corona.

Hoe we de wedstrijd een vervolg gaan geven is nu nog niet bekend, de clubs worden hier binnenkort via een mail en via de nieuwsbrief over geïnformeerd.