De Fotobond presenteert

Expositie van de Koninklijke Fotobond in het Nederlands Fotomuseum - Zomer 2023

Tussen goed gezien en mooi bedacht

In 2023 hebben er van de 240 aangesloten fotoclubs 133 meegedaan aan de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd. Elke deelnemende club stuurde tien foto’s in die door de leden van die club waren geselecteerd. Uit deze verzameling van 1330 foto’s koos het Nederlands Fotomuseum vijftig beelden voor een grote expositie.

De selectie werd verzorgd door Frits Gierstberg, curator bij het Nederlands Fotomuseum. Hij maakte een vooral persoonlijke keuze die hij als volgt beschreef:

‘Ik heb mij laten verrassen en verleiden door de kracht van de beelden. Daarbij heb ik meer gelet op creativiteit en eigenheid dan op technische perfectie, wat niet wegneemt dat ik veel knap gemaakte foto’s heb gezien. Steeds heb ik mij afgevraagd: wat is het verband tussen de gebruikte techniek, de manieren en mate van de beeldbewerking, en het onderwerp? Leidt dat verband tot een beeld of een verhaal dat ertoe doet? Ook heb ik gezocht naar variatie binnen het geheel, opdat de kijker een indruk krijgt van de grote diversiteit binnen de Fotobond.’


De expositie opent op zaterdag 8 juli en zal tot en met 8 september 2023 zijn te bewonderen

In het weekend van 15 en 16 juli organiseert de Koninklijke Fotobond een speciaal weekend met tal van activiteiten. Zo is er een lezing van de curator Frits Gierstberg, zijn er reviews, is er een clinic en natuurlijk de Fotobond expositie.


Zaterdag 15 juli: museum (expositie) geopend van 11.00 -17.00 uur

15.00 uur ontvangst door directeur Birgit Donker, met aansluitend lezing door Frits Gierstberg, de curator van de expositie. Hij is al jaren verbonden aan het museum. Hij zal ons een inzicht hoe je een expositie van A tot Z organiseert en inricht. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Veel fotoclubs kunnen hun voordeel hiermee doen.

Zondag 16 juli: museum (expositie) geopend van 11.00 -17.00 uur

Fotoreviews van 11.30 – 13.30 uur door: o.a. Gerrit Meerman, Harry Sikkenk, Jan Ros, Ineke Vijn, Ton Dirven, Theo Bijker, Louis Visseren en Marcel van Balken.
Afspraak maken is niet nodig, beschikbare tijd is 15 minuten per persoon.

Clinic: 15.00 – 16.00 uur: Over beoordelen gesproken door Cora Sens

Als voormalig internationaal jurylid synchroonzwemmen legt Cora de relatie tussen het beoordelen van sport en fotografie in verschillende facetten.

  • Expositie 8 juli – 8 september 2023
  • Fotobondweekend: 15 en 16 juli 2023
  • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.
  • Locatie: Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Het Fotomuseum is gratis toegankelijk met een Museumkaart.

Fotograaf Monique Hoogendijk
De Beste foto BFW 2023 (Monique Hoogendijk)