Audiovisueel Online

AudioVisueel is een landelijke wedstrijd, waarbij meerdere foto’s en een minimum aan video middels overlays en voorzien van ondersteunend geluid in een presentatie worden geplaatst.
Audiovisueel Online is een tweejaarlijkse wedstrijd. De wedstrijd wordt in de oneven jaren gehouden. Deelname staat open voor alle leden van de Fotobond, al dan niet aangesloten bij een bondsfotoclub.
Meer weten? Mail naar audiovisueel@fotobond.nl.

Audiovisueel Online 2021

hartensveld_av-online 2021.jpg
Julicher_AV_Online_2021.jpg
Harreveld_AV_Online_2021.jpg

1e prijs: A. Hartensveld

2e prijs: J. Julicher

3e prijs: G. van Harreveld

Met 54 inzendingen kunnen we stellen dat AV-0nline 2021 met succes kan worden afgesloten. We danken daarvoor alle inzenders en hopen weer op hun deelname in 2023. Zo spoedig als mogelijk zullen de juryrapporten en de certificaten naar de leden worden gestuurd.
We kunnen ook niet aan de enorme klus van de juryleden voorbij gaan. Ook zij hartelijk dank voor hun inzet en de vele uurtjes die zij hebben doorgebracht achter het scherm.

> download de uitslag van Audiovisueel Online 2021

Enkele citaten uit de juryverslagen:

Frank van Es - Docent Grafisch Lyceum Rotterdam
Wat opviel tijdens het bekijken van de hele serie was de grote diversiteit in verhaallijnen, in aanpak, in creativiteit en in technische uitvoering. Dat leverde flink uiteenlopende AV-producties op. Voor mij als Jurylid alleen maar leuker om te bekijken en te beoordelen. Er was ook één grote overeenkomst: De liefde waarmee alle producties waren gemaakt. In algemene zin wil ik twee zaken meegeven.
Als eerste wil ik het belang van geluid benadrukken. Daar staat of valt een AV-productie echt mee. Met onvolkomenheden in beeld kom je meestal nog wel weg. Maar een misser in geluid valt meteen op. Maar nog belangrijker: Als het geluid klopt bij de beelden ontstaat echt die extra dimensie waar je naar op zoek bent.
En als tweede wil ik meegeven: Kill your darlings. Soms is een beeld voor jezelf heel waardevol maar draagt het niet bij aan het verhaal dat je wilt vertellen. Laat het er dan uit. Het is echt waar: Less is echt meestal more!

Janny Wierenga – persoonlijk lid en mentor bij de Fotobond
Het was een veelheid aan genres en uitvoeringen. Bij iedere serie heb ik gekeken naar : inhoud – uitwerking – waardering (het cijfer)

Inhoud – wat is de titel, komt dit tot uiting in de beelden en hoe consequent wordt dit doorgevoerd. Wat wil de maker mij vertellen?

De uitwerking van het onderwerp/titel van de serie. Kan ik een concept/draaiboek ontdekken? Kan ik dit zien aan de serie? Soms verliest de maker zich in de hoeveelheid van beelden en verschillende genres; Zoals; portret, documentair, landschap en stilleven. Hierdoor verdwijnt het samenhangende verhaal wat ten koste gaat van de inhoud. Van veel presentaties was ik blij verrast!

De waardering De puntentelling is belangrijk voor de deelnemer. Jammer dat we in coronatijd niet persoonlijk met elkaar over het resultaat in gesprek kunnen gaan. Zie een laag cijfer als stimulans om door te gaan! En voor iedereen : ‘het beste moet je nog maken’ Nogmaals heel boeiend om deze series te bekijken.

Theo Bijker – Publicist, lid BMK en mentor Fotobond
Er is veel veranderd in de loop der jaren, om er maar een cliché tegenaan te gooien. Toen ik de 54 presentaties binnen had gehengeld, heb ik ze eerst maar eens bekeken, zoals je dat ook doet bij een gewone fotojurering. Een lange, maar leuke zit. Vooral in het begin was ik onder de indruk van wat me voorgeschoteld werd. Hoe krijgt de maker dit voor elkaar, vroeg ik me steeds weer af. Deze verwondering hield natuurlijk, net als verliefdheid, ook weer op en maakte plaats voor een kritischer blik en opkomende vragen.
Gaandeweg de jurering bleef ik me verwonderen over de diverse genres, die allemaal meedingen naar één en dezelfde prijs. Het is geen appels met peren vergelijken, maar appels met rookworsten. Kan dat niet anders en wordt het geen tijd om de wedstrijd in te delen in meerdere genres ? Ik zag meeslepende documentaire series waarin dingen worden uitgelegd in woord en met tekst in beeld van makers die de beschouwers wat willen vertellen. Ik zag animaties en vooral ook odes aan (nieuwe) landschappen, gebieden, oude fabrieken, etc. Daarnaast kwam ik boodschappen tegen en oproepen om stil te staan bij gebeurtenissen uit het verleden. Het was leuk en vooral ook leerzaam om deze jurering een keer te mogen doen. Een vette pluim voor de organisatie die alles perfect geregeld had.

> download het wedstrijdreglement Audiovisueel Online 2021


Vorige wedstrijduitslagen:

AV-online 2019 de uitslag, https://fotobond.nl/fotowedstrijd/

AV-online 2017 de uitslag, https://fotobond.nl/fotowedstrijd/