Jurybespreking van Foto Individueel op 22 oktober 2022

Foto Individueel is de wedstrijd voor alle leden van de Fotobond die tweemaal per jaar gehouden wordt. Op 22 oktober bespreken de juryleden van elk van de 2022 edities, Foto Individueel 1 en 2, de foto’s van de winnaars. Onder de leiding van de dagvoorzitter worden niet alleen de prijswinnende foto’s besproken, ook vindt de uitreiking van de prijzen plaats.

De bespreking in Druten staat open voor alle leden van de Fotobond, niet alleen de deelnemers en de winnaars. Het bijwonen van deze dag is leerzaam; je leert beter kijken naar foto’s en je doet inspiratie op voor je eigen fotowerk.

Aanmelden (vóór 14 oktober) is gratis via dit formulier. Voor een laag bedrag kun je ook deelnemen aan de lunch.

Locatie: Cultureel centrum Bogerd, Van Heemstraweg 53, 6651 KH Druten.

divider.jpg
Foto: Astrid Janson
Foto: Astrid Janson

Foto Individueel 2022 - 2

Meedoen kan vanaf juli

Coördinator: Rob Gerritsen, e-mail fotoindividueel@fotobond.nl.
Voor het wedstrijdreglement, klik hier.

Inzenden voor 2e editie 2022: vanaf 15 juli tot 1 september

Verwachte uitslagdatum: eind september, maar wie welke prijs heeft, wordt pas bekend bij de prijsuitreiking op 22 oktober in Druten.

Foto Individueel is een wedstrijd voor alle leden van de Fotobond en wordt vanaf 2022 twee maal per jaar georganiseerd. Het thema van de tweede editie van 2022 is Story telling. Een verhaal kan een documentair verhaal zijn, maar we zien dat voor deze wedstrijd veel ruimer. Van ieder genre kan wel een foto met verhaal of een serie worden gemaakt. Bij storytelling wordt de betekenis van de foto met name beschouwd vanuit het achterliggende verhaal. Het begrip verhaal hoeft zeker niet letterlijk gezien te worden, als waargebeurd of documentair verhaal. Het kan ook gaan over een gevoel of een bepaalde emotie, zelfs over een specifieke schoonheidsbeleving. In storytelling worden vaak foto’s met elkaar gecombineerd als aanvulling en/of verdieping. Laat zien waarom je de foto of serie hebt gemaakt.

Voor deze Foto Individueel kun je 1 foto òf een serie van maximaal 5 foto’s insturen. Als je meerdere foto’s instuurt, worden deze automatisch als serie beoordeeld.

Na de jurering zal, evenals dat voor de 1e editie het geval was, de lijst met winnaars (brons en hoger) bekend gemaakt worden zonder aan te geven welke score men heeft. In oktober 2022 zal als de omstandigheden dat toelaten, in Druten een bijeenkomst worden georganiseerd, waarin de prijsuitreiking van de prijswinnaars van beide FI-wedstrijden van 2022 zal plaats vinden.

divider.jpg
28173-Anita Evers.jpg
Foto: Anita Evers, een van de bronzen, zilveren of gouden winnaars

Foto Individueel 2022 - 1

Het juryverslag

Juryleden Ineke Vijn, Mariska Lansbergen en Jan Nabuurs

Liefst 776 foto’s werden er ingestuurd voor de 2022 editie van Foto Individueel (FI). Dat aantal betekende een flinke klus voor de jury, die door Rob Gerritsen, de coördinator van FI, uitgenodigd waren om deze wedstrijd te jureren. Leuk om te doen, zo’n taak. Dat bleek ook deze keer weer toen we de enorme variatie aan onderwerpen en benaderingen onder ogen kregen.

Elk jurylid waardeerde de foto’s afzonderlijk met gebruik van eenzelfde puntenschaal, waarna de scores opgeteld werden. Bij iets minder dan 10% van de foto’s bleken er soms wat grotere verschillen in de onderlinge waarderingen. Die werden in een zoom-overleg doorgesproken onder het toeziend oog van Rob. Esthetiek, techniek, inhoud en verrassingsfactor waren daarbij onderwerp van gesprek. In sommige gevallen leidden argumenten tot een aanpassing van de score, soms ook niet. Verschillen op grond van perceptie en ervaring blijven ook in juryland mogelijk.

Er was niet enkel een grote variatie in onderwerpen, maar ook in kwaliteit. Er waren diverse foto’s die nogal voor de hand liggend en weinig opvallend waren. Misschien dat klankborden in je eigen fotoclub, voordat je instuurt, je op weg kan helpen om ook echt je beste prestatie van het jaar in te zenden. Of om die beste prestatie nog eerst te verbeteren. Er waren gelukkig ook een aantal echte toppers waar je als jury blij van wordt en er viel een royaal aantal stickers te noteren, waaronder 2 gouden!

Dank aan Rob Gerritsen voor de organisatie/coördinatie en aan alle inzenders die deze wedstrijd invulden.

Namens de jury

Jan Nabuurs

> het album met jurycommentaar bij alle bekroonde foto's
> Klik hier voor het overzicht op naam

divider.jpg

Foto Individueel 2021

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2021

Foto Individueel 2020

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2020

Foto Individueel 2019

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2019

Foto Individueel 2018

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2018