Foto Individueel in 2023

Foto Individueel is de wedstrijd voor alle leden van de Fotobond die tweemaal per jaar gehouden wordt. De 2e editie, waarvoor tussen 1 aug. en 15 sept. ingestuurd kan worden, heeft evenals in 2022 als thema 'Storytelling'. Voor deze wedstrijd kunnen series van 3 to 6 foto's worden ingezonden. Op zaterdag 28 oktober zal in Cultureel & Vergadercentrum H.F. Witte in De Bilt de bespreking en prijsuitreiking van beide edities van 2023 plaats vinden. Deze bespreking staat open voor alle leden van de Fotobond, niet alleen de deelnemers en de winnaars. Het bijwonen van deze dag is ook leerzaam; beter leren kijken naar foto’s en inspiratie op doen voor je eigen fotowerk. of de volgende wedstrijd zijn ook doelen van deze dag. Een overzicht van waarderingen van de niet prijswinnende foto's van FI 2023 -1 zal na 15 april op de website worden gezet.

Voor de wedstrijd FI 2023 - 1 waren er 863 inzendingen. Er kon worden ingezonden voor de genres: De mens, Natuur, Creatief en Vrij

Het was voor de eerste keer dat geüpload kon worden voor het genre creatief. Een globale en zeker niet uitputtende beschrijving van het type foto’s dat onder dit genre valt is de volgende. Het kunnen vrij bewerkte realistische, surrealistische en kunstzinnige foto’s zijn door toepassing van fotografische bewerkingen die leiden tot fotografische schilderkunst, abstractie of surrealisme, foto’s die je meenemen naar de grens van het herkenbare. Het kunnen dubbelbeelden zijn of met ICM gemaakte foto's. Je kunt je voor dit genre uitleven en een geheel eigen wereld scheppen.

Coördinator: Rob Gerritsen, e-mail fotoindividueel@fotobond.nl.
Voor het wedstrijdreglement, klik hier.

divider.jpg
Foto: Claudia van Zanten

Foto Individueel 2023 - 1 Algemeen juryverslag

Juryleden Monique de Zwart, René van Rijswijk, Louis Visseren

De toevoeging van het nieuwe genre “creatief” blijkt een schot in de roos. Heel wat deelnemers aan de wedstrijd Foto Individueel bleken te zijn aangespoord om hiermee aan de slag te gaan. Voor een aantal betekende dat om de dubbelbeeld functie van hun camera eens te gaan uittesten of met een photoshop programma in de weer te gaan. Helaas leidde dat niet in alle gevallen tot goede resultaten. Soms werden de kleuren wel eens iets te ver opgevoerd of bleken de dubbele beelden wat erg willekeurig. Aan het maken van compleet bedachte composities moeten deelnemers veel plezier hebben beleefd, ook al kwamen die niet allemaal voor een hoge waardering in aanmerking.

Maar er kwamen ook bijzondere beelden uit. Kijk naar de winnaar van deze ronde. De kracht van deze foto zit in dat wat je niet laat zien, maar wel suggereert. De figuur die uit natuurlijke materialen lijkt te zijn opgebouwd, levert de maker een gouden medaille op. Het zou een vage herinnering kunnen zijn maar evengoed een verbeelding van een onzekere toekomst.

Dat een aantal winnaars van de verschillende categorieën zwart/wit foto’s blijken te zijn is toeval. Zoals uit de reeks aan zilveren en bronzen waarderingen blijkt wordt er met veel succes ook in kleur gefotografeerd. Wij nodigen je uit naar deze beelden met sterke inhoud en in originele uitvoering te gaan kijken.

Uitslag en fotobespreking per genre

De winnende foto's, gegroepeerd per genre, zijn via de volgende link te bekijken. Aan iedere foto is het commentaar van de jury toegevoegd. Ook de uitslag (alfabetisch op voornaam) is te vinden onder deze link, voor de winnaars wordt het aantal verkregen punten voorlopig nog niet bekend gemaakt. Welke foto's goud, zilver of brons hebben gekregen zal blijken op de FI-dag die op 28 oktober wordt gehouden in de Bilt.

> het album met jurycommentaar bij alle bekroonde foto's

Foto: Claudia van Zanten
divider.jpg

Foto Individueel 2022 -2

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2022-2

Foto Individueel 2022 -1

De winnende foto's en de uitslag zijn te bekijken in dit album

Foto Individueel 2021

De winnende foto's en de uitslag zijn te bekijken in dit album.

Foto Individueel 2020

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2020

Foto Individueel 2019

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2019