Foto Individueel

Foto Individueel is een wedstrijd voor alle leden van de Fotobond, die vanaf 2022 tweemaal per jaar wordt gehouden, .

Coördinator Foto Individueel is Rob Gerritsen.
Voor meer informatie over Foto Individueel kun je een mailtje sturen naar fotoindividueel@fotobond.nl.


Marjan Bogers_002.jpg
Foto: Marjan Bogers 28 punten

Foto Individueel 2021

Het juryverslag

Juryleden Janny Wierenga, Theo Bijker en Armando Jongejan

Aan de landelijke fotowedstrijd Foto Individueel kan elke fotograaf met één of twee beelden in de genres architectuur, de mens, natuur en vrij meedoen. De FIAP-richtlijnen voor natuur zijn voor deze wedstrijd niet gehanteerd. Dat is belangrijk om te weten. Neem je deel aan een wedstrijd, kijk dan goed naar de voorwaarden per genre, dat voorkomt mogelijke teleurstellingen.

Rob Gerritsen, de coördinator van Foto Individueel, nodigde ons uit om de editie van Foto Individueel 2021 te jureren. Alle drie zijn we gewend om te jureren en te praten over fotografie tijdens bijvoorbeeld clubavonden, de BMK-bijeenkomsten en mentoraten.

Deze keer met COVID-19 was het jureren een beetje improviseren, maar dat was prima opgelost. Na de inzendtermijn konden wij thuis inloggen op de website van de Fotobond en hebben in alle rust de foto’s, op een gekalibreerd scherm, kunnen bekijken. Eventueel konden we inzoomen op details. Is de scherpte bijvoorbeeld op de juiste plek? Na een paar keer alle beelden te hebben gezien zijn we, individueel, de foto’s gaan waarderen.

Met 634 inzendingen in vier verschillende categorieën is dat een beste klus. Daarbij hebben we gekeken naar zeggingskracht, originaliteit, wat wil je als fotograaf vertellen en overbrengen op de beschouwer? Hoe is de techniek zowel bij de opname (verlichting, belichting, scherpte, gebruik van licht en donker, ed) en hoe is de af/bewerking? Is dat voldoende, goed of uitstekend, of kan de fotograaf nog wat stappen maken om tot zo’n beeld te komen?

De kwaliteit van het werk is divers en dat is logisch bij deze wedstrijd. Dat zie je ook terug in de waarderingen die we gegeven hebben. We waren ook blij verrast met het aantal keren dat wij brons, zilver en ook goud konden toekennen aan het fotowerk! Een aantal foto’s werd even hoog gewaardeerd en er moesten winnaars in de verschillende categorieën gekozen worden. We werden uitgenodigd om naar het Rietveldpaviljoen in Amersfoort te komen. Daar hebben we de bronzen, zilveren en gouden foto’s nogmaals de revue laten passeren. Na bijna twee uur de foto’s bekijken, bespreken en waarderen waren we er uit.

Helaas kon er door COVID-19 nog geen bespreking in een zaal voor prijswinnaars en geïnteresseerden plaatsvinden. Daarom zijn van de prijswinnende foto’s korte beschrijvingen van ons op de site geplaatst. Zo kun je lezen wat onze motivatie was om een opname met brons, zilver of goud te waarderen. Het was genieten om zoveel overwegend goed fotowerk te kunnen bekijken en we willen de winnaars feliciteren met hun prijs.

Ben je deze ronde niet in de prijzen gevallen? Kijk dan nog eens naar de winnende beelden en de bijschriften. Wie weet zit jouw beeld volgend jaar in de selectie!
Tot slot willen we Rob bedanken om deze wedstrijd voor de Fotobond en de leden te organiseren!

Juryleden Foto Individueel 2021
Janny Wierenga, Theo Bijker en Armando Jongejan

> het album met jurycommentaar bij alle bekroonde foto's
> Klik hier voor het overzicht op naam

Foto Individueel 2020

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2020

Foto Individueel 2019

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2019

Foto Individueel 2018

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2018

Foto Individueel 2017

Bekijk het juryrapport: Foto Individueel 2017 juryrapport
Bekijk de foto's: album met de foto's die Goud, Zilver en Brons hebben gekregen
Bekijk de uitslaglijst: uitslag Foto Individueel 2017