Foto Individueel 2023 - 2 Storytelling

foto_code_46049_Evert van Duren.jpg

Algemeen juryverslag

Met veel plezier heeft de jury de ingezonden series bekeken en beoordeeld.

Om een serie op waarde te beoordelen heeft de jury gekeken naar:

  • - de samenhang in de serie, is er een duidelijke samenhang te zien;
  • - het verhaal, vertelt de serie een verhaal, wat laat de serie zien, raakt het de kijker;
  • - de fotograaf, wat heeft de fotograaf met het onderwerp gedaan;
  • - het gebruik van de beeldtaal om het verhaal te vertellen;
  • - de serie, is de serie in zijn soort goed uitgevoerd, denk aan typologie, sequenties, vormenseries, reportage, documentair

Wat opviel was dat het maken van een goede serie met samenhang nog niet voor iedereen zo gemakkelijk is. Daarom een grote waardering voor alle deelnemers die een poging hebben gedaan en een serie hebben ingezonden. Het doet de jury deugd dat er seriematig wordt gewerkt, omdat je door seriematig te werken net een stap verder gaat met je fotografie.

Er waren goede series en series die een goed verhaal lieten zien maar net niet de juiste manier hadden gevonden om het uit te beelden. Ook wat creativiteit betreft was er best wel meer mogelijk geweest. Tijdens de openbare bespreking op de PI-dag heeft de jury naast de prijswinnende series ook enkele andere ingezonden series besproken om de fotografen extra feedback te geven.

Voor degenen die graag met series maken verder willen en zich willen verbeteren is het wellicht een goed idee om een cursus of mentoraat series maken van de Fotobond te gaan volgen.

Harry Sikkenk, Mariet Wielders, Monique de Zwart


Bekijk hier de uitslag op naam van 2023 - 2

Bekijk hier de foto's van de gouden winnaars.
Bekijk hier de foto's van de zilveren winnaars.
Bekijk hier de foto's van de bronzen winnaars

divider.jpg
Foto: Claudia van Zanten

Foto Individueel 2023 - 1 Algemeen juryverslag

Juryleden Monique de Zwart, René van Rijswijk, Louis Visseren

De toevoeging van het nieuwe genre “creatief” blijkt een schot in de roos. Heel wat deelnemers aan de wedstrijd Foto Individueel bleken te zijn aangespoord om hiermee aan de slag te gaan. Voor een aantal betekende dat om de dubbelbeeld functie van hun camera eens te gaan uittesten of met een photoshop programma in de weer te gaan. Helaas leidde dat niet in alle gevallen tot goede resultaten. Soms werden de kleuren wel eens iets te ver opgevoerd of bleken de dubbele beelden wat erg willekeurig. Aan het maken van compleet bedachte composities moeten deelnemers veel plezier hebben beleefd, ook al kwamen die niet allemaal voor een hoge waardering in aanmerking.

Maar er kwamen ook bijzondere beelden uit. Kijk naar de winnaar van deze ronde. De kracht van deze foto zit in dat wat je niet laat zien, maar wel suggereert. De figuur die uit natuurlijke materialen lijkt te zijn opgebouwd, levert de maker een gouden medaille op. Het zou een vage herinnering kunnen zijn maar evengoed een verbeelding van een onzekere toekomst.

Dat een aantal winnaars van de verschillende categorieën zwart/wit foto’s blijken te zijn is toeval. Zoals uit de reeks aan zilveren en bronzen waarderingen blijkt wordt er met veel succes ook in kleur gefotografeerd. Wij nodigen je uit naar deze beelden met sterke inhoud en in originele uitvoering te gaan kijken.

Uitslag en fotobespreking per genre

De winnende foto's, gegroepeerd per genre, zijn via de volgende link te bekijken. Aan iedere foto is het commentaar van de jury toegevoegd. Ook de uitslag (alfabetisch op voornaam) is te vinden onder deze link, voor de winnaars wordt het aantal verkregen punten voorlopig nog niet bekend gemaakt. Welke foto's goud, zilver of brons hebben gekregen zal blijken op de FI-dag die op 28 oktober wordt gehouden in de Bilt.

> het album met jurycommentaar bij alle bekroonde foto's

Uitslag 2023-1 klik hier

divider.jpg

Foto Individueel 2022 -2

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2022-2

Foto Individueel 2022 -1

De winnende foto's en de uitslag zijn te bekijken in dit album

Foto Individueel 2021

De winnende foto's en de uitslag zijn te bekijken in dit album.

Foto Individueel 2020

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2020

Foto Individueel 2019

De winnende foto's zijn te bekijken in dit album.
Bekijk hier de uitslag van Foto Individueel 2019