Foto Nationaal

Foto Nationaal is een salon (expositie) van de Fotobond. U kunt alleen op uitnodiging inzenden voor deze expositie.

Heeft u vragen over deze salon? Stuur dan een email naar: fotonationaal@fotobond.nl.


Inschrijformulier Foto Nationaal

Leden die een uitnodiging ontvingen om deel te nemen aan Salon Foto Nationaal troffen bij die uitnodiging gelijktijdig het inschrijfformulier aan. De uitnodigingen zijn na begin mei verzonden.

Dit zijn de leden van de jury/selectiecommissie 2020:

2020 FN Jury.jpg

Wilt u vast kennismaken met de leden ? 

Dat kan en download de tekst: Juryleden Salon Foto Nationaal 2020.pdf

Salon Foto Nationaal 2020 gaat anders

De deelname voor deelnemers/groepen gaat anders, de inzending van de serie gaat anders en ook de selectie voor de genomineerden gaat anders.

In februari ontvangen alle afdelingen een opgave van het aantal plaatsen waarvoor de afdeling een kandidaat mag opgeven en die een uitnodiging gaan ontvangen. Middels een afdelingswedstrijd worden de kandidaten geselecteerd. Niet opgegeven hoeven te worden de actieve leden die lid zijn van een landelijke groep of een Fotobondsprestatie-onderscheiding hebben ontvangen. Die worden automatisch van een uitnodiging om deel te nemen aan Foto Nationaal voorzien.

Begin mei ontvangen alle deelnemers aan Foto Nationaal een persoonlijke uitnodiging. Het inzenden van de serie van 5 die een onderlinge samenhang hebben gaat in een eerste ronde enkel en alleen door het inzenden van de digitale bestanden en een tekst van hooguit 250 woorden. Om de geprinte serie wordt pas na de eerste selectie gevraagd.

De selectiecommissie gaat alle inzendingen beoordelen en geeft aan welke series een ronde verder komen. Er zal aan de betreffende makers worden verzocht binnen 10 dagen de op papier afgedrukte foto's in het formaat minimaal 20 bij 20 en maximaal A3 plus in te zenden.

Alle genomineerden ontvangen rond 22 september dus hiertoe een uitnodiging om de bestanden geprint in te sturen binnen 10 dagen en om bij de bespreking van de selectiecommissie op 10 oktober in Druten aanwezig te zijn. Daar zal bekend worden gemaakt wie uiteindelijk tot de groep Geselecteerden gaat behoren.

Als er nog vragen zijn, stel ze gerust.

Frans Albers

coördinator Salon Foto Nationaal

tel 0345 712022

e-mail fotonationaal@fotobond.nl

Lees hier het Reglement Foto-Nationaal V4.2.pdf

En ook de toelichting: Toelichting Reglement Foto-Nationaal V4.2.pdf

Beide documenten zijn van toepassing op de Salon 2020!

Let op! 
Wij onderzoeken of het wel mogelijk is om een bijeenkomst te organiseren ivm het virus. Blijf daarom kijken op deze pagina naar de laatste berichten. 
Bel of schrijf als u meer wilt weten!

Salon Foto Nationaal 2019

Op zaterdag 24 augustus heeft een selectiecommissie in Rijen de series die waren ingezonden naar deze salon bekeken en geselecteerd. Deze geselecteerde series werden besproken bij de opening van de expositie in  Amersfoort.

De makers van de series en de titel van hun inzending:

André Bergmans (persoonlijk lid) - Het begint altijd met woorden
Colette Lukassen (persoonlijk lid / LG BMK en Portret) - Emma
Edward Hermans (Ned. AFV Amsterdam / LG Portret) - Easy on the Eyes.
Els Baltjes (persoonlijk lid) - Ons dagelijks eten..
Esther Vertelman (Fotokring Polderlicht / LG Portret) - Van luier tot luier
Gery ten Broek (persoonlijk lid / LG Portret) - Kwetsbaar
Ineke de Waal (FC Noordoostpolder) - Tussen donkerder en licht
Izabela Dusinska (Hengelose AFV) - Afgekeurd
Jaap Hijma (Ned. AFV Amsterdam / LG Fotojournalistiek en BMK) - Israeli Streets
Jan le Pair (FC Rapenland) - Stop de plastic zak
Jan Ros (persoonlijk lid / LG BMK en FIAP) - Playground
Theo Mastenbroek (FC De Rarekiek en FG De Huiskamer / LG BMK) - Naar lichten ....

Daarnaast zijn er 5 eervolle vermeldingen geselecteerd. Deze series zijn wel besproken maar maken geen deel uit van de expositie. Deze series waren de favoriet van de juryleden.

Armando Jongejan (Contrastfotografie / LG Fotojournalistiek en BMK) - Afscheid van een broeder
Peter van Tuijl (persoonlijk lid / LG Fotojournalistiek en BMK) - Hersenschimmen
Rene van Rijswijk (Fotokring Polderlicht / LG BMK) - ...de helpende hand...
Ton Wolswijk (FG De Huiskamer) - Heilig bad tijdens de KUMBH MELA
Tonny Opmeer (FC De Koeksche Waard) - Imperfectie

De Fotobond wil alle geselecteerden van harte feliciteren.

> klik hier voor het jury/selectieverslag 
> klik hier voor de geselecteerde series

Juryleden Foto Nationaal 2019

Hieronder vindt u de juryleden die de selectie verzorgen voor Salon Foto Nationaal 2019. De commissie staat onder leiding van de secretaris van de Fotobond, André van Hooidonk. De voorzitter van de selectiecommissie heeft geen stemrecht.

Petra Cardinaal is sinds 2006 galeriehoudster van galerie Pennings in Eindhoven: 'Dit jaar hebben we ons 40-jarig bestaan gevierd met de overgang naar een nieuwe organisatie genaamd Pennings Foundation. We zijn een breed, toegankelijk platform voor fotografie, video en new media art in ZuidNederland. Naast exposities worden er educatieve trajecten, lezingen en workshops aangeboden en spelen we een verbindende rol tussen makers, kijkers, kopers en opdrachtgevers'. www.penningsfoundation.com

Carla Kogelman is ruim 25 jaar werkzaam geweest in de theaterwereld en studeert eind 2011 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisatie reportage, documentair en portret. Een maand later won ze de 1e prijs bij de Zilveren Camera met verstilde portretten van acteurs back stage. Haar zwart-wit portretten zijn een illustratie van het dagelijks leven en hebben te maken met opgroeien, emotie en hoe mensen in het leven staan. Ze maakt graag series over de veerkracht van kinderen. 
www.carlakogelman.nl

Loek van Vliet studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij werkt aan lange-termijn-projecten over de ervaring van het landschap. Dit resulteert in tentoonstellingen en boeken zoals: Earthly Windows, The experience of the European Landscape throughout the ages; Sacred Grounds, stiltegebieden in Nederland en Vlaanderen; Natuurlijke Klimaatbuffers. Zijn werk is onder andere opgenomen in de Rijkscollectie, Den Haag en de Kunstcollectie van de Universiteit van Leiden.In 2014-2015 heeft hij een werkbijdrage jongtalent ontvangen van het Mondriaanfonds. Sinds 2013 is hij docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.
www.loekvanvliet.nl

Andre_van_Hooidonk_558x557.jpg
FN_2019_Petra_Cardinaal_vk.jpg
FN 2019 Carla Kogelman.jpg
FN 2019 Loek van Vliet.jpg

André van Hooidonk

Petra Cardinaal

Carla Kogelman

Loek van Vliet

Salon Foto Nationaal 2018

In het sfeervolle gemeentehuis van de gemeente Beek vond de opening plaats van de expositie. Op zondag 7 oktober om 14.00 uur stroomde de hal en de ontvangstruimte op 1e etage vol met de geselecteerden en de makers van de eervolle inzendingen met familie en vrienden. Tot en met vrijdag 26 oktober heeft eenieder de mogelijkheid om te kijken naar de 13 series.

De voorzitter van de Fotobond Oege Lam begon zijn inleiding met een gedeelte uit het juryrapport:

'Foto Nationaal beoogt een fotosalon te zijn met het beste seriematige werk van Nederlandse vrijetijdsfotografen. De inzending is niet vrij, de fotografen zijn voorgeselecteerd. Dat is te merken aan het ingediende werk. Gemiddeld is het van een hoge kwaliteit.  Aan de fotograaf is gevraagd om een toelichtende tekst te geven. Verder had men de mogelijkheid om aan te geven of de serie bij de selectieprocedure getoond zou worden op een zwarte, witte of grijze achtergrond, zodat de foto's het meest tot hun recht konden komen. Alle 159 ingediende series voldeden aan de reglementaire eisen. Dat wil niet zeggen dat al het ingediende werk technisch volmaakt was. Soms deed een slechte afdrukkwaliteit afbreuk aan de inhoud en er werd niet altijd mooi geplakt en gesneden.' 

De jury
De jury, eigenlijk selectiecommissie, bestond uit de volgende personen: Veronique Jansen (fotograaf, samensteller van tentoonstellingen en adviseur bij Museum Hilversum),  Katharina Pöhlmann (fotograaf, coach, docent aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam), Loek van Vliet (fotograaf, docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag) en stond onder voorzitterschap (zonder stemrecht) van Fotobond-voorzitter Oege Lam.
De jury had tot taak om uit de aangeboden analoge werken maximaal dertien series te selecteren voor presentatie in de salon van Foto Nationaal. Daarnaast kon de jury een of meerdere eervolle vermeldingen toekennen aan series die net niet de hoofdselectie bereikten. 

[Foto gemeentehuis: Frans Albers - foto juryleden: John Moest]

> juryrapport Foto Nationaal 2018

Hieronder de series van de 13 Geselecteerden en daarna van de 6 Eervolle inzendingen