Logo Fotobond landelijke groep Creatief RGB.jpg


Landelijke groep Creatief

Info? Coördinator Jan Vogelzang via creatief@fotobond.nl.

Galerie

> bekijk hier de fotoalbums van de leden van de Landelijke groep Creatief


De fotografen van deze groep doen met veel passie aan digitale beeldbewerking en bespreken samen hun werk.

Bewerking wordt niet alleen gebruikt om een beeld mooier te maken, maar ook om een nieuwe werkelijkheid te creëren.

Jeanne Figdor

Foto Jeanne Figidor

In Nederland hebben gelukkig steeds minder fotografen problemen met sterk bewerkte beelden. Internationaal is deze vorm van creatieve fotografie erg populair.

'Verder dan de camera'

Een film over Landelijke groep Creatief. Enkele leden gaan in op hun visie en hun werkwijze. De rol en functie van deze landelijke groep komt ook aan de orde.

> bekijk hier de film.

Beeldbewerking; het creëren van een nieuwe wereld

Volgens Wikipedia is creativiteit “het vermogen om iets nieuws te scheppen”. Creativiteit is ook het durven afwijken van standaardregels en standaard-ideeën. Er is al veel gediscussieerd over wat creatieve fotografie precies is. Het exacte antwoord bestaat echter niet, net zo min als dat een foto voor iedereen “mooi” kan zijn.

Als je wilt experimenteren, moet je loskomen van alle regels, foto’s maken die je zelf leuk vindt en vooral je foto’s bewerken en geheel aanpassen naar je eigen fantasie. Het is belangrijk, dat je nooit jezelf afvraagt wat “een ander” ervan vindt. Gewoon je eigen gang gaan, eigenwijs zijn en jezelf blijven.

Het bewerken van beelden maakt in sommige fotoclubs veel discussie los. Photoshoppen wordt door sommigen gezien als iets minderwaardigs. Toch een vreemde “constatering” als je beseft, dat de eerste foto werd genomen in het begin van de 19e eeuw en de eerste fotomanipulaties kort daarop volgden.

Photoshop (of andere bewerkingsprogramma’s), sommigen haten het, anderen kunnen niet zonder. De leden van de Landelijke Groep Creatief behoren zeker tot de laatste groep. Bewerkte of samengestelde foto’s geven volop de mogelijkheid om te fantaseren en juist die fantasieën zijn zéér persoonlijk. De passie voor de fotografische bewerkingen kan leiden tot fotografische schilderkunst, fotografie op de grens van het herkenbare, van abstractie of het surrealistische. Wat is er mooier dan het scheppen van je geheel eigen wereld en van beelden die alleen bestaan in je eigen hoofd..

Het vrij bewerkte realistische, surrealistische en kunstzinnige fotowerk is internationaal zeer populair, maar staat in Nederland nog een beetje in de kinderschoenen. De Landelijke Groep Creatief van de Fotobond telt daarom nog niet zo héél veel leden. Voor veel creatievelingen is het vaak ook moeilijk om voor de vier bijeenkomsten per jaar van deze groep met voldoende nieuw werk te komen. Werk dat binnen de groep uitgebreid wordt besproken. De totaal eigen zienswijze van elk lid, de eigen fantasie, de eigen techniekbeheersing. Alles leidt tot een enorme verscheidenheid aan creatieve foto’s. De bijeenkomsten van de groep worden als uiterst leerzaam en boeiend ervaren. Handige tips en soms kritische opmerkingen zorgen voor een snelle kwaliteitsverbetering. Er wordt veel van elkaar geleerd en de bijeenkomsten stimuleren tot steeds weer nieuwe creativiteit.

Lid worden?

Deze groep is opgericht in 2000 en bestaat momenteel uit 21 creatieve fotografen, die afkomstig zijn uit alle delen van het land.

Het niveau van de digitale bewerkingen ligt in de Landelijke groep Creatief hoog. Hoewel beheersing van bewerkingstechnieken noodzakelijk is, blijft een eigen visie belangrijker.

Heb je ook een passie voor het bewerken van je foto’s of om je eigen fantasiewereld realistisch of surrealistisch in beeld te zetten en lijkt het je een uitdaging om met ons mee te doen? Neem dan contact op met coördinator Jan Vogelzang via creatief@fotobond.nl.

Je wordt dan uitgenodigd om tijdens een bijeenkomst 5 digitaal bewerkte foto’s voor te leggen. Deze worden door de groep met je besproken. Met elkaar bekijken we dan of je van de Landelijke groep Creatief lid wilt/kunt worden.

Bijeenkomsten

Viermaal per jaar komen we bij elkaar. Voor elke bijeenkomst worden de leden gevraagd 3 - 5 geprinte foto’s mee te brengen. 

Waar?
Fonteinkerk
Robert Kochstraat 4
Amersfoort