Bondsfotowedstrijd

De Bondsfotowedstrijd is een jaarlijkse wedstrijd, bedoeld uitsluitend voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond. Persoonlijke leden kunnen hieraan niet deelnemen. 

In 2024 is de openbare bespreking 26 mei in theater de Schalm te Veldhoven.

De inzendperiode is 1 februari tot 15 maart voor de digitale beelden en 15 maart tot 1 april voor de dozen met foto's.

Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar bondsfotowedstrijd@fotobond.nl.

Reglement Bondsfotowedstrijd 2024: hier

Inschrijfformulier Bondsfotowedstrijd 2024 : hier


Uitslag Bondsfotowedstrijd 2023

Verslag van de jury

De BFW werd dit jaar gefaciliteerd door de Zutphense die haar 100-jarig jubileum met deze inbreng wilde markeren. De jurering liep gesmeerd, waarvoor hartelijk dank aan alle vrijwilligers.

Met 133 clubs was het aantal deelnemers weer wat hoger dan het vorig jaar. Kennelijk hebben de leden de weg omhoog weer gevonden. De oogst van 1330 foto’s biedt een mooi overzicht waar fotoliefhebbers het afgelopen jaar mee bezig zijn geweest en brengt de jury van dit jaar tot het maken van de volgende opmerkingen:

Er zit veel kwaliteit tussen de inzendingen. Dat is ook niet verwonderlijk als je je realiseert hoe de selectie binnen de clubs tot stand komt. Er wordt ook veel aandacht besteed aan het werk. Zo zagen we zorgvuldig verpakte prints die extra beschermd waren met vloeipapier. Maar we zagen ook het gebruik van metallic papier of dibond dat voor de hele clubinzending werd toegepast, zonder dat de individuele beelden om een dergelijke afwerking vroegen.

We constateerden ook dat er veel creativiteit binnen de clubs aanwezig is en dat leden die op allerlei manieren deze naar buiten brengen. Maar niet altijd slaagt de opzet. Zo wordt er bij geënsceneerde fotografie de bedoeling nogal dik opgelegd. Het laat daarbij geen enkele ruimte meer voor de kijker voor interpretatie. Aan de andere kant zagen we bij straatfotografie en landschap dat er niet altijd eigen inbreng van de fotograaf te ontdekken viel. De trend om lege blikken in portretten vast te leggen, pakte ook niet altijd goed uit. Regelmatig leidde dit tot een registratie waarbij het gevoel ontbrak waardoor niet alle portretten wisten te boeien.

Natuurlijk waren alle genres vertegenwoordigd met voorbeelden van uitschieters naar beide kanten. Architectuur kan inspireren tot fantastische beelden, maar het eenvoudig naar boven richten van de camera leidt zelden tot een bevredigend resultaat. Bij natuurfotografie gingen wij ook op zoek naar de pareltjes waar met kleurrijm, compositie en originaliteit tot goede beelden werd gekomen.

“Sport” kwam dit jaar vaker langs dan in vorige versies en met verbluffende beelden, terwijl “documentaire fotografie” in zijn algemeenheid weinig voorkwam. De crises die de wereld bezighouden werden slechts door een enkeling in hun werk verbeeld. Er zou ook best meer vernieuwing gezien mogen worden. We zien veel herhaling in het werk van clubs.

Tenslotte nog een aanbeveling aan de clubs: Wees ook kritisch op de techniek. We zagen vrij veel foto’s die kennelijk met de smartphone gemaakt waren en die het op een klein scherm best goed zullen doen, maar die eenmaal geprint op A3+ veel lelijke artefacten laten zien.

Alle zilveren en bronzen stickers verdienen onze felicitaties en die gelden ook voor de winnende clubs en uiteraard voor de beste foto van 2023.

De jury van 2023

Henk van den Anker - Diana Bokje - Louis Visseren

Om naar de inzendingen te kijken klik dan hier

Uitslag per club als pdf downloaden? Klik dan hier
Uitslag per foto als pdf downloaden? Klik dan hier


Beste Foto Bondsfotowedstrijd 2023

Monique Hoogendijk

Monique Hoogendijk - Beste foto BFW 2023


Uitslag Bondsfotowedstrijd 2022


Uitslag per club als pdf downloaden? Klik dan hier
Uitslag per foto als pdf downloaden?
Klik dan hier
Uitslag per club met sticker als pdf downloaden?
Klik dan hier


Om naar de inzendingen te kijken? Klik dan hier.