Landelijke groep Bondsmeesterklasse

Coördinatoren: Jeanette Kamberg, Bas Berkhout en Herman Schartman
Contact: 
bmkcoordinator@gmail.com

Galerie

> bekijk de foto's van de leden van deze groep

> bekijk het Liber Amoricum (vriendschapsboek) voor Peter van Tuijl

> Ballotage 2022


Martin-Janssen

Foto: Martin Janssen

De Landelijke groep Bondsmeesterklasse (BMK) is er voor fotografen die een extra uitdaging zoeken, als aanvulling op de discussies in de eigen fotoclub. De BMK-groep heeft geen gemeenschappelijk thema of onderwerp. De groep kent een strenge ballotage door een externe jury.

Lid worden?

Het niveau van de fotografie binnen deze groep ligt zeer hoog. Dit komt, onder meer, door de strenge ballotage. Deze wordt niet uitgevoerd door leden van de groep, maar door een vakjury bestaande uit professionals uit de fotografiewereld, die geen lid zijn van de Fotobond.

De leden behoren tot de top van de vrijetijdsfotografie en zijn gepassioneerd met fotografie bezig en proberen aan te sluiten bij de hedendaagse (professionele) autonome fotografie. Ze hebben een persoonlijke stijl ontwikkeld en laten in hun werk originaliteit zien. De beheersing van de techniek is geen doel op zich maar een middel om de inhoud van de beelden tot uitdrukking te brengen.

Om toegelaten te worden voor de ballotage moet er een collectie van minimaal 12 foto’s worden ingezonden, waarmee de fotograaf de visie op een bepaald onderwerp of thema laat zien.

Nieuwe leden 2022

De BMK ballotage heeft op zaterdag 26 maart plaats gevonden in Museum Hilversum. Rondom de BMK ballotage waren verschillende goed bezochte activiteiten georganiseerd en nieuw was, dat het publiek mee kon luisteren op het moment dat de inzenders het gesprek met de jury voerden. Dat werd ook veelvuldig gedaan en door het publiek zeer op prijs gesteld. Voor de inzenders was het wel extra stressvol.

Het BMK-predicaat is toegekend aan:

 • Marcel van Balken
 • Willy Bomert
 • Jan Harting
 • Magda Korthals

Als kandidaat BMK leden zijn toegelaten:

 • Bert Peerboom
 • Adriaan de Roode

De kandidaat BMK-leden worden voor een periode van 2 jaar als lid van de BMK-groep toegelaten.

De juryleden bij de ballotage 2022 waren:

 • Veronique Jansen (fotograaf en communicatie adviseur van Museum Hilversum)
 • Anaïs Lopez (beeldend kunstenaar, fotograaf en verhalenverteller)
 • Rob Moorees (fotograaf, docent Amsterdam Centrum voor Fotografie en curator Spaarnestad Photo)

Bespreekbijeenkomsten

Doel van de bijeenkomsten: reflectie op eigen werk, leren van anderen (ontwikkeling) en de verbinding met de professionele fotografie maken.
Aan de bijeenkomsten (4 à 6 maal per jaar) nemen de leden en de kandidaat-leden actief deel. Ze tonen regelmatig werk ter onderlinge bespreking, waardoor zowel het reflecterende aspect als de verdere ontwikkeling aan de orde zijn.

Wanneer?

Als de maatregelen rondom Covid-19 het toelaten zullen de bijeenkomsten in 2023 fysiek plaatsvinden in De Bilt. Als de maatregelen aangescherpt worden en fysieke bijeenkomsten niet toegestaan zijn, worden er weer bijeenkomsten via ZOOM georganiseerd. De leden worden daarover via email op de hoogte gebracht.

 • 28 januari 2023, reguliere bijeenkomst, aanvang 10.30 uur
 • 18 maart 2023, reguliere bijeenkomst, aanvang 10.30 uur
 • 20 mei 2023, sprekers, aanvang 10,30 uur
 • 9 september 2023, reguliere bijeenkomst, aanvang 10.30 uur
 • 18 november 2023, reguliere bijeenkomst, aanvang 10.30 uur

Locatie
Over de Vegtzaal
Vergadercentrum H.F. Witte
Henri Dunantplein 4
3731 CL  DE BILT
030 – 22 03 954

Professioneel circuit

Regelmatig zullen professionele fotografen en anderen uit het professionele circuit worden uitgenodigd om een portfolio te presenteren, werk te bespreken of bepaalde thema’s aan de orde te stellen.