Logo Fotobond landelijke groep Bondsmeesterklasse RGB.jpg


Landelijke groep Bondsmeesterklasse

Coördinatoren: Jeanette Kamberg, Bas Berkhout en Herman Schartman
Contact: 
bmkcoordinator@gmail.com

Galerie

> bekijk de ballotage foto's van de afgelopen jaren

> Ballotage algemeen


Connie Akkermans - Oei ik Groei

Foto: Connie Akkermans

De aanmeldingstermijn 2023 is gesloten.
De Landelijke groep Bondsmeesterklasse (BMK) is er voor fotografen die een extra uitdaging zoeken, als aanvulling op de discussies in de eigen fotoclub. De BMK-groep heeft geen gemeenschappelijk thema of onderwerp. De groep kent een strenge ballotage door een externe jury.

Lid worden?

Het niveau van de fotografie binnen deze groep ligt zeer hoog. Dit komt, onder meer, door de strenge ballotage. Deze wordt niet uitgevoerd door leden van de groep, maar door een vakjury bestaande uit professionals uit de fotografiewereld, die geen lid zijn van de Fotobond.

De leden behoren tot de top van de vrijetijdsfotografie en zijn gepassioneerd met fotografie bezig en proberen aan te sluiten bij de hedendaagse (professionele) autonome fotografie. Ze hebben een persoonlijke stijl ontwikkeld en laten in hun werk originaliteit zien. De beheersing van de techniek is geen doel op zich maar een middel om de inhoud van de beelden tot uitdrukking te brengen.

Om toegelaten te worden voor de ballotage moet er een collectie van minimaal 12 foto’s worden ingezonden, waarmee de fotograaf de visie op een bepaald onderwerp of thema laat zien.

Algemene gegevens over de BMK inzending en jurering zijn te downloaden via de link "ballotage algemeen" bovenaan deze pagina.

Nieuwe leden 2023

De BMK ballotage heeft op zaterdag 11 maart plaats gevonden in Museum Hilversum. Rondom de BMK ballotage waren verschillende goed bezochte activiteiten georganiseerd. Het publiek mee kon luisteren op het moment dat de inzenders het gesprek met de jury voerden. Dat werd ook veelvuldig gedaan en door het publiek zeer op prijs gesteld.

Het BMK-predicaat is toegekend aan:

 • Conny Akkermans
 • Piet Kuijten
 • Reinier van der Lingen
 • Fred Smith
 • Alex Witteveen

Als kandidaat BMK leden zijn toegelaten:

 • Piet Brandjes
 • Rob Langhorst
 • Carol Olerud
 • Cor Oorthuijsen

De kandidaat BMK-leden worden voor een periode van 2 jaar als lid van de BMK-groep toegelaten.

De juryleden bij de ballotage 2023 waren:

 • Veronique Jansen (fotograaf en communicatie adviseur van Museum Hilversum)
 • Petra Cardinaal (directeur Pennings Foundation)
 • Bram Jansen (visual journalist, fotograaf en cinematograaf)

Bespreekbijeenkomsten

Doel van de bijeenkomsten: reflectie op eigen werk, leren van anderen (ontwikkeling) en de verbinding met de professionele fotografie maken.
Aan de bijeenkomsten (4 à 6 maal per jaar) nemen de leden en de kandidaat-leden actief deel. Ze tonen regelmatig werk ter onderlinge bespreking, waardoor zowel het reflecterende aspect als de verdere ontwikkeling aan de orde zijn.

Wanneer?

 • 20 mei 2023, sprekers, aanvang 10,30 uur, Martijn van de Griendt en Judith Helmer
 • 9 september 2023, reguliere bijeenkomst, aanvang 10.30 uur
 • 18 november 2023, reguliere bijeenkomst, aanvang 10.30 uur

Locatie
Over de Vegtzaal
Vergadercentrum H.F. Witte
Henri Dunantplein 4
3731 CL  DE BILT
030 – 22 03 954

Professioneel circuit

Regelmatig zullen professionele fotografen en anderen uit het professionele circuit worden uitgenodigd om een portfolio te presenteren, werk te bespreken of bepaalde thema’s aan de orde te stellen.

Exposities:

26 maart 2023, 14-30-16-00 uur Photo 31 interviewt Annabel Oosteweeghel fotografe "imaginaire documentaire" in (het voormalig Honig) gebouw Brebl, Waalbandijk 14e, Nijmegen. Kaarten á 6 EUR, uitsluitend te bestellen via
FotoEvent Nijmegen – Ticketkantoor

nu - 28 mei 2023 Scheepvaart Museum Amsterdam - De fototentoonstelling Mens op Zee toont een veelzijdige maritieme wereld waarin portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen. De 9 portretten zijn door Colette Lucassen, BMK lid, gemaakt. https://www.hetscheepvaartmuseum.nl/doen/tentoonstellingen/mens-op-zee

27 mei 22 okt 2023 Foto Museum Den Haag - exposite van de Collectie Ophof - Simon Ophof verzamelde een leven lang fotografie. In januari 2022, vlak voor zijn overlijden, schonk hij zijn complete fotografiecollectie aan het museum. De tentoonstelling toont een selectie uit deze collectie van zowel bekende professionele fotografen als Man Ray, Erwin Olaf, als van amateur fotografen. https://www.fotomuseumdenhaag.nl/nl/tentoonstellingen/collectie-ophof