LOGOFO~2.JPG


Landelijke groep Documentaire Fotografie: verhalenvertellers bij uitstek

Coördinator: Carol Olerud (docufoto@fotobond.nl)

Galerie

> bekijk de foto's van de leden van deze groep (vanaf 2019)
> bekijk de foto's van de leden van deze groep (2013 t/m 2018)
> bezoek de Flickr-pagina van deze groep


De landelijke groep Fotojournalistiek startte in 1995 met de eerste ballotage door fotograaf Paul Levitton. Er werden zeven fotografen toegelaten. Nu zijn er 38 vrijetijdsfotografen lid van deze groep.

In 2020, bij het 25-jarige bestaan van de groep, hebben we besloten een nieuwe naam te kiezen die beter aansluit bij waar we nu voor staan, namelijk Documentaire Fotografie.

Frans_Buitendijk

Foto: Frans Buitendijk

divider.jpg

Leden van de groep verbeelden de dagelijkse gebeurtenissen, van dichtbij of ver weg. Zij leveren commentaar op situaties en gebeurtenissen met een journalistieke of documentaire waarde. Dit kan in reportagevorm, maar ook in foto's met een sociale benadering. Het zijn verhalenvertellers bij uitstek.

Meestal werken ze langere tijd aan een serie, waarin een bepaald aspect wordt uitgediept. De foto's hoeven niet altijd esthetisch verantwoord te zijn, maar er worden wel eisen gesteld aan techniek en visie. De bedoeling van de fotograaf moet duidelijk zichtbaar zijn. De gebeurtenis op de foto’s is van essentieel belang.

Vrijwel elk jaar wordt een fotoreis gepland zoals naar Hamburg, Berlijn, Londen, Brussel, Lille, Charleroi of Istanboel. Dat levert niet alleen interessante beelden op, maar de leden leren elkaars aanpak en benadering ook beter kennen. Ook maken we fotoboeken van deze reizen. Regelmatig exposeert de groep of een aantal leden van de groep, onder meer op het Fotofestival Naarden.

divider.jpg

Boek ter gelegenheid van ons 25-jarig jubileum

In het boek komt de veelzijdigheid van de documentaire fotografie goed tot uitdrukking én wordt bovendien de diversiteit in benadering door onze leden op een mooie manier zichtbaar. De titel van het boek is: What's in a name.
Ramon Mangold heeft een voorwoord geschreven en alle 38 leden die in november 2020 lid waren, hebben foto's in het boek. We zijn erg trots op dit boek en willen het graag delen.
Klik op de link om door het boek te bladeren.  https://issuu.com/petertuijlvan/docs/df_2020.

Ballotage

Voor toelating tot de groep geldt onder meer een ballotage. Download de voorwaarden voor het lidmaatschap.

jubileumboek_LG_Doc
divider.jpg

Bijeenkomsten 2024

Viermaal per jaar is er een bijeenkomst, centraal in het land. Bij de bespreking wordt meer aandacht besteed aan inhoud, visie en het verhaal dan aan esthetica of techniek. We hebben altijd afgedrukt werk bij ons.

Data 2024

13 januari 10:30 uur

13 april 10:30 uur

21  september 10:30 uur

11 november - Ballotage 10:00 uur


Locatie
De bijeenkomsten worden gehouden in H.F. Witte Cultureel & Vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt

divider.jpg