1. Homepage
  2. Afdelingen

Afdeling 03 Drenthe-Vechtdal

Afdeling NulDrie

Fotobond | Afdeling 03 Drenthe-Vechtdal

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs uit Drenthe en het Overijsselse Vechtdal.

bestuur

Mark van Keulen, voorzitter.afd03@fotobond.nl
06 – 29 07 84 11
Nella van Zalk, secretaris.afd03@fotobond.nl en redactie.afd03@fotobond.nl,
0528 – 27 68 54
Martin Pronk, penningmeester.afd03@fotobond.nl
0592 - 750528
Hanno van Dijk, algemeen bestuurslid
Anneke Hooijer, algemeen bestuurslid

Genomineerden voorselectie Foto Nationaal 2019

Naar aanleiding van de Seriewedstrijd 2019 zijn de nominaties van de afdeling Drenthe-Vechtdal toegekend aan: 
Eerste prijs : Pauline Hellema met de serie Dood spoor. 
Tweede prijs: Ivonne Spieard met de serie K9. 
Derde prijs : Nella van Zalk met de serie Zelfkant. 

Daarnaast krijgen zeven series een eervolle vermelding: 
H. Streutker met de serie Pretty Flamingo 
B. de Veen met de serie Boskever 
A. Neuteboom met de serie Veenkolonien 
J. Dellebarre met de serie Herfstvlekken 
P. Drenth met de serie Kameleons 
P. Hellema met de serie Glas 

H. van Dijk met de serie Kamp Westerbork. 

De series, evenals die van voorgaande jaren zijn HIER te zien.

Goed Licht exposeert met Zwart Wit

'Tegenstellingen, harmonie en eenvoud, gevangen in een foto'

A.F.V. Goed Licht exposeert tot 10 mei in galerie Kunst op Vijf in Coevorden.

Foto's belicht met fotocamera's 
Ben van den Berg bouwt (oude) foto- en filmcamera's om tot sfeerlamp of spot. Op deze manier ontstaan er ludieke kunstwerkjes. Met deze objecten worden de foto's van Goed Licht uitgelicht. De expositie vormt op deze manier een echte eenheid. Van den Berg werkt als vrijwilliger voor mensen met een niet aangeboren hersenafwijking. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de kas van de dagbesteding.

Goed Licht is een vereniging voor amateurfotografen in de omgeving van Coevorden, die al ruim 60 jaar bestaat. De club komt bijeen van september t/m mei op een dinsdagavond, eens in de veertien dagen. Deze avond wordt gehouden in een ruimte van het stadsbelevingscentrum, het Arsenaal Coevorden. Naast deze besprekingen zijn er ook praktijkavonden over bijv. portret- en modelfotografie, technische zaken over de camera, beeldbewerking en er worden regelmatig clubtochten georganiseerd.
Er worden door de vereniging regelmatig tentoonstellingen georganiseerd om de beste resultaten te tonen aan de inwoners van Coevorden en omstreken. Goed Licht wil mensen stimuleren en enthousiasmeren om ook te gaan fotograferen en lid te worden van een fotoclub of –vereniging. Galerie Kunst op Vijf werkt hier van harte aan mee. 

Locatie: Kunst op Vijf, Sallandsestraat 5 in Coevorden / www.kunstopvijf.nl 
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur

Afdelingsactiviteit: gastspreker Raymond Rutting

Raymond_Rutting_1aBinnen afdeling 03, Drenthe Vechtdal, wordt jaarlijks door een van de fotoclubs een afdelingsactiviteit georganiseerd. In 2019 is fotoclub GiAF aan de beurt. Deze afdelingsactiviteit wordt op 19 maart 2019 gehouden. De locatie is Huize Bareveld, Bareveld 1 9512 SB Niewediep.

GiAF heeft de fotograaf Raymond Rutting bereid gevonden om te komen vertellen over zijn foto’s en de manier waarop hij tot zijn opnames is gekomen. Raymond heeft niet alleen onder bijzonder moeilijke omstandigheden foto’s gemaakt. Ook in eigen land heeft Raymond heel bijzondere foto’s gemaakt. Zijn manier van presenteren laat je beleven wat Raymond heeft ervaren toe hij zijn foto’s maakte.

Fotojournalist Raymond Rutting (1962) is al bijna 30 jaar werkzaam als fotograaf en versloeg tijdens zijn lange carrière talloze onderwerpen – van de val van het Roemeense communisme en de conflicten in Afghanistan en Irak tot internationale sportevenementen en veel binnenlands nieuws. In dienst van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) volgde hij jaren achtereen de koninklijke familie. Sinds 2013 is hij zelfstandig fotograaf. Voor de Volkskrant is hij al jaren een van de vaste nieuwsfotografen en voor Traveler, het reismagazine van National Geographic, maakt hij reisreportages over bestemmingen wereldwijd.

Zijn werk viel veelvuldig in de prijzen. Zo werd hij op basis van zijn oeuvre uitgeroepen tot Fotograaf van het Jaar 1997 en 2004 en won hij tientallen prijzen in de wedstrijd om de Zilveren Camera. Een jaar later volgde een onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn gehele oeuvre.

 In 2005 richtte hij de Art of News Foundation op, waarbij projecten in o.a. Afrika worden ondersteund. Rutting heeft ook vele museale exposities op zijn naam staan. De laatste jaren is hij ook actief in de commerciële fotografie.” Zie verder http://www.raymondrutting.com/

Else Wijnhoff wint FMDV 2017

De prijswinnaars van de 50ste editie van FMDV: staand v.l.n.r.: Berty de Wit, Else Wijnhoff, Karel Stoop namens Ab van Dalen, Dianne Dijenborgh. (zittend v.l.n.r.: Bé van der Veen, Tinus Meilink, en Henry Koops. (foto: Piet van Dijk)

ANNERVEENSCHEKANAAL - Else Wijnhoff uit Beilen heeft de eerste prijs gewonnen van de Fotomanifestatie Drenthe en Vechtdal (FMDV) De jury was onder de indruk van de diagonale lijnen, de hoge horizon en de gespiegelde figuren van de foto van het lid van fotoclub BeFoAm. ,,Deze foto heeft een ijzersterke compositie die nog eens benadrukt wordt door het hoge contrast. Dit laatste zal nog meer tot zijn recht komen als de foto op witter papier wordt geprint”, aldus het oordeel van de jury.

De FMDV beleeft dit keer de vijftigste editie. De jubileumeditie van de fotowedstrijd en -expositie voor leden van fotoclubs uit Rayon 03 van de Fotobond werd georganiseerd door fotoclub GiAF uit Gieten. Elf clubs uit Drenthe en het Vechtdal leverden het fotomateriaal voor de tentoonstelling in de waterstaatskerk en restaurant de Heerencompagnie in Annerveeschekanaal. De leden hadden ongeveer 180 foto’s ingezonden. Het thema was vrij, wat een grote diversiteit aan foto’s opleverde.

De grote diversiteit zorgde voor een lastige opgaven voor de juryleden Kees van de Veen, Karel Hulskers en Sabine Theijs. Het was voor het trio niet een kwestie van alleen appels met peren vergelijken, maar er waren volgens het trio ook nog ananassen en bananen te zien. ,,Juist deze diversiteit van het ingezonden werk laat zien dat er niet één definitie is van wat een goede foto is. De jury heeft foto’s gezien die een perfecte beheersing van scherpte, compositie, contrast en kleur tonen. Maar ook foto’s waarin de ‘regels’ van goede fotografie niet helemaal, of helemaal niet, zijn gevolgd en die ons toch - of misschien wel juist - intrigeerden.”

Uiteindelijk bleken de juryleden aardig op één lijn te zitten wat betreft de winnende foto’s. ,,Stuk voor stuk foto’s die de aandacht pakken en waar je lange tijd naar kan blijven kijken. Deze foto’s gaan verder dan het vastleggen van de werkelijkheid; ze tonen de visie van de fotograaf”, aldus het oordeel van de jury.

De jury van de FMDV kwam tot de volgende uitslag:
1. Else Wijnhoff (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
2. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
3. Berty de Wit (fotoclub de Wolden uit Ruinen)
4. Bé van der Veen (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
5. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
6. Tinus Meilink (fotoclub Hardenberg)

De jury besloot om ook twee eervolle vermelding uit te delen. Deze gingen naar Dianne Dijenborgh (AFV Goedlicht uit Coevorden) en Henry Koops (fotoclub GiAF uit Gieten)

Juryrapport

1. Else Wijnhoff (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
De diagonale lijnen, een hoge horizon en gespiegelde figuren: deze foto heeft een ijzersterke compositie die nog eens benadrukt wordt door het hoge contrast. Dit laatste zal nog meer tot zijn recht komen als de foto op witter papier wordt geprint.

2. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
Een verrassende foto die theatraal is zonder ‘over the top’ te zijn. Een bijzonder verhaal, dat tot zijn recht komt door de goed uitgevoerde beeldbewerking en mooie belichting. De fotograaf heeft de juryleden aangenaam weten te verrassen met hun eigen keuze voor een gefotoshopt beeld.

3. Berty de Wit (fotoclub de Wolden uit Ruinen)
Een natuurfoto die meer is dan een registratie en waar maar liefst drie verhaallijnen samenkomen. De fotograaf is er in geslaagd het beslissende moment vast te leggen. In een ideale situatie zou er nog iets meer licht toegevoegd kunnen worden, al is daar in een beslissend moment uiteraard zelden gelegenheid voor.

4. Bé van der Veen (fotoclub BeFoAm uit Beilen)
Sterk beeld waarin de krachtige kop mooi afsteekt tegen de zachte wollige omgeving. Een serene foto, mede dankzij de vierkante compositie en de eenheid in de kleuren.

5. Ab van Dalen (fotoclub Afovera uit Assen)
Een klassiek, schilderachtig beeld dankzij de historische setting in combinatie met de stoom, het tegenlicht en de warme gloed op de trein. Wij waren wat verdeeld over het niet goed kunnen zien van de interactie tussen de twee personen.

6. Tinus Meilink (fotoclub Hardenberg)
Een foto die tegelijkertijd rust en onheil lijkt te bevatten. Door het silhouet van de berg laag in beeld te plaatsen, ligt de nadruk op de donkere wolk links en de kleurrijke lucht rechts. Het zwart-rode passe-partout doet naar onze mening afbreuk aan de foto.

Eervolle vermelding Dianne Dijenborgh (AFV Goedlicht uit Coevorden)
Deze fotograaf heeft duidelijk gevoel voor esthetiek. De donkere lijnen die het water heeft gecreëerd in het zand vormen een mooie omlijsting van de lichte grassprieten die in de spotlight lijken te staan.

Eervolle vermelding Henry Koops (fotoclub GiAF uit Gieten)
Het contrast tussen de dansende figuren op de roze muur en de stilstaande vrouw in het groene vest levert een humoristisch beeld op. De keuze om de foto aan te snijden en er een breedbeeldcompositie van te maken werkt goed.

De deelnemende clubs zijn: Fotoclub Avofera (Assen), Fotogroep Meppel (Meppel), Fotoclub BeFoAm (Beilen), Fotoclub Hoogeveen (Hoogeveen), Fotoclub Fotogram (Gramsbergen), Fotocollectief Hardenberg (Hardenberg), Fotoclub Borger-Odoorn (Borger), AFV Goed Licht (Coevorden), VAFS (Sleen) en Fotoclub De Wolden (Ruinen) en GiAF (Gieten).
prijswinnaars fmdv

Foto Manifestatie Drenthe Vechtdal 2019

De expositie van de 52e FMDV gaat gehouden worden in de bibliotheek in Hoogeveen. De opening vindt plaats op 16 november 2019 en aansluitend zal de expositie daar ongeveer 4 weken hangen. 
Fotogroep Hoogeveen verzorgt in 2019 de organisatie van de FMDV. 10 clubs uit de regio Drenthe-Vechtdal doen mee.

De FMDV is al een lange traditie binnen Afdeling 03. De wedstrijd werd eerst gehouden onder de naam FMD. Terugrekenend moet de eerste FMD in 1968 geweest zijn. Als er tenminste geen jaren tussenuit gevallen zijn want de Afdeling zelf heeft wel een aantal jaren stil gelegen. De boeken geven geen uitsluitsel, ook niet wie de winnaar was of waar het gehouden werd.

Ondertussen is de FMDV wel uitgegroeid tot een geliefde wedstrijd, die altijd veel bezoek trekt. De wedstrijd wordt bij toerbeurt georganiseerd voor één van de clubs van de Afdeling.
In de loop der jaren is het reglement wat bijgeschaafd en enkele jaren geleden werd het roer compleet omgegooid wat jurering betreft. Nog steeds zijn er 3 juryleden maar werden er eerder punten gegeven van 1 tot en met 10, nu wordt gewerkt met een longlist, tiplist en shortlist. Dat klinkt ingewikkeld maar valt mee.

  • Elke foto komt op de longlist. 3 juryleden zoeken ieder 20 foto’s uit die naar hun beleving de beste zijn. Deze foto’s krijgen elk per keuze 2 punten toegedeeld. Maximaal 6 dus.
  • Elk jurylid zoekt ook 20 foto’s uit die veelbelovend zijn. Deze foto’s krijgen elk 1 punt. Dit is de zogenaamde tiplist.
  • Op de shortlist komen de foto’s met 4 of meer behaalde punten. Vanuit deze lijst komt de jury, in onderling overleg, tot een winnaar. Het behaalde puntental speelt daarin verder geen rol meer.

> klik hier voor het Reglement

> klik hier voor alle inzendingen van het huidige jaar en voorgaande jaren

[foto: Marianne Dekker / BeFoam - 1e prijs]

Foto Manifestatie Drenthe-Vechtdal / 51e editie

Deze manifestatie wordt in toerbeurt door de clubs binnen Afdeling 3 van de Fotobond georganiseerd. De fotomanifestatie bestaat uit een wedstrijd en een expositie. 

De 51e editie van de FMDV werd georganiseerd door Fotoclub Borger-Odoorn. Er werden 150 foto's ingezonden door 118 leden van de deelnemende clubs.

De jury bestond ook deze keer uit 3 professionele fotografen. Zij hebben op een zaterdag in november alle foto's zorgvuldig bekeken en gewaardeerd. Er werd ook deze keer gewerkt met een longlist, tiplist en shortlist. Uiteindelijk gingen alle foto's die op de shortlist belandden, die hadden 4 punten of meer, door naar de laatste ronde.
Dat leverde deze keer 19 foto's op en daaruit zijn 6 winnende foto's en 3 eervolle vermeldingen gekozen.

De tentoonstelling in CBK Emmen was te zien van 28 januari t/m 17 maart 2019. 

> klik hier voor alle inzendingen van het huidige jaar en voorgaande jaren

Foto: Ineke Schuringa

Foto Manifestatie Drenthe-Vechtdal / 50e editie

De Foto Manifestatie Drenthe Vechtdal (FMDV) is een fotowedstrijd en –expositie en wordt jaarlijks georganiseerd door één van de fotoclubs van de afdeling Drenthe-Vechtdal.
De 50e editie werd georganiseerd door Fotoclub GiAF uit Gieten. Aan de expositie deden 11 clubs van de afdeling Drenthe Vechtdal mee met 178 foto’s met vrij werk.

De wedstrijd werd gejureerd door drie professionele fotografen. De prijswinnaars werden bekend gemaakt tijdens de officiële opening van de expositie op 13 januari 2018.

Foto 1 uit serie van 5: Marian Abelen - Bomen

Jaarlijkse seriewedstrijd, editie 2018

[Foto: Marian Abelen}

Net als andere jaren organiseerde de afdeling weer een seriewedstrijd waar alle leden aan mee konden doen.
De jurering was deze keer in handen van twee door de wol geverfde kanjers, die naderhand ook nog eens goed wisten uit te leggen wat er beter kan. Janny Wierenga (http://www.jannywierenga.nl/) en Sake Elsinga (https://www.sakeelzinga.nl/index),  bedankt !!

Bekijk alle series van dit jaar en van voorgaande jaren via deze link.

[Foto: Mirelle ten Voorde]

Jaarlijkse seriewedstrijd, editie 2017

Jaarlijks organiseert de Afdeling Drenthe-Vechtdal de wedstrijd ‘Series’ voor de aangesloten clubs. De winnaar wordt voorgedragen voor deelname aan de selectie voor de expositie ‘Foto Nationaal’. Voor deelname aan ‘Foto Nationaal’ moeten er vijf foto’s ingeleverd worden. Omdat dit soms wat te uitdagend is voor de deelnemers, mogen series van drie of vier ook. Jaargetijden of elementen passen bijvoorbeeld niet in het stramien van vijf.
Dit jaar was de jurering in handen van Fotobondmentor Theo Bijker (www.theobijker.nl) en RTV-Drenthe fotografe en Hoogevener van het jaar Kim Stellingwerf (www.kimstellingwerffotografie.nl) deze beide toppers maakten er een boeiende en leerzame presentatie van.
Als winnares kwam Mirelle ten Voorde uit de bus met een controversiële serie over Tonka speelgoedautootjes. Johan Bentlage behaalde de 2e prijs met een indrukwekkende serie in zwart-wit over Auschwitz. Harmke van Zwol was goed voor de 3e prijs met een aansprekende serie over  Schotse Hooglanders.

Bekijk de series
Bekijk de inzendingen uit voorgaande jaren

[Foto: A. Neutenboom]

Jaarlijkse seriewedstrijd, editie 2016

Jaarlijks organiseert de Afdeling de wedstrijd ‘Series’ voor de aangesloten clubs. De winnaar wordt voorgedragen voor deelname aan de selectie voor de expositie ‘Foto Nationaal’. Voor deelname aan ‘Foto Nationaal’ moeten er vijf foto’s ingeleverd worden. Omdat dit soms wat te uitdagend is voor de deelnemers, mogen series van drie of vier ook. Jaargetijden of elementen passen bijvoorbeeld niet in het stramien van vijf.

Dit jaar was de jurering in handen van Sake Elzinga (www.sakeelzinga.nl) en Theo Bijker (www.theobijker.nl) en de heren maakten er een boeiende presentatie van.

Als winnares kwam Annelies Neuteboom uit de bus met een serie over windmolens die indruist tegen alle regels van wat een goede serie maakt.

Marian Abelen behaalde de 2e prijs met ‘Een koud kunstje’.


Bekijk de series

Bekijk de inzendingen uit voorgaande jaren


Fotoclubs in de Afdeling

De fotoclubs waarvan het clubnummers beginnen met 03 vallen binnen de Afdeling 03 Drenthe Vechtdal. Kijk op deze pagina voor een overzicht van alle clubs. 

Exposities en lezingen

Heb je een expositie of lezing die je op de website wilt plaatsen? Stuur dan een e-mail met de informatie naar redactie.afd03@fotobond.nl. Die zorgt ervoor dat de informatie in de agenda terecht komt. Vergeet niet een leuke foto mee te sturen. Affiches plaatsen we in principe niet. Die zijn vaak slecht leesbaar en de informatie is dan vaak moeilijk terug te vinden.