Afdeling 03 Drenthe-Vechtdal

Deze afdeling wordt gevormd door fotoclubs uit Drenthe en het Overijsselse Vechtdal.
> klik hier voor een overzicht van de aangesloten fotoclubs.

Met uw fotoclub lid worden van de Fotobond? U bent van harte welkom!
> klik hier voor meer informatie.

bestuur

Jan van der Ende, voorzitter@fotobonddrenthe.nl
Anneke Hooijer,    secretaris@fotobonddrenthe.nl en redactie.afd03@fotobond.nl,
Martin Pronk,        penningmeester@fotobonddrenthe.nl
Mark van Keulen, algemeen bestuurslid

Jaarlijkse seriewedstrijd, editie 2020

Uitslag seriewedstrijd 2020: KLIK HIER.

[foto: Douwe Tobben, winnaar FMDV #52]

Foto Manifestatie Drenthe-Vechtdal 2019 #52

De expositie van de 52e Fotomanifestatie Drenthe-Vechtdal is gehouden in de Bibliotheek van Hoogeveen. De expositie werd geopend door de Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma en de burgemeester van Hoogeveen, Karel Loohuis.

De jurering was in handen van Myrjam Boone, Karin Broekhuijsen en Theo Bijker.

Smartphone fotografie

Om de fotografie ook bij jonge mensen onder de aandacht te brengen heeft de Fotogroep Hoogeveen aan een school voor voortgezet onderwijs gevraagd zich meer te verdiepen in smartphonefotografie met daaraan gekoppeld een fotowedstrijd. De foto van de winnares, Nora Binzezo, hing gedurende de looptijd op een speciale plaats op deze tentoonstelling.

Over de FMDV
De FMDV heeft een lange traditie binnen Afdeling 03. De wedstrijd werd eerst gehouden onder de naam FMD. Terugrekenend moet de eerste FMD in 1968 geweest zijn. Als er tenminste geen jaren tussenuit gevallen zijn want de Afdeling zelf heeft wel een aantal jaren stil gelegen. De boeken geven geen uitsluitsel, ook niet wie de winnaar was of waar het gehouden werd.

Ondertussen is de FMDV wel uitgegroeid tot een geliefde wedstrijd, die altijd veel bezoek trekt. De wedstrijd wordt bij toerbeurt georganiseerd voor één van de clubs van de Afdeling.
In de loop der jaren is het reglement wat bijgeschaafd en enkele jaren geleden werd het roer compleet omgegooid wat jurering betreft. Nog steeds zijn er 3 juryleden maar werden er eerder punten gegeven van 1 tot en met 10, nu wordt gewerkt met een longlist, tiplist en shortlist. Dat klinkt ingewikkeld maar valt mee.

  • Elke foto komt op de longlist. 3 juryleden zoeken ieder 20 foto’s uit die naar hun beleving de beste zijn. Deze foto’s krijgen elk per keuze 2 punten toegedeeld. Maximaal 6 dus.
  • Elk jurylid zoekt ook 20 foto’s uit die veelbelovend zijn. Deze foto’s krijgen elk 1 punt. Dit is de zogenaamde tiplist.
  • Op de shortlist komen de foto’s met 4 of meer behaalde punten. Vanuit deze lijst komt de jury, in onderling overleg, tot een winnaar. Het behaalde puntental speelt daarin verder geen rol meer.

> klik hier voor het Reglement

> klik hier voor alle inzendingen van het huidige jaar en voorgaande jaren

[foto: Marianne Dekker / BeFoam - 1e prijs]

Foto Manifestatie Drenthe-Vechtdal #51

Deze manifestatie wordt in toerbeurt door de clubs binnen Afdeling 3 van de Fotobond georganiseerd. De fotomanifestatie bestaat uit een wedstrijd en een expositie. 

De 51e editie van de FMDV werd georganiseerd door Fotoclub Borger-Odoorn. Er werden 150 foto's ingezonden door 118 leden van de deelnemende clubs.

De jury bestond ook deze keer uit 3 professionele fotografen. Zij hebben op een zaterdag in november alle foto's zorgvuldig bekeken en gewaardeerd. Er werd ook deze keer gewerkt met een longlist, tiplist en shortlist. Uiteindelijk gingen alle foto's die op de shortlist belandden, die hadden 4 punten of meer, door naar de laatste ronde.
Dat leverde deze keer 19 foto's op en daaruit zijn 6 winnende foto's en 3 eervolle vermeldingen gekozen.

De tentoonstelling in CBK Emmen was te zien van 28 januari t/m 17 maart 2019. 

> klik hier voor alle inzendingen van het huidige jaar en voorgaande jaren

Exposities en lezingen

Heb je een expositie of lezing die je op de website wilt plaatsen? Stuur dan een e-mail met de informatie naar redactie.afd03@fotobond.nl. Die zorgt ervoor dat de informatie in de agenda terecht komt. Vergeet niet een leuke foto mee te sturen. Affiches plaatsen we in principe niet. Die zijn vaak slecht leesbaar en de informatie is dan vaak moeilijk terug te vinden.