FIAP: de internationale organisatie voor fotografen en fotoclubs

De FIAP (Fédération Internationale de L’Art Photographique) is opgericht in 1950 en inmiddels zijn zo’n 80 landen lid van deze organisatie. Ook Nederland is aangesloten, dankzij de Fotobond die jaarlijks de FIAP contributie betaalt. Dat betekent dat alle leden van de Fotobond automatisch lid zijn van de FIAP.

De FIAP is als organisatie vergelijkbaar met de Fotobond maar dan op internationaal niveau. Alles draait om fotografie. Zowel fotoclubs als individuele fotografen, waar ook ter wereld, kunnen profiteren van de vele activiteiten die de FIAP jaarlijks organiseert. Dat zijn niet alleen congressen, seminars, exposities maar ook veel internationale fotowedstrijden waar iedereen aan mee kan doen. Zo zijn er de jaarlijkse Biënnales (wedstrijd voor landen), de FIAP World Cup (wedstrijd voor fotoclubs) of de talrijke, onder auspiciën van de FIAP georganiseerde, fotosalons (zowel voor clubs als voor individuele fotografen).

Klik hier voor FIAP Nieuws nr. 71. De vorige exemplaren kun je hier downloaden. Wil je een e-mail ontvangen wanneer het nieuwe FIAP Nieuws verschijnt? Stuur dan een e-mail naar fiap@fotobond.nl.


Ga eens internationaal!

Wil je meedoen aan buitenlandse fotowedstrijden? Dan is het goed om te weten hoe die wereld in elkaar zit. Veel hierover vind je op deze webpagina. Voor meer informatie en/of vragen over internationale fotosalons, de FIAP onderscheidingen e.d. kan je terecht bij FIAP Liaison Officer Marcel van Balken, fiap@fotobond.nl.

Voor clubs is er een lezing 'Fotowedstrijden en (inter)nationale fotosalons'. Informatieve en inspirerende presentatie over het inzenden en meedoen aan (internationale) fotosalons. Behalve praktische info en tips bevat de presentatie ook veel fotowerk ter inspiratie. Voor meer informatie: Interne Sprekerslijst (Marcel van Balken). 

Wedstrijd: 15th FIAP WORLD CUP voor fotoclubs - 2020

We kennen allemaal de Bondsfotowedstrijd; de jaarlijkse wedstrijd voor fotoclubs aangesloten bij de Fotobond. Maar wist je dat er ook zo’n wedstrijd is op internationaal niveau? Elk jaar organiseert de FIAP de World Cup voor fotoclubs in de hele wereld. Dat betekent dat ook Nederlandse fotoclubs mee kunnen doen! Doe mee en maak kans op eervolle prijzen binnen het internationale speelveld van de fotografie.
Suggestie: een club kan hiervoor bijvoorbeeld de foto's gebruiken die in een (voor)selectie van de clubinzending voor de Bondsfotowedstrijd 2020 zaten.

 • De deelnamekosten zijn € 53,- per fotoclub
 • Zowel digitale kleuren- als zwartwit foto’s
 • Collectie van 20 werken, maximaal 2 foto’s per fotograaf
 • Digitale bestanden in JPEG-, RGB indeling, langste zijde min. 2400 pixels, max. 3500 pixels
 • 300 dpi. max. bestandsgrootte 6 MB
 • Inzenden kan tot 4 december 2020.

Voor meer informatie over deelname klik hier.

Wedstrijd: FIAP 70 jaar Jubileum Fotowedstrijd - 2020
Thema: ‘The World in 2020’

Dit jaar viert FIAP zijn 70ste verjaardag. In dat kader organiseert de FIAP een (gratis) internationale fotowedstrijd die openstaat voor fotografen van over de hele wereld.

 • De deelname aan deze wedstrijd is gratis
 • Zowel digitale kleuren- als zwartwit foto’s
 • Er mogen alleen foto’s worden ingestuurd gemaakt in 2020
 • Elke fotograaf kan maximaal 4 foto’s indienen
 • Digitale bestanden in JPEG-, RGB indeling, langste zijde 1920 pixels
 • 300 dpi. max. bestandsgrootte 4 MB
 • Elke foto moet een unieke titel hebben
 • Inzenden kan tot 1 januari 2021.

Voor meer wedstrijdinformatie klik hier.


Internationale salonlijsten

Er zijn veel interessante wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Met of zonder thema, kleur of zwartwit; er is keus genoeg. Laat je inspireren en zoek een leuke wedstrijd uit.
Van de vier grootste internationale organisaties vind je hieronder de links naar de laatste updates van het aanbod aan internationale fotowedstrijden. De Fotobond is lid van FIAP, daarom hoeven Fotobond-leden niet apart lid van FIAP te worden. Van de andere organisaties (o.a. PSA en GPU) moet je wel lid zijn als je bij hen onderscheidingen wilt aanvragen.
Iedere deelnemer ontvangt altijd een catalogus, hetzij in boekvorm hetzij als DVD of online PDF. Sommige zijn complete boekwerken, prachtig uitgevoerd met een deel van de foto’s die in de prijzen zijn gevallen en/of zijn geaccepteerd. Voor een overzicht van alle salons per organisatie klik hieronder op een van de links: 

FIAP PSA GPU ISF


FIAP onderscheidingen toegekend

Ook in 2020 heeft weer een aantal fotografen door het enthousiast meedoen aan buitenlandse fotowedstrijden en -salons een FIAP onderscheiding weten te behalen. Voorwaar een bijzondere prestatie!
Maar helaas kon er dit jaar geen feestelijke uitreiking plaatsvinden van de oorkondes en insignes vanwege de Coronacrisis. De onderscheiden FIAP’ers hebben inmiddels hun bescheiden via de post ontvangen.  
Het zijn:

AFIAP (Artist) Karine van der Werf
EFIAP (Excellence) Leen Buijs
EFIAP/brons Gilbert Bieshaar Will Verheesen
EFIAP/silver Chris Stenger
EFIAP/goud Rob Boehle Willem Halbach
EFIAP/platinum Franke de Jong
EFIAP/d1 Max van Son

> Bekijk de galerij der gelauwerden vanaf 2016 met de beelden.

Voor de eerste titel AFIAP moet je o.a. minimaal 40 acceptaties hebben behaald met 15 verschillende werken in minimaal 15 salons in 8 verschillende landen. Daarna komt EFIAP en daarna de ‘levels’ brons t/m platina. 
Daarnaast zijn er sinds 1 januari 2016 bijzondere onderscheidingen door FIAP in het leven geroepen (EFIAP diamond 1/2/3), die alleen met het behalen van (veel) prijzen worden toegekend. De prijzen moeten zijn behaald na 1 januari 2015. 
In april 2019 is EFIAP/diamond 3 aan Marcel van Balken toegekend die met zijn vorig jaar behaalde MFIAP daarmee alle FIAP-onderscheidingen op fotogebied heeft weten te behalen.
> download de lijst van alle Nederlandse FIAP onderscheidingen vanaf 1956.


FIAP onderscheiding aanvragen

Als je voldoende acceptaties hebt behaald bij internationale fotowedstrijden en -salons kun je een FIAP onderscheiding aanvragen.
Deze dienen tussen 1 en 31 januari te worden ingediend. Document 011/2016 is de officiële FIAP instructie. Let wel, de catalogus moet verschenen zijn als de aanvraag wordt ingediend.
Aanvragen voor MFIAP dienen tussen 1 en 31 december te worden ingediend.
Let op: voor het aanvragen van een FIAP onderscheiding moet je een FIAP Photographers Card hebben! Voor info hierover, zie elders op deze pagina.

> A- en EFIAP Instructie
> Aanvraagformulier FIAP onderscheidingen (2021)
> Aanvraagformulier MFIAP (2021)
> MFIAP instructie


FIAP Photographers Card

De FIAP Photographers card is noodzakelijk voor het aanvragen van FIAP onderscheidingen. Ook voor deelname aan een FIAP congres of FIAP Photomeeting is de card vereist. De procedure voor het aanvragen van een FIAP Life card is veranderd. Iedereen kan het nu zelf doen. Ga naar www.myfiap.net/user/register/fp en vul je gegevens in. Een instructievideo is te raadplegen.
De kosten voor de 1e kaart zijn € 50,- excl. verzend- en Paypalkosten. Bij wijziging van uw onderscheiding kun je de card aanpassen. De kosten hiervoor zijn € 25,- excl. verzend- en Paypalkosten. De kosten worden verrekend via de FIAP Liaison Officer van de Fotobond, Marcel van Balken. Hij zorgt er tevens voor dat je de card ontvangt.


FIAP Newsletter

FIAP geeft sinds augustus 2016 een Newsletter uit. Hierin informatie over FIAP, de landen waar FIAP actief is en informatie van en over de landenleden. Het is puur een informatiemagazine over van activiteiten door landen georganiseerd en geen fototijdschrift.

> FIAP Newsletter nr. 9 - november 2020
> FIAP Newsletter nr. 8 - augustus 2020
> FIAP Newsletter nr. 7 - mei 2020
> FIAP Newsletter nr. 6 - februari 2020
> FIAP Newsletter nr. 4 - december 2017 (met o.a. een bijdrage van onze Nederlandse FIAP groep over 12,5 jaar bestaan)


Meer weten?

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten? Lees dan ook de infobulletins:

> Ga eens internationaal
> Basismodel spreadsheet bijhouden resultaten
> Uitleg spreadsheet


Wil je meer weten van FIAP? Hier staan enkele links.

> website FIAP
> alle FIAP salonnummers 1979 – heden
> Officiële FIAP Document 011/2016 (Engels)
> Officiële FIAP AV-Document 016/2017 (Engels)
> FIAP-DOC_017/2017_RedList_(Engels).pdf