FIAP: de internationale organisatie voor fotografen en fotoclubs

De FIAP (Fédération Internationale de L’Art Photographique) is opgericht in 1950 en inmiddels zijn zo’n 80 landen lid van deze organisatie. Ook Nederland is aangesloten, dankzij de Fotobond die jaarlijks de FIAP contributie betaalt. Dat betekent dat alle leden van de Fotobond automatisch lid zijn van de FIAP.

De FIAP is als organisatie vergelijkbaar met de Fotobond maar dan op internationaal niveau. Alles draait om fotografie. Zowel fotoclubs als individuele fotografen, waar ook ter wereld, kunnen profiteren van de vele activiteiten die de FIAP jaarlijks organiseert. Dat zijn niet alleen congressen, seminars, exposities maar ook veel internationale fotowedstrijden waar iedereen aan mee kan doen. Zo zijn er de jaarlijkse Biënnales (wedstrijd voor landen), de FIAP World Cup (wedstrijd voor fotoclubs) of de talrijke, onder auspiciën van de FIAP georganiseerde, fotosalons (zowel voor clubs als voor individuele fotografen).

Klik hier voor FIAP Nieuws nr. 79 (februari 2023). De vorige exemplaren kun je hier downloaden. Wil je een e-mail ontvangen wanneer het nieuwe FIAP Nieuws verschijnt? Stuur dan een e-mail naar fiap@fotobond.nl.


Ga eens internationaal!

Wil je meedoen aan buitenlandse fotowedstrijden? Dan is het goed om te weten hoe die wereld in elkaar zit. Veel hierover vind je op deze webpagina. Voor meer informatie en/of vragen over internationale fotosalons, de FIAP onderscheidingen e.d. kan je terecht bij FIAP Liaison Officer Marcel van Balken, fiap@fotobond.nl.

Voor clubs is er een lezing 'Fotowedstrijden en (inter)nationale fotosalons'. Informatieve en inspirerende presentatie over het inzenden en meedoen aan (internationale) fotosalons. Behalve praktische info en tips bevat de presentatie ook veel fotowerk ter inspiratie. Voor meer informatie: Interne Sprekerslijst (Marcel van Balken). 

divider.jpg

FIAP Colour Biennial 2023

Dit jaar wordt er door de FIAP de 30th Colour Biennial georganiseerd. Een unieke gelegenheid om ons als land te manifesteren en mee te doen met een collectie van 20 foto's (digitaal). De collectie moet een samenhangend geheel van beelden zijn. Om de beste coherentie te bereiken wordt aandacht besteed aan de inspiratie en de conceptie van het geheel, alsook aan de realisatie en de presentatie.

Deelname is gratis en prijzen tellen mee voor individuele aanvragen FIAP levels.

Het thema voor de Nederlandse inzending is: ‘Yellow and blue’

Foto’s waarop geel én blauw (in één foto) de boventoon voeren. Qua onderwerp kan dat van alles zijn als er maar (grotendeels) geel én blauw op staat. Mogen dus ook 2 onderwerpen in een foto zijn, bijvoorbeeld een gele container tegen een blauwe lucht.

De jurering van de collecties gebeurt in twee stappen:
1) de beoordeling van elk individueel werk van de collectie
2) de beoordeling van de samenhang van de collectie.
De totale score van een collectie wordt verkregen door het optellen van de punten van de twee verschillende beoordelingen.

Stuur je beste foto's (max. 2 per persoon) digitaal op:
- alleen landscape formaat (geen staande foto’s), alleen kleur
- 2400 pixels minimaal en 3500 pixels maximaal voor de langste zijde
- 300 dpi, JPG, sRGB max. 6 Mb
- bestandnaam: naam_titel.jpg

Alle stijlen en creatieve technieken zijn toegestaan, mits afkomstig van foto's (beeldopnames van onderwerpen via lichtgevoeligheid) met een camera digitaal of op fotografische emulsie gemaakt.

Graag uiterlijk 18 april 2023 via: fiap@fotobond.nl

Uit de ingezonden beelden wordt een Nederlandse selectie gemaakt van 20 beelden van minimaal 10 verschillende fotografen.Internationale salonlijsten

Er zijn veel interessante wedstrijden waar je aan mee kunt doen. Met of zonder thema, kleur of zwartwit; er is keus genoeg. Laat je inspireren en zoek een leuke wedstrijd uit. Van de vier grootste internationale organisaties vind je hieronder de links naar de laatste updates van het aanbod aan internationale fotowedstrijden.
De Fotobond is lid van FIAP, daarom hoeven Fotobond-leden niet apart lid van FIAP te worden. Van de andere organisaties (o.a. PSA en GPU) moet je wel lid zijn als je bij hen onderscheidingen wilt aanvragen.
Iedere deelnemer ontvangt altijd een catalogus, hetzij in boekvorm hetzij als DVD of online PDF. Sommige zijn complete boekwerken, prachtig uitgevoerd met een deel van de foto’s die in de prijzen zijn gevallen en/of zijn geaccepteerd. Voor een overzicht van alle salons per organisatie klik hieronder op een van de links: 

FIAP PSA GPU ISF


FIAP onderscheidingen 2022

Dit jaar heeft weer een aantal fotografen door het enthousiast meedoen aan buitenlandse fotowedstrijden en -salons een FIAP onderscheiding weten te behalen. Voorwaar een bijzondere prestatie! Het zijn:

AFIAP (Artist) Gerda Hanemaaijer
AFIAP (Artist) Rudi Fonteijne
EFIAP (Excellence) Claudia van Zanten
EFIAP (Excellence) Karine van der Werf
EFIAP (Excellence) Jim van Iterson
EFIAP (Excellence) May Pommé
EFIAP/brons Leonardus Buijs
EFIAP/brons Annemarie Vermaat
EFIAP/silver Gilbert Bieshaar
EFIAP/platinum Chris Stenger
EFIAP/d3 Max van Son

> Bekijk de galerij der gelauwerden vanaf 2016 met de beelden.

Voor de eerste titel AFIAP moet je o.a. minimaal 40 acceptaties hebben behaald met 15 verschillende werken in minimaal 15 salons in 8 verschillende landen. Daarna komt EFIAP en daarna de ‘levels’ brons t/m platina. 
Daarnaast zijn er sinds 1 januari 2016 bijzondere onderscheidingen door FIAP in het leven geroepen (EFIAP diamond 1/2/3), die alleen met het behalen van (veel) prijzen worden toegekend. De prijzen moeten zijn behaald na 1 januari 2015. 

> download de lijst van alle Nederlandse FIAP onderscheidingen vanaf 1956.


FIAP onderscheiding aanvragen

Als je voldoende acceptaties hebt behaald bij internationale fotowedstrijden en -salons kun je een FIAP onderscheiding aanvragen.
Deze dienen tussen 1 en 31 januari te worden ingediend. Let wel, de catalogus moet verschenen zijn als de aanvraag wordt ingediend.
Aanvragen voor MFIAP dienen tussen 1 en 31 december te worden ingediend.

Let op: de nieuwe regels voor de FIAP onderscheidingen zijn weer uitgesteld. Voor aanvragen in 2023 gelden nog steeds de oude voorwaarden!  
> A- en EFIAP Instructie (2023)
> Aanvraagformulier FIAP onderscheidingen (2023)
> Aanvraagformulier MFIAP (2022)
> MFIAP instructie


FIAP Photographers Card

De FIAP Photographers card is noodzakelijk voor het aanvragen van FIAP onderscheidingen. Ook voor deelname aan een FIAP congres of FIAP Photomeeting is de card vereist. De procedure voor het aanvragen van een FIAP Life card is veranderd. Iedereen kan het nu zelf doen. Ga naar www.myfiap.net/user/register/fp en vul je gegevens in. Een instructievideo is te raadplegen.
De kosten voor de 1e kaart zijn € 50,- excl. verzend- en Paypalkosten. Bij elke toekenning van een nieuwe FIAP onderscheiding krijg je automatisch een nieuwe FIAP card. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de aanvraag voor een nieuwe FIAP onderscheiding. Alle onderscheidingen en FIAP cards worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse ALV van de Fotobond danwel verstuurd via de FIAP Liaison Officer van de Fotobond, Marcel van Balken.


FIAP Newsletter

FIAP geeft sinds augustus 2016 een Newsletter uit. Hierin informatie over FIAP, de landen waar FIAP actief is en informatie van en over de landenleden. Het is puur een informatiemagazine over activiteiten door landen georganiseerd en geen fototijdschrift. Wel wordt er ook regelmatig fotowerk in gepubliceerd.

> FIAP Newsletter nr. 19 - augustus 2022
> FIAP Newsletter nr. 18 - mei 2022
> FIAP Newsletter nr. 17 - februari 2022


Meer weten?

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten? Lees dan ook de infobulletins:

> Ga eens internationaal
> Basismodel spreadsheet bijhouden resultaten
> Uitleg spreadsheet


Wil je meer weten van FIAP? Hier staan enkele links.

> website FIAP
> Officiële FIAP Document 011/2016 (Engels)
> Officiële FIAP AV-Document 016/2017 (Engels)
> FIAP-DOC_017/2017_RedList_(Engels).pdf