DIVIDER
LafvboekTOT.jpg

Jubileumboek 100 jaar Leidse Amateur Fotografen Vereniging

Net als de Koninklijke Fotobond bestaat de Leidse Amateur Fotografen Vereniging in 2022 honderd jaar. Naast diverse exposities, een fotowedstrijd en een symposium wordt een jubileumboek uitgegeven onder de titel ‘100 Jaar Amateurfotografie in Leiden’. Het eerste exemplaar wordt op 24 november, de verjaardag van de LAFV, aangeboden aan burgemeester Henri Lenferink van Leiden.

De prijs is € 22,50 , exclusief verzendkosten. U kunt tot 24 november voorintekenen op het boek tegen de gereduceerde prijs van € 19,50 , exclusief verzendkosten. Gebruik daarvoor deze link: https://www.lafv.nl/bestelformulier-100-jaar-amateurfotografie-in-leiden/

Het jubileumboek is 116 pagina’s dik met harde kaft en wordt in full colour uitgegeven. Naast een beschrijving van het wel en wee van de LAFV bevat het boek vele tientallen foto’s, van een ver verleden tot de huidige tijd. Veel leden hebben daarvoor hun fotomateriaal ter beschikking gesteld. Guido Marchena, directeur van het Cultuurfonds Leiden, zegt in zijn voorwoord dat ‘de amateurfotograaf van onschatbare waarde is voor de onuitputtelijke nostalgie van de Leidenaar’.

In het boek wordt aandacht besteed aan de beginjaren van de (amateur)fotografie in Leiden wat geleid heeft tot de oprichting van de LAFV in 1922. Er wordt uitgebreid stilgestaan bij de ontwikkeling door de jaren heen met markante voorzitters en leden, fotowinkels, doka’s en buitenlandse uitstapjes. Een compleet hoofdstuk is gewijd aan de tientallen exposities en evenementen waarmee de vereniging naar buiten is getreden, van bescheiden exposities in de beginjaren tot de huidige jaarrond expositie ‘100 jaar in beeld’. Daarbij ook aandacht voor de typisch Leidse zaken, zoals Leidens Ontzet, de Leidse Jazzweek en de Leidse Rembrandtdagen.

Het clubleven krijgt een plek met de diverse clubgebouwen, de wedstrijden en speciale sprekers op clubavonden. Bijzonder voor de LAFV is dat veel leden elkaar treffen in werkgroepen waar men gezamenlijk fotografeert en foto’s bespreekt. Dat varieert van Portret en Natuur en Landschap tot Conceptuele fotografie en Documentaire fotografie. Ook wordt aandacht besteed aan de Bondsfotowedstrijd die de LAFV in 2021 en 2022 wist te winnen. Acht leden met elk een eigen kijk op fotografie zijn geïnterviewd en geven daarbij een blik op de veelzijdigheid van de club.

boek2 kopiëren.jpg
DIVIDER

Fotofestival Aan de IJssel - Regio Midden - 15 oktober 2022

Gasfabriek, Zutphenseweg 6b, 7418 AJ Deventer

Afdeling Transijssel organiseert 15 oktober een groots Fotofestival. Een regionale manifestatie met een groot aantal interessante workshops en lezingen van bekende fotografen zoals Jeroen Swolfs, Wim Vooijs, Martin Hogeboom, Jan Paul Mioulet, en Femke Teussink.
Voorts interviewt Robert Theunissen van Photo31 Desiré van den Berg, interviewt Diana Bokje Bram Janssen en wordt Charles Niël geïnterviewd door Pieter van Leeuwen.

Kosten voor deze dag zijn € 15,- inclusief lunch, koffie en/of thee. Voor meer info en aanmelden: www.transijssel.nl

Transijssel.jpg
DIVIDER

Regio Noordoost - 19 november 2022

Café ‘t Keerpunt Oostermoer 1, 9656 PE Spijkerboor

Afdeling Groningen en Drenthe Vechtdal organiseren een afsluitende manifestatie 100 Jaar Fotobond. Op deze dag zullen ‘s morgens de ingezonden foto’s bij de afdelingen Groningen en Drenthe-Vechtdal voor de Fotowedstrijd ‘Fotobond 100 jaar’ door de respectievelijk jury van afdeling Groningen en afdeling Drenthe-Vechtdal worden besproken. Voorwaarde is dat de maker van de foto aanwezig moet zijn.

‘s Middags geeft de fotograaf Marco Maljaars een lezing over zijn foto’s en wijze van fotograferen.

Voor leden van de Fotobond is de entree gratis (op vertoon van lidmaatschapskaart). Niet leden
betalen een entree van € 5,- p.p. voor de gehele dag. Aanmelden voor deze dag: voorzitter@fotobonddrenthe.nl

Marco Maljaar.JPG
Foto: Marco Maljaar
DIVIDER
Goudse Fotoclub

Goudse Fotoclub viert 75-jarig jubileum

In het jaar waarin Gouda 750 jaar bestaat, viert de Goudse Fotoclub (GFC) haar 75 jarig jubileum. De club werd kort na de oorlog in 1947 opgericht. We fotografeerden toen natuurlijk nog analoog. Door de jaren heen zijn veel amateurfotografen met plezier lid geweest van de vereniging. De combinatie van theorie en praktijk en het plezier in het uitwisselen van resultaten is nog steeds de motivatie voor het lidmaatschap. De nieuwe uitdaging van de digitale fotografie is de kers op de taart voor de meeste fotografen, maar uiteindelijk gaat het altijd om wat de fotograaf verbeelden wil.

Het bespreken van elkaars werk blijft voor de leden het belangrijkste van de fotoclub. Een aantal van deze ‘verbeeldingen’ wordt tentoongesteld gedurende de jubileumweek van de GFC.

Van 15 tot en met 22 oktober 2022 is deze jubileumtentoonstelling te zien in de Agnietenkapel in Gouda, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur.

De opening vindt plaats op 15 oktober om 16.00 uur.

In deze kapel organiseert de club nog meer activiteiten. Op dinsdag 18 oktober om 20.00 uur is er een openbare fotobespreking. Iedereen kan dan een digitale foto inleveren, die door deskundigen uit de club zal worden besproken. Op donderdag 20 oktober om 20.00 uur geeft Loulou Beavers (https//photo-moments.nl) een lezing over natuurfotografie. Opgave hiervoor is noodzakelijk in verband met het beperkte aantal plaatsen. Dat kan per mail naar degoudsefotoclub@gmail.com.

De Agnietenkapel bevindt zich in het historische centrum van Gouda, aan de Nieuwe Markt 100. Gouda is een bezoek meer dan waard. Nu kunt u dat mooi combineren met een bezoek aan de fototentoonstelling. En vergeet niet uw fototoestel mee te nemen. U bent van harte welkom!

Meer informatie over de GFC en het jubileumprogramma vindt u op www.degoudsefotoclub.nl.

foto Goudse fc.jpg
Divider

4e Fotobiënnale van de Fotogroep Haaksbergen

De Fotogroep Haaksbergen schotelt het winkelend publiek, toeristen, dagjesmensen en recreanten 180 foto’s voor in het dorpshart van de Ster van Twente. Op verschillende locaties is zowel vrij werk te zien als foto’s rond thema’s als Het DNA van Haaksbergen of Architectuur in Twente. De foto’s zijn geprint op kubussen rond bomen, motorkappen in leilindes, deuren boven beukenhagen, metalen deksels in platanen en op doeken in houten- en aluminiumframes. Een verrassende klapper is dit keer een mega-fotodoek in een bijzondere constructie. Van 21 mei t/m 30 oktober

Voorzitter Cora Sens van de Fotobond is ambassadeur van de Fotobiënnale Haaksbergen. In haar toespraak tijdens de opening van de vierde Fotobiënnale, 21 mei jl., stak Sens de loftrompet over de Fotobiënnale en de Fotogroep Haaksbergen die het tweejaarlijkse publieksevenement in de Ster van Twente, zoals Haaksbergen ook wel wordt genoemd, op touw zet.

“Vier jaar geleden toen ik kennismaakte met de biënnale in Haaksbergen vroeg ik me af: wat gebeurt hier toch allemaal? Wat is dit fantastisch! We zijn best wel verwend in Nederland. We hebben het Fotofestival Naarden en Breda Foto. Wat hier in Haaksbergen gebeurt is ook ongelooflijk bijzonder'', sprak Cora Sens.

De voorzitter van de Fotobond Nederlands Centrum voor Vrije fotografie toonde zich ook nu weer aangenaam verrast door de bijzondere presentatie van 180 foto's in het dorpshart van Haaksbergen. Die zijn geprint op motorkappen, kubussen rond bomen, deuren, metalen deksels, zeildoeken en hout- en alupanelen. Blikvanger is het ''Panorama Haaksbergen'' met een foto van het dorpsgezicht op een ruim 18 meter lang en 1,30 meter hoog zeildoek in een ronde installatie. “Je kunt wel amateur zijn, maar dat wil niet zeggen dat je amateuristisch te werk gaat. In Haaksbergen hebben ze buitengewoon goed begrepen dat je je ook als amateur op professionele wijze kunt presenteren én fotograferen", aldus de bondsvoorzitter.

Ze vindt dat de Fotobiënnale Haaksbergen aandacht van een groter publiek verdient. Sens: “Daarom heb ik me voorgenomen om jullie persoonlijke ambassadeur van de Fotobiënnale te worden. Om ervoor te zorgen dat mensen vanuit het hele land naar Haaksbergen komen. Want deze biënnale moet echt gezien en gewaardeerd worden.'' Cora Sens riep het publiek op om, zodra het op pad gaat, 'onderweg goed te kijken wat je ziet'. “En laat eens goed tot je doordringen hoe mooi fotografie kan zijn.''

De Fotogroep Haaksbergen toonde zich verguld met de voorzitter van de Fotobond als vertegenwoordiger van de club en de Fotobiënnale in Haaksbergen. De Fotobiënnale Haaksbergen is nog tot en met 30 oktober te zien in het dorpshart. De route is te volgen via de witte voetjes op het plaveisel.

NMA02217.jpg
Openingsceremonie door Cora Sens en burgemeester Rob Welten. Foto: Nico Asbroek
NMA02225.jpg
Fotobiënnale is geopend door voorzitter Cora Sens. Foto: Nico Asbroek
DSC05217.jpg
Burgemeester Rob Welten bekijkt een van de fotowerken. Foto: Nico Asbroek
divider
Uitnodiging expositie HAFV 100 jaar.pdf