1. Homepage
 2. Afdelingen

Afdeling 17 Limburg

Fotobond | Limburg

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg. Klik hier voor de volledige lijst van Fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Hugo van Ool (penningmeester@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Martin Roos (martin.roos@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

Augustus 2020: Karin de Jonge (FC Océ)

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens, Joost van Ingen en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. 

Beoordeling Foto van de maand  Augustus (2020):  Bewegingsonscherpte

Angstvallig opende ik op een uiterst druilerige augustus avond mijn mailbox, maar tot mijn verbazing zat die propvol met verbluffende magnifieke foto’s voor het thema van deze maand: Bewegingsonscherpte

Blijkbaar zijn we in deze bizarre Corona tijd, het stilzitten moe en willen we toch wat meer beweging, al is het dan maar in de foto. Liefst 16 heerlijke, kostelijke inzendingen die het thema van deze maand opperbest, maar ook heel divers qua uitvoering, in beeld brachten.

Voorbij denderende treinen in een wonderlijk avondlicht, kostelijke full speed sportfoto’s in diverse sport diciplines, maar ook spookachtige beelden die je bijna niet kunt definiëren en zo waren er nog meer. Ik zou je aan raden even te gaan kijken bij de ingezonden foto’s van deze maand.

Bewegende kinderen wil je graag scherp op de foto. Dat kijkt toch wat fijner dan een wazige vlek. Maar in sommige gevallen is bewegingsonscherpte echter een belangrijke toevoeging aan een beeld. Het helpt je bij het vertellen van een verhaal en is soms zelfs essentieel!

Fotografie biedt enkele unieke mogelijkheden: het kunnen vastleggen van beelden, op een manier dat een normaal mens het niet kan waarnemen. Je creëert je eigen droombeeld, je eigen ideaal en je eigen herinnering. Door middel van lange sluitertijden laat je toeristenmassa’s vervagen, water wordt fluweelzacht en wolken worden strepen door de lucht. Het zijn stuk voor stuk super bijzondere fenomenen en de huidige technieken gaan dan ook baanbrekend ver.

Baanbrekend zo zou je ook de winnaar van de foto van deze maand kunnen omschrijven. De koele blauw/ groene baan met er tussen een neutrale beige / witte baan, waarin de fraaie weg fladderende eenden in een sierlijke bewegingsonscherpte een magnifiek beeld scheppen, die fraai wordt afgesloten door de warmen oranje / gele baan en zo het perfecte beeld vormen dat echt blijft hangen.

Proficiat Karin de Jonge van FC Océ met deze grensverleggende foto van het Ganzenmeer, zoals je deze zelf benoemde.

Jean Pierre Cremers

Je kunt het commentaar van de fotoredacteur ook hieronder downloaden.

Augustus 2020 (pdf)
Juli 2020 (pdf)
Juni 2020 (pdf)
Mei 2020 (pdf)
April 2020 (pdf)
Maart 2020 (pdf)
Februari 2020 (pdf)
Januari 2020 (pdf)
September 2019 (pdf)

Klik hier voor alle foto's van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand

Maak kans op publicatie van jouw foto en stuur jouw foto voor de maand september uiterlijk 24 september 2020 naar de fotoredactie:  redactie@fotobondlimburg.nl. Het thema is `Buitengewoon`.   
Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail het thema van de foto van de maand, je bondsnummer en de naam van je fotoclub.

Foto: Marijn Heuts

Tweede groep voor mentoraat Natuurfotografie

Let op: Update 22 augustus 2020: Mentoraat Natuurfotografie 2020 is volgeboekt. Een nieuwe reeks volgt in voorjaar 2021. Meer informatie volgt in januari 2021.

Wegens de grote hoeveelheid inschrijvingen hebben we een tweede groep voor het mentoraat Natuurfotografie kunnen openstellen. De data zijn:

 • Groep 1 (vol):          do.24 september, do.29 oktober, do.26 november, do.17 december, do.21 januari 2021.
 • Groep 2 (vol):         wo.23 september, wo.28 oktober, wo.25 november, wo.16 december, wo.20 januari 2021.
Ten overvloede benadrukken wij dat de organisatie van het zalencentrum extra ruime zalen ter beschikking heeft gesteld om te voldoen aan de geldende regelgeving. Daarnaast zijn alle andere relevante RIVM-regels ingevoerd in het complex.

De uiterste inschrijfdatum is verplaatst naar 1 september 2020.

Zie voor meer informatie het gehele bericht op onze website.

© Lianne Peters (Fotokring Echt)

Limburg Foto 2020 uitgesteld

Zoals we al eerder aankondigden staat ons leven op dit moment in een geheel nieuw daglicht. We kondigden daarbij ook de fotowedstrijd Limburg Foto 2020 aan, want we hadden de goede hoop deze wedstrijd in het najaar plaats te kunnen laten vinden.

Op dit moment is er als gevolg van de coronacrisis echter te veel onduidelijkheid over de mogelijkheid om te exposeren in het najaar. Zo’n belangrijke wedstrijd willen we echter niet online doen, daar hoort de expositie met aanvullend programma bij. We hebben als bestuur van Fotobond Afdeling Limburg daarom besloten de fotowedstrijd Limburg Foto 2020 uit te stellen. Wanneer het wel gaat plaatsvinden weten we eerlijk gezegd nog niet. Zodra we meer weten, informeren we iedereen via diverse media. We verwachten dat we begin september 2020 daar meer over kunnen zeggen.

Foto’s maken kan natuurlijk wel, dus we hopen dat jullie aan de slag zijn en blijven met het maken van foto’s die je later in kunt sturen voor de wedstrijd.

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Foto: Marijn Heuts

Mentoraat Natuurfotografie

Let op: Update 22 augustus 2020: Mentoraat Natuurfotografie 2020 is volgeboekt. Een nieuwe reeks volgt in voorjaar 2021. Meer informatie volgt in januari 2021.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert een mentoraat Natuurfotografie in 5 disciplines, mét een creatieve blik en nét even anders. Marijn Heuts verzorgt het mentoraat. Wil jij je bewuster worden waar fotografisch gezien staat op gebied van natuurfotografie? Meld je dan aan voor het mentoraat Natuurfotografie. 

De 5 onderdelen zijn:

 • Landschapsfotografie
 • Abstracte natuurfotografie
 • Planten en paddenstoelen
 • Vogels en zoogdieren
 • Mens en natuur
De bijeenkomsten vinden plaats in De Donderie, Donderbergweg 47 in Roermond op 24 september, 29 oktober, 26 november, 17 december en 21 januari  (Let op: de oorspronkelijke data waren 4 juni, 1 juli, 24 september 2020, 29 oktober en 26 november. Door de recente gebeurtenissen veroorzaakt door het corona-virus hebben we de data moeten veranderen). De kosten bedragen slechts € 50 per persoon. Lees in de flyer (pdf-bestand) meer over het mentoraat. Voor meer informatie over Marijn Heuts kun je kijken op www.marijnheuts.nl


De data voor tweede groep (zie nieuwsbericht) zijn: 23 september, 28 oktober, 25 november, 16 december, 20 januari 2021. De eerste groep is al vol!

De uiterste inschrijfdatum is verplaatst naar 1 september 2020.

© Connie Akkermans (Fotogroep Fotrega)

Jurering ‘Serie 5-met-samenhang' bekend

De afdelingswedstrijd Serie ‘5-met-samenhang’ kent dit jaar noodgedwongen een andere vorm van de uitslag & bespreking. Van diverse fotoclubs in Limburg hebben we in totaal 45 inzendingen ontvangen. Een goede respons waar we blij mee zijn.

Onafhankelijke juryleden Brendan van den Beuken en Harry Sikkenk hebben de jurering op zich genomen. Ze hebben de bespreking van de series op video opgenomen en deze kun je hier bekijken. De foto’s van alle inzenders kun je via deze link bekijken. Wil je de powerpointpresentatie zien, dan kun deze hier downloaden.

15 deelnemers zijn voorgedragen voor Foto Nationaal, de jaarlijkse wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden en persoonlijke leden van de Landelijke Fotobond. Voor meer informatie over deze wedstrijd klik hier.

Wij feliciteren:

 1. Marlies Laenen (Fotogroep Weert)
 2. Wim Falkenberg (Fotogroep Abedia) - 2e prijs
 3. Peter Tillmann (Fotokring Echt) - 3e prijs
 4. Peter Hilberts (AFT Tegelen)
 5. Jack Versprille (Fotokring Stein)
 6. Ria Tukker (Fotoclub Voerendaal)
 7. Marij van den Munckhof (Fotogroep Horst a/d Maas) - eervolle vermelding
 8. Marjan van der Heijden (Fotoclub De Sluiter)
 9. Martin de Bock (Fotogroep F8)
 10. Christien Jansen (Fotogroep F8)
 11. Marina Ernst (Fotogroep Belfeld)
 12. Connie Akkermans (Fotogroep Fotrega) - 1e prijs
 13. Frans Grommen (Fotogroep Interfocus)
 14. Mark van Ingen (Fotogroep Interfocus)
 15. Emily Brounts (persoonlijk lid)

 

© Chantal Heijnen

Doe mee: fotografeer lichtpuntjes coronacrisis

Het museum aan het Vrijthof zoekt foto’s van lichtpuntjes tijdens de coronacrisis. Lees hieronder hun oproep en doe mee!

In de media wordt, terecht, veel aandacht besteed aan de gevolgen van het Coronavirus voor onze gezondheid en de economie. Iedereen wordt geraakt en voelt zich onthand. Tegelijkertijd gebeuren er bijzondere dingen.

Er zijn kleine lichtpuntjes. Een groot gevoel van saamhorigheid, de vissen die weer te zien zijn in Venetië, blauwe lucht in China, spandoeken met steunbetuigingen voor verplegend personeel, zingende Italianen op hun balkon, jongeren die voor ouderen boodschappen halen.

We roepen fotografen en studenten fotografie op om een foto of filmpje uit hun omgeving aan ons op te sturen met een door hen vastgelegd lichtpuntje. Wij plaatsen deze beelden dan op onze Facebook en Instagram en bekijken of er na een expositie van kunnen maken Zo hopen we mensen (waar ze ook online zijn) ook een inkijkje te geven in de positieve dingen die er gebeuren.

Meedoen kan via daphne.schrader@museumaanhetvrijthof.nl, stuur je foto/video en eventueel bijbehorend verhaal op!

We zijn 2 weken geleden gestart met: 
Fotograaf: Chantal Heijnen, New York
Foto genomen in: New York
Titel: 'She makes me smile'

Hoop dat je mee doet!

Museum aan het Vrijthof

© Jamel Shabazz

Exclusieve Meet & Greet met Jamel Shabazz

Annulering Meet & Greet Jamel Shabazz

Beste fotografie liefhebbers,

De expositie 'Streetlife' van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz is verplaatst. Je kunt van 1 juni t/m 27 september deze expositie bekijken in fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. Het eerdere plan om een exclusieve Meet & Greet met Jamel Shabazz te organiseren voor leden van Fotobond Limburg, kan helaas niet doorgaan. Hopelijk kunnen we rekenen op jullie begrip.

© Rutger Geerling: This is my Church

Exposities en lezingen afdeling Limburg

Juni - september

- 26 juni t/m 6 september 2020: Zilveren Camera 2010

Vanaf 26 juni zijn de beste nieuwsfoto's van Nederland van het afgelopen jaar in het Limburgs Museum te zien. De tentoonstelling toont de winnende foto's van de Zilveren Camera 2019, de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd van Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van het Limburgs Museum.

- 1 juni - 27 september 2020: Streetlife

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 1 juni tot en met 27 september 2020 de tentoonstelling 'Streetlife'. Het museum toont kleurrijk werk van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz en zwart-wit portretten van de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld. De straatfotografie markeert de jaren 60, 70 en 80. Tijdens de tentoonstelling wordt ook een nieuw fotoboek van Shabazz gelanceerd. Kijk voor meer informatie op de website van het Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht.

- 4 september - 25 oktober 2020: NL-70 exposeert in Venray

De Venrayse Pop-up Galerie Let It Happen in Venray organiseert tentoonstellingen van kunstenaars uit de regio. Schilderijen, sculpturen, installaties. Werk met impact en (soms zelfs internationale) uitstraling. In de maanden september en oktober laat Fotogroep NL-70 haar eigen werk zien. De Pop-up Galerie Let It Happen is te vinden op de hoek Kapelaanspad - Schoolstraat in Venray. Openingstijden: vrij: 14-17 uur, zat: 12-16 uur, koopzondagen: 12-16 uur. Kijk voor meer informatie naar de flyer (pdf-bestand).

Oktober

- 3 oktober t/m 28 februari: This is my Church

De Nederlandse dancefotograaf Rutger Geerling exposeert van 3 oktober 2020 tot en met 28 februari 2021 in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. De tentoonstelling 'This is my Church' markeert het 25-jarig jubileum van de fotograaf. Het museum toont een selectie imposante foto's van internationale dancefestivals en events in stadions en grote clubs. Daarbij spelen Nederlandse DJ-helden als Afrojack, Armin van Buuren, Don Diablo, Hardwell, Nicky Romero en Tiësto een prominente rol. Kijk op de website van het Fotomuseum voor meer informatie.

Klik hier voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond. Wil je zelf een expositie aanmelden voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond? Klik dan hier voor meer informatie. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2020. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. 100 foto's worden geselecteerd voor de tweejaarlijkse expositie 'Limburg Foto'. 

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
In 2021 is er weer een Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg.

Klik hier voor het persbericht over de uitslag van de wedstrijd in 2019 (pdf).

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Lezing organiseren? Samen kunnen we meer! 
Organiseert jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf? Dan kan de Fotobond Afdeling Limburg een financiële bijdrage geven van maximaal € 100. De enige voorwaarde is dat de lezing open staat voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Dien je voorstel in bij penningmeester Hugo van Ool door het formulier ‘Aanvraag financiële bijdrage lezingen in te vullen en per e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Hij kan je ook adviseren over de aanpak en hoe je de begroting rond kunt krijgen.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf).

Verzekeringen 

Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) bedraagt € 0,50 per fotolijst per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder het huurformulier en de algemene voorwaarden (pdf).

Fotodozen bestellen 

Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm of 10 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Expositie ezels te huur 
Ezels te huur voor expositiesDe Expositie Ezels zijn bedacht voor het snel en eenvoudig opzetten van een expositie. De Fotobond Afdeling Limburg heeft 25 Ezels beschikbaar voor de verhuur inclusief alle benodigdheden.

In plaats van een schilderwerk wordt een verzinkte metalen plaat geplaatst op de ezel. Dit kan zowel liggend (80x60cm) als staand (60x80cm). De foto (foam, forex, dibond, aluminium, canvas, karton passe partout, etc.) dient stevig te zijn. Gewoon fotopapier is minder fraai omdat de foto dan vaak niet strak staat.

De meegeleverde losse antraciet tapijttegels kunnen voor een ‘eiland’ effect zorgen waardoor de ezel niet verloren gaat in de omgeving en vloer.

Enkele gegevens:

- Expositie ezel van blank, ongelakt vurenhout.
- Verzinkte metalen plaat voor aanbrengen foto: 60x80cm.
- De hoogte van de ezel is instelbaar. De totale hoogte zonder verzinkte metalen plaat is 154 cm.
- Meegeleverde benodigdheden per ezel: verzinkte metalen plaat (60x80cm), 4x antraciet tapijttegel (50x50cm), 4x metalen ringen, 4x ronde magneetjes, voldoende plakstrips.

Per Expositie ezel inclusief benodigdheden bedraagt de huur € 2,- per ezel per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Download hier het Huurformulier en Algemene Huurvoorwaarden (pdf).

Fotografie: Marcel Ohlenforst

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de kunstenHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.

 

Clubnieuws of informatie op deze pagina?

Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren.

Foto: Jan Nabuurs

Verslag zomerworkshop 'Inspiratie zoeken en vinden

Deze zomer organiseerden we een aantal korte praktijk-workshops van één dagdeel in kleine groepen. Jan Nabuurs verzorgde de workshop Inspiratie zoeken en vinden: Hoe kom je tot nieuwe eigen beelden? Een verslag van deze workshop vind je hieronder. 

Zomerworkshop Inspiratie

Op wat mogelijk de heetste dag van 2020 blijkt te zijn geweest, hadden zes fotoliefhebbers de weg naar Roermond gevonden voor bovengenoemde zomerworkshop. Eentje moest in verband met gezondheidsklachten verstek laten gaan. Dat laatste is een veel voorkomend euvel de laatste maanden. Gelukkig viel het achteraf mee. De workshop was in de prachtige tot woning getransformeerde kapel van glaskunstenares Judith Rimmelzwaan in Roermond. Een inspirerende omgeving, waar bovendien ook een prima uit te houden temperatuur heerste. Judith had bovendien gezorgd voor koffie/thee/koekjes en heerlijk fris water met een fruitsmaakje. 

Aan de hand van foto’s, die de deelnemers meebrachten werd besproken hoe die tot stand gekomen waren. Wat was de aanleiding en de gebruikte werkwijze? Die voorbeelden lieten direct al diverse manieren zien om tot een foto te komen. Vanuit een vooropgezet plan, vanuit experimenten, vanuit een thema of gevoel, vanuit een aangetroffen (op een opgezochte) situatie. Diverse werkwijzen, die ook door anderen toegepast kunnen worden. Toegelicht met voorbeelden uit eigen werk kon ik nog enkele andere varianten (brainstorm, mindmap, etc) laten zien. Diverse technieken en invalshoeken die je kunnen helpen om een thema (en jouw standpunten daarover) te onderzoeken. Niet iedereen werkt op dezelfde manier, en dat hoeft ook niet, maar het is erg interessant om eens te horen hoe anderen zichzelf motiveren en aanzetten tot nieuw werk. Dat kwam deze middag ruim aan bod. Bij vrijwel al deze werkwijzen geldt: Voordat je gaat fotograferen even nadenken over wat je wilt gaan doen, levert vaak al een berg nieuwe ideeën op. Zoals gesteld in de vooraf aan de deelnemers gestuurde mail: JE KAN MEER ALS JE DENKT! 

Uiteraard was er ook een praktisch fotografisch deel in deze middag. Via analyse van een zelf gekozen aansprekend beeld werd het thema daarvan ontrafeld. Vervolgens waren er ongeveer 5 kwartiertjes voor de deelnemers om dat thema in 1 foto te vangen in de binnenstad. Deze oefening was als voorbeeld om te ervaren dat je zonder na te apen prima foto’s kan maken naar aanleiding van het werk van anderen. Dus: bezoek musea, bekijk boeken, ga naar tentoonstellingen, maar je kan ook gewoon een krantenfoto als uitgangspunt nemen. 

Als je een keer vastzit kan je overal wel een thema uit halen door even snel voor jezelf een analyse te maken. Het was heerlijk weer eens een middag contact te hebben met gepassioneerde fotografen en ervaringen uit te wisselen. Dat lees ik ook in de mails van de deelnemers. 

Jan Nabuurs