Afdeling 17 Limburg

Deze afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg.
Klik hier voor de volledige lijst van fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

Met uw fotoclub lid worden van de Fotobond? U bent van harte welkom!
> klik hier voor meer informatie.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Marcel Ohlenforst (penningmeester@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

Bestuurslid: Harrie Houben (harrie.houben@fotobondlimburg.nl)

Beginnersmentoraat voor nieuwere fotoclubleden

Dit afdelingsmentoraat onder leiding van Bondsmentor Jan Nabuurs bestaat uit 5 bijeenkomsten voor wat minder ervaren amateurfotografen. We mikken op een wat grotere groep. Dat betekent dat er geen ruimte is voor intensieve persoonlijke begeleiding, maar kennis en ervaring worden overgedragen via presentatie, opdrachten en groepsdiscussie.

Onderwerp zijn de diverse aspecten die je fotowerk beïnvloeden. Daar kun je mee aan de slag om jouw eigen fotografie te laten groeien. Het is een combinatie van ‘les’ en ‘workshop’. Klik hier (Pdf) voor meer informatie over de inhoud, de data, de kosten en de aanmelding.
Bestel nu je ticket!

Jubileum-Regiodag op 2 oktober 2022 in Veldhoven

Op zondag 2 oktober vindt de feestelijke Regiodag Zuidoost Nederland plaats in theater de Schalm in Veldhoven. Een hele dag boordevol fotografie, met inspirerende lezingen, workshops en portfoliobesprekingen. En natuurlijk een dag om fotovrienden te ontmoeten en ervaringen te delen.

Het programma en informatie over de lezingen en sprekers is te vinden op https://regiodag.fotobond-abw.nl 

Alle leden van de Fotobond kunnen online een ticket bestellen bij theater de Schalm (https://www.deschalm.com/nl/programma/3072/Met_diverse_sprekers/Jubileumdag_Fotobond_regio_Zuid_Nederland).De toegangsprijs is slechts € 5,-, en hiervoor ontvang je ook nog eens twee munten voor koffie of thee. Je kunt bij je ticket ook voor € 12,50 een lunch bestellen.

We hopen jullie te zien op 2 oktober in Veldhoven!

Fotobond Afdeling West Brabant, Oost-Brabant en Limburg.

De regiodag wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

Mede mogelijk gemaakt door.
Fotograaf: Nico Beckers

Bespreking foto’s Bonds Foto Wedstrijd

Kom jij ook naar de bespreking van de foto's die in Limburg ingeleverd zijn voor de Bonds Foto Wedstrijd? Klik voor de flyer met informatie hier (pdf-bestand). De flyer is ook naar de secretarissen (met verzoek het door te sturen) en de persoonlijk leden gestuurd.

Henk Houben, prijswinnaar categorie Architectuur

Uitslag Jubileum Foto Wedstrijd (genrewedstrijden)

Voor de Jubileum Foto Wedstrijd zijn in Limburg 285 foto’s ingestuurd. Juryleden Marlie Meuleners, Jan Nabuurs en Jack Versprille hebben deze foto’s beoordeeld. De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs in elke categorie kunnen hun foto’s ook inleveren voor de landelijke Jubileum Fotowedstrijd. Ze dingen dan mee voor de landelijke prijzen

Architectuur
1e prijs: Henk Houben (Sky high)
2e prijs: Geert Noij (New York)
3e prijs: Maurice Smeets (Architectural Eyes)

Natuur
1e prijs: Maurice Smeets (Bulls Eye)
2e prijs: Rob Boehle (Horse hoof in the pound)
3e prijs: Karin de Jonge (Combinatuur)

Portret/Model
1e prijs: Peter Tillmann (Dubbel)
2e prijs: Marij van den Munckhof (Alleen verder)
3e prijs: Rob Boehle (Stom stom stom)

Vrije expressie
1e prijs: Nico Beckers (Date)
2e prijs: Marcel Hakvoort (Singin' in the rain)
3e prijs: Nico Beckers (Afscheid)

Smartphonefotografie
1e prijs: Johan Horst (Koud)
2e prijs: Monique Frederickx (In de trein)
3e prijs: Lianne Peters (Old but nog forgotten)

Gefeliciteerd allemaal! 

Het juryverslag kun je hier (pdf-bestand) downloaden. De foto's van de nummers 1 t/m 3 vind je hier.

Fotografie: Karin de Jonge (Fotoclub Océ)

Uitslag seriewedstrijd 5-met-Samenhang bekend

Karin de Jonge (Fotoclub Océ) behaalde met haar serie 'Wad bewogen' de eerste prijs bij de wedstrijd '5-met-Samenhang'. Dat werd woensdag 11 mei 2022 bekend in Roermond. De tweede prijs is voor Nico Beckers (Fotogroep Maastricht) voor zijn serie ‘Op pad’. De derde prijs was voor Bert Wolfs (Fotokring Stein) voor zijn serie ‘Gebogen onder de tand des tijds’. Daarnaast werden nog 10 series genomineerd voor Foto Nationaal. De winnende en de genomineerde series kun je hier bekijken.

Leen Buijs (Fotokring Echt) bij zijn winnende foto

Winnaars Limburg Foto 2022 bekend

Zaterdag 16 april 2022 was het zover. De bekendmaking van de winnaars van Limburg Foto 2022. In het prachtige Centre Céramique (Maastricht) hangen 44 foto's die door de onafhankelijke jury uit 387 inzendingen zijn geselecteerd. De winnaars zijn:

  • 1e prijs: Leen Buijs - Sad (Fotokring Echt)
  • 2e prijs: Maurice Smeets - Bulls Eye (Fotoclub De Sluiter)
  • 3e prijs: Jules Romans - Pluu (Fotoclub Abedia)

Daarnaast waren er nog vier eervolle vermeldingen:

  • Jos Joosten - Claudia (Fotoclub De Sluiter)
  • Wim Falkenberg -  Memories (Fotoclub Abedia)
  • Geert Noy - Rohingykindvluchteling (persoonlijk lid)
  • Monique Fredrickx - Runners (Fotokring Echt)

Alle winnaars van harte gefeliciteerd. We kijken terug op een geslaagde opening, een gezellige middag en een prachtige tentoonstelling waar we trots op zijn!

De foto's van de winnaars kun je hier zien (pdf-bestand). De foto's met een eervolle vermelding zie je hier (pdf-bestand).

Wil je even terugkijken naar de gezellige middag? Bekijk dan de foto's (gemaakt door Harrie Houben) hier

Uitslag wedstrijd ‘Serie 5-met-Samenhang'

Ook dit jaar vindt er in de Afdeling Limburg weer de wedstrijd ‘Serie 5-met-Samenhang’ plaats. Er zijn 43 series ingezonden, die op dit moment door de jury worden beoordeeld. 

De jury bestaat dit jaar uit Marije Zuidweg en Pieter-Jan de Sy.

Wil jij de uitslag van de wedstrijd en de bespreking van de series bijwonen? Deze vindt op woensdag 11 mei plaats in Roermond. Kijk in de bijlage voor meer informatie (pdf-document).

September 2022: Fon van de Riet

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. 

Foto van de maand September (2022)

September bood een verscheidenheid aan foto's. Van oude reisfoto's tot eigentijdse beelden, waarbij nogal wat fotobewerkingen waren losgelaten op de beelden. Met onder andere Photoshop kun je creatieve dingen doen en foto's versterken / verbeteren. Mijn keuze viel echter op de foto van Fon van de Riet 'Magic Shadow'. De kracht van de eenvoud en toch weten te verrassen. 'Uit de slof schieten' had ook de titel kunnen zijn. De vervreemding die gecreëerd is door het standpunt en het lijnenspel van de tegels en de schaduwen van de fotograaf alsmede de kijkrichting van de hond maken het grappig. De grootte van de schaduw van de maker heeft ook iets onheilspellend in zich. Soms hoef je niet ver te zoeken voor een boeiende foto. Dan ligt het bij wijze van spreken zo aan je voeten. Gefeliciteerd Fon! 

Marcel Hakvoort

Je kunt het commentaar van de fotoredacteur ook hieronder downloaden.

Klik hier voor alle foto´s van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand.

Maak kans op publicatie van jouw foto en stuur jouw foto voor de maand augustus uiterlijk 24 oktober 2022 naar de fotoredactie:  redactie@fotobondlimburg.nl. Er is geen thema verbonden aan deze maand. Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail je bondsnummer en de naam van je fotoclub.

Exposities en lezingen

April t/m september 2022: The best of Fotobond Limburg 2022
'The best of Fotobond Limburg 2022' is van 19 april tot 8 oktober te zien in Centre Céramique (Maastricht). De expositie toont 44 beelden die zijn geselecteerd uit 387 inzendingen voor de tweejaarlijkse wedstrijd Limburg Foto. De expositie is gratis te bezoeken gedurende de openingstijden van Centre Céramique

2 t/m 22 september 2022: Expositie Fotokring GeleenExpositie Fotokring Geleen klein.jpg
Ter gelegenheid van haar 90 jarig bestaan exposeert Fotokring Geleen van 2 t/m 22 september in het Stadskantoor in Geleen (open tijdens kantooruren van 9.00 tot 17.00 uur, vrij entree). Op 1 september vindt de officiële opening plaats. Zie voor meer informatie de website van Fotokring Geleen

6 tot 30 september 2022: Alles op een rijtje van Fotoclub Venlo
Fotoclub Venlo klein.jpgOnder de titel: ALLES OP EEN RIJTJE laten leden van Fotoclub Venlo van 6 tot 30 September 2022 fotoseries zien in Kunstencentrum Venlo. Deze zijn te zien tijdens de openstellingstijden van het Kunstencentrum. Kunstencentrum Venlo is gevestigd op de Goltziusstraat in Venlo en geopend/bereikbaar op werkdagen van 9 tot 21 uur.

De tentoonstelling wordt op vrijdag 9 september om 19 uur geopend door Fotobond-mentor Jan Nabuurs.

Foto’s naast elkaar beïnvloeden elkaar, doordat je als kijker onbewust de indrukken gaat verbinden, die de afzonderlijke foto’s maken. Op die manier kunnen foto’s elkaar aanvullen, versterken en samen een verhaal vertellen dat meer diepgang heeft dan één enkele foto.

Het maken van fotoseries is een bijzondere (en moeilijker) vorm van fotografie. Bij elkaar passende beeldtaal, vorm en voldoende samenhang zijn essentiële elementen daarbij. 10 leden van Fotoclub Venlo werkten in 2021-2022 vijf maanden onder begeleiding van Fotobondmentor Jan Nabuurs aan het ontwikkelen van een eigen fotoserie. Voor sommigen betekende dat, dat ze hun foto’s telkens verbeterden en verfijnden, anderen maakten juist regelmatig een nieuwe serie om het geleerde in de praktijk te brengen.

De ge-exposeerde series geven een interessante dwarsdoorsnede van Fotoclub Venlo. Inmiddels zijn enkele van deze series door de Afdeling Limburg van de Fotobond genomineerd voor deelname aan een landelijke wedstrijd. Een mooi bewijs van kwaliteit!

24 september t/m 2 oktober
Amateur Fotogroep Tegelen exposeert op 24, 25 en 26 september en op 1 en 2 oktober in het Ketelhuis in Steyl. Klik hier voor meer informatie (JPG-bestand).

30 september t/m 2 oktober
Fotoclub Voerendaal exposeert in dit weekend in Hoensbroek. Klik hier voor de uitnodiging en kijk op www.fotoclubvoerendaal.nl voor meer informatie.

9 juli t/m 16 oktober: Zilveren camera in Limburgs Museum
Lockdowns, overstromingen in Limburg, Max Verstappen en de toeslagenaffaire. Wie een totaalbeeld wil krijgen van het jaar 2021, kan vanaf 9 juli 2022 terecht in het Limburgs Museum in Venlo. Tot en met 16 oktober 2022 zijn daar, in samenwerking met Stichting De Zilveren Camera, de 200 prijswinnende inzendingen te zien van de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd van Nederland, de Zilveren Camera. Grote winnaar werd de beroemde foto van verkenner Ollongren, ‘Positie Omtzigt, functie elders’.

Voor meer informatie zie het persbericht dat je hier kunt downloaden (pdf bestand)

14, 15 en 16 oktober: Expositie Fotokring Echt
Fotokring Echt bestaat 65 jaar en exposeert op 14, 15 en 16 oktober in het Museum van de Vrouw in Echt. Meer informatie vind je op de bijlage (JPG-bestand).

Klik hier voor het multimediaplatform van de landelijke Fotobond. Hier kun je ook zelf je expositie of lezing plaatsen, als lid of als club. Als je dat fijner vindt, kunnen wij dat ook voor je doen. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2024. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. Meer informatie volgt te zijner tijd. 

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
De Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland, heeft een aantal keren plaatsgevonden. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg. Door Corona heeft het in 2021 geen vervolg gekregen. Het bestuur beraadt zich nog op hoe verder.

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Lezing organiseren? Samen kunnen we meer! 
Organiseert jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf? Dan kan de Fotobond Afdeling Limburg een financiële bijdrage geven van maximaal € 100. De enige voorwaarde is dat de lezing open staat voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Dien je voorstel in bij penningmeester Marcel Ohlenforst door het formulier ‘Aanvraag financiële bijdrage lezingen in te vullen en per e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Hij kan je ook adviseren over de aanpak en hoe je de begroting rond kunt krijgen.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf).

Verzekeringen 

Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) bedraagt € 0,50 per fotolijst per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder het Huurformulier en de Algemene voorwaarden (2 x pdf).

Fotodozen bestellen 

Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Expositie ezels te huur 
Ezels te huur voor expositiesDe expositie ezels zijn bedacht voor het snel en eenvoudig opzetten van een expositie. De Fotobond Afdeling Limburg heeft 25 ezels beschikbaar voor de verhuur inclusief alle benodigdheden.

In plaats van een schilderwerk wordt een verzinkte metalen plaat geplaatst op de ezel. Dit kan zowel liggend (80x60cm) als staand (60x80cm). De foto (foam, forex, dibond, aluminium, canvas, karton passe partout, etc.) dient stevig te zijn. Gewoon fotopapier is minder fraai omdat de foto dan vaak niet strak staat.

De meegeleverde losse antraciet tapijttegels kunnen voor een ‘eiland’ effect zorgen waardoor de ezel niet verloren gaat in de omgeving en vloer.

Enkele gegevens:

- Expositie ezel van blank, ongelakt vurenhout.
- Verzinkte metalen plaat voor aanbrengen foto: 60x80cm.
- De hoogte van de ezel is instelbaar. De totale hoogte zonder verzinkte metalen plaat is 154 cm.
- Meegeleverde benodigdheden per ezel: verzinkte metalen plaat (60x80cm), 4x antraciet tapijttegel (50x50cm), 4x metalen ringen, 4x ronde magneetjes, voldoende plakstrips.

De expositie ezels inclusief benodigdheden zijn pro deo te huur. Er zijn dus geen kosten aan verbonden. Download hier de Algemene huurvoorwaarden, het Huurformulier en de Gebruiksinformatie expositie ezels (3 x pdf).

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de Kunsten logoHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.

 

Clubnieuws of informatie op deze pagina?

Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren. Bovendien ontvangen leden rechtstreeks of via hun secretaris maandelijks een nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes en links naar de volledige berichten op de website.

Fotokring Stein organiseert lezing

Fotokring organiseert een lezing Compositie en Kadreren die door Twan Wiermans wordt gegeven. Leden van andere clubs zijn uitgenodigd om de lezing bij wonen. Fotokring Stein kan maximaal 40 externe leden van de Fotobond afdeling Limburg. Dus wil je erbij zijn? Geef je dan snel op via e-mail bestuur@fotokringstein.nl.

De lezing is op maandag 3 oktober 2022  in het Taterheukske, Kampstraat 1, 6129 EK Urmond. Het aanvangstijdstip is 19:30 uur.

Meer info is via onderstaande link in te zien:
FOTOCURSUSWIERMANS – Leerzame en inspirerende fotografie cursussen, workshops en meer!