1. Homepage
  2. Afdelingen

Afdeling 17 Limburg

Fotobond | Limburg

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg. Klik hier voor de volledige lijst van Fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Hugo van Ool (penningmeester@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Martin Roos (martin.roos@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

Maart 2020: René Broens (FC De Sluiter)

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens, Joost van Ingen en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. 

Beoordeling Foto van de maand Maart (2020)

Out of control, gefotografeerd door René Broens (FC De Sluiter, Maasbracht)

Eind februari leek het nogal voor de hand liggend, Carnaval en het tumultueuze weer zouden best eens enerverende beelden kunnen opleveren. Vandaar het thema ‘Een bonte storm’. Dat Corona een gemene, vette streep door het leven van alle dag zou gaan halen hebben weinigen toen voor mogelijk gehouden. En dat daardoor het aantal inzendingen (5) voor Foto van de maand dit keer heel bescheiden is daarmee begrijpelijk.

De foto van René Broens toont ons een dynamisch beeld van twee kinderen in de zitjes van een zogenaamde zweef. Op de achtergrond zijn, vervaagd, gebouwen te zien. Er is een mengeling van dag- en kunstlicht.

De foto werd genomen vanuit een laag standpunt. De zweef is zichtbaar in beweging - de kinderen hangen schuin - maar de fotograaf heeft zelf ook beweging toegevoegd. Er lopen diagonale ‘penseelstreken’ door de foto die de voorstelling vervagen én versnellen vooral. De typische kermiskleuren versterken de dynamiek in deze foto heel mooi.

Je kunt het gillen van het meisje links niet alleen zien maar ook horen bijna.

Eén aspect van de foto van René had ik graag anders, sterker gezien; dat is de compositie. Het zou mooi geweest zijn als de twee kinderen los van de onderrand kwamen. Het zweven - en daarmee de dynamiek - wordt nu enigszins afgeremd.

Maar hoe dan ook een goede, krachtige foto René!

Joost van Ingen
Fotoredacteur Fotobond Limburg

Je kunt het commentaar van de fotoredacteur ook hieronder downloaden.

Maart 2020 (pdf)
Februari 2020 (pdf)
Januari 2020 (pdf)
September 2019 (pdf)

Klik hier voor alle foto's van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand

Maak kans op publicatie van jouw foto en stuur jouw foto voor de maand januari uiterlijk 24 april 2020 naar de fotoredactie:  redactie@fotobondlimburg.nl. Het thema is `Tegenstelling`.   
Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail het thema van de foto van de maand, je bondsnummer en de naam van je fotoclub. 

Wijzigingen Bondsfotowedstrijd

De uitslag en de bespreking van de Bondsfotowedstrijd zijn gewijzigd. De uitslag wordt op zondag 22 maart rond 12.00 uur bekend gemaakt. De bespreking is verschoven naar zaterdag 27 juni. De bespreking wordt ingevoegd in de 'Dag Fotodag'. Kijk op de site van de Fotobond voor meer informatie: https://fotobond.nl/fotowedstrijd/ onder Coronanieuws en Bondsfotowedstrijd. 

Mentoraat Natuurfotografie

Fotobond Afdeling Limburg organiseert een mentoraat Natuurfotografie in 5 disciplines, mét een creatieve blik en nét even anders. Marijn Heuts verzorgt het mentoraat. Wil jij je bewuster worden waar fotografisch gezien staat op gebied van natuurfotografie? Meld je dan aan voor het mentoraat Natuurfotografie. 

De 5 onderdelen zijn:

  • Landschapsfotografie
  • Abstracte natuurfotografie
  • Planten en paddenstoelen
  • Vogels en zoogdieren
  • Mens en natuur
De bijeenkomsten vinden plaats in De Donderie, Donderbergweg 47 in Roermond op 4 juni, 1 juli, 24 september, 29 oktober en 26 november 2020 (Let op: de oorspronkelijke data waren 9 april, 14 mei, 4 juni, 1 juli en 24 september 2020. Door de recente gebeurtenissen veroorzaakt door het corona-virus hebben we de data moeten veranderen). De kosten bedragen slechts € 50 per persoon. Lees in de flyer (pdf-bestand) meer over het mentoraat. Voor meer informatie over Marijn Heuts kun je kijken op www.marijnheuts.nl


De uiterste inschrijfdatum is verplaatst naar 14 mei 2020.

© Jamel Shabazz

Exclusieve Meet & Greet met Jamel Shabazz

Annulering Meet & Greet Jamel Shabazz

Beste fotografie liefhebbers,

Door de recente overheidsmaatregelen moet het Museum a/h Vrijthof tot zeker eind maart de deuren sluiten. Dit betekent dat het geplande Meet & Greet event met de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz NIET doorgaat.

Zodra wij een nieuwe datum hebben laten we dit zo spoedig mogelijk weten.

Tot binnenkort!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wil jij een exclusief Meet & Greet met de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz? Geef je dan snel op, want op zondag 22 maart wil hij jou ontmoeten tijdens zijn expositie 'Streeftlife' in Museum a/h Vrijthof in Maastricht. Klik hier (pdf-bestand) voor meer informatie over de expositie, de kosten, de ontmoeting en de aanmelding. Let op aanmelding sluit op 20 maart 2020. 

Afdelingswedstrijd 'Serie 5-met-samenhang 2020'

5-met-samenhang 1

5-met-samenhang 2

5-met-samenhang 3

5-met-samenhang 4

5-met-samenhang 5

Deze serie van Reinier Mertens (FotoKring Stein) ontving in 2019 de 1e prijs en op basis hiervan werd Reinier genomineerd voor Foto Nationaal 2019.


Het bestuur van de Afdeling Limburg organiseert jaarlijks een wedstrijd seriematig fotograferen voor alle aangesloten clubleden en persoonlijke leden. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen voor deze wedstrijd op inhoud en techniek. Het bestuur van de Afdeling nomineert de inzenders van de beste series voor deelname aan Foto Nationaal 2020, een fotosalon met het beste seriematige fotowerk van de Nederlandse vrijetijdsfotografen. Klik hier voor de aankondiging (pdf-bestand), het inschrijfformulier (word-bestand) en het wedstrijdreglement (pdf-bestand). Dus: ga aan de slag en lever je foto's in in de periode van 23 t/m 27 maart 2020!

Let op: gezien de huidige omstandigheden rondom het corona-virus moeten we de wijze van jurering aanpassen. We gaan dit digitaal laten plaatsvinden. Zend je foto's dus uiterlijk 27 maart 2020 digitaal in. Afdrukken - zoals in het reglement staat - zijn daarom niet nodig. Overige voorwaarden blijven wel gelden. Wij begrijpen dat dit heel vervelend is voor de fotografen die al prints hebben aangeleverd. Gezien de verscherpte maatregelen van 23 maart kunnen wij echter niet anders. Wij hopen op jullie begrip.

Exposities en lezingen afdeling Limburg

Maart 2020

- 27 februari t/m 30 april 2020 (Let op: Bibliorura is gesloten tot en met 28 april)
Foto-expositie in Bibliorura van drie leden van Fotogroep Interfocus. Zie artikel voor meer informatie.
In verband met het coronavirus is deze expositie nu volledig op de website van de Fotogroep Interfocus te ‘bezichtigen’. Alle geëxposeerde foto’s staan op internet met een toelichting per foto. 

April 2020


- april 2020
Hele maand april expositie van Hub Habets (Fotoclub ISO '73) bij Foto Gery, Dautzenbergstraat 40  in Heerlen. Geopend tijdens de winkeluren. In verband met het coronavirus is deze expositie geannuleerd.

Klik hier voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond. Wil je zelf een expositie aanmelden voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond? Klik dan hier voor meer informatie. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2020. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. 100 foto's worden geselecteerd voor de tweejaarlijkse expositie 'Limburg Foto'. 

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
In 2021 is er weer een Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg.

Klik hier voor het persbericht over de uitslag van de wedstrijd in 2019 (pdf).

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Lezing organiseren? Samen kunnen we meer! 
Organiseert jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf? Dan kan de Fotobond Afdeling Limburg een financiële bijdrage geven van maximaal € 100. De enige voorwaarde is dat de lezing open staat voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Dien je voorstel in bij penningmeester Hugo van Ool door het formulier ‘Aanvraag financiële bijdrage lezingen in te vullen en per e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Hij kan je ook adviseren over de aanpak en hoe je de begroting rond kunt krijgen.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf). 

Verzekeringen 
Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) bedraagt € 0,50 per fotolijst per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder het huurformulier en de algemene voorwaarden (pdf).

Fotodozen bestellen 

Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm of 10 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Expositie ezels te huur 
Ezels te huur voor expositiesDe Expositie Ezels zijn bedacht voor het snel en eenvoudig opzetten van een expositie. De Fotobond Afdeling Limburg heeft 25 Ezels beschikbaar voor de verhuur inclusief alle benodigdheden.

In plaats van een schilderwerk wordt een verzinkte metalen plaat geplaatst op de ezel. Dit kan zowel liggend (80x60cm) als staand (60x80cm). De foto (foam, forex, dibond, aluminium, canvas, karton passe partout, etc.) dient stevig te zijn. Gewoon fotopapier is minder fraai omdat de foto dan vaak niet strak staat.

De meegeleverde losse antraciet tapijttegels kunnen voor een ‘eiland’ effect zorgen waardoor de ezel niet verloren gaat in de omgeving en vloer.

Enkele gegevens:

- Expositie ezel van blank, ongelakt vurenhout.
- Verzinkte metalen plaat voor aanbrengen foto: 60x80cm.
- De hoogte van de ezel is instelbaar. De totale hoogte zonder verzinkte metalen plaat is 154 cm.
- Meegeleverde benodigdheden per ezel: verzinkte metalen plaat (60x80cm), 4x antraciet tapijttegel (50x50cm), 4x metalen ringen, 4x ronde magneetjes, voldoende plakstrips.

Per Expositie ezel inclusief benodigdheden bedraagt de huur € 2,- per ezel per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Download hier het Huurformulier en Algemene Huurvoorwaarden (pdf).

Fotografie: Marcel Ohlenforst

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de kunstenHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.

 

Clubnieuws of informatie op deze pagina?

Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren.