Afdeling 17 Limburg

Deze afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg.
Klik hier voor de volledige lijst van fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

Met uw fotoclub lid worden van de Fotobond? U bent van harte welkom!
> klik hier voor meer informatie.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Marcel Ohlenforst (penningmeester@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

Bestuurslid: Harrie Houben (harrie.houben@fotobondlimburg.nl)

Lezing over het leven en werk van Werner Mantz

Speciaal voor de Fotobond organiseert de Werner Mantz stichting een lezing over de fotograaf Werner Mantz. Deze lezing wordt gehouden tijdens de expositie over Werner Mantz in het Bonnefanten museum in Maastricht.

Sprekers zijn: Huub Smeets (voorzitter Werner Mantz stichting) en Clément Mantz (zoon van Werner Mantz). Huub Smeets bespreekt het werk van Werner Mantz in zijn fotografische duiding. Clément Mantz bespreekt de levensloop van Werner Mantz vanuit een persoonlijke visie. Uiteraard worden er diverse beelden getoond die de lezing ondersteunen. Aansluitend kun je de overzichtstentoonstelling van Werner Mantz bezoeken (bedenk dat hiervoor een geldig entreebewijs nodig is). 

Wanneer? Zaterdag 7 januari om 13.30 uur.

Waar? Bonnefantenmuseum, Avenue Ceramique 250,  6221KX Maastricht.

Aanmelden voor deelname aan deze lezing is noodzakelijk. Aanmelden kan op het volgende email adres: harrie.houben@fotobondlimburg.nl 

Fotograaf gezocht

Erfgoedvereniging Heemschut uit Amsterdam is op zoek naar een foto in de huidige staat van het voormalige klooster in Siebengewald. Dit klooster gebouw zou worden gesloopt, is deels in brand geweest, maar zal worden gerestaureerd en herbestemd.

Is er een fotograaf die het leuk vindt om nu (voor) en na) foto’s te maken van dit pand? De erfgoedvereniging is van plan na overlevering de foto te plaatsen in hun verenigingsmagazine.  Bij jij geïnteresseerd? Neem dan contact op met Erfgoedvereniging Heemschut: www.heemschut.nl


Fotoclub Venlo viert 100-jarig bestaan

In het kader van het 100 jarig bestaan, presenteert Fotoclub Venlo een grote fototentoonstelling in het Kunstencentrum in Venlo. Tijdens deze tentoonstelling zullen zo’n 100 foto’s van huidige leden te zien zijn.

In diverse vitrines worden o.a. oude krantenknipsels getoond die de geschiedenis van de club vertellen. Verder is er een grote diversiteit aan oude camera’s te bewonderen.

Tot voor kort werd gedacht dat Fotoclub Venlo in 1947 werd opgericht. Recent bleek uit diverse archieven, dat de VAVF (Venlose Amateur Fotografen Vereniging = voorloper van Fotoclub Venlo) al in 1923 is opgericht!
Door deze nieuwe inzichten blijkt de club niet zoals gedacht in 2022 75 jaar, maar in 2023 100 jaar te bestaan!

In 2022 werd er door de beperkingen van corona geen jubileum gevierd, maar 2023 gaat dit goed maken met een fantastisch mooi jubileum van 100 jaar Fotoclub Venlo.

De expositie wordt geopend op vrijdag 13 januari 2023 om 19.30 uur door wethouder Marij Pollux van Cultuur. Te zien tot en met donderdag 2 februari 2023.

Het Kunstencentrum is gelegen aan de Goltziusstraat 21 in Venlo, en is geopend van maandag t/m vrijdag van 9:00-21.00u.

Voor eventuele aanpassingen in openingsdata/tijden, raadpleeg de website van het Kunstencentrum Venlo.


Fotoprijs: the perfect eye 2022/2023

Ter gelegenheid van de overzichtstentoonstelling van Werner Mantz ‘the perfect eye’ in het Bonnefantenmuseum Maastricht heeft de Werner Mantz stichting een fotowedstrijd in overleg met de Fotobond Limburg uitgeschreven met als thema: stad en wegen.

Meedoen? Meld je aan vóór 1 december 2022 en lever je werk in vóór 5 januari 2023. Kijk voor meer informatie in deze link (PDF-bestand).

Henk Houben, prijswinnaar categorie Architectuur

Uitslag Jubileum Foto Wedstrijd (genrewedstrijden)

Voor de Jubileum Foto Wedstrijd zijn in Limburg 285 foto’s ingestuurd. Juryleden Marlie Meuleners, Jan Nabuurs en Jack Versprille hebben deze foto’s beoordeeld. De winnaars van de eerste, tweede en derde prijs in elke categorie kunnen hun foto’s ook inleveren voor de landelijke Jubileum Fotowedstrijd. Ze dingen dan mee voor de landelijke prijzen

Architectuur
1e prijs: Henk Houben (Sky high)
2e prijs: Geert Noij (New York)
3e prijs: Maurice Smeets (Architectural Eyes)

Natuur
1e prijs: Maurice Smeets (Bulls Eye)
2e prijs: Rob Boehle (Horse hoof in the pound)
3e prijs: Karin de Jonge (Combinatuur)

Portret/Model
1e prijs: Peter Tillmann (Dubbel)
2e prijs: Marij van den Munckhof (Alleen verder)
3e prijs: Rob Boehle (Stom stom stom)

Vrije expressie
1e prijs: Nico Beckers (Date)
2e prijs: Marcel Hakvoort (Singin' in the rain)
3e prijs: Nico Beckers (Afscheid)

Smartphonefotografie
1e prijs: Johan Horst (Koud)
2e prijs: Monique Frederickx (In de trein)
3e prijs: Lianne Peters (Old but nog forgotten)

Gefeliciteerd allemaal! 

Het juryverslag kun je hier (pdf-bestand) downloaden. De foto's van de nummers 1 t/m 3 vind je hier.

December 2022: Ruud Glasbergen

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. 

Foto van de maand December (2022)

Ruud Glasbergen, gefeliciteerd met dit 'Hollands' tafereel gefotografeerd in het buitenland. Het 'rood-wit-blauw' speelt een belangrijke rol in deze foto. De kleurherhaling van de helm en kleding ten opzichte van de lijnen op de strandhokjes, de gele elementen op de fiets en de vloer vormen kleurrijm als ook het rode fietsje met de tegels op de pier. Goed gezien en op het juiste moment vastgelegd. De geconcentreerde houding van het kindje vormt een boeiend contrast met de zielloze achtergrond. Ik zou zeggen: “Fiets maar door en op naar een fotogeniek nieuwjaar”.

Marcel Hakvoort

Je kunt het commentaar van de fotoredacteur ook hieronder downloaden.

Klik hier voor alle foto´s van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand.

Maak kans op publicatie van jouw foto en stuur jouw foto voor de maand augustus uiterlijk 24 januari 2023 naar de fotoredactie:  redactie@fotobondlimburg.nl. Er is geen thema verbonden aan deze maand. Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail je bondsnummer en de naam van je fotoclub.

Exposities en lezingen

18 november 2022 t/m 16 april 2023

Duotentoonstelling met Martin & Inge Riebeek en Rob Moorees X Spaarnestad Photo in Museum W, Meikoel 2, 6001 EE Weert, www.museumw.nl, geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Meer informatie vind je in de bijlage (pdf-bestand).

13 januari t/m 2 februari 2023 
In het kader van het 100 jarig bestaan, presenteert Fotoclub Venlo een grote fototentoonstelling in het Kunstencentrum in Venlo. De expositie wordt geopend op vrijdag 13 januari 2023 om 19.30u door wethouder Marij Pollux van Cultuur en is te zien tot en met donderdag 2 februari 2023. Klik hier voor meer informatie.

4 februari t/m 10 september 2023
Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 4 februari tot en met 10 september 2023 een overzichtstentoonstelling van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938-2019). Meer informatie vind je in de bijlage (pdf-bestand).

Klik hier voor het multimediaplatform van de landelijke Fotobond. Hier kun je ook zelf je expositie of lezing plaatsen, als lid of als club. Als je dat fijner vindt, kunnen wij dat ook voor je doen. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2024. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. Meer informatie volgt te zijner tijd. 

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
De Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland, heeft een aantal keren plaatsgevonden. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg. Door Corona heeft het in 2021 geen vervolg gekregen. Het bestuur beraadt zich nog op hoe verder.

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Lezing organiseren? Samen kunnen we meer! 
Organiseert jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf? Dan kan de Fotobond Afdeling Limburg een financiële bijdrage geven van maximaal € 100. De enige voorwaarde is dat de lezing open staat voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Dien je voorstel in bij penningmeester Marcel Ohlenforst door het formulier ‘Aanvraag financiële bijdrage lezingen in te vullen en per e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Hij kan je ook adviseren over de aanpak en hoe je de begroting rond kunt krijgen.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf).

Verzekeringen 

Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) bedraagt € 0,50 per fotolijst per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder het Huurformulier en de Algemene voorwaarden (2 x pdf).

Fotodozen bestellen 

Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Expositie ezels te huur 
Ezels te huur voor expositiesDe expositie ezels zijn bedacht voor het snel en eenvoudig opzetten van een expositie. De Fotobond Afdeling Limburg heeft 25 ezels beschikbaar voor de verhuur inclusief alle benodigdheden.

In plaats van een schilderwerk wordt een verzinkte metalen plaat geplaatst op de ezel. Dit kan zowel liggend (80x60cm) als staand (60x80cm). De foto (foam, forex, dibond, aluminium, canvas, karton passe partout, etc.) dient stevig te zijn. Gewoon fotopapier is minder fraai omdat de foto dan vaak niet strak staat.

De meegeleverde losse antraciet tapijttegels kunnen voor een ‘eiland’ effect zorgen waardoor de ezel niet verloren gaat in de omgeving en vloer.

Enkele gegevens:

- Expositie ezel van blank, ongelakt vurenhout.
- Verzinkte metalen plaat voor aanbrengen foto: 60x80cm.
- De hoogte van de ezel is instelbaar. De totale hoogte zonder verzinkte metalen plaat is 154 cm.
- Meegeleverde benodigdheden per ezel: verzinkte metalen plaat (60x80cm), 4x antraciet tapijttegel (50x50cm), 4x metalen ringen, 4x ronde magneetjes, voldoende plakstrips.

De expositie ezels inclusief benodigdheden zijn pro deo te huur. Er zijn dus geen kosten aan verbonden. Download hier de Algemene huurvoorwaarden, het Huurformulier en de Gebruiksinformatie expositie ezels (3 x pdf).

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de Kunsten logoHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.

 

Clubnieuws of informatie op deze pagina?

Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren. Bovendien ontvangen leden rechtstreeks of via hun secretaris maandelijks een nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes en links naar de volledige berichten op de website.