1. Homepage
  2. Afdelingen

Afdeling 17 Limburg

de afdeling Limburg

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg. Klik hier voor de volledige lijst van Fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Hugo van Ool (penningmeester@fotobondlimburg.nl) - Vacature

Bestuurslid: Vacature

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

Wij zoeken nieuwe bestuursleden!

Kom jij ons team versterken? Onze bestuursleden Martin Roos en Hugo van Ool verlaten ons bestuur per 1 januari 2021. Daarom zijn wij op zoek naar een penningmeester en een algemeen bestuurslid. Heb jij financiële skills? Vind je het leuk om te helpen bij het organiseren van activiteiten en wedstrijden? Dan gaan we graag met jou in gesprek!

De penningmeester zorgt voor de betalingen en maakt op het einde van het jaar de resultatenrekening en de balans op. Gedurende het jaar worden, aan de hand van de begroting, periodiek financiële overzichten gemaakt om het bestuur op de hoogte te houden. Ook maakt de penningmeester de concept begroting.

Het algemeen bestuurslid helpt mee bij het organiseren van workshops, wedstrijden, bedenken van nieuwe plannen enzovoort.

Wij bieden je een enthousiast team, ruimte voor inbreng van eigen ideeën en natuurlijk interessante contacten in de fotografische wereld in Limburg en onze buurlanden. De onkosten die je maakt, worden vergoed.

De Fotobond Afdeling Limburg organiseert voor al onze (650) leden in Limburg leuke en leerzame activiteiten organiseert:  lezingen, cursussen, wedstrijden en exposities. We kunnen in Limburg met enige trots stellen dat we een actieve Afdeling zijn en dat onze activiteiten aan slaan bij onze leden.

Het zijn in verband met de coronamaatregelen geen gemakkelijke tijden voor het verenigingsleven en voor de fotoclubs. Op dit moment kunnen niet alle activiteiten doorgaan en kijken we wat we nog wel aan kunnen bieden. Als we ons volledige programma weer kunnen uitvoeren, hebben we jouw hulp in ieder geval heel hard nodig!

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg, T 06 3482 0172 of e-mail  
voorzitter@fotobondlimburg.nl

Het bestuur van de Fotobond Afdeling Limburg:
Mary van Rossenberg - voorzitter
Frans Smets - secretaris
Marjan van der Heijden - bestuurslid, communicatie

December 2020: Jan Nabuurs (Fotoclub Océ)

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens, Joost van Ingen en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. 

Beoordeling Foto van de maand  December (2020):  Kerstkaart: wat wens jij je fotocollega's toe?

Wat een jaar! Een jaar met minder mogelijkheden om 'vrij uit' te fotograferen en met minder mogelijkheden om elkaar in clubverband te treffen en elkaar te inspireren. Dit 'dwingt' de fotograaf terug te keren naar zijn of haar eigen kracht en creativiteit. Dit is terug te zien aan de foto's die werden ingezonden. Meermaals speelde de fotograaf een (hoofd)rol en werd de actualiteit op een geinige manier gebruikt in het beeld. Winnaar is Jan Nabuurs. De achtergrond is donker en somber, maar de blik vooruit helder. De camera gericht op de toekomst. En in de camera zien we een fonkelende kerstbal. Wederom met de fotograaf erin. De herhaling van glinsteringen van de kerstbal, het belletje en z'n ringen is een fijne herhaling in het beeld. De baard maakt hem bijna tot een echte kerstman. Een totaal plaatje dat me met een glimlach achterlaat. Laten we dat ook doen met het afgelopen jaar en met een frisse blik de toekomst in gaan.

Jan Nabuurs, gefeliciteerd!

Marcel Hakvoort

Je kunt het commentaar van de fotoredacteur ook hieronder downloaden.

December 2020 (pdf)
November 2020 (pdf)
Oktober 2020 (pdf)
September 2020(pdf)
Augustus 2020 (pdf)
Juli 2020 (pdf)
Juni 2020 (pdf)
Mei 2020 (pdf)
April 2020 (pdf)
Maart 2020 (pdf)
Februari 2020 (pdf)
Januari 2020 (pdf)
September 2019 (pdf)

Klik hier voor alle foto´s van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand.

Maak kans op publicatie van jouw foto en stuur jouw foto voor de maand januari uiterlijk 24 januari 2021 naar de fotoredactie:  redactie@fotobondlimburg.nl. Het thema is `Jouw beste foto's van 2020`.   
Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail het thema van de foto van de maand, je bondsnummer en de naam van je fotoclub.

© Lianne Peters (Fotokring Echt)

Geen Limburg Foto 2020

Als gevolg van de coronacrisis kondigden we al eerder aan dat de fotowedstrijd Limburg Foto 2020 werd uitgesteld. Gezien de huidige situatie rondom het coronavirus, hebben we als bestuur van Fotobond Afdeling Limburg besloten dit jaar geen Limburg Foto te organiseren. We hopen dat in 2021 wel te kunnen doen. In januari / februari 2021 nemen hierover een besluit en uiteraard informeren wij dan onze leden.

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

© Rutger Geerling: This is my Church

Exposities en lezingen

Oktober

- 3 oktober t/m 29 augustus: This is my Church

De Nederlandse dancefotograaf Rutger Geerling exposeert van 3 oktober 2020 tot en met 29 augustus 2021 in Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht. De tentoonstelling 'This is my Church' markeert het 25-jarig jubileum van de fotograaf. Het museum toont een selectie imposante foto's van internationale dancefestivals en events in stadions en grote clubs. Daarbij spelen Nederlandse DJ-helden als Afrojack, Armin van Buuren, Don Diablo, Hardwell, Nicky Romero en Tiësto een prominente rol. Kijk op de website van het Fotomuseum

https://fotomuseumaanhetvrijthof.nl/tentoonstelling/verwacht/my-church

voor meer informatie.

Klik hier voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond. Wil je zelf een expositie aanmelden voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond? Klik dan hier voor meer informatie. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2020. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. 100 foto's worden geselecteerd voor de tweejaarlijkse expositie 'Limburg Foto'. (Let op: in verband met coronavirus vindt er in 2020 geen Limburg Foto plaats. Meer informatie volgt in januari 2021).

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
In 2021 is er weer een Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg.

Klik hier voor het persbericht over de uitslag van de wedstrijd in 2019 (pdf).

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Lezing organiseren? Samen kunnen we meer! 
Organiseert jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf? Dan kan de Fotobond Afdeling Limburg een financiële bijdrage geven van maximaal € 100. De enige voorwaarde is dat de lezing open staat voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Dien je voorstel in bij penningmeester Hugo van Ool door het formulier ‘Aanvraag financiële bijdrage lezingen in te vullen en per e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Hij kan je ook adviseren over de aanpak en hoe je de begroting rond kunt krijgen.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf).

Verzekeringen 

Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) bedraagt € 0,50 per fotolijst per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder het huurformulier en de algemene voorwaarden (pdf).

Fotodozen bestellen 

Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm of 10 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Expositie ezels te huur 
Ezels te huur voor expositiesDe Expositie Ezels zijn bedacht voor het snel en eenvoudig opzetten van een expositie. De Fotobond Afdeling Limburg heeft 25 Ezels beschikbaar voor de verhuur inclusief alle benodigdheden.

In plaats van een schilderwerk wordt een verzinkte metalen plaat geplaatst op de ezel. Dit kan zowel liggend (80x60cm) als staand (60x80cm). De foto (foam, forex, dibond, aluminium, canvas, karton passe partout, etc.) dient stevig te zijn. Gewoon fotopapier is minder fraai omdat de foto dan vaak niet strak staat.

De meegeleverde losse antraciet tapijttegels kunnen voor een ‘eiland’ effect zorgen waardoor de ezel niet verloren gaat in de omgeving en vloer.

Enkele gegevens:

- Expositie ezel van blank, ongelakt vurenhout.
- Verzinkte metalen plaat voor aanbrengen foto: 60x80cm.
- De hoogte van de ezel is instelbaar. De totale hoogte zonder verzinkte metalen plaat is 154 cm.
- Meegeleverde benodigdheden per ezel: verzinkte metalen plaat (60x80cm), 4x antraciet tapijttegel (50x50cm), 4x metalen ringen, 4x ronde magneetjes, voldoende plakstrips.

Per Expositie ezel inclusief benodigdheden bedraagt de huur € 2,- per ezel per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Download hier het Huurformulier en Algemene Huurvoorwaarden (pdf).

Fotografie: Marcel Ohlenforst

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de kunstenHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.

 

Clubnieuws of informatie op deze pagina?

Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren.