1. Homepage
  2. Afdelingen

Afdeling 17 Limburg

Fotobond | Limburg

De Afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg. Klik hier voor de volledige lijst van Fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Hugo van Ool (penningmeester@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Martin Roos (martin.roos@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

© Wiel Knoben Fotokring Geleen

Expositie Fotokring Geleen en IBM Fotoklubs

Begin 2018 is Fotokring Geleen benaderd door de Stichting Jumelage Sittard-Geleen om met de IBM Fotoklubs uit Böblingen een gezamenlijk expositie samen te stellen.

Dit initiatief heeft geleid tot een expositie in Böblingen in januari 2019, waarbij de afspraak is gemaakt om eveneens een expositie in Sittard-Geleen te organiseren.

De expositie omvat:
•  10 foto’s gemaakt in Böblingen door de leden daar
•  10 foto’s vrij werk van de fotografen uit Böblingen
•  10 foto’s gemaakt in Geleen door de leden van FK Geleen
•  10 foto’s vrij werk van de fotografen van FK Geleen

De opening wordt verricht door Burgemeester Sjraar Cox van Sitttard-Geleen op 24 januari 2020.

Vanaf maandag 27 januari is de expositie voor het publiek toegankelijk. Tevens worden foto’s van Fotokring Geleen in enkele etalages rondom de markt in Geleen tentoongesteld. De expositie duurt tot de vastelaovond (21 februari).

Adres en openingstijden:
Stadswinkel Geleen, Markt 1, 6161GE Geleen
Vrije toegang op: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag: 08:00 - 18:00 uur.
Donderdag: 08:00 - 20:00 uur. In de weekenden gesloten

http://www.fotokring-geleen.nl/index.html
https://www.ibmklub-bb.de/index.php/de/mnu-sf01-de

Info: Peter van der Ham; peterham@telfort.nl of 046-7222010

Nieuwe pagina Fotobond Afdeling Limburg is live!

Vanaf nu kom je via www.fotobondlimburg.nl op de afdelingspagina van onze Fotobond. Ook via www.fotobond.nl/afdelingen/Limburg kom je op onze nieuwe pagina. Een overzichtelijke pagina met diverse onderwerpen. Je kunt er terecht voor informatie over de Foto van de maand, lezingen, exposities, wedstrijden en de laatste nieuwtjes. Ook vind je er hoe Fotobond Afdeling Limburg de clubs in Limburg ondersteunt. Uiteraard is ook algemene informatie over het bestuur opgenomen.

Foto van de Maand
Misschien heb je het al gelezen op Facebook: we hebben een vernieuwde fotoredactie! Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens en Joost van Ingen kiezen afwisselend de foto van de maand en voorzien deze van een beoordeling. Doe nu mee voor de foto van de maand januari en stuur je foto met het thema Licht uiterlijk 24 januari 2020 naar redactie@fotobondlimburg.nl. Kijk onder het blok Foto van de Maand voor meer informatie over het insturen van je foto’s. Ook foto’s van vorige edities kun je via het blok opzoeken. We zijn erg verheugd dat Jean Pierre, Wim en Joost deze taak op zich nemen en we hopen natuurlijk elke maand weer goede foto’s te mogen tonen.

Nieuws of informatie
Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren.

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Januari 2020

September 2019: © Gerti Petersen (Fotogroep F8)

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens, Joost van Ingen en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. Klik hieronder op de maand en lees de beoordeling van de fotoredactie.

September 2019 (pdf)

Klik hier voor alle foto's van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand. 

Maak kans en stuur jouw foto voor de maand januari uiterlijk 24 januari 2020 naar de fotoredactie:  redactie@fotobondlimburg.nl. Het thema is Licht.  
Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail het thema van de foto van de maand, je bondsnummer en de naam van je fotoclub. 

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Lezing organiseren? Samen kunnen we meer! 
Organiseert jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf? Dan kan de Fotobond Afdeling Limburg een financiële bijdrage geven van maximaal € 100. De enige voorwaarde is dat de lezing open staat voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Dien je voorstel in bij penningmeester Hugo van Ool door het formulier ‘Aanvraag financiële bijdrage lezingen in te vullen en per e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Hij kan je ook adviseren over de aanpak en hoe je de begroting rond kunt krijgen.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf). 

Verzekeringen 
Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) bedraagt € 0,50 per fotolijst per week (met een minimale huurperiode van twee weken). Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder de regeling en de huurvoorwaarden (pdf). Je vindt hier ook de huurovereenkomst Fotowissellijsten (word-bestand). 

Fotodozen bestellen 
Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm of 10 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Ezels te huur 
Ezels te huur voor exposities

Voor een expositie kun je bij Fotobond Afdeling Limburg ook schildersezels huren: een verrassende manier om foto’s te presenteren. (Nadere informatie over prijs en dergelijke volgt zo spoedig mogelijk)

© Nico Brons

Exposities en lezingen afdeling Limburg

Januari 2020

- 27 januari t/m 21 februari 2020
Gezamenlijke expositie van Fotokring Geleen en IBM Fotoklubs uit Böblingen. 
Adres en openingstijden:
Stadswinkel Geleen, Markt 1, 6161 GE Geleen
Vrije toegang op: maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag: 08.00 - 18.00 uur.
Donderdag: 08.00 - 20.00 uur. In de weekenden gesloten.
Tevens worden foto’s van Fotokring Geleen in enkele etalages rondom de markt in Geleen tentoongesteld.

Februari 2020

- 5 februari 2020
Lezing Smartphone Fotografie in de Velderie in Roermond.
Aanvang 19:30 uur.

Maart 2020

- 28 en 29 maart 2020
Tweejaarlijkse Foto-expo van Fotoclub Sittard. Zie de website van Fotobond.nl voor meer informatie.
Zaterdag en zondag van 09.30 tot 17.00 uur.

Klik hier voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond. Wil je zelf een expositie aanmelden voor de activiteitenagenda van de landelijke Fotobond? Klik dan hier voor meer informatie. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2020. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. 100 foto's worden geselecteerd voor de tweejaarlijkse expositie 'Limburg Foto'. 

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
In 2021 is er weer een Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg.

Klik hier voor het persbericht over de uitslag van de wedstrijd in 2019 (pdf).

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de kunstenHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.