Afdeling 17 Limburg

Deze afdeling wordt gevormd door fotoclubs in Limburg.
Klik hier voor de volledige lijst van fotoclubs in Nederland en ook in Limburg.

Met uw fotoclub lid worden van de Fotobond? U bent van harte welkom!
> klik hier voor meer informatie.

bestuur

Voorzitter: Mary van Rossenberg (voorzitter@fotobondlimburg.nl)

Secretaris: Frans Smets (secretaris@fotobondlimburg.nl)

Penningmeester: Marcel Ohlenforst (penningmeester@fotobondlimburg.nl)

Bestuurslid: Marjan van der Heijden (marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl

Bestuurslid: Harrie Houben (harrie.houben@fotobondlimburg.nl)

Fotograaf: Monique Hoogendijk

Bespreking foto's Bonds Foto Wedstrijd op 31 mei

De uitslag van de Bonds Foto Wedstrijd 2023 is inmiddels bekend. De Limburgse foto's worden op woensdag 31 mei besproken in Roermond. Graag aanmelden. Kijk hier voor meer informatie (pdf bestand).

Foto-expositie Wim Falkenberg en Wim Fleuren

Van 1 juni tot en met 29 juli exposeren Wim Fleuren en Wim Falkenberg bij Foto Gery in de Dautzenbergstraat 40 in Heerlen (geopend tijdens de winkeluren). Beiden zijn lid van Fotogroep Abedia Landgraaf.

Thema: Semana Santa (paasweek) van Malaga

In de paasweek worden processies in Spaanstalige landen uitbundig vormgegeven. Het meest in het oog springend in de Semana Santa processies van Andalusië zijn de nazarenos (boetedoeners), die hun gezicht grotendeels bedekt hebben met hoge puntmutsen (caripotes)

Deze mutsen stammen uit de tijd van de Spaanse Inquisitie, toen de veroordeelden om boete te doen verplicht werden een puntmuts te dragen die gezicht, rug en borst bedekte. Door het dragen van de puntmuts waren zij dichter bij de hemel. 

In Malaga zijn het de vele broederschappen die vanuit hun eigen wijk of parochie in een processie door Malaga lopen. Er zijn meerdere processies per dag op verschillende tijdstippen. Zelfs ’s nachts. Alles bij elkaar zijn het in de paasweek meer dan 40 processies.

De meeste broederschappen dragen tijdens deze processies twee heiligenbeelden met zich mee, een Christusbeelden een beeld van de Maagd Maria. Als eerste komt een beeld van Christus, gevolgd door het Mariabeeld. De Christusbeelden zijn schaars versierd en nodigen uit tot bezinning.

Mariabeelden daarentegen zijn rijk versierd. Zij gaan vaak schuil achter bloemen, kaarsen, goud en zilver. Hebben bijna altijd een baldakijn, en nodigen uit tot emotie. 

Fotograaf: Marij van den Munckhof

Uitslag Afdelingswedstrijd Serie 5-met-Samenhang

Juryleden waren Brendan van den Beuken, Corinne van der Laar en Annemiek Jongeneelen. Brendan en Annemiek (Corinne was verhinderd) maakten op woensdag 19 april 2023 de uitslag bekend van de seriewedstrijd 5-met-Samenhang. Ze hebben de series van de aanwezige deelnemers besproken op een leuke en interactieve manier. 

De 10 fotografen die met hun serie door zijn naar de volgende ronde voor Foto Nationaal zijn: Rob Driessen (Fotokring Stein), Jean-Pierre Cremers (Fotof Limburg), René Broens (Fotoclub De Sluiter), Christien Janssen (Fotogroep F8), Peter Keijser (Fotogroep F8), Jan Crutsen (Fotogroep Maastricht), Nico Beckers (Fotogroep Maastricht), Luc Boonen (persoonlijk lid), Marij van den Munckhof (persoonlijk lid), Henk Houben (persoonlijk lid).

Binnen Fotobond Afdeling Limburg zijn de prijzen als volgt verdeeld:
1e prijs: Marij van den Munckhof
2e prijs: Luc Boonen
3e prijs: Jan Crutsen
Eervolle vermelding: Christien Jansen

 

Gefeliciteerd allemaal! Alle deelnemende series kun je zien op onze website.

Fotograaf: Wim Falkenberg

Foto van de maand

Elke maand kiest de fotoredactie de foto van de maand. De fotoredactie bestaat uit Jean Pierre Cremers, Wim Jenniskens en Marcel Hakvoort. Afwisselend kiest één van hen de foto van de maand en voorziet deze van een beoordeling. 

Foto van de maand April (2023)

Door de corona pandemie plooiden we ons noodgedwongen terug op onszelf. We bleven met zijn allen binnen en worstelden ons door een van de grootste crises ooit. Voor sommigen was deze periode een openbaring; ze leerden van het kleine genieten en kregen net energie van het haastige leven dat plots tot stilstand kwam. Anderen hadden het er moeilijker mee; het gemis aan sociaal contact en structuur zorgden juist voor onrust. Ook voor veel fotografen gooide de uitbraak van covid-19 roet in het eten. Opdrachten vielen weg en die eerste maanden zaten we met de handen in het haar.

Doordat ik niet op pad kon gaan met mijn camera en nog maar weinig mensen ontmoette, vernauwde mijn wereld. Althans, dat dacht ik. Want gaandeweg ontdekte ik dat er in mijn eigen buurt veel bijzondere en fotogenieke plekken zijn. Je moet er alleen oog voor willen hebben. 

Kort gezegd: de kunst van fotografie is het ongewone in het gewone vinden. Het gaat erom hoe je naar de dingen kijkt. Je eigen omgeving met een frisse blik zien en in je dagelijkse leven zoeken naar nieuwe invalshoeken is een uitstekende oefening om je fotografenblik aan te scherpen.

Laat de inspiratie in je opborrelen. Nog in huis maakte ik een reeks zelfportretten die intussen al bijna over een periode van twee jaar lopen. Ik startte ermee toen de corona pandemie uitbrak. Doordat ik zoveel tijd thuis doorbracht en – net zoals zovele anderen – weinig sociaal contact had, voelde ik mezelf stilaan vervagen. Ik kwam op het idee om deze schilderachtige zelfportretten te maken. Ze zijn wazig en breekbaar, net zoals ik me toen bij momenten voelde.

Voor deze beelden plaatste ik mijn camera op een statief, stelde ik een wat langere sluitertijd in en bewoog ik zelf lichtjes. Zo kreeg ik beweging in mijn foto’s waardoor de beelden iets weg hebben van schilderijen. Achter mij plaatste ik een van mijn papieren achtergrondrollen zodat de achtergrond een effen kleur kreeg en geen aandacht trok.

Ook over de kleren dacht ik na, ze zijn zacht van kleur en stof én hebben bijna allemaal een speciale betekenis. 

Je zou het dus op het eerste zicht niet denken, maar soms is je eigen huis een bron van inspiratie én een veilige plek om in alle rust te experimenteren met jouw ideeën. En ook al is het resultaat niet meteen wat je voor ogen had, vergeet niet dat je ongelooflijk veel leert door te mislukken en opnieuw te proberen!

Ik heb een vaag vermoeden dat de winnende foto van deze maand wellicht ook op bovenstaande tekst van toepassing zou kunnen zijn. Een mooie setting thuis in de woonkamer met een goed gekozen achtergrond, maar vooral de indringende blik van het model op de voorgrond fascineerde mij.

Bovendien maakt de onorthodoxe uitsnede in combinatie met het fraaie beeld op de achtergrond een visueel aantrekkelijk plaatje dat nog lang blijft hangen.

Proficiat Wim Falkenberg van F.C. Abedia met deze fascinerende foto.

Jean Pierre Cremers

Je kunt het commentaar van de fotoredacteur ook hieronder downloaden.

Klik hier voor alle foto´s van de maand. Je kunt kiezen op jaartal en maand.

Maak kans op publicatie van jouw foto en stuur jouw foto voor de maand februari uiterlijk 24 mei 2023 naar de fotoredactie: redactie@fotobondlimburg.nl. Er is geen thema verbonden aan deze maand. Stuur je foto's (maximaal 3, in één e-mail) in het juiste jpeg formaat in (1120 pixels langste zijde) en geef je foto's een herkenbare bestandsnaam, dus je eigen naam en titel. Vermeld in je e-mail je bondsnummer en de naam van je fotoclub.

Fotograaf: Monique Hoogendijk (winnares BFW)

Exposities en lezingen

4 februari t/m 10 september 2023

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 4 februari tot en met 10 september 2023 een overzichtstentoonstelling van de Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill (1938-2019). Meer informatie vind je in de bijlage (pdf-bestand).

31 mei 2023

Bespreking foto's Bonds Foto Wedstrijd 2023 door Henk van den Akker in Roermond. Meer informatie vind je in de bijlage (pdf-bestand).

Juni / juli 2023

Wim Fleuren en Wim Falkenberg exposeren van 1 juni t/m 29 juli bij Foto Gery in Heerlen (Dautzenergstraat 40, geopend tijdens winkeluren). Beiden zijn lid van Fotogroep Abedia Landgraag. Voor meer informatie zie het bericht op onze website.

Klik hier voor het multimediaplatform van de landelijke Fotobond. Hier kun je ook zelf je expositie of lezing plaatsen, als lid of als club. Als je dat fijner vindt, kunnen wij dat ook voor je doen. We kunnen je expositie of lezing ook in bovenstaand overzicht opnemen. Stuur de gegevens met link naar de informatie op jullie eigen website en een leuke foto naar onze webredacteur Marjan van der Heijden

Restaurator in Windeck - © Doris Nsiff

Wedstrijden Afdeling Limburg en Landelijk

Elk jaar organiseert de landelijke en Limburgse Fotobond wedstrijden voor leden / fotoclubs.

Fotobond Afdeling Limburg organiseert de volgende wedstrijden:

Limburg Foto (tweejaarlijks)
De eerste volgende wedstrijd Limburg Foto is in 2024. Alle leden van de Fotobond Afdeling Limburg kunnen deelnemen. Meer informatie volgt te zijner tijd. 

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Euregionale fotowedstrijd (tweejaarlijks)
De Euregionale fotowedstrijd, door een expositie van de winnende en fundamentele foto's in Nederland, België en Duitsland, heeft een aantal keren plaatsgevonden. Deze wedstrijd is een samenwerkingsverband van de Fotobond Afdeling Limburg met het Deutscher Verband für Fotografie ev Rheinland en de VZW Verbond van Limburgse Fotokringen in Belgisch Limburg. Door Corona heeft het in 2021 geen vervolg gekregen. Het bestuur beraadt zich nog op hoe verder.

Serie "5-met-samenhang"
Voor deze jaarlijkse afdelingswedstrijd kan één serie van 5 samenhangende foto's, cq. 5 foto's die een serie vormen en één thema hebben, worden ingestuurd. Uit de inzendingen wordt een selectie gemaakt van de reeks waarvan de makers genomineerd worden voor deelname aan Foto Nationaal.

Klik hier voor de foto´s van elk jaar.

Landelijk worden door de Fotobond Nederland de volgende wedstrijden georganiseerd:

De Bondsfotowedstrijd 
Aan deze jaarlijkse fotowedstrijd kunnen alle bij de fotobond aansloten fotoclubs per club een serie van de 10 beste foto's opsturen. De Afdeling Limburg besteedt aandacht aan de resultaten van de Limburgse fotoclubs en vraagt een van de juryleden van de Bondsfotowedstrijd om de ingezonden Limburgse foto's te bespreken. Een uitgelezen mogelijkheid voor de clubs om feedback te krijgen op hun werk.

Foto Nationaal 
Het bestuur van de afdeling mag meerdere leden nomineren voor deelname aan 'Foto Nationaal'. Deze wedstrijd staat alleen open voor fotografen met een BMK-titel. Voor opname dient een serie van vijf samenhangende foto's ingestuurd te worden.
Voor de Limburgse nominaties organiseert het afdelingsbestuur een regionale wedstrijd (zie hierboven) voor alle leden van de fotoclubs en de persoonlijke leden bij de afdeling Limburg. De leden kunnen één serie van 5 foto's insturen die samenhang hebben en één thema hebben. De beste series worden door het afdelingsbestuur voorgedragen voor deelname aan "Foto Nationaal".

Foto Individueel
Deelname aan deze wedstrijd is open voor alle leden van fotoclubs op de fotobond. 

Voor de landelijke wedstrijden ga je naar de wedstrijdrubriek op www.fotobond.nl/wedstrijden

Fotodozen is één van de ondersteuningsmiddelen

Ondersteuning Fotoclubs Afdeling Limburg

Fotobond Afdeling Limburg biedt haar clubs ondersteuning op diverse manieren. Bekijk hieronder de mogelijkheden. Vragen? Neem dan contact op met het bestuur.

Bijdrage lezing organiseren is vervallen 
Tot dit jaar kon je een financiële bijdrage ontvangen van maximaal € 100 als jouw fotoclub samen met andere fotoclubs een lezing of presentatie door een professionele en inspirerende fotograaf organiseerde die open stond voor de leden van Fotobond Afdeling Limburg. Gedurende de Algemene Ledenvergadering van 18 maart 2023 is besloten deze bijdrage niet meer ter beschikking te stellen aangezien de inkomsten van Fotobond Afdeling Limburg structureel minder zijn geworden.

Sprekerslijst clubavonden 
Op zoek naar een fotograaf die een bijdrage kan leveren aan een informatieve en leerzame clubavond? Dat kan bijvoorbeeld voor een lezing, een presentatie of een mentoraat zijn. Op de website van Fotobond landelijk staan lijsten met personen  (onder lezingen/sprekers) die je hiervoor kunt benaderen. Klik hier voor een overzicht van mensen die in onze Afdeling en in de grensgebieden ervan wonen (pdf).

Verzekeringen 

Voor meer informatie over diverse verzekeringen ga je naar de website van de Fotobond

Fotowissellijsten huren 
Alle bij Fotobond Afdeling Limburg aangesloten fotoclubs, -kringen, -verenigingen en haar leden, kunnen fotowissellijsten huren. De huurprijs van de beschikbare fotowissellijsten (afmetingen 40x50 cm) is pro deo (met een minimale huurperiode van twee weken). Er zijn dus geen kosten aan verbonden. Wil je weten hoe je dit kunt regelen en wat erbij komt kijken? Download hieronder het Huurformulier en de Algemene voorwaarden (2 x pdf).

Fotodozen bestellen 

Bij Fotobond Afdeling Limburg kunnen fotoclubs fotodozen (dekseldozen) bestellen die geschikt zijn voor verzending naar de jaarlijkse Bondsfotowedstrijd, Limburg Foto en de Euregionale Fotowedstrijd.

Fotodozen: type CTP met afmeting 40x50 cm, dikte 5 cm voor de prijs van € 6,50 per stuk.

Je kunt fotodozen bestellen door een e-mail te sturen naar penningmeester@fotobondlimburg.nl. Ook de betaling verloopt via de penningmeester. Bankrekening Fotobond Limburg is NL89 INGB 0000 4208 53 t.n.v. Fotobond Afdeling Limburg. Heb je dozen besteld en wil je die afhalen? Neem dan contact op met Mary van Rossenberg via 06-34820172. 

Expositie ezels te huur 
Ezels te huur voor exposities

De expositie ezels zijn bedacht voor het snel en eenvoudig opzetten van een expositie. De Fotobond Afdeling Limburg heeft 25 ezels beschikbaar voor de verhuur inclusief alle benodigdheden.

In plaats van een schilderwerk wordt een verzinkte metalen plaat geplaatst op de ezel. Dit kan zowel liggend (80x60cm) als staand (60x80cm). De foto (foam, forex, dibond, aluminium, canvas, karton passe partout, etc.) dient stevig te zijn. Gewoon fotopapier is minder fraai omdat de foto dan vaak niet strak staat.

De meegeleverde losse antraciet tapijttegels kunnen voor een ‘eiland’ effect zorgen waardoor de ezel niet verloren gaat in de omgeving en vloer.

Enkele gegevens:

- Expositie ezel van blank, ongelakt vurenhout.
- Verzinkte metalen plaat voor aanbrengen foto: 60x80cm.
- De hoogte van de ezel is instelbaar. De totale hoogte zonder verzinkte metalen plaat is 154 cm.
- Meegeleverde benodigdheden per ezel: verzinkte metalen plaat (60x80cm), 4x antraciet tapijttegel (50x50cm), 4x metalen ringen, 4x ronde magneetjes, voldoende plakstrips.

De expositie ezels inclusief benodigdheden zijn pro deo te huur. Er zijn dus geen kosten aan verbonden. Download hier de Algemene huurvoorwaarden, het Huurformulier en de Gebruiksinformatie expositie ezels (3 x pdf).

Bestuur Fotobond Afdeling Limburg

Op deze pagina is algemene informatie te vinden van het Bestuur van Fotobond Afdeling Limburg. Nieuws vanuit het bestuur, clubs of anderszins wordt apart vermeld.

De samenstelling en de e-mailadressen van de bestuursleden vind je bovenaan de pagina. 

Bestuursdocumenten
Hieronder vind je de belangrijkste bestuursdocumenten.

Relaties en Sponsoren
Fotobond Afdeling Limburg heeft relaties met clubs in de omgeving, namelijk met het Duitse 'Deutscher Verband für Fotografie Nordrhein' en het Belgische 'Verbond Limburgse Fotokringen'. 

Daarnaast werkt Fotobond Afdeling Limburg samen met het Huis voor de kunsten Limburg.

Huis voor de Kunsten logoHet Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond is onder andere. het aanspreekpunt voor diverse audiovisuele organisaties, fotografen en filmmakers in Limburg. 

Samen met de Limburgse Fotobond worden projecten, workshop, cursussen en wedstrijden op provinciaal en Euregionaal niveau ondersteund.

Op deze manier bieden zij samen met ons onder andere de vele (amateur)fotografen die in Limburg actief zijn een podium en werken ze zodoende mee aan de verbetering van het fotografieklimaat in Limburg.

 

Clubnieuws of informatie op deze pagina?

Heb je vanuit jouw club nieuws of informatie dat je graag via de pagina van Fotobond Afdeling Limburg wilt verspreiden? Stuur de informatie dan naar onze webredacteur Marjan van der Heijden via marjan.vanderheijden@fotobondlimburg.nl. Denk ook aan links en foto’s indien van toepassing, bijvoorbeeld bij een expositie. Vragen over de inhoud van de afdelingspagina kun je ook aan haar stellen. Nieuws blijft op de pagina staan zolang het nieuws is, daarna verdwijnt het. Informatie die teruggevonden moet kunnen worden, krijgt een vaste plek. Zo hopen we jullie altijd actuele en interessante informatie te kunnen geven. Nieuwtjes worden ook verspreid via Facebook zodat we onze aangesloten clubs, individuele leden en andere geïnteresseerden bereiken op diverse manieren. Bovendien ontvangen leden rechtstreeks of via hun secretaris maandelijks een nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes en links naar de volledige berichten op de website.