Fotografieboeken

Inspirerende boeken over fotografie, (mede) samengesteld door Fotobond-leden.

T_Meerman_Het_lichtkwadrant_2021
T_Meerman_Fotos_analyseren_2021
straatfotografie keulers looij.jpg
ConceptueleFotografie_MarcelvanBalken.png
tips_willem_wernsen_250.jpg
Jaarboek_2019_2020_A_kl.width-500.jpg
Sportfotografie
Over_foto's_ gesproken


Het lichtkwadrant - T. Meerman

Van alle technieken die beginnende fotografen moeten leren, is het licht in de camera de meest complexe. Wat in de belichtingsdriehoek wordt uitgelegd lijkt zo logisch en is toch maar moeilijk te doorgronden.
Dit boek toont in een begrijpelijk en revolutionair nieuw systeem de lichtfactoren Lensopening, Belichtingstijd en Lichtgevoeligheid in samenhang met Licht tot een sluitend systeem.
Tom Meerman, bestuurslid van de Fotobond, fotografeert sinds 1977 en is afgestudeerd als autonoom beeldend kunstenaar. Hij verzorgt ook o.a. de masterclass Fotoreflectie.

Paperback, 176 pag., € 29,99 (t/m 26 juli 2021: € 24,99)
Verwacht: eind juli 2021
Uitgave: Van Duuren Media, 2021


T_Meerman_Het_lichtkwadrant_2021

Foto's analyseren en bespreken - T. Meerman

Foto's bestaan per definitie binnen contexten en de toeschouwer is zich vaak impliciet al heel bewust van de betekenissen. Het toelichten van invloed van de context op de betekenis of het bedenken hoe de foto binnen een andere context betekenis kan krijgen, dat is waar de fotograaf en de kijker geholpen kunnen worden door de bespreker.
Met dit boek leer je in een paar heldere stappen fotografie analyseren.
Tom Meerman, bestuurslid van de Fotobond, fotografeert sinds 1977 en is afgestudeerd als autonoom beeldend kunstenaar. Hij verzorgt ook o.a. de masterclass Fotoreflectie.

Paperback, 240 pag., € 34,99.
Uitgave: Van Duuren Media, 2021


T_Meerman_Fotos_analyseren_2021

Straatfotografie - H. Keulers en M. van der Looij

Hoe mooi is het om alledaagse taferelen om te kunnen zetten naar pakkende beelden? Om van andere fotografen te horen hoe zij dit aanpakken? Om over je schroom heen te komen om op straat te fotograferen en wat te doen als je betrapt wordt. Om te weten waar je wel en niet mag fotograferen en wat de wet hierover zegt? Een antwoord hierop krijgen is een van de redenen waarom dit boek door Huub Keulers en Marcel van der Looij (lid LG Sport en BMK) geschreven is. Het behandelt bovendien de vraag welke apparatuur je nodig hebt, hoe je mensen onopvallend fotografeert en hoe jij je foto's nabewerkt. Maar ook minder voor de hand liggende aspecten zoals compositie, het samenstellen van een portfolio of serie en het effect van kleur komen aan bod.

Paperback, 216 pag., € 34,99.
Uitgave: Van Duuren Media, 2020


straatfotografie keulers looij.jpg

Conceptuele fotografie - M. van Balken

Fotograferen vanuit een voorbedacht idee, hoe doe je dat? Marcel Balken (Honorair fotograaf, LG BMK en FIAP) vertelt niet alleen hoe maar presenteert ook een overzicht van zijn (veelal prijswinnende) foto's en fotoseries. Gecreëerde, vaak samengestelde fotografische beelden, geïnspireerd op een combinatie van de dagelijkse realiteit en onbegrensde fantasie.

Hardcover met stofomslag, 240 x 240 mm, 96 pag. fc.
Prijs: € 34,95 + € 4,95 verzendkosten (in Nederland).
Meer informatie en bestellen via Photure.nl.
Uitgave: 2019


ConceptueleFotografie_MarcelvanBalken.png

101 Tips voor Straatfotografie - W. Wernsen en P. van den Eynde

Willem Wernsen (BMK-lid) maakte samen met Piet van den Eynde deze uitgave.

101 Tips voor Straatfotografie bevat meer dan 230 bladzijden tips, technieken en advies voor beginnende en meer gevorderde straatfotografen. In dit boek deelt straatfotograaf Willem Wernsen i.s.m. Piet Van den Eynde meer dan 40 jaar ervaring via praktische, onmiddellijk toepasbare tips, die je straatfotografie een flinke boost zullen geven. Hoe benader je mensen? Welk materiaal gebruik je? Zijn prime lenzen echt zoveel beter? Je leest er alles over in ‘101 Tips voor Straatfotografie’.

Het is als boek en e-book in verschillende versies verkrijgbaar. Meer informatie vind je op www.morethanwords.be/straatfotografie.
Uitgave: 2019


tips_willem_wernsen_250.jpg

Jaarboek Fotobond 2019-2020

Elke twee jaar verschijnt een Fotobond Jaarboek. Vijf juryleden van buiten de Fotobond hebben een selectie gemaakt uit de mooiste foto's die speciaal hiervoor zijn ingezonden door de leden. Maar dit jaar zijn ook de hoogst geklasseerde foto's opgenomen uit de wedstrijden van de Fotobond in 2019.
Klik hier voor de lijst met geselecteerde fotografen voor dit jaarboek.

Het boek kost in Nederland voor leden € 25,50 (voor niet-leden: € 35,50).
Het tarief voor België voor leden is € 33,95. (voor niet-leden: € 43.95). Dit geldt ook voor de rest van Europa.
Alle prijzen zijn inclusief verzendkosten.

Het bedrag kun je storten op banknummer NL65 RABO 0176 9715 05 t.n.v. de Fotobond. Met hierbij de vermelding:
Voor leden: lidnummer, naam en adres.
Voor niet-leden:  naam, adres, postcode en woonplaats.
Er zal ongeveer een week overheen gaan voordat je het boek ontvangt.


Jaarboek_2019_2020_A_kl.width-500.jpg

Sportfotografie - H. Keulers en M. van der Looij

Huub Keulers en Marcel van der Looij (lid LG Sport en BMK) hebben een educatief boek geschreven over sportfotografie. 

320 pagina’s boordevol sportgeschiedenis, tips en ca. 200 foto’s genomen op diverse grote internationale sportevenementen. Zij beschrijven ca. 50 sporten in hun boek en hoe deze naar hun idee het beste te fotograferen.
Verder staan er veel praktijktips in die ze de afgelopen jaren hebben opgedaan tijdens nationale en internationale sportevenementen als persfotograaf.

Paperback, 352 pag., € 36,99 .
Uitgave: Van Duuren Media, 2018


Over foto's gesproken - H. Brongers en S. Ophof

Geschreven door Hans Brongers (bondsmentor, LG Portret) en Simon Ophof (LG Portret). Dit boek bevat 125 pagina's over de pijlers van de fotobespreking, de rest over werkvormen waarmee je de foto's echt bij een fotoclub kunt bespreken.

Uitgave Bond Nederlandse Fotografen Verenigingen - BNAFV, 2014.
Formaat: 22 x 27,5 cm / Pagina's: 160 

Uit een recensie: 'Dit boek is zeker geschikt voor de bespreking van foto's op fotoclubs. Maar het is ook erg bruikbaar voor iedereen die een keer kritisch naar zijn eigen foto's wil kijken om op die manier de kwaliteit te verhogen. Leerzaam en leuk.' 

Voor leden van de Fotobond in Nederland: 
U kunt het boek uitsluitend bestellen door € 20,50 over te maken op rekeningnummer: NL65 RABO 0176 9715 05 t.n.v. Fotobond, onder vermelding van ‘Over foto’s gesproken’ én uw lidnummer (dit laatste is mede noodzakelijk voor de verzendgegevens!).

Voor niet-leden van de Fotobond in Nederland:
U kunt het boek uitsluitend bestellen door € 29,90 over te maken op rekeningnummer: NL65 RABO 0176 9715 05 t.n.v. Fotobond, onder vermelding van ‘Over foto’s gesproken’ én uw naam en adres.

Voor verzending naar België en Duitsland: 
U kunt het boek uitsluitend bestellen door € 38,40 over te maken op rekeningnummer: NL65 RABO 0176 9715 05 (BIC: RABONL2U) t.n.v. Fotobond, onder vermelding van ‘Over foto’s gesproken’ én uw naam en adres.

Sportfotografie